Jump to content
Annons

Hur gör man en hit?


KillwithSkill

Recommended Posts

Annons
  • Svar 63
  • Created
  • Senaste svar

Postat mest i detta ämne

Postat mest i detta ämne

Jag har också funderat en hel del på det här, vad gör bra musik? Vad är en bra låt? Nu har inte jag gjort någon hit men har ändå mina teorier.

Jag tror många faktorer spelar in. Det ska vara en låt som tilltalar lyssnaren direkt. Det handlar om att göra en låt som sticker ut lagom mycket, har en minnesvärd melodi, ofta helst trallvänlig refräng och en lagom lätt text som dessutom ska vara bra. På något sätt nyskapande musik underlättar mycket tror jag, en ny stil som väcker intresse.

Låten skall ha DET som i praktiken är en riktigt bra blandning av alla nämda faktorer. Detta kräver kunskap, erfarenhet och framförallt kreativitet/fantasi. Eller en stor mångd tur 😄 men det håller sällan in längden.

Det finns på något sätt något som är oförklarligt med musik. Musik kan beröra och ge gåshud, ge tårar, ge inspiration, göra en på bättre humör en Måndagmorgon.. 🙂 Osv. Ganska fantastiskt tycker jag, på tal om musik. 🙂

Lite lördagskvällsfunderingar från min sida bara. ☺️

Mvh

Memphis

Redigerat av Memphis
Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

Jag gillar inte mycket alls av musiken på radion. Förstår inte hur sån simpel, förutsägbar och tråkig musik kan tillhöra majoriteten av vad som spelas på de stora kanalerna.. 🙂 Känns så fantasilöst, finns såklart enstaka undantag. Men av schlagerlåtar får jag hemska rysningar..

Redigerat av Memphis
Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

det tror jag inte..då kanske man får en skjuts..men det är låten man härmar som är hiten..

jag tänker på dancing queen med abba..det är samma hela tiden..det är bara arret som ändras

jag tror det är en bra tanke, man kommer på en vända som sitter

sedan bygger man upp den,skalar ner den,bygger upp den igen fast ännu mer, & slut

och ju enklare ju bättre

omedelbarget är inte heller att förakta.. fast som om jag visste hur manb gör en hit! 😆

men jag tror inte det är omöjligt..om man lägger ner hela sin tankekraft på det

vill man tillräckligt mycket så kommer man nog lyckas..antagligen..vad vbet jag!

skåål! 😛

(edit) jag syftade på fel abba låt..den jag tänkte på var "The Winner Takes It All": inte "dancing Queen"

http://www.youtube.com/watch?v=OuJl1T-trLw

Redigerat av Larsson
Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

Nej usch, jag gillar inte musiken på radion. Förstår inte hur sån simpel, förutsägbar och tråkig musik kan tillhöra majoriteten av vad som spelas på de stora kanalerna.. 😆 Känns så fantasilöst, finns såklart enstaka undantag. Men av schlagerlåtar får jag hemska rysningar..

Fast å andra sidan är det som spelas ofta på radio vad som brukar kallas hit 😛

Gillar ditt första inlägg Memphis...ska var något nytt som ändå folk kan känna igen. 😉 + en hel del tur tror jag...

Link to comment
Dela på andra sajter

Fast å andra sidan är det som spelas ofta på radio vad som brukar kallas hit 😛

Jo, men mitt inlägg var nog egentligen lite mer inriktat på vad som gör en bra låt, inte en vanlig hit på radio. Och så är det trance-pop och schlagermusik jag mest inte gillar men en del poplåtar är väldigt bra, undantag som jag sade. 😉 Om vi tar ett exempel som poplåtarna Bubbly med Colbie Caillat och Im yours med Jason Mraz. Väldigt bra hitlåtar men nackdelen är att dom blir sönderspelade väldigt snabbt eftersom de spelas minst 20 gånger per dag, på varje kanal typ. 😆 Ett förtydligande till mitt första inlägg. 🙂

Gillar ditt första inlägg Memphis...

Trevligt. 🙂

Redigerat av Memphis
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker åxå att låtar spelas sönder och man tröttnar fort...MEN 20 ggr/dag i låt säga en månad... då har de ju lyckats! 😛 För varje låt som spelas generar ju cash och blir en hit. 🙂

Har haft tre låtar på lokalradion (sr p4) men det lär man ju knappast bli rik på. Eller nån som vet? Har stimanmält.

Bla en spelades 2 ggr/ dag i en vecka. 😆 " Im gonna be filthy rich" 😉

Skål

Link to comment
Dela på andra sajter

DieHard (oregistrerad)
Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

Och vips har man en dynglåt utan själ typ Brittan Spjut eller annat skit. Men visst, då har man en hit och kan skratta hela vägen till banken. Men är det det man vill uppnå eller en genuin? 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

DieHard (oregistrerad)
Jag tycker åxå att låtar spelas sönder och man tröttnar fort...MEN 20 ggr/dag i låt säga en månad... då har de ju lyckats! 🙂 För varje låt som spelas generar ju cash och blir en hit. 😮

Har haft tre låtar på lokalradion (sr p4) men det lär man ju knappast bli rik på. Eller nån som vet? Har stimanmält.

Bla en spelades 2 ggr/ dag i en vecka. 😆 " Im gonna be filthy rich" 🙂

Skål

Det är väl det där som skapar hitar nu förtiden. Man gör en medioker låt som är så lätt att den fastnar i skallen och sen ser man till att den spelas tills folk börjar gilla den. Vem har inte kommit på sig själv nynna till nåt kräkmedel som Ace of Base? 😉 När dessa skitlåtar fastnar i medvetandet ja då sitter de fast där lika bra som Karlssons klister. Omöjliga få bort. Vem har inte satt på bra låtar för att försöka få bort skiten i skallen men likväl senare sitter skräpet där igen istället för något man gillar. AHHHHH!! 😛 Allt går sälja med mördande reklam.

Link to comment
Dela på andra sajter

När jag försöker göra en bra låt typ hit låt så låter jag bara musiken komma utan att jag vill för mycket. Sen när det väl kommer en druddelutt som kom tack vare en skön trum beat så gör jag själva produktionen så enkel som möjligt.Jag frammannar en bild i huvudet av en musik grupp som står på scenen med basic uppsättninga av bas + gitarr + trummor + keyboard och sångare.

En hit annars för mig är en beat och harmoni som ger rysningar och skön mag känsla och får man det när man kommer på en låt då vet man att man har en hit pågång 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

på tal om när en superior 2.0 program kommer till användning så är det helt klart i sån här musik som i videon.

Man kan få en hit elle en låt som folk gillar också om man är sann i sitt hjärta och utryckt och verkligen menar det man uttrycker från själen 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...
Jag gillar inte mycket alls av musiken på radion. Förstår inte hur sån simpel, förutsägbar och tråkig musik kan tillhöra majoriteten av vad som spelas på de stora kanalerna.. ☺️ Känns så fantasilöst, finns såklart enstaka undantag. Men av schlagerlåtar får jag hemska rysningar..

Ligger en del i det, tycker jag. Folk vill ha det dom känner igen, och för 99 % så är musik rent själ-knark. Dom vill ha omedelbar sötma och njutning för att eländet att sitta och sortera post i 25 års tid ska bli mindre plågsamt. Dom vill inte tvingas lyssna uppmärksamt för att kunna dra ur något som känns bra ur det.

Hit och schlager är ju egentligen samma sak. Hit = svenska: slag, tyska: schlag. Skillnaden för mig - mellan hit och schlager - är att schlagers komponeras något mer för scenframträdande och inom en lite tajtare tidsram än vad hittar överlag gör.

Man gör en medioker låt som är så lätt att den fastnar i skallen och sen ser man till att den spelas tills folk börjar gilla den. Allt går sälja med mördande reklam.

Yep, det är hitmakeri i rätt hög grad.

När Roxette var redo att släppa sin Crash, Boom Bang platta så utlystes en tävling för radiostationer. (plattan var inte tillgänglig i butikerna ännu). Tävlingen gick ut på att den radiostation som spelade musik från plattan flest antal gånger under en månad skulle vinna 5 miljoner (ifrån skivbolaget). Tävlingen skulle börja vid ett specifikt datum, och alla radiostationer som deltog skulle alla få plattan levererad till sin dörr exakt kl 12 på natten det datumet (använde budfirmor för det). Så, rätt var det var så började 90% av alla radiostationer i Sverige bokstavligen bombardera lyssnarna med Roxettes nya platta, i helt groteska mängder. Det ryktas att radiostationen som vann spelade Roxette 100 gånger per dygn i en hel månad, och de andra var nog inte långt efter. I slutändan så vann någon, men skivbolaget hade uppnått vad dom ville få fram.

I kommersiellt perspektiv talar låtar aldrig helt för sig själva, oavsett hur väl gjorda dom är. Man måste tala om för folk vad som är bra, och "alla vet" att det som spelas på radion det spelas för att det är bra, och inte av någon annan anledning. Eller hur? 😮 Jämför med en av världens mest säljande hits alla kategorier någonsin: Stevie Wonders "I just called to say I love you".

Sen hjälper det förstås att en låt håller sig inom ramen för vad som når lyssnaren snabbt och kärnfullt utan att ens lyssnaren märker att han/hon hör den. Låten blir hjälpt av att vara okomplicerad, direkt, förutsägbar, svängig och medryckande, låta ljudmässigt sött och mättande, gripa tag i lyssnaren som musiken talade direkt till honom/henne, påkalla uppmärksamhet liksom, och innehålla karaktäristiska fraser, ljud och saker som lyssnaren kan minnas och känna igen sig i. Ju mindre direkt, förutsägbar och söt den är desto mindre kommer lyssnaren att ta till sig av den. Jazz och klassiskt är helt enkelt för svårlyssnat för genomsnittet folk. Det är lite som jag hörde Chris Lord-Alge säga: I slutändan så måste en framgångsrik mixare förstått att hans jobb är att tilltala hemmafruar och 14-åriga flickor med MP3 spelare.

Redigerat av Opus99
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker åxå att låtar spelas sönder och man tröttnar fort...MEN 20 ggr/dag i låt säga en månad... då har de ju lyckats! 😮 För varje låt som spelas generar ju cash och blir en hit. 😮

Har haft tre låtar på lokalradion (sr p4) men det lär man ju knappast bli rik på. Eller nån som vet? Har stimanmält.

Bla en spelades 2 ggr/ dag i en vecka. ☺️ " Im gonna be filthy rich" 🙂

Skål

Du måste anmäla dig till SAMI också ifall du spelar instrumenten på låten, eller sjunger. Då får du typ konstnärliga pengar.

Jag spelade Octapad på en låt som spelades 80 ggr på P3 för några år sen. 10 kr per gång :-).

Man kan klappa händerna en gång och registreras som musiker så får man lite pengar. Kalasbra.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker åxå att låtar spelas sönder och man tröttnar fort...MEN 20 ggr/dag i låt säga en månad... då har de ju lyckats! 😉 För varje låt som spelas generar ju cash och blir en hit. 🙂

Har haft tre låtar på lokalradion (sr p4) men det lär man ju knappast bli rik på. Eller nån som vet? Har stimanmält.

Bla en spelades 2 ggr/ dag i en vecka. 😄 " Im gonna be filthy rich" 🙂

Skål

Du måste anmäla dig till SAMI också ifall du spelar instrumenten på låten, eller sjunger. Då får du typ konstnärliga pengar.

Jag spelade Octapad på en låt som spelades 80 ggr på P3 för några år sen. 10 kr per gång :-).

Man kan klappa händerna en gång och registreras som musiker så får man lite pengar. Kalasbra.

Ojdå. Då ska jag genast göra det. Spelar allt själv och sjunger för det mesta på låtarna jag skriver. Går det att anmäla sig retroaktivt så att säga?

Tack för tipset!

Edit: Läste på Samis sida en del. Mina låtar är inte utgivna på nåt bolag så det kanske inte gäller eller? Även fast de spelats några ggr. Vi har även uppträtt live i radion jag o min sångfågel. Kanske jag kan stå som producent då den är inspelad här hemma trots att inget bolag finns? Ska forska mer....

Mvh // Janne

Redigerat av slejnard
Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

Jag gillar inte mycket alls av musiken på radion. Förstår inte hur sån simpel, förutsägbar och tråkig musik kan tillhöra majoriteten av vad som spelas på de stora kanalerna.. 😛 Känns så fantasilöst, finns såklart enstaka undantag. Men av schlagerlåtar får jag hemska rysningar..

Då har vi samma åsikt om radiokanalerna. 😄

Tycker den har låtit samma sedan 90-talet tills nu, eller ja det är ju samma låtar? 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

det tror jag inte..då kanske man får en skjuts..men det är låten man härmar som är hiten..

jag tänker på dancing queen med abba..det är samma hela tiden..det är bara arret som ändras

jag tror det är en bra tanke, man kommer på en vända som sitter

sedan bygger man upp den,skalar ner den,bygger upp den igen fast ännu mer, & slut

och ju enklare ju bättre

omedelbarget är inte heller att förakta.. fast som om jag visste hur manb gör en hit! 😛

men jag tror inte det är omöjligt..om man lägger ner hela sin tankekraft på det

vill man tillräckligt mycket så kommer man nog lyckas..antagligen..vad vbet jag!

skåål! 😄

(edit) jag syftade på fel abba låt..den jag tänkte på var "The Winner Takes It All": inte "dancing Queen"

http://www.youtube.com/watch?v=OuJl1T-trLw

Låter som att du har en hitfabrik där 😉 mycket ligger ju på uppbyggnaden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Man härmar den världelösa låten som spelas på den världelösa radion hela tiden...

Och vips har man en dynglåt utan själ typ Brittan Spjut eller annat skit. Men visst, då har man en hit och kan skratta hela vägen till banken. Men är det det man vill uppnå eller en genuin? 😛

Själv tycker jag att hela budskapet med att göra en låt försvinner om man bara ska göra den på ett ultakommerciellt vis, typ Brittan. Oftast så brukar det vara den låten som artisten slår igenom med som är den bästa. Efter det så är det oftast bara rullband. 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tycker åxå att låtar spelas sönder och man tröttnar fort...MEN 20 ggr/dag i låt säga en månad... då har de ju lyckats! 😉 För varje låt som spelas generar ju cash och blir en hit. 😎

Har haft tre låtar på lokalradion (sr p4) men det lär man ju knappast bli rik på. Eller nån som vet? Har stimanmält.

Bla en spelades 2 ggr/ dag i en vecka. 😛 " Im gonna be filthy rich" 😄

Skål

Du måste anmäla dig till SAMI också ifall du spelar instrumenten på låten, eller sjunger. Då får du typ konstnärliga pengar.

Jag spelade Octapad på en låt som spelades 80 ggr på P3 för några år sen. 10 kr per gång :-).

Man kan klappa händerna en gång och registreras som musiker så får man lite pengar. Kalasbra.

Ojdå. Då ska jag genast göra det. Spelar allt själv och sjunger för det mesta på låtarna jag skriver. Går det att anmäla sig retroaktivt så att säga?

Tack för tipset!

Edit: Läste på Samis sida en del. Mina låtar är inte utgivna på nåt bolag så det kanske inte gäller eller? Även fast de spelats några ggr. Vi har även uppträtt live i radion jag o min sångfågel. Kanske jag kan stå som producent då den är inspelad här hemma trots att inget bolag finns? Ska forska mer....

Mvh // Janne

Ring Sami och kolla. Du borde absolut få dina pengar ändå.

Link to comment
Dela på andra sajter

Man kan göra en jämförelse med bilar.

Många bilentusiaster skulle nog säga att Ferrari F50 är ett mästerverk. Låt oss anta att den är ett mästerverk. Det har sagts mig att den kostar ca 3,5 miljoner kronor idag. Den har dessutom prestanda och resurser som kanske bara 1 % av alla ägare någonsin kommer att få användning för. Om man jämför med SAAB så tror jag säkert att mer tid, pengar och kompromisslöshet har lagts ner på Ferrarin så man kan säkert säga att Ferrarin är mer genombyggd än en SAAB. Så, hur säljer ett mästerverk? Den säljer faktiskt inte många exemplar alls, jämfört med bilindustrin överlag. Den passar helt enkelt inte människor, mycket pga priset men även av andra anledningar. Den tilltalar en väldigt liten skara människor.

Jämför sedan med SAAB. SAAB är ju en seriös produkt men jag tror inte många bilentusiaster skulle rent ut kalla den mästerverk. Den är inte heller gjord för att tangera titeln mästerverk. SAABs teknikavdelning skulle säkerligen kunna bygga en bil som var 5 gånger bättre än de gör idag, men då skulle nog priset stiga 5-10 gånger med. SAAB är helt enkelt gjord inom ramen för vad den får kosta i slutändan. SAAB är gjord för att passa så många människors behov som möjligt och priset är avsiktligen satt för att passa så många människors plånböcker som möjligt. Resultatet är att SAAB tilltalar kanske 10,000 gånger mer människor än Ferrarin ovan och säljer förmodligen 10,000 gånger mer också.

Musik är lite samma sak. Alla har vi fått höra att Bach var en mästare, men bara ett fåtal av oss har orkat bry oss i att ta en titt på HUR bra han var, genom att spana in musiken han gjorde med lupp. Bach gjorde svår musik, även för sin tid. Han gjorde den tämligen kompromisslöst och med en otroligt djup religiös drivkraft. Många av styckena komponerades as-fort, i hans boning (ett rum), där fruga och 13 ungar under 15 år var hela dagarna. Man behöver inte gilla han, men nog var han en Ferrari alltid. Säljer han musik? Nä, han säljer ungefär som Ferrari gör – några få ex till entusiaster med öra som kan uppskatta det.

Britney Spears däremot, som så många säger inte kan sjunga "egentligen", som alla säger är inte talangfull nog för att förtjäna den uppmärksamhet och idolskap hon har, hon är som en SAAB. Hon är definitivt inte ens i samma galax som riktigt begåvande musiker och sångare, men hon kan nog säkert göra bättre ifrån sig än det vi hittills fått se. Men framförallt: det hon gör riktar sig till flest antal människors smak och tycke. Hon säljer 10,000 gånger mer än Bach (om inte mer).

Vanliga, måttligt begåvade människor, som jobbar 9-5 varje dag och krökar till på lördagen .. dom är inga bil-entusiaster med passion och plånbok. Dom tycker Ferrarin ser stilig ut på bild, och för ett ögonblick så suktar själen efter något så bildskönt och lyxigt, men det går över på 15 sekunder. Ferrarin får 15 sekunder, medan radion eller bilstereon får 15 timmar i veckan. Likaså är folk inga musik-experter som kan ta till sig den demoniska talangen av Bach. För dem är dansband nästan mer tilltalande, även om dansband är oerhört enkel musik.

Så, att göra en hit, är att göra något som INTE är ett mästerverk. Gör man mästerverk, då blir man ibland bitter eftersom ingen verkar uppskatta det. Många genier är bittra just därför. Folk bara klappar en på axeln och säger ”Va duktig du är” och sen vill dom spela vidare på Quake. Så ett mästerverk ”slår” sällan, och det säljer definitivt inga stora volymer. Och om något slår, så är det inget mästerverk. Det är en omöjlighet. Att göra ett kommersiellt hantverk kan ju förstås vara "ett mästerverk" inom ramen för den egna konstarten, det är sant.

Men man ska ju komma ihåg att människor kallar det dom själva älskar för mästerverk, och det är absolut sant. Min definition av mästerverk här är ju sett ur ett mer globalt jämförelse-perspektiv.

Så, vill man göra en hittar, så måste man släppa viljan och/eller prestigen i att göra låtar som är mästerliga, och ägna sig så mycket som nånsin åt att renodla uttrycket i musiken så den blir så enkel och slagkraftig som möjligt. Less is more. Dansband säljer bra, och ibland de absolut bäst säljande dansbanden nånsin, är Vikingarna. Inte allas favoriter, men vill man göra hits är de värda att lära av. ABBA likaså. Deras arr är väldigt frodiga, men Björn & Bennys förmåga att vaska fram själva kärnan i låtens uttryck och inte grumla bort den, är riktigt bra.

Redigerat av Opus99
Link to comment
Dela på andra sajter

Nja du Opus99. Jag har en förkärlek för bil-analogier, men i detta fallet funkar det inte så bra tycker jag. Eller inte alls om jag ska vara ärlig ☺️

För övrigt får man väl anse att Toccata och fuga d-moll (BWV 565) är en hit även i modern tid. Eller iaf den första minuten av den 🙂

Och precis som det faktiskt finns personer som är både snygga och smarta(jo de finns tyvärr), så finns det ju musik som är både ytligt tilltalande (hit-potential) och har ett djup. Det borde väl nästan vara defintionen av ett mästerverk, om man lyckas skriva på så många nivåer.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa ny...