Jump to content
Annons

Vart kan man köpa modulsyntar?


polardark

Recommended Posts

Hej!

Nu har jag tänkt länge och väl på att skaffa ett modulsynt-system.. eller åtminstone ett par moduler bara för att lattja med och använda som effekter till resten av instrumenten. Jag har skaffat en hyfsad eurocard-bur också, med inbyggt reglerat +/- 12v linjärt nätagg, som egentligen bara behöver ett nytt bakplan för att funka okej med system från Doepfer, Analogue Solution och Analogue Systems.

Frågan är då, vart kan man bäst köpa moduler?

Har kollat på Analog Network som verkar sitta som spindeln i nätet med det här med modulsyntar här i landet, men det känns lite dyrt, och kan inte hjälpa att undra om det inte finns några andra återförsäljare.. Helst några som man kan snacka med om man nu är lite osäker.

Om någon har lite andra erfarenheter av modulsyntar och tips eller varningar så skulle jag också vara väldigt nyfiken att höra om det. Visst är det kanske bättre att fråga om sånt här på större, internationella forum, men det vore verkligen kul att höra hur det ligger till i sverige med såna här grejer 🙂

//polardark

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Howdy,

Om någon har lite andra erfarenheter av modulsyntar och tips eller varningar så skulle jag också vara väldigt nyfiken att höra om det

Ok, här kommer lite subjektiva intryck 🙂 ...

Jag har jobbat ganska länge med olika typer av modulära analogsyntar och jag tycker nog att system som t ex Doepfer är aningen svårtjobbade p.g.a av att modulerna använder 3.5 mm telejack. Även det faktum att modulerna är relativt små till storleken gör att det snabbt blir "grötigt" att ratta och patcha systemen. Personligen föredrar jag därför större system och när det gäller system som tillverkas idag så kan jag varmt rekommendera system så som t ex MOTM och Synthesizers.com. Just nu använder jag själv ett system från Synthesizers.com ... samt ibland också en och annat äldre modulsystem ... 😛

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för ditt svar. När det gäller ljud är det svårt att vara annat än subjektiv 🙂

Jo.. jag har hört väldigt mycket bra grejer om MOTM, Synthesizers.com och andra. Det finns ett par anledningar till att jag inte satsar på just dem. Kanske egentligen det viktigaste är att jag vill komma billigt undan. Egentligen tycker jag att om man ska spendera mycket pengar på nåt så borde man lika gärna spendera dem på nåt bra. Men... Jag har tillgång till en väldigt bra ram för eurocard, och jag gillar verkligen den formfaktorn. Jag har planer på att bygga en del moduler själv också, och då är 100x160mm ett rätt standardiserat mått för kretskort i största allmänhet.

Jag har hört mindre bra grejer om Doepfer. Speciellt Doepfer verkar ha allmänt dåligt rykte både för deras kvalitet och deras affärstaktiker. Hade tänkt att blanda så gott jag kan med moduler från Analogue Systems och Analogue Solutions också. De verkar ju i alla fall ha lite bättre rykte än Doepfer. Det där med 3.5mm-kontakter kommer man ju inte ifrån, och det är oundvikligt att de är sämre kvalitet, men de är också billigare.

Link to comment
Dela på andra sajter

plastocid (oregistrerad)

Jag är lite intresserad av att köpa ett par moduler, så det fyller en rackenhet ungefär, men inte för att bygga synth utan mer för effekter. Några filter, ADSR, nån LFO och sådär. Fylla en rackbredd hade jag väl tänkt mig. Det rör sig ju om ganska mycket pengar i jämförelse med att köpa vanliga effektenheter men det verkar lite roligt med modulära grejer och sen låter de väl antagligen ganska bra. 😛

Hur som helst ligger det i framtiden om det ens blir av, men vilket system ska jag i så fall välja? Synthesizers.com verkar bra (och snygga moduler 🙂) men man kanske kunde få något tips från experterna?

Link to comment
Dela på andra sajter

Hejsan,

Hur som helst ligger det i framtiden om det ens blir av, men vilket system ska jag i så fall välja? Synthesizers.com verkar bra (och snygga moduler 😉) men man kanske kunde få något tips från experterna?

Även om jag endast är en glad amatör på musikområdet så ser jag relativt seriöst på det sätt som jag gör musik på. Jag är således absolut ingen expert så ta mina ord med en nypa salt! 😉

Jag kom tidigt i kontakt med analoga modulsystem från både Moog och ARP och sättet att jobba med dessa system har förmodligen format min arbetsmetodik mer än jag egentlinge skulle vilja erkänna! 😉 Eftersom jag tidigt lärde mig att jobba med gamla Moog Modular system så var valet relativt enkelt för mig när jag skulle investera i ett nytillverkat modulsystem. Ambitionen var att få ett system som var så likt en gammal Moog Modular både när det gäller ljudkaraktär och när det gäller känslan att jobba med systemet. Valet stod initiellt mellan ett system från MOTM eller ett system från Synthesizers.com. Eftersom Synthesizers.com var billigare så bestämde jag mig för att investera i ett sådant system. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att testa systemet innan jag köpte det och jag var därför aningen orolig över hur systemet egentligen skulle låta. När jag slutligen fick systemet så blev jag mycket positivt överraskad. Även om systemet inte riktigt låter som en gammal Moog Modular så är jag mycket nöjd med vad man kan göra med det. Känslan att ratta systemet påminner väldigt mycket om att jobba med en gammal Moog och det passar mig som handen i hansken. Jag har i efterhand även testat en del MOTM-moduler och jag måste tillstå att även dessa låter ruggigt bra ... Det enda som jag möjligtvis kan vara lite skeptisk till när det gäller MOTM är att många moduler påminner om varandra rent layoutmässigt. Detta gör det aningen svårt att orientera sig bland modulerna och det kan ta lite tid att jobba med dessa moduler om man är aningen ovan ... 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Skaffa den här!! :rolleyes:

Jo, heh. En Buchla-synt skulle ju inte vara det sämsta. Ingenting som man har råd med som vanlig dödlig däremot. Jag tycker om Buchlas mer orginella approach till det hela. Doepfer verkar ju plagiera det där lite grand, med moduler som A-149 som är nån slags statistisk sequencer.

Link to comment
Dela på andra sajter

plastocid (oregistrerad)

De där grejerna som det länkades till verkade riktigt skruvade. 😛

Men synthesizers.com då, var får man tag på deras grejer i Sverige? Finns det någon som säljer dem eller måste man beställa från USA?

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag misstänker att det där med modulsyntar är en sån liten marknad, så man åker nog på att självimportera (och betala hutlösa tullavgifter) om man ska ha många av systemen.

De europeiska modulsyntfabrikaten Doepfer, Analogue Solutions och Analogue Systems (som då är mer eller mindre kompatibla) verkar då säljas i Sverige genom ett företag som heter Analogue Network. Vet inte ens om Analogue Network fortfarande är igång, då dom inte uppdaterat sin hemsida på över ett halvår. Ska ta och maila dom och fråga, så fort jag bestämt mig vilka moduler jag ska börja med.

Funderar förresten på att börja med ett Doepfer A-190 MIDI-CV-modul, och en Analogue Solutions SY01 VCF, EG och VCA-modul.. Det borde räcka att använda som enkel midistyrd filterbox till att börja med. Så mycket att köpa, så lite pengar.. 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

Howdy,

Men synthesizers.com då, var får man tag på deras grejer i Sverige? Finns det någon som säljer dem eller måste man beställa från USA?

Man är tyvärr tvungen att importera från USA. Inget problem egentligen om man inte vill klämma och känna på prylarna innan man köper dem. Idag är ju dollarkursen dessutom så pass låg att det blir relativt billigt att importera från USA ... 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

plastocid (oregistrerad)
Man är tyvärr tvungen att importera från USA. Inget problem egentligen om man inte vill klämma och känna på prylarna innan man köper dem. Idag är ju dollarkursen dessutom så pass låg att det blir relativt billigt att importera från USA

Men hur gör man med tull och moms och allt vad det heter? Och frakten? Hur mycket kan en vara som kostar $100 kosta i SEK med frakt och moms och sådär inräknat? Vågar man skita i momsen, vad händer om de kommer på en?

Många frågor.. som tur är vet jag att det finns många här som bara blir glada över att få svara på dem. 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Men hur gör man med tull och moms och allt vad det heter?

Har man riktig tur så kan man i vissa fall slippa tull och moms! 😏 Man bör dock räkna med att man får betala både tull och moms om man beställer varor från ett land som ligger utanför EU. Beloppet för momsen och tullen tas inte ut av säljaren utan utkrävs av köparen när varan förs in i Sverige och tullas. Vanligtvis är det frakbolaget som ser till att dessa avgifter betalas och det varierar en del mellan olika fraktbolag hur avgiften betalas. Om det handlar om större belopp så är det inte helt ovanligt att frakbolaget kräver att du förskottsbetalar moms och tull för din vara, innan den tullas in i landet av fraktbolaget. Tull och moms betalar man vanligtvis oavsett om man köper från ett företag eller från en privatperson.

Om man beställer varor från ett land som ligger inom EU så betalar man moms för varan i det land som varan säljs i. Det är då säljarens uppgift att lägga på momsen på priset. Köper man från en privatperson så betalar man dock ingen moms.

Hur mycket kan en vara som kostar $100 kosta i SEK med frakt och moms och sådär inräknat?

Kostnaden för frakten är ju alltid lite svår att förutse eftersom den är helt beroende av storlek och vikt. Om vi därför bortser från kostanden för frakten så kommer priset för en vara som kostar $100 i utlandet att först konverteras till SEK. Jag har för mig att den valutakurs som används i omräknen från $ till SEK är den aktuella kursen vid tillfället då varan förs in i landet, inte valutakursen vid köpetillfället!?!! Om vi antar en valutakurs där $1 = 7.0 SEK så kommer priset för varan att vara 700 SEK. På detta ska då kostanden för moms (25%) och tull att läggas. För syntar så ligger tullen på runt 3% av priset vilket i ovanstående exempel skulle ge 700 * 1.25 * 1.03 = 901.25 SEK.

Vågar man skita i momsen, vad händer om de kommer på en?

Moms och tull är vanligtvis ingenting som du styr över. Som jag skrev tidare kan man i vissa fall ha tur och slippa moms och tull men det är inte så vanligt att man gör det om man köper varor från ett företag.

Link to comment
Dela på andra sajter

synthesizer network finns i hög grad fortfarande. bara att mejla! han har bra deals.

Ah.. bra. Jag mailade honom, men har inte fått nåt svar från honom än. Känns ju nästan lite så man undrar när dom inte uppdaterar hemsidan så ehm.. ofta. 🙂

Bra att höra i alla fall. Tack.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har också alltid drömt om ett modul-system, och var in och kikade på blacets grejer för ett tag sedan... Tyckte att dom såg intressant och lite annorlunda ut... 😛

Nån som vet nåt om dom?

Iofs lär det väl typ dröja tills man blir pensionär innan man får tid och råd att sätta ihop ett system... 😲

Link to comment
Dela på andra sajter

Helt billigt är det ju inte. Jag beräknar att mitt påtänkta minimalistiska system ska gå på 5000 spänn totalt, inklusive begagnad kortram och moduler och kablar och allt. Och då har jag inte ens fått med en tongenerator. Men men.. Om man bara börjar och bygga lite så kan man säkert expandera och bygga på vartefter... Det är i alla fall vad jag hade tänkt. Misstänker som sagt att doepfer-aktiga system är det billigaste man kan få för pengarna. Nackdelen med Doepfer är ju då att modulerna kör på +/- 12v, då de flesta andra system kör på +/- 15v, så det är inte helt enkelt att använda andras ritningar och anpassa moduler från andra system.

Men men.. nu har jag åtminstone bestämt mig. Gäller bara att få kontakt med Analogue Network och höra om dom nu kan sälja grejerna jag vill ha 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Okej, nu fick jag äntligen svar från Analogue Network och dom verkar mycket riktigt fortfarande vara aktiva. Tydligen säljer de enbart Doepfer i modulsyntväg numera, vilket är lite synd eftersom jag hade tänkt kombinera med en modul från Analogue Solutions. Ska försöka kontakta dem direkt i England för att se om jag kan beställa därifrån istället. Såg faktiskt lite fram emot att handla från en svensk butik som specialiserar sig på sånt här.

Om nu Analogue Solutions ens vill ha att göra med mig, så skulle det också bli ett något lägre pris, vilket iofs inte skulle vara helt fel. I så fall köper jag en SY01 och en M2CV. Går inte det, så tror jag inte att jag har råd med ett grundläggande Doepfer-system och då får jag ta och spara ett bra tag till. 🙁

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 år senare...

Hejhej!

Jag har tidigare haft ett Doepfer system a100 och det lät otroligt bra om man nu skall prata om ljudkvalité, filter och dylikt. Rekommenderas!!

Numera arbetar jag med en Nord Modular. Ett billigt datorstyrt alternativ med en otrolig flexibilitet...

/F

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...