Jump to content

polardark

Medlem
 • Content Count

  356
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutralt

About polardark

 • Rank
  Med i gänget

About me

 • Stad/plats
  Stockholm
 1. Mjo, jag skulle faktiskt också vara nyfiken på att veta hur man bäst kopplar oscilloskop in i ljudkedjan så att det påverkar ljudet så lite som möjligt.
 2. polardark

  casio cz-1000

  Jag hade problem med att midit på gameporten på mitt moderkort bara gjorde midi-ut. Skumt som attan. Bäst är kanske att testa med ett vettigt midiinterface så man kan utesluta halvsjaskiga joystickportar.
 3. Finns det några pålitliga siffror överhuvudtaget? Tycker alla talar i munnen på varandra med dramatiskt skilda tal.
 4. Jep. Kvinnor kan inte föra frågor om jämlikhet, invandrare kan inte föra frågor om rasism, sjuka kan inte föra frågor om bättre vård... ...säger sig självt egentligen. Nån måtta får det ju vara.
 5. Du missar gång efter annan det faktum att böcker på bibliotek för det första köps in (finansierat av vårt kollektiv via skatter), vilket ger ersättning till författaren, för det andra så måste du lämna tillbaka en bok från biblioteket. Du kan inte behålla den. Den kommentaren var inte avsedd att kommentera bibliotekssystemet utan snarare att framföra min egen syn på hur framtiden kommer att utvecklas av nödvändighet. Som det gamla slagordet går: Information Wants to be Free. Oavsett om det sker med våra makthavares medgivande eller ej så kommer information att spridas och distribueras allt mer framöver. Det är inte en fråga "om" utan en fråga om "när" eller "hur". Det pågår en revolution i det tysta. Inte alla kulturer stöder vår västerländska åsikt att upphovsrätt är någonting naturligt heller. Jag skulle rent utav vilja påstå att vi är i minoritet. Före tryckpressens framfart så sågs kopiering som någonting hedervärt. En nerladdad MP3:a kan mycket väl generera försälljning för artister. Speciellt artister som annars inte existerar i tevereklam eller andra mer synliga propagandakanaler. Att folk helt plötsligt skulle sluta köpa CD-skivor för att de laddar ner MP3 är barockt. Samma sak hände med kasettband tidigare och med historien som referens kan vi nog ändå notera att skivindustrin överlevde 80-talet. Folk har kunnat välja om de vill betala för sin musik i runt 40 år nu och folk har valt att betala. Förstår inte varför någonting speciellt skulle ändra det nu.
 6. Ah, jo. då blir nog tanterna på biblioteket arga på mig. Däremot kan jag kopiera de viktigaste sidorna med tabeller och referensinformation på kopiatorn i biblioteket och använda hemma. Nåja. I fallet beatport så känns det för mig lite svårt att säga någonting konkret. Om jag talar för egen del så skulle jag aldrig betala för en fil i MP3-format eller något annat destruktivt format. Däremot skulle jag vara väldigt intresserad av att betala för att ladda ner en icke-destruktiv kopia av ett album eller en låt om jag visste att skälig ersättning gick till artisten. Med tanke på hur bra distributionsformer som bittorrent fungerar ekonomiskt (de betalar uppenbarligen sig själva), så skulle en ersättning på över 50% av försäljningspriset till artisten vara vettig. Ingenting förhindrar någon att kopiera utan att ge kompensation till upphovsmannen såklart. På 70-80-90-talet hade vi blandbandet.. på 90-och 2000-talet har vi MP3. Folk som inte vill ge pengar till artisten har aldrig haft nåt tvång på sig. Grattis? Din arroganta ton lyckas inte dölja det faktum att du är okunnig (biblioteksersättning, anyone?), så gör dig själv en tjänst och spela snyggt. Ajdå. Ber om ursäkt för min tabbe där. Men om man ska se det som något positivt så fick jag åtminstone höra ett bra argument till varför nu biblioteken inte konkurrerar med bokhandlarna. Däremot är det fortfarande inte riktigt sant (och rätta mig nu om jag har fel) när det gäller böcker som lånas ut mindre än 2000 ggr per år, eller som har en utländsk författare. Jag gör det, och jag gör det därför att jag tycker att det är rätt. Jag kanske är dum eller naiv eller så, men jag tror faktiskt att folk är intresserade av att ge pengar till upphovsmän vars verk de konsumerar. Visst jag laddar ner låtar, men är det inget intressant så hamnar dom i stora runda arkivet eller också har jag kvar låtarna tills jag kunnat hitta originalverket till salu. Är väl ingen som lyssnar på sina gamla blandband med dödsmetall när dom nu köpt skivorna? Ja, nu tycker jag att du motiverat din ståndpunk och det tackar jag för. Jag håller inte helt med om din åsikt i slutändan men det är en annan sak.
 7. Som jag förstår det brukar bibliotek dela ut saker gratis för konsumtion under en begränsad period. För fyra år sen lånade jag dessutom en bok om programmering av Motorola 68000-processorserien från Umeås universitetsbibliotek och hade med mig som strandläsning när jag åkte till Spanien. Fungerade rätt bra. Klart det är. Någon tar del av innehållet i produkten utan att upphovsmannen får någon ersättning. Vet inte. Personligen satt jag och tankade japansk popmusik på 28.800 bps-modem på 90-talet som jag sedan köpte från asien och betalade dyra avgifter för. Grattis. Du misslyckades precis motivera varför biblioteken inte konkurrerar med bokbranschen (utan tvärtom gynnar bokbranschen?), vilket du tidigare hävdade. Dessutom lyckades du ta upp ett av de främsta argumenten för fildelning av musik, vilket är att det ökar musikintresset. I min åsikt är fildelning en naturlig utökning av biblioteksväsendet. Allmän åtkomst av intellektuella resurser utan kostnad. Dagens fildelningsklimat påminner väldigt mycket om H.G.Wells idé om "The World Brain" där alla människor har fri tillgång till all information över hela världen, till fördel för hela mänskligheten. Fildelning är ingenting nytt. Folk har drömt om det i nästan 100 år.
 8. Nej, det fungerar precis tvärtom.Om man däremot kunde gå till biblioteket och gratis hämta kopior av Da Vinci Koden, då skulle nog bokbranschen bli oroliga. Inte helt säker på hur ditt argument fungerar där, men för klarhetens skull vill jag presentera mitt argument så att vi kan jämföra anteckningar: Potentiell bok-konsument A är nyfiken på boken Da Vinci-Koden som han läst om i tidningen. Konsument A beställer boken från sitt bibliotek med sin dator och hämtar ut den gratis två dagar senare. Efter ungefär en vecka har han läst ut den och lämnar tillbaka boken till biblioteket. Eftersom konsumenten nu har läst boken och vet vad den handlar om och hur den slutar (betjänten är mördaren) så kommer han förmodligen adrig att läsa den igen. Om mot förmodan bok-konsument A skulle känna för att läsa boken igen kan han beställa den från biblioteket igen och gå igenom samma procedur. Under hela detta händelseförlopp betalar bok-konsument A aldrig någonting till upphovsmannen och den lokala bokhandeln har sålt en bok mindre.
 9. Klart som fanken att biblioteken konkurrerar med bokbranchen. Böcker är väl lite som nerladdade filmer dessutom. Har man läst/sett dom en gång, så har man ofta ingen riktig anledning att göra det igen. (Om man inte är manisk bok/film-samlare.)
 10. Håller med helt. Krossa biblioteken! Man kan ju också ifrågasätta bibliotekens monopol på gratis spridning av information. Grundidén bakom biblioteken tycker ändå jag liknar många av argumenten inom fildelningsrörelsen. Större spridning av information är väl ändå enbart bra för samhället som helhet?
 11. Du menar att om det du uttalar dig om utan att ha någon grund till nu skulle visa sig eventuellt vara sant, så har du inte suttit och ljugit? Jag är inte nån stjärna på det där med moralfilosofi, men jag är rätt säker på att det argumentet brukar förkastas. Sorry. Nåja, det här börjar kännas offtopic. Ber om ursäkt för det. Kändes bara som den här diskussionen började bli på tok för rörig, till och med när folk inte fabricerade fakta och använde som argument.
 12. Det var piratbyrån som startade Piratebay, det är ingen hemlighet sedan så har de försökt få det att se ut som om de distanserat sig från varandra men piratbyråansvariga är forftarande inblandade i driften av TPB och uttalar sig å både piratebay och piratbyråns vägnar. Vad jag vet så har dom också distanserat sig från det. Du kan sitta och hitta på hur mycket du vill, men om du inte har något riktigt att komma med så kan du väl ändå faktiskt vara lite ödmjuk och erkänna att du sitter och ljuger, eller åtminstone uttalar dig i grejer som du inte vet nåt om. Att A uttalar sig till stöd för B är knappast bevis för att A och B är inget vidare bevis för att de skulle ha ihop det.
 13. Jag vet inte där.. känner du nån som är aktiv i pirate bay eller piratbyrån eller sitter du bara och hittar på? De är ju faktiskt skilda grejer förutom rent ideologiskt.
 14. Är väl samma utveckling i Sverige som i USA egentligen. Mindre skivbutiker i sverige får allt mer konkurrens av super-varuhus och annat. Antalet ställen som säljer CD-skivor har ökat men också har den totala bredden på utbudet minskat. Det är ju inte direkt så ofta som man hittar Necrophobic eller Squarepusher i utbudet på B&W i Bromma tex. Den enda räddningen för folk är då ofta att köpa sina skivor online och det är ju inte alltid nåt som uppmuntrar till att man står där och bläddrar ett tag, provlyssnar och får med sig hem lite mer än man tänkt sig
 15. Ett annat kul alternativ kan vara som att göra som kasettavgiften, och pungslå folk på mer straffavgifter och fortsätta att låta det vara kriminellt att kopiera CD-skivor, oavsett om det nu är i postpaket eller över internet. Misstänker att det kommer gå åt det hållet.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.