Jump to content
Annons
 • Mixarens hemliga vapen del 1 – Inflator

  FREDAGSTIPSET: Det finns pluggar och så finns det pluggar som är svåra att förstå sig på. Sonnox Inflator är just en sådan och trots sina många år på nacken väl värd att kika närmare på eller återupptäcka.

  Jon Rinneby

  inflator-V3-gui2_ingang.jpg.485e47d80fdb23e251198444051dd82b.jpg

  Mixarens hemliga vapen är en ny serie i tre delar med syftet att belysa pluggar som verkligen kan lyfta dina mixar till nya höjder, förutsatt att du använder dem på rätt sätt såklart.

  Först ut är Sonnox Inflator, en minst sagt unik kreation som ökar ljudstyrkan på vad helst du matar den med utan att tumma på varesig dynamik eller ljudkvalité. Vidare kan Inflatorn likt en vitamininjektion förbättra tydligheten och känslan av kraft i en hel mix eller användas på individuella kanaler som behöver sticka ut lite extra, exempelvis leadsång, syntar, virvel eller bas. Ju hårdare du pressar pluggen desto mer ”rörlik värme” uppstår vilket i förläningen kan bidra till en mer sammansatt och behaglig ljudbild. Kort och gott skulle man, i brist på bättre uttryck,  kunna säga att pluggen helt enkelt kan få saker att låta bättre och att pluggen har en magisk förmåga att skaka liv i hela mixar och instrument.

  Exakt vad som döljer sig under huven är fortfarande en välbevarad hemlighet och pluggens skapare Paul Frindle berättar följande om bakgrunden till uppkomsten:

  I did the Inflator in response to a late night phone call I got from a friend who was struggling with loudness demanded from the record company. He was mixing something that didn't respond well to other methods. I was reminded that I had to make my first transistor power amp design in 1970 twice as powerful as the previous tube amp design to get the same volume and impact. All I had to do was to apply all this old knowledge into a digital process and the same effect would be available.

  Så gör du
  Tjusningen med Sonnox Inflator är, förutom vad den faktiskt kan åstadkomma, dess anspråkslöshet. Tack vare det minimala antalet kontroller är det helt enkelt inte mycket som kan gå fel. För att bäst förstå vad pluggen är kapabel till rekommenderar jag följande inställningar som utgångspunkt:

  • Placera Inflator sist på kanalen (eller innan limitern på mastern)
  • Inaktivera BAND SPLIT*
  • Inaktivera CLIP 0 dB
  • Dra upp EFFECT till 100%
  • Justera INPUT så att insignalen snuddar vid rött i de mest dynamiska partierna
  • Låt OUTPUT vara på 0 dB
  • Låt CURVE vara i neutral position, i mitten

  inflator.png.94dfa2ed5d8c5bb8e9c49ea09e1c54a0.png
  Sonnox Inflator med mina rekommenderade inställningar som utgångspunkt.

  Med ovanstående förutsättningar bör du nu höra runt 1,5 till 2 dB i volymökning utan någon negativ förändring i dynamiken, samt en diffus form av "analogisering". Med detta sagt vill jag passa på att förtydliga att jag inte är en förespråkare av volymkriget som fortfarande till viss mån pågår, inte minst på Spotify. Jag vill också lyfta ett varningens finger för att använda pluggen på samtliga kanaler eller bussar, då effekten riskerar att gå förlorad eller rent av bli kontraproduktiv. Nej, istället vill jag höra så välljudande och spännande mixar som möjligt och här har Inflatorn faktiskt en hel del att erbjuda. Pluggen gör helt enkelt något som inga andra pluggar gör. Om du känner att effekten blir för påtaglig eller volymen för stark kan du backa på EFFECT eller sänka OUTPUT, detta gäller både enskilda kanaler och masterkanalen.

  Självklart finns det andra alternativ såsom ”valfri exciter/saturationplugg” men mig veterligen ingen som gör exakt det Inflator gör. Ett fullgott alternativ (som dessutom är bra mycket billigare) är dock Kush Audio TWK, som jag personligen föredrar på enskilda kanaler, medan Sonnox Inflator i stort sätt alltid har en permanent plats på masterkanalen.

  Band splits huvudsakliga funktion är att addera än mer tyngd och närvaro i framförallt komplex musik och har i första hand inte till uppgift att öka på volymen nämnvärt.

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


  User Feedback

  Recommended Comments

  18 timmar sedan sa johanfa:

  Grym! Den sitter alltid som ett smäck på masterbussen 😃

  Visst gör den 🙂 Inte alltid att den "behövs" men tillför ofta det där lilla extra.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  3 timmar sedan sa BMR:

  Har man någon nytta av att köpa inflator nu när jag köpt ozone 9? 

  Svår fråga att svara på. Inflatorn gör ju något speciellt och detta på ett mycket enkelt sätt. Finns en demo att ladda ner, bästa är att testa själv. Med detta sagt är Ozone 9 ett ypperligt verktyg som klarar av massor och med dess exciter, tape och limiter kan du komma riktigt nära, eller i vissa fall till och med få ett bättre resultat än med bara Inflatorn.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  43 minuter sedan sa Magnus Lundberg:

  Intressant plug. Om man till exempel har lätt saturering på mixbussen. Finns risken då att det kan låta överprocessat?

  Det beror lite på vad du menar med överprocessat. Jag tolkar det som "för mycket av det goda". I så fall är svaret: Ja, ibland. Här gäller det att lyssna. Själv använder jag nästan alltid flera lager av saturation på mastern, där varje plugg ger lite färg, snarare än en som gör allt. Brukar tex köra en kombination av Kush Audio TWK, ibland IK Multimedia Tape (eller annan tape om musiken mår bra av det) och Inflator. 

  Hur låter "för mycket" saturation? Brist på detaljrikedom och dynamik skulle jag säga.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...