rockstone Postat 22 januari 2009 Trådstartare Postat 22 januari 2009 ok har du nåt tips på spraylim som ja kan goggla fram, har aldrig använt nåt sån
rockstone Postat 22 januari 2009 Trådstartare Postat 22 januari 2009 ingen som har nån slags ritning? på hur man bygger dämpningsplatter eller vad det nu heter?
joachime Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 Så här "bra" absorberar äggkartongerna: http://www.acousticsfirst.com/docs/egg.PDF 🙁 Intressant att dom dämpar så pass. Från 630 Hz och uppåt ligger absorptionskoefficienten i runda slängar på över 0,5. Fast det gör dem inte till lämpligt material att akustikbehandla en replokal med.
Demonproducenten Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 Så här "bra" absorberar äggkartongerna: http://www.acousticsfirst.com/docs/egg.PDF 🙁 Intressant att dom dämpar så pass. Från 630 Hz och uppåt ligger absorptionskoefficienten i runda slängar på över 0,5. absorptionskoefficienten, är den maximalt 1 eller? dvs är 1 heldämpat eller hur långt går skalan? förvånandsvärt bra siffror faktiskt (om nu skalan går till 1) - men lite konstigt att värden skiljde så dramatiskt mellan 400 å 500 hz
Claes Holmerup Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 Så här "bra" absorberar äggkartongerna: http://www.acousticsfirst.com/docs/egg.PDF 🙁 Intressant att dom dämpar så pass. Från 630 Hz och uppåt ligger absorptionskoefficienten i runda slängar på över 0,5. Fast det gör dem inte till lämpligt material att akustikbehandla en replokal med. Det riktigt stora problemet är att det är en så ojämn kurva. Hade den varit jämnare, som den är exempelvis med allt akustikskum som förtjänar att kallas akustikskum (även de tunnaste varianterna), så hade jag inte varit så odelat negativ, men med en sådan mätkurva, är det helt förkastligt för akustikbehandling.
Glaskatten (oregistrerad) Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 Glasull fungerar bra som absorbent. Spraylim på ytan för att binda fibrerna, så att de inte släpper - och så ett genomsläppligt tyg (som går att andas genom) som ett extra skydd. Tack vare spraylimmet så slipper du krångla med att sy också. 🙁Skumplast-madrasser är oftast inte så jättebra eftersom det är fel cellstruktur på materialet, men det är bättre än ingenting. Glasull i samma tjocklek bör i så fall bli bättre. 🙂 Varning för glasull....
rockstone Postat 22 januari 2009 Trådstartare Postat 22 januari 2009 finns det nåt som är ändå bättre än glasull, om man vill dämpa tex ett sång bås, för det vill man väll dämpa maximalt, eller vad är absolut bäst
Claes Holmerup Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 finns det nåt som är ändå bättre än glasull, om man vill dämpa tex ett sång bås, för det vill man väll dämpa maximalt, eller vad är absolut bäst Det är glasull som är lämpligast. Stenull går också att använda, men det är, enligt vad jag har läst här och där, inte riktigt lika bra till akustikbehandling som glasull - men stenullen är däremot lämpligare till ljudisolering eftersom det är tyngre.
joachime Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 Det är glasull som är lämpligast. Stenull går också att använda, men det är, enligt vad jag har läst här och där, inte riktigt lika bra till akustikbehandling som glasull - men stenullen är däremot lämpligare till ljudisolering eftersom det är tyngre. Stenull och glasull kan uppnå liknande absorptionsvärden fast vid olika packningsgrad/densitet.
joachime Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 absorptionskoefficienten, är den maximalt 1 eller?dvs är 1 heldämpat eller hur långt går skalan? Skalan går från noll till plus ett. 1 är full absorption, motsvarande ett öppet fönster. Uppmätta värden kan dock överstiga noll pga mättekniken.
Demonproducenten Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 absorptionskoefficienten, är den maximalt 1 eller?dvs är 1 heldämpat eller hur långt går skalan? Skalan går från noll till plus ett. 1 är full absorption, motsvarande ett öppet fönster. Uppmätta värden kan dock överstiga noll pga mättekniken. är skalan linjär? 0,5 är ju rätt bra isf
pme (oregistrerad) Postat 22 januari 2009 Postat 22 januari 2009 1 = absorption + reflektion + transmission (Energiprincipen, lagen om energins bevarande)
joachime Postat 23 januari 2009 Postat 23 januari 2009 1 = absorption + reflektion + transmission (Energiprincipen, lagen om energins bevarande) Precis! Om absorptionskoefficienten är 1 så är det total absorption. Och skalan är linjär.
Emulator Postat 23 januari 2009 Postat 23 januari 2009 Intressant detta. Om skalan är linjär och örat uppfattar ljud logaritmiskt, vad betyder då egentligen 0,5 ? 50% av ljudenergin har aborberats, 10%säg transmitterats, och 40% reflekteras. HUr uppfattar man det?
joachime Postat 23 januari 2009 Postat 23 januari 2009 Om skalan är linjär och örat uppfattar ljud logaritmiskt, vad betyder då egentligen 0,5 ? 50% av ljudenergin har aborberats, 10%säg transmitterats, och 40% reflekteras. HUr uppfattar man det? Det finns ingen standardiserat mått på hur örat (hjärnan) uppfattar det. Man brukar snacka om att en vanlig människa (ej ljudnörd) kan höra skillnader på en decibel och uppleva en tio decibels ökning som en fördubbling av ljudtrycket.
Emulator Postat 23 januari 2009 Postat 23 januari 2009 (redigerat) jo precis, så då är den uppfattade dämpningen skilld från den uppmätta då, alltså, man uppfattar inte det riktigt som hälften försvunnit vid 0,5 😉 Skulle vara kul att mäta upp och testa faktiskt. ..och därmed har man officellt deklarerat att man är ljudnörd och dum i huvet 🙁 Redigerat 23 januari 2009 av Emulator
Claes Holmerup Postat 23 januari 2009 Postat 23 januari 2009 jo precis, så då är den uppfattade dämpningen skilld från den uppmätta då, alltså, man uppfattar inte det riktigt som hälften försvunnit vid 0,5 🙂 Potentiometrar till ljud är logaritmiska för att örat ska uppfatta det som en vettig förändring med lagom förändring på poten - så därför är det egentligen lite märkligt att man har valt en linjär skala till ljudmätningar. Örat reagerar ju lika logaritmiskt ändå och förvirringen blir total... 😛 Skulle vara kul att mäta upp och testa faktiskt. ..och därmed har man officellt deklarerat att man är ljudnörd och dum i huvet 🙂 Du är i alla fall i gott sällskap, om det är någon tröst... 😳
spawnfestis Postat 26 februari 2009 Postat 26 februari 2009 äggkartonger funkar nog inte alls. Glasull är att rekommendera. köp skivor med yta på eller sy påsar. finns massa trådar du kan titta i 😏 Du har ingen aning vad du snackar om 🙂 äggkartonger fungerar utmärkt, dock är det inte alltid lätt att få tag i tillräckligt för att täcka större yta
Emulator Postat 27 februari 2009 Postat 27 februari 2009 jag har spelat i rum som varit dämpade med div äggkartonger, och det har inte varit någon höjdare om jag jämför med hur mitt nuvarande rum är. Så visst har jag en aning om vad jag snackar om, även om du inte delar min uppfattning.
Gilbert Postat 27 februari 2009 Postat 27 februari 2009 För att återgå till grundfrågeställningen: NEJ. Inte alls. Om vi däremot pratar om akustikbehandling (inte ljudisolering): Problemet med absorptionskoefficienter är att de kan gå över 1.00: http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/1556 och ibland över 1,4, så 0,5 är plötsligt inte så bra. Du har ingen aning vad du snackar om 😆 äggkartonger fungerar utmärkt, dock är det inte alltid lätt att få tag i tillräckligt för att täcka större yta ok… Visst, bättre än ingenting alls men helt värdelöst jämfört med korrekt byggda absorbenter/diffusorer.
spawnfestis Postat 16 mars 2009 Postat 16 mars 2009 Ingen aning. Men det måste ju varit någon fiffig kille som satt och läste musikpress vid frukostbordet och plötsligt såg de slående likheterna mellan de vågiga dämpplattorna på väggen i Boney M's studio och äggkartongen på köksbänken. 😄 De fungerar delvis som diffusorer - men eftersom mönstret inte varieras alls, så blir det diffusion i ett väldigt smalt frekvensband, med karaktäristiskt amatör-replokalsljud som följd... Been there, done that - and learned the hard way... 😆 Titta gärna igenom min lilla artikel om grundläggande akustikbehandling HÄR. 😛 Riktigt Riktigt bra guide, borde spikas på forumet tycker jag! bra jobbat! (utskrift startad)
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.