Jump to content
Annons

Preamps jämförelse


vmbr

Recommended Posts

Jag letar fortfarande efter den perfekta preampen. Som det ser ut nu så kan det mycket möjligt bli en Aaton Cantar X2 vad tiden lider. Den kostar en del milt uttryckt och är egentligen en komplett field recorder, så det blir besvärligt att koppla ur den varje gång man ska ut, men det är det värt :-)

Ett masteringkort är ett fullprofessionellt kort som enbart är till för att låta så sjukt spikrakt och störningsfritt det är fysiskt möjligt. Det betyder: inga preamps, ingen midi, inga effekter, ingen compressor, EQ eller limiter, inga rattar, ingen stöd-DSP. Bara jitterfritt och spikrakt ljud. Resten får man köpa fritt.

Dock finns det givetvis ibland lite extra saker även här, om än väldigt specialiserat för sitt ändamål. Jag kör exempelvis enbart med ljudkort och interface från företaget Lynx, och på mina LynxTWO-kort finns, förutom mastering-anpassade omvandlare, även fullständig GenLoc och SMPTE (uttalas Sim-tee eller simp-tee, beroende på vem man frågar)-generetor/läsare (används för att synca film, framför allt till ljud. Det fysiska formatet heter LTC, uttalas Litt-zee), extremt bra Sample Rate Converter (förändra upplösningen på filer utan att förlora kvalitet), Word Clock in/ut (synca alla digitala prylar till varandra), och fullprofessionell dither med valbar algorithm på varje kanal (måste användas när man sänker bit-djupet på filer). Men det är de fullständigt jitterfria in och utgångarna (jitter är små störningar som är orsaken varför olika digitala signaler låter annorlunda när dom absolut inte borde det) man betalar för. Mina kort har 2 in och 6 ut analogt, plus 2 in/2 ut digital AES/EBU (fullprofessionell standard för digitalt ljud via mick-kontakter)), och kostade ungefär 13000:- per styck. Lynx Aurora, ett rack med 16 in/16 ut analogt, SRC, och dither, som länkas till datorn via antingen firewire eller AES/EBU, kostade runt 35.000:- vill jag minnas. Vet inte vad dom ligger på nu. Verkligen inte svindyrt, men kändes i plånboken :-)

jesus, tror att denna turisten fått sin karta med gps nu. haha.
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Att Art preampar inte är nåt vidare som van Caine skrev känner jag igen, jag har haft en halvdyr sån, den brusade o lät mest illa. GAP är nog fan så mkt bättre. Eller svenska Line Audio.

Line Audio är jag ärligt talat lite nyfiken på! Gillar CM3 :-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Älskar shootouts. Synd bara att trådskaparen skrivit namnen på preamparna för varje fil. Det påverkar mycket.

Men det hörs lite att ryktena stämmer. Grace Design och Great river, som sägs vara väldigt neutrala, låter väldigt raka och "tråkiga" här. API låter nästan mest färdigproducerat. Har spelat in lite med API 3124 och ... nja, den låter "Roland", fet o fin men med nån slags "hinna" framför ljudet. Skapar en egen rumsbild i sig själv nästan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...