Jump to content
Annons
 • Focal Shape-serien: Lyft din musikproduktion med elegans och innovativ teknik

  Shape, den aktiva närfältsmonitorn från de franska ljudguruerna på Focal, är perfekt för dig som har en trång studio men inte vill tumma på ljudkvaliteten. Det är proffsljud utan att offra plats – en sweet spot för musikproducenten.

  Sound-Service

  Bild1.Shape65_ills_06_1800.webp.cd588c04a7d638b6cafa4c5b0c532b0b.webp
  Focals Shape-serie riktar sig till alla som vill slippa kompromissa mellan utrymme och ljudkvalitet.

  Focal, som också gör hörlurar och exklusiva bilhögtalare, har länge varit stora på hifi-marknaden men började för ca 15 år även göra produkter för musikproduktion. En tidig succé var närfältsmonitorn SM9 där ett extra, passivt högtalarmembran på ovansidan gav ett frekvensomfång och en klarhet som studiomonitorer i den klassen tidigare inte haft.

  Eftersom Focal, till skillnad från de flesta andra tillverkare, själva äger hela produktionskedjan sker en ständig produktutveckling där befintliga modeller uppdateras löpande och nya komponenter utvecklas med full kontroll av både design och teknik.

  Shape – elegans och precision för den lilla studion
  Många studior har ganska begränsat med plats och för att slippa kompromissa mellan kvalitet och utrymme har Focal utvecklat modellserien Shape. Redan vid en första anblick skiljer de sig från andra produkter, med sin sobra träfinish och sina eleganta former. Men inuti döljer sig långt fler innovationer.

  Fyra modeller i olika storlekar erbjuds: Shape 40, 50, 65 och Twin, där Shape 65 räknas som referensmodellen. Den är avsedd för närfältslyssning på en meters avstånd och kan liksom de andra ställas helt intill en vägg tack vare sin innovativa design med dubbla, passiva högtalarmembran på sidorna, i stället för basreflexhål baktill. Men det stannar förstås inte vid det.

  Bild2.Shape65_Prof_1800.webp.7bd0b213e8efc697c81aeaa63fbcb5ea.webp
  En av flera innovationer är de passiva membranen på sidorna som bidrar till att ge Shape djupare bas och bli mer lättplacerade.

  Innovationer ger klarhet
  Det M-formade inverterade diskantelementet (tweetern) är konstruerat för att ge så låg direktivitet (riktningskänslighet) som möjligt, vilket innebär att lyssningspositionen blir mer flexibel både i höjdled och sidled men med bibehållen precision i stereobilden. Tweetern ger också en klar och tydlig återgivning av de högsta frekvenserna och kan avslöja allt eventuellt brus i en mix.

  Bild3.Shape_Tweeter_1800.webp.07b6b54842320f3d6c8edfc0ffcdbed5.webp
  Focal tillverkar sina egna högtalarelement och tweetern är gjord för att ge en flexibel lyssningsposition med höga krav på tydlighet och transparens.

  På baksidan finns flera reglage för att optimera monitorns prestanda utifrån de akustiska förutsättningarna i rummet (se nedan). Här sitter, liksom på undersidan, också upphängningsfästen vilket gör att monitorn kan placeras på bord, mikrofonstativ, på en vägg eller i tak.

  Världens bästa flax
  Frankrike är världsledande när det gäller tillverkning av det ekologiska fibermaterialet Flax och Focal började efter flera års utveckling använda det till sina woofers (mellanregister/bas). Tillsammans med konens form ger den stabila flerlagersväven en minimal färgning av ljudet med ett neutralt och transparent mellanregister utan maskningseffekter och en samlad och väldefinierad bas.

  Bild4.Shape_HP_1800.webp.85eed74db04855f979f40a3f48273efb.webp
  Woofer-konerna tillverkas av ekologisk Flax-väv som ger ett rikt och neutralt mellanregister och en väldefinierad bas.

  Upphängning från skyskrapor och racerbilar
  Focal har lagt mycket möda på att i datorn simulera hur högtalarkoner beter sig vid belastning, särskilt i mellanregistret som ju är det mest kritiska vid mixning och lyssning. Det måste samverka dynamiskt både med diskant och basregister för att klangen, djupet och bredden ska återges optimalt. Vid någon punkt börjar alla koner i någon mån deformeras och förvränga ljudet.

  Den tredje generationens W-formade mellan- och basregisterkoner från Focal använder därför en upphängningsmetod hämtad från jordbävningssäkra skyskrapor och racerbilar. Utan att påverka dynamiken motverkar denna patenterade Tuned Mass Damper-teknik resonanser och deformering av konen.

  Shape 65 i detalj
  Om vi tar modellen Shape 65 som referenspunkt är den alltså en tvåvägs närfältsmonitor med en klass AB förstärkare på 25+80W, woofer på 6,5 tum av Flax-väv och ett 1-tums diskantelement av aluminium/magnesium. I stället för basreflexportar är Shape utrustat med ett 6,5-tums passivt högtalarmembran på sidorna. Frekvensomfånget är hela 40 Hz - 35 kHz (+/- 3 dB) och max SPL peak vid 1 meter är 109 dB. Den tål alltså en hel del volym.

  Baksidan rymmer förutom monteringsfästen även strömbrytare, XLR och RCA-anslutningar samt reglage för högpassfilter och steglös justering av bas, mellanregister och diskant. Djup, bredd och höjd är 285 x 218 x 355 mm och vikten är 8,5 kg. Lådan är av 15 mm tjock MDF med vinylfinish i svart eller valnöt. På undersidan finns fler fästen samt gummifötter som går att justera i höjdled för optimal vinkling vid användning på ett bord.

  Shape 40 och 50 har samma grunddesign och teknik men är alltså mindre. Twin-modellen har två woofers och räknas som 2,5-vägs.

  Bild5.Shape65_ills_02_1800.webp.8b1a67d0ea0eb0365fd3636bf0380b1b.webp
  Shape 65 och de andra i modellerna i serien låter inte bara fantastiskt. De är snygga också.

  Läs mer >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...