Jump to content
Annons

Adam F5 eller Adam F7?


maxkarlstedt (oregistrerad)

Recommended Posts

maxkarlstedt (oregistrerad)

Tjena!

Jag bedriver enskild firma vilket omfattar bland annat videotjänster med prima ljudkvalité och jag har ett ypperligt bra ljudkort/interface, Audient iD14, och ett par Sony MDR-7506 monitorhörlurar som jag rentav älskar. Flac är en ren fröjd med denna kombination. Jag förstår inte hur folk orkar plåga sig själva med inbyggda ljudkort i datorn och MP3/Spotify/YouTube! 😛

Jag tänkte utöka detta nu med ett par monitorer. Jag har ingen studio utan sitter mot en betongvägg (den är alltså bakom skrivbordet och skärmen som jag skriver på nu). Ca 2,5 meter ifrån mig på höger sida så finns gardiner och fönster. Ca 3,5 meter från mig på vänster sida så finns ingångarna till köket och hallen. Bakom mig ca 2 meter finns en stor soffa samt en vägg tillverkat i gips känns det som. Rummet jag är i är ca 20kvm stort.

Jag funderar på: https://www.thomann.de/se/adam_f5_bundle.htm

Eller: https://www.thomann.de/se/adam_f7_bundle_reviews.htm?lang=2

Vad jag förstått så är Adam cream de la cream av högtalarmonitorer även om jag förstår att dessa är på deras low-end.

Vad jag ser så har Adam F5 X-ART tweeter https://www.thomann.de/se/adam_f5.htm

medan Adam F7 verkar sakna det och har bara ART tweeter? Eller har Thomann skrivit fel? https://www.thomann.de/se/adam_f7.htm

Jag tänkte ha högtalarna bredvid min datorskärm som är 32" ståendes på ljuddämpande medel. Med mått så kommer jag då att sitta ca 70-80 cm med mina öron från högtalarna.

Frågan jag har är om Adam F5 räcker och om Adam F7 är för överdrivet? Jag är ingen basälskare (ingen bashatare heller) så jag blir inte ledsen över lite mindre bas vilket jag förstår F5 ger än F7 pga mindre storlek?

Frågan är oxå om jag kan ha som jag har tänkt att ha det: ha högtalarna bredvid skärmen eller kommer de eller skärmen att störas av elektromagnetiska störningar då? Kmr ljudet att kunna färdas bra till mina öronen eller borde dem stå längre ifrån varandra & skärmen? Bör jag ha någon ljuddämpning på betongväggen bakom datorskärmen & skrivbordet?

Jag har som sagt var ingen studio och är inte dedikerad att göra om mitt rum (eftersom jag sover å bor där) till ett sånt så jag kanske hör minimala skillnad på att slänga upp ljuddämpande medel? Jag har ingen koll riktigt så därför jag frågar massa här så jag vet för- & nackdelarna med denna investering. Sedan är det alltid trevligt att ha rediga högtalare och se vad för magi Flac får via Adams högtalare.

Jag ser det som en investering för det går ju alltid senare med utökad verksamhet att ha dessa högtalare i en liten mindre mer dedikerad studio samt att det är bra att kunna lyssna på ljud i vanliga högtalare och inte bara hörlurar eftersom det även finns slutkunder som lyssnar i just högtalare.

Tack för svar på förhand & trevlig fortsatt helg! / Max K.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

F5 och F7 har samma diskant - men det är inte samma diskant som det sitter i AX-serien.

Personligen hade jag hellre sparat lite till och valt mellan ADAM A5X och A7X istället - eller ännu hellre EVE SC205 och SC207, som enligt min mening är ännu ett snäpp bättre än ADAM AX (trots att jag sedan länge är ADAM-frälst... 😉 ).

Att ha högtalare nära skärmen är bara ett potentiellt problem om du kör med en gammal CRT-skärm. Med moderna skärmar är det normalt inget man fundera på.

Du bör alltid ha åtminstone någon form av grundläggande akustikbehandling. Läs gärna lite i min Wiki-artikel här, så kan du få åtminstone lite hum om det som är mest basic: http://wiki.kontrollrummet.com/Akustikbehandling 

Link to comment
Dela på andra sajter

maxkarlstedt (oregistrerad)

Tack så mycket för svaret!

Jag skulle kunna köra med: https://www.thomann.de/se/prod_AR_403569.htm

Det enda jag undrar över då är vad jag ska köra med för TRS -> XLR kablar då? Det finns bara 2st mono TRS speakers outputs på min Audient iD14.

Finns det någon sådan kabel här https://www.thomann.de/se/ljudsladd.html?filter=true&feature-47038%5B0%5D=Jack&feature-10698%5B0%5D=XLR%20%28male%29 som du skulle rekommendera?

Hur mycket påverkas signalkvalitén av denna omvandling? Är den i princip oförändrad?

Jag har länkat en bild som visar hur datorn står: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/16252205_10155015752473023_7628858750795058310_o.jpg?oh=d5626290a8463b3a57059e3081917b2a&oe=5901F85F

Väggen till höger på bilden är i gips, väggen i mitten betong och väggen vänster om ingången till köket i gips, taket är betong vad jag ser. Jag har kikat igenom din akustikbehandlingslänk och det verkar som om det kan bli stora problem om högtalarna står direkt nära väggen som på bilden, då jag har minimala marginaler att flytta ut skrivbordet.

Blir den obehandlade akustiken mindre märkbar om man spelar högtalarna med lägre volym? Så om jag sitter i soffan (där jag tog bilden ifrån) å har högre volym så kmr min obehandlade akustik att höras tydligare? Vad skulle du rekommendera för absorbenter och basfällor? För då skulle jag kunna göra en simpel kalkyl för att se hur det blir ekonomiskt så jag vet vad måste räkna med minst om jag ville kunna få godkänd nytta av högtalarna i mitt än så länge obehandlade rum.

Tack återigen för alla svaren! Jag beklagar alla frågor, jag är så himla okunnig på detta område än så länge.  😛   / Max.

Link to comment
Dela på andra sajter

TRS och XLR är bara kontakttypen. Det är ingen omvandling, utan bara olika kontakter för samma sorts signal - så det påverkar ingenting alls. Se bara till att det är balanserad kabel. Telekontakten ska alltså vara TRS ("stereotele") och inte TS ("monotele").

Det funkar ofta bäst att ha högtalarna nära väggen och ha rimligt tjocka absorbenter bakom (typ 70-100mm), för att reducera SBIR-problem. Glöm inte absorbenter på alla andra väggar också enligt spegelmetoden - och hörnabsorbenter åtminstone i hörnen närmast högtalarna, men gärna i de andra två hörnen också. Rekommenderar gärna Vicoustic, som har många bra absorbenter.

Akustiken fungerar egentligen likadant oavsett volym, men man får lite mindre problem med rummets inverkan om man spelar ganska svagt och sitter väldigt nära högtalarna, eftersom man ju då främst hör direktljudet och får svagare studsar i retur utifrån rummet. Med högre volym, ökar problemen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...