Jump to content
 • entries
  16
 • comments
  19
 • views
  15,903

Gå och fiska!


Nils Erikson

421 views

Nej, veckans inlägg ska inte handla om Gyllene Tiders sommarhit från 1996. I stället tänkte jag filosofera lite kring låtskrivandets kärna.

***

Jag får ibland frågan var inspirationen kommer ifrån. Hur kommer man på en bra melodi? En gång svarade jag så här:

Mitt tips är att vara vidöppen för alla infall och skaffa sig tillräckliga färdigheter för att kunna hantera dem rätt. Oavsett vilket själsligt tillstånd jag befinner mig i finns det alltid något slags musik som passar att göra just då. Vare sig det sedan leder till "färdiga" alster eller inte så håller det grytan kokande hela tiden. Skulle inspirationen ändå tryta, ta då en promenad längs nya stigar, läs en annan sorts bok eller rikta kikaren mot en annan horisont...

En metafor som också passar är annars just den om fisket. För att bli en god sportfiskare behövs flera färdigheter. En av de mest grundläggande torde vara att veta ungefär vart man ska gå för att få napp, och när det är läge att försöka. Att bara ställa sig vid något random vattendrag och kasta i en krok eller ett nät lär inte ge någon fångst. Lite svårare än så är det faktiskt.

En skicklig fiskare väljer rätt tidpunkt och plats och utrustar sig med tålamod och tillförsikt. Men det räcker inte. Hon eller han måste också ha rätt redskap: spö, krok och bete. Skulle det sedan nappa gäller det att veta vad man ska göra med fisken när den väl är inhalad. Den kan ju inte bara ligga där helt rå och slemmig. Den måste fjällas och rensas och först därefter kan den tillagas.

Tillagningen är kanske inte en del av själva fiskandet, men vi expanderar metaforen lite. Det här handlar ju faktiskt om låtskriveri. För i något skede ska ju fångsten/melodin presenteras för en matgäst/lyssnare och det kan inte heller ske hur som helst. Rätt matlagningsteknik och tillbehör måste till för att göra den rättvisa, med andra ord: rätt produktion.

– Meh? Melodierna simmar väl inte runt i havet heller?

Jo, det är just vad de gör, bildligt talat. Det finns där ute - eller där inne - någonstans och genom att försätta sig i ett öppet sinnestillstånd gör man sig mottaglig för dem. Det gäller att vara beredd, när som helst. Ibland kommer en bra melodi när du står och diskar och då är det bara att dra fram mobilen och nynna in melodin så att den inte glöms bort. Det kan dröja länge innan den hittar sitt rätta sammanhang (som tidigare blogginlägg handlat om).

Således komponerar jag aldrig ton för ton, oavsett genre. I det skedet av den kreativa processen prövar jag mig inte fram. I stället håvar jag in hela, färdiga teman. De finns där bara.

Eller som Gessle sjunger: Jag går och fiskar.

/NE

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • By Studio.se
   OK, kanske blir det svårt att ställa till med värsta nyårspartyt även i år, men vi kan ha kul längs vägen. För nu är det dags för något som blivit något av en tradition så här års – Studiofestivalen. Det enda som krävs för att medverka är att du är medlem här på Studio. Den här gången har vi fina priser sponsrade av Fitzpatrick.
   Själva Studiofestivalen går till så att du själv, eller tillsammans med andra, skriver och spelar in en nyskriven (aldrig tidigare utgiven) elektronisk nyårspartylåt. Bidraget får vara max tre minuter långt och kan vara instrumentalt eller innehålla någon form av sång.
   Tävlingen har tre vinnare med riktigt fina priser (klicka för att läsa mer):
   Warm Audio WA-47jr. Värde 3 395 kr
   Transformatorlös version av den klassiska och ikoniska ’47-mikrofonen
     Nektar Impact GXP49. Värde 1 995 kr
   USB-klaviatur med 49 semivägda tangenter
     Beyer Dynamic DT770-80. Värde 1 650 kr
   Sluten hörlur för trummisar och monitorlyssning Vinnaren står för eventuell vinstskatt.
   Regler
   Musikstil: dansant elektronisk (EDM) – instrumental eller med sång Bidraget får vara max tre minuter långt Det måste vara eget material och inte en cover När du är klar skickar du ditt bidrag som en mp3- eller mp4-fil i ett personligt meddelande till @Björn Olsberg Förutom äran så blir det tre personer som kan vinna dessa fina musikprylar. 1:a-pristagaren får börja med att välja en produkt, 2:a-pristagaren får välja bland resterande, och vidare tills priserna är slut Start: Nu direkt, den 24 november 2021
   Slut: 20 december 2021, kl 23.59 ska ditt bidrag senast vara inskickat
   Röstning sker: 21 december - 27 december
   Vinnarna koras: 28 december
   Om röstningen
   Efter slutdatumet startar vi en ny tråd där medlemmar får gå in och rösta. När röstningen är över sammanställer vi antal röster. Vi har också en jury som tilldelas det totala antalet röster av medlemmar. Juryn har då har inflytande över 50 procent av rösterna. Juryrösterna delas upp så lika som möjligt mellan @Jon Rinneby, @Andreas Hedberg och @Björn Olsberg och som får fördela sina röster efter eget huvud. Slutresultatet presenteras i en egen vinnartråd i anslutning till Studiofestivalen.
   Stort tack till Fitzpatrick som bidrar med de fina vinsterna!
  • By Eva Hillered
   Det är lätt att upphöja kreativitet till något magiskt som några få människor begåvats med. Men så är det inte. Kreativite­t är som alla andra färdigheter, ju mer du håller på, desto bättre blir du.
  • By Olle Niklasson
   Nylonsträngarnas mästare tar stora musikaliska kliv på senaste albumet Local Valley med en ny energinivå och tydliga fotfästen i både Västafrika och Karibien. Vi träffade honom i familjens fritidshus.
  • Guest
   By Guest
   ...
  • By Lotta Fahlén
   Måndagsintervjun: Tim berättar om vikten av att låta musik ta tid och att förstå halvvägs in i skapandeprocessen vad en låt handlar om. 
 • Blog Entries

 • Bloggar

×
×
 • Create New...