Jump to content
Annons
  • Så överlever dina musikinstrument vintern

    FREDAGSTIPSET: Vintern står för dörren och med den allt torrare inomhusklimat. Något som kan få förödande konsekvenser för dina dyrbara musikinstrument.

    Jon Rinneby

    ingang_177567756.jpg.11a64c26e828f7a64a07e3162031bf2d.jpg

    Musikinstrument tillverkade av solida träslag, må det vara gitarrer, ukuleles, fioler eller kontrabasar, är extra känsliga för plötsliga väderomställningar och i synnerhet låg luftfuktighet. När våra bostäder värms upp sänks den relativa luftfuktigheten, vilket innebär att luften blir allt torrare. Och om du dessutom har öppen spis eller kamin, hur mysigt det än må vara, så är faran ännu större. Vad som händer är nämligen att träet då sjunker hop speciellt under vinterhalvåret, vilket i förlängningen innebär att ditt instrument till slut spricker, om du har otur.
    Den akustiska gitarren

    Det bästa sättet att undvika sprickbildning är du förvarar dina instrument i väl förseglade etui tillsammans med en, eller flera, så kallade luftfuktare. Mellan 40% och 60% luftfuktighet vid normal rumstemperatur är optimalt, vilket du enkelt uppnår med ovanstående procedur.

    2989713565.jpg.2938f7138d0b8860901b24643c8fd068.jpgD’Addario Humidifier Pro placeras i ljudhålet och ser till att gitarren håller en lagom fuktnivå.

    Du kan även hålla koll på luftfuktigheten med en så kallad hygrometer, om du vill vara än mer noggrann. Se bara till att undvika de billigaste modellerna, då dessa ofta har en på tok för stor felmarginal och därför gör mer skada än nytta. Det finns även större apparater som stabiliserar fuktigheten i hela rum, vilket har fördelen att luften även blir behagligare att andas. Både människor, djur och gitarrer mår bättre om luften inte är allt för torr.

    2254021976.jpg.fc8183352c7186244dba3b7c880f3778.jpgCaliber IV Digital Hygrometer är en av de mest exakta hygrometrarna på marknaden.

    Men vad gör du om olyckan är framme? Först och främst, rör inte sprickan. Detta eftersom sprickor lätt samlar till sig smuts och fett, vilket är svårt att få bort. Lämna sedan in gitarren omgående och få den professionellt lagad om instrumentet är dig kärt. En sprucken gitarr tappar något i värde, men tonen förblir i stort sett alltid den samma. Det är visserligen sant att en gitarr låter sämre när den är torr (eller överfuktad), men när instrumentet återfått sin rätta fuktighet återgår det till sitt normala tillstånd.

    1069994171.jpeg.d6bb293de39952d1c02bd670efb536e8.jpegBoveda Humidipak 49%, Caliber IV Digital Hygrometer och D'Addario Guitar Humidifier Pro.

    Vanliga symptom som visar att gitarren är uttorkad

    • Bandstavarna sticker ut
    • Locket ser vågigt eller räfflat ut
    • Locket är insjunket framför stallet
    • Stallet separerar från locket
    • Bandrassel runt 7:e band och uppåt

    Studio rekommenderar

    Budgetpaketet

    • D'Addario Guitar Humidifier Pro
    • Planet Waves luftfuktighet och temperatursensor

    Lyxpaketet

    • Caliber IV Digital Hygrometer (måste beställas)
    • Oasis OH-1 Guitar Humidifier
    • Boveda Humidipak 49%

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...