Jump to content
Annons

JonnyBoy

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av JonnyBoy

  1. Wow, de där Sgt Pepper-filerna var det intressantaste jag kommit över på länge, oändligt roligt att lyssna på filerna! Finns det mer beatles-filer någonstans?
  2. Jo, vi hoppas ju på att det ska räcka med att sätta upp en riktigt fet vägg (eller två) med dubbla dörrar och massor av glasrutor. Jag kan inte tänka mig att det går så mycket vibrationer genom golv, väggar och tak eftersom det är av extremt massiv sten. Man kan tänka sig att bygga ett tungt podie också som står på gummifötter för att minska basvibrationer.
  3. Det kanske är lite större än 9 kvadratmeter. Det är lite kilformat. bredd 3,20, längd ena sidan 4m längd andra sidan 2,70. Kommer lätt få plats ett litet trumset. Rummet måste vara så isolerat att man ska kunna lägga sång utan att ljudet från monitorerna i kontrollrummet läcker in i micken på normal ljudvolym. Att det läcker lite när man spelar trummor eller gasar en förstärkare på max är ok. Budget. Tja. Skulle helst se att det slutar på under 100.000 kr. Existerande väggarna är extremt tjocka stenväggar åt alla håll. Det är en källarlokal, som en liten grotta. Takhöjden är väl strax över 2 meter. 2,20 kanske. Lokalen är redan avdelad med en vägg precis som vi vill ha det, men det är alldeles för dåligt gjort. Man kanske måste riva det och bygga ett litet rum i rummet istället. Men jag vet inte, det är därför vi behöver någon som fattar sånt och kan säga vad som måste göras. En liten ritning:
  4. Hela lokalen är 28 kvadratmeter, vi behöver ett ljudisolerat inspelningsrum där vi ska lägga trummor och förstärkare och sång och sånt. Resten av lokalen ska vara kontrollrum.
  5. Vi har lokalen. Nu måste vi bara ha någon som kan bygga ett inspelningsrum åt oss. Rummet är 9 kvadratmeter. Någon som vet vem som gör sånt?
  6. Vi ska spela in trummor, fast bara kick-virvel-hihat för att sen lägga crashar och pukor som pålägg. Men det kanske inte spelar någon roll. Även micka gitarrförstärkare och lite allt möjligt. Som sagt var så räknar vi inte med att få en perfekt dämpning, lite basfrekvenser kommer säkert gå igenom och sådär, det räknar vi med.
  7. Golvet är höjt ca 10 cm, men jag vet inte exakt hur det är byggt. Förra-förra ägaren sa till förra ägaren att han byggt det flytande, men förra ägaren är tveksam. Kan i så fall själva golvet bli en ljudläcka? Mellanväggen är inte av sten, det är träreglar med ett lager gips på varje sida och vanlig isolering mellan. Är det ett alternativ att bygga en till vägg ca 10 cm från den första väggen? Då blir det ju först den befintliga väggen med gips-isolering-gips, 10 cm luft, sen nästa vägg med gips-isolering-gips, kanske två lager gips? Och en dörr i varje vägg och en dubbelglasad ruta i varje vägg?
  8. Det hade varit spännande att veta vad det var för en speciell akustikfogmassa du använde och var man kan få tag på sån?
  9. Vi ska flytta in i en studiolokal som ligger i en källare med tjocka stenväggar/golv/tak åt alla håll. Nu är det byggt lite halvdåligt men fördelat precis som vi vill ha det. Golvet är höjt i inspelningsrummet 10cm och det finns en vägg, även den ca 10cm tjock. Vi hoppas att kunna få ett någorlunda resultat genom att bättra på väggen med några lager gips och sätta in bättre studioruta och dörr. Är det möjligt när det inte är ett "rum i rummet"? Som sagt är alla andra väggar/golv/tak av extremt feta stenväggar byggda för hundratals år sedan! Om ni tror att det är möjligt att få ett någorlunda resultat, hur ska vi då på bästa sätt täta mellan den byggda väggen och sten-väggar/golv/tak?
  10. Kan det vara så enkelt att musiken du rappar till är så stark att sången verkar låg, i förhållande till musiken? Det verkar som att du får stark signal till datorn eftersom det distar om du höjer på mixern (har jag fattat rätt?), så testa att sänk musiken.
  11. En idé är att köpa ett ljudkort istället för mixerbort som har micpreamps och allt du behöver, det blir enklare och du får antagligen bättre ljud än att köra med datorns interna ljudkort. Jag är väldigt nöjd med mitt Presonus Firebox som har två mikrofoningångar/instrumentingångar och två linjeingångar (så du behöver ingen di-box), det kostar 2.995:- på 4sound. Det finns billigare varianter också om du letar runt, men jag är väldigt nöjd med mitt! Behöver du flera mikrofoningångar kan Presonus Firepod som har 8 mikrofoningångar för 4.294:-. Cubase är ett jättebra inspelningsprogram, och Cubase LE följer med om du köper ett av ljudkorten jag föreslog, det kommer man långt på! Det finns massor av bra gratis effekter och mjukvaruinstrument att ladda hem från nätet som funkar med det också! Själv kör jag mac och Logic, som jag tycker är snäppet bättre, men det är en smaksak. Din musik kommer låta lika bra/dåligt vilket du än väljer, det handlar mest om vilket man tycker är roligast att jobba med.
  12. Oj, har aldrig hört talas om en liknande teknik! Låter det verkligen bra? Borde bli lite VÄL mjuka transienter!? Nu ser inte rummet ut så att det kommer funka.
  13. Jag kan micka trumsetet i stereo med 2st Line Audio CM2 eller mono med en Studio Projects B1. Hur skiljer sig ljudet mellan A/B och X/Y, vilket är att föredra på trummor? Jag har några Shure Beta58 också för eventuell närmickning. Bastrumman lär ju få en! Musiken är pop/rock och jag gillar ganska tight torrt ljud, typ rock från sent 70-tal.
  14. Det är i princip omöjligt att få till ett vettigt gitarrljud med inbyggd mic. Att mica upp gitarren på gammalt hederligt vis låter MYCKET bättre. Köp du en gitarr för 3.000:- och lägg 1.000 på en mikrofon istället, t. ex Studio Projects B1 eller Line Audio CM3. Eller om du vill spela in gitarren i stereo (låter grymt snyggt) kan du med fördel köpa 2st Behringer C2, du får 2 stycken för bara 799:- på t.ex muxikbörsen, extremt prisvärt! För att få ett bra gitarrljud i mono brukar jag rikta micen mot 12e bandet, där halsen och kroppen möts, på ca 15 cm avstånd. Placerar du mirkofonen närmare gitarrens "ljudhål" får du ett basigare och bumligare ljud. För att mica i stereo finns det flera olika tekniker, du hittar en jättebra sida med ljudexempel och bilder, som förklarar tre av de vanligaste teknikerna här: http://www.humbuckermusic.com/acguitrectec.html Lycka till!
  15. Om du ska använda en kondensatormikrofon (låter bäst till sång och akustisk gitarr mm) behöver en mikrofonförstärkare med fantommatning. För att slippa fördröjning bör du även ha ett firewire-ljudkort, du får bättre ljud då också än med datorns inbyggda ljudkort. På de flesta firewire-ljudkort finns mikrofonförstärkare med fantommatning, t.ex Phonic Firefly. För att slippa basiga puffljud när du sjunger borde du köpa ett riktigt puffskydd också som du kan montera på micstativet. Midiklaviaturen kan du med fördel köra direkt i datorns usb-port. Den du hade hittat på apples hemsida funkar säkert jättebra. Jag föreslår: Mikrofon: Studio Projects B1, ca 1.000:- http://www.4sound.se/ProductDetails.aspx?articleId=486964 Ljudkort: Phonic Firefly (billigaste jag kan hitta) http://www.4sound.se/ProductDetails.aspx?m...rticleId=468218 Puffskydd: http://www.4sound.se/ProductDetails.aspx?m...rticleId=417703 Lytcka till!
  16. Jag antar att ljudet kommer ut ur Alesis-burken och jag tänkte att du kanske ville panna och så, därför de två kanalerna, för att få stereo, men baskagge kan man ju lätt köra i mono annars, så får du en kanal över till annat, en ambiencemic kanske, eller undermic på virveln! Eller en egen mic till hihaten! Sen för att få ett bra ljud är det viktigt att ni testar med olika mic-placeringar tills det låter bra. Ofta om man är oerfaren kanske man bara slänger upp micarna som man tror att det "ska vara" och kör, så gjorde jag själv i början. Testa olika avstånd och vinklar på alla micar tills det låter som du vill! Har ni dålig akustik i rummet ni spelar in i kan det vara idé att försöka dämpa upp runt trummorna. Ta vad ni har, gamla madrasser, täcken, filtar, soffor, allt ni kommer på! Lycka till nu!
  17. Nu ska vi köpa ny sångmic till bandets nya demoinspelningar. Vilken låter egentligen bäst av: Studio Projects B1 ADK Hamburg ADK Vienna Undrar jag...
  18. Jag hade satsat på ett ljudkort som heter Presonus Firepod (4.295:- på 4Sound), det har 8 mic preamps. Sen skulle jag köpt Behringer C2 till överhäng, 2 st för 795:- på Musikbörsen och 4 st SM57 kopior, t.ex TSM MT57, 395:- / st på 4Sound. Finns massa olika i samma genre. Då har du köpt prylar för 6.700 kr. Sen kommer du behöva mic-kablar och mickstativ om ni inte har det. Då har du 8 kanaler: 1. Alesis DM5 Vänster 2. Alesis DM5 Höger 3. Virvelmic 4. Pukor 1 5. Pukor 2 6. Pukor 3 7. Överhäng Vänster 8. Överhäng Höger
  19. Ja, tror ni att det går? Och vad ska man använda för lim i så fall?
  20. Måste bara tillägga att det är inte OMÖJLIGT att spela in alla samtidigt, men det blir dyrare, och det är svårt att få det att låta bra om man inte har separata rum för varje instrument/förstärkare. OM ni vill det föreslår jag att ni byter ut ljudkortet mot ett Presonus Firepod, samma som det jag föreslog men det har 8 preamps. Kostar 4.200 på 4sound, och ett gäng mickar till. Vill ni spela in som jag föreslog i mitt förra inlägg (spela in alla instrument för sig) och vill lägga lite mer pengar kan ni ju köpa det större ljudkortet och något trummicspaket (JAM säljer några billiga som heter JJLabs) så kan ni närmicka fler trummor och spela in trumsetet i stereo. Är man nybörjare är det faktiskt lättare att få ett trumset att låta bra med få micar. Lyssna bara var det låter bäst och ställ micken där, låter det inte som ni vill så flytta på micen tills ni är nöjda. Lägg på lite kompressor så blir det smaskigare och trummorna kommer fram lite bättre. I en tät ljudbild (som hårdrock ofta har) är det bra att komplettera med en mic i bastrumman för attack, botten och tydlighet. Använd en dynamisk mic som t.ex SM57. Testa att lägga micen inuti bastrumman och testa att ställa den utanför och se vad som låter bäst!
  21. Vill ni spela in en livetagning när alla spelar samtidigt föreslår jag att ni ringer en inspelningsstudio. Kan ni tänka er att spela in varje instrument separat (börja med trummorna och göra pålägg efter pålägg) föreslår jag detta: Dator. Har ni en så använd den, ska ni köpa en och inte är så "bra på datorer" föreslår jag en mac, de är i allmänhet (enligt min erfarenhet) extremt mycket lättare att få att fungera utan krångel, fast lite dyrare än pc, men billigaste modellen kommer man långt på. Ljudkort måste ni ha, jag föreslår Presonus Firebox, jag har ett själv. Det är inte det absolut billigaste men det är värt de extra 100-lapparna enligt mig. Har allt man behöver, två bra preamps, midi, separata kontroller för högtalare och hörlurar (sjukt viktigt om man kör med aktiva monitorer), och det är extremt stabilt. Inspelningsprogrammet Cubase LE ingår, det kommer man långt på! Kostar 3.000 på 4sound, och då får ni ljudkort, preamps och inspelningsprogram! Se bara till att datorn har firewire-port. Micar. Jag skulle köpa en Studio Projects B1 (ca 1.000:-) och en Shure SM57, eller någon kopia på micen, kan man hitta för under en femhundring. Fast ni kanske har någon sångmic i replokalen, testa den först i så fall. De två micarna räcker långt! Köp ett riktigt puffskydd också, ingen såndär skumgummiboll man trär på micen utan en såndär ring med tunnt tyg uppspännt, det är ett helvete att lägga sång utan sånt. Kostar ett par hundra bara. En gitarrprocessor är guld värt när man spelar in demos. Nya pocket pod kostar bara en tusing och funkar säkert hur bra som helst. Den är gjord för gitarr men jag brukar lägga bas med gitarrprocessorn och tycker det funkar sjukt bra! Det kan vara knepigt att få till ett lika bra bas/gitarrljud genom att micka upp förstärkaren, och har man inte ett separat rum att ställa förstärkaren i är det jobbigt med volymen från förstärkaren och man måste sitta med hörlurar för att det inte ska läcka från studio-högtalarna. Högtalare är ju nödvändigt! Ett par som inte pratas så mycket är Prodipe som musikbörsen säljer. Min flickvän har ett par Prodipoe pro5 och jag tycker de är väldigt bra. Vill man ha mer tryck kan man köpa dem i paket med subbas. Tapcos monitorer gillar jag också väldigt mycket, de har mitt band i vår demostudio. Båda ligger på 3.000 kr/paret. Ska du ha subbasen får du lägga till ett par tusen till. Ett par hörlurar är ju bra att ha när man lägger sång och sånt. Ska man spela in trummor med klick är det ju också nödvändigt. Vi kör med billiga Philips HS900, kostar typ 300 spänn. Inde de bästa men funkar väldigt bra enligt mig. Då har vi: Ljudkort: 3.000:- Mickar: 1.500:- PocketPod: 1000:- Högtalare: 3.000:- Hörlurar: 300:- _________________ Summa: 8.800:- Nu har jag ju inte räknat med datorn, och sen kommer set alltid lite extra kostnader som kablar, puffskydd till micen mm. Är ni helt "nya" med inspelningsprogram kan det vara värt att ge någon kompis som kan några hundringar för att visa grunderna i t.ex Cubase Le. När du mickar trummorna med endast två mickar skulle jag sätta Studio Projects B1 framför trumsetet, strax ovanför bastrumman, det tar hela kittet jämnt och fint, sen lägga SM57:an i bastrumman för extra botten och attack. Om man är dutkig, har ett rum med bra akustik och instrument som låter bra kan man få en inspelning med dessa prylar att låta i princip hur bra som helst, jag lovar! Hoppas mina råd hjälper er, och lycka till!
  22. Vi kommer lägga endast trummor till att börja med och sen jobba oss vidare så vi har tillgång till samtliga 5 kanaler och samtliga micar endast till trummorna och ingen risk för läckage från andra instrument. Dina tips var ju ganska allmäna, jag vet nog ungefär vilken mic som KAN användas till vad. Jag har tänkt ett scenario så här: Hela trumsetet i mono med ADK Hamburg / B1 och bästa preampen Kick - MD421 Snare - Beta58 underifrån för mycket seja (gillar seja) CM2 närmicka hihat, panna lite vänster CM2 närmicka ride, panna lite höger. Använda mest av mono-trumset-micen och förstärka och skapa lite stereobredd med resten. Tänker jag rätt? Hur hade ni gjort?
  23. Vi ska börja dema med bandet. Jag tycker det är sjukt kul med ljud och inspelningstekniker, tyvär delar inte resten av bandet mitt intresse. Jag skulle mer än gärna experimentera med mic placeringar men de andra har inte tålamod. Syftet med våra demos är egentligen mest att dokumentera vad vi kommer fram till när vi repar in nya låtar för att sen spela in i en "riktig" studio. Eftersom jag måste jobba snabbt skulle tips från er som är erfarna guld värda! Jag har tillgång till 5 kanaler. En bra preamp (Studio Projects B1) samt 4 ok preamps (Gammal Mackie 1202 mixer). Alltså 5 kanaler sammanlagt varav en låter lite bättre än de andra. Micarna jag har tillgång till är: 1 st ADK Hamburg eller Studio Projects B1 (Vi har inte köpt den än) 2 st Line Audio CM2 3 st Shure Beta58 1 st Sennheiser MD421 Soundet vi är ute efter är väl modernt pop/rock-ljud med en touch av vintage 70-tals känsla. Produktionen blir nog hyfsat "luftig", med andra ord inte gitarrmattor och pumpande 8-dels bas utan mer sparsmakade dansanta svängiga prylar. Trummisen är duktig, trummorna låter bra, lokalen låter ganska illa men vi har 4 st feta flyttbara dämp-skärmar, tjocka mattor och en del dämp i taket..
  24. Kan tänka mig att en massa dubbar som man pannar ut är tricket. Annars kan man ju leka med lite chorus effekter och så. Reverb kan ju få saker att låta ganska mycket större också.
  25. JonnyBoy

    Sampla trumset

    Kör du mac och logic finns det en väldigt billig trumsampler som heter Manyetas Ritmo. Den funkar utan att betala också men då tonar den ner volymen lite då och då, men när man bouncar funkar det fint! Vet inte hur det är med velocitylager och så, men du hitter den på: http://www.manyetas.com/ritmo.html Sök på http://www.kvraudio.com/ så hittar du säkert någon gratis trumsampler som funkar. De har plugins i alla möjliga format. När du samplar ett trumset är det ganska bra att sampla varje trumma när man slår lite olika hårt och lägga upp dem i så kallade velocitylager så när du spelar på midiklaviaturen eller programmerar spelar den automatiskt upp starkare/svagare ljudfiler beroende på velocityn (hur hårt anslaget på midiklaviaturen är) och det låter mer naturligt. Ett annat tips kan vara att sampla två setups med virveltrumma som simulerar vänster och höger hand, låter mer naturligt om man spelar flamslag eller snabba virvelfillin. Samma kan man göra med hihat, pukor och bastrumma om man tycker att man behöver det. Trumsamplingar brukar vara ganska korta ljudfiler så det blir oftast inte särskillt stora filer ändå. Spela gärn in lite virvlar, flamslag, kantslag, klockan på riden och annat, det kan vara kul att använda ibland! När du lägger upp trumsamplingarna i trumsamplern ska du använda en så kallad "mute group" på hihaten som gör att den öppna hihaten stryps när du spelar en stängd. Brukar bara vara att ställa in hihatarna till samma mutegroup. Här är en sökning av gratis trumsamplers på KVR: http://www.kvraudio.com/get.php?mode=resul...=&sort=1&rpp=45
×
×
  • Skapa ny...