Jump to content
Annons
 • Så fungerar en delay-effekt i musikproduktion

  En delay-effekt kan göra underverk om den används på rätt sätt i mixen. Vi förklarar hur tekniken bakom den fungerar så att du kan lyfta dina låtar till nästa nivå.

  Majken

  Delay är en av de mest grundläggande effekterna. Idén är att fördröja en ljudsignal och sedan spela upp den tillsammans med ursprungssignalen för att skapa en ekoeffekt.

  De första delay-effekterna var bandekon som baserades på rullbandspelare. En bandremsa passerade först ett raderhuvud som såg till att bandet var tomt, och gick sedan vidare till ett inspelningshuvud där signalen spelades in. Sist fanns ett eller flera uppspelningshuvuden.

  Flera faktorer samverkar
  Avståndet mellan in- och uppspelningshuvud tillsammans med bandets hastighet avgjorde hur lång fördröjningen blev. Genom en återkoppling (feedback) där delar av signalen från uppspelningshuvudet gick tillbaka till inspelningshuvudet kunde reflektioner som gradvis försvagades skapas. Dessa reflektioner brukar ofta kallas decay.

  Idag har rullbandspelaren ersatts av de minneskretsar som finns i både datorer och digitala hårdvarueffekter.

  delay.png.ee9dc330dee114a9b5d3c8448d6cb0d4.png
  Ratten Delay avgör hur lång fördröjningen ska vara. Feedback är återkopplingen som bestämmer decay-tiden och moduleringen bestämmer hur djupt tonhöjden ska svaja. Slutligen justerar du hur mycket av den fördröjda signalen som ska spelas upp med output-reglerna. Kan också kallas Mix. Bilden visar Logic-pluggen Tape Delay.

  Möjlighet att synka tempo
  De två viktigaste parametrarna på ett delay är delay-tid och nivå/mix. Delay-tiden styr hur lång fördröjningen är, något som vanligtvis anges i millisekunder. Många delay-pluggar ger även möjlighet att synkronisera mot musikprogrammets tempo. Då anger du istället en notlängd som delay-tid och låter pluggen själv räkna ut hur lång fördröjning som krävs. Nivå eller mix styr hur mycket av den fördröjda signalen som ska blandas med ursprungssignalen.

  Andra vanliga parametrar är panorering och filterinställningar samt hur stark signal som ska återkopplas, något som styr decay-tiden.

  Lfo ger ett svajande ljud
  För att göra ett digitalt delay mer levande och likt sina analoga föregångare brukar även en lfo som styr tonhöjden finnas med. Detta ger ett svajande ljud som påminner om ojämnheterna i rullbandspelares uppspelningshastighet.

  Delay är även en viktig byggsten i andra effekter som chorus och flanger där en kort fördröjning kontinuerligt förändras, vilket skapar svepande ljud, men också i reverb där flera delay med extremt korta fördröjningar används för att skapa komplexa reflektioner.

  Artikeln är tidigare publicerad 2006

  1511436639_Blattstreck.thumb.png.7d68a85302fecfbb0d39a5b2c75c8da5.png

  Läs mer

  Så fungerar en delay-effekt i musikproduktion >


  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...