Jump to content

 • Ratta rätt med 1176-kompressorn

  FREDAGSTIPSET: UREI 1176 är utan tvekan en av de mest uppskattade och samtidigt missförstådda kompressorerna genom tiderna. Den är med sin FET-krets både snabb och aggressiv men kan också vara väldigt mångsidig.

  Jon Rinneby

  1176ln_classic_limiting_amplifier_hero_@2x_red.thumb.jpg.d8c9b6ebfe71b001dcef342709def3cf.jpg

  Denna artikel vänder sig till användare av både hårdvaran och mjukvaran.

  Att ratta fram välljud med en 1176, oavsett modell, är inte särskilt svårt. Och faktum är att det mesta du skjutsar in i den kommer ut på andra sidan med ett musikaliskt leende. Med detta sagt finns det ändå några klassiska inställningar som kan vara värda att kika närmare på.

  Översikt
  Det första som är bra att känna till är att Attack- och Release-rattarna är omvända jämfört med hur vanliga kompressorer brukar fungera. Det vill säga att den snabbaste inställningen är 7 och den långsammaste 1. Ett beprövat knep är att utgå från en attack på 3 och release på 5, även kallat Dr Pepper-inställningen. Mer om detta nedan. Input-ratten fungerar som tröskelvärde* och innebär att en starkare signal in i kompressor ger mer kompression, men också mer volym, vilket du justerar med Output-ratten. Vidare hittar vi fyra lägen för ratio 4, 8, 12 och 20 samt olika inställningar för hur VU-mätaren läser av.1176ln_classic_limiter_carousel_1.jpg

  Generellt skulle man kunna säga att 1176an ger klarhet och närhet - en slags (ofta önskvärd) högklassig grynighet. Karaktäristiskt är också att kompressorn ger en skön energi med fokus på det lägre mellanregistret.

  * 1176 är soft knee med ett fast tröskelvärde kompressionsmängden styrs via ingångskontrollen.

  Allmänna tips

  • En ratio på 4:1 är I de allra flesta fall en bra utgångspunkt, oavsett instrument.
    
  • Försök att inte lägga alltför stort fokus på gain reduction. Det är frestade att titta på mätarn som dansar men… Lyssna istället, helst i kontexten med andra instrument.
    
  • I 9 fall av 10 gör den snabbaste releasen jobbet, det vill säga 7. Det låter helt enkelt mer spännande, oavsett vilket instrument du komprimerar. Möjligen med undantag för bas eller andra lågfrekventa instrument som då har en tendens att styras över. Men kanske är det precis det du vill?

  Dr Pepper
  Om du ska känna till endast en inställning så är det Dr Pepper, vars namn har sitt ursprung i en kolsyrad dryck som i en reklam rekommenderas att drickas klockan tio, klockan två och klockan fyra. En utmärkt startpunkt för 1176:an är nämligen attack på 3, release på 5 och ratio 4 (tänk visarna på en klocka) enligt bilden nedan. Justera sedan input och output efter smak.

  dr_pepper_1176.jpg.511bcb35d96572af6957e0387749943b.jpg

  All Buttons
  Även kallat ”British Mode” innebär att du trycker ner alla ratio-knappar på en gång, alltså 4, 8, 12 och 20, vilket ger en väldigt speciell överstyrd karaktär. All buttons-läget gör sig ypperligt på trummor, trumrum, sång och bas - gärna i kombination med den snabbaste attacken och releasen. Vanligt i sammanhanget är också att jobba med parallellkompression, som blandar den hårt komprimerade signalen med den rena. Vissa 1176:or löser detta med hjälp av en mix-ratt, annars är alternativet att duplicera spåret du vill komprimera och sedan blanda detta med originalspåret. 

  No Buttons
  Slutligen kan du även stänga av kompressionen helt genom att inte aktivera Ratio-knapparna. Detta förvandlar 1176:an till en preamp, vilken du kan styra över (saturation) och färga ljudet med efter tycke och smak.

  Med ovan nämna inställningar är det som alltid bäst att lyssna och experimentera själv då varje ljudkälla och mix är unik. Speciellt roligt är det att leka med olika kombinationer av Attack, Release och Ratio.

  Pluggtips

  Mer information om UREI 1176:an hittar du här.

  Lycka till!

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Intressant tips. Jag gillar 1176 grymt mycket men har inte känt till en del av det du skriver.

  Så tack för tipsen. Nu skall jag testa!

  Link to comment
  Share on other sites

  33 minuter sedan sa Mdaun:

  Bra tips!

  Ska definitivt kolla upp mer, verkar vara på min nivå av önskad enkelhet. All-button läget känns ju givet hehe.

  Tack, jo 1176:an är faktiskt mycket enklare än många tycks tro. Och All-button är fantastiskt kul att leka med på trumrum, överhäng eller annat som behöver en rejäl skjuts.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  21 minuter sedan sa Mats N:

  Intressant tips. Jag gillar 1176 grymt mycket men har inte känt till en del av det du skriver.

  Så tack för tipsen. Nu skall jag testa!

  Det gör du rätt i. Bara hör av dig om det är något speciellt du undrar.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  39 minuter sedan sa Kevsum:

  Går detta att applicera på Warm Audios WA76 klon?

  Det går alldeles utmärkt. Tänk bara på att siffrorna på attack och release är lite annorlunda. Dr Pepper på WA76 blir således attack på sju och release på tretton. Med detta sagt finns det små skillnader mellan nästa alla kloner. Principen är dock den samma.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites

  8 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

  Ska testa denna. Har Slate-varianten hemma men har alltid tyckt att den inger en viss respekt och därför skippat den. Hur är den på Vocal?

  1176:an funkar utmärkt på sång, börja med Dr Pepper inställningen och justera input och output tills du får den kompression du är ute efter. Ett vanligt knep på sång är att lägga en 1176 och La2a i serie och låta dem komprimera lite vardera. 

  FG-116 har en mix-ratt, vilket är kalas om du jobbar med All-bottons-läget och vill blanda den hårt komprimerade signalen med den rena, på ex trummor. Börja med 20-25% och se hur det låter.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites

  Vid närmare eftertanke kanske jag borde valt denna bild istället, här med en 1176-klon påväg att säljas till en god vän. Är gladare inombords än vad bilden antyder.1176.thumb.jpg.18a0f9cd27cc2402e0ad24f7435af5c8.jpg

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...