Jump to content
Annons

EnsamhetensKollektiv

Medlem
  • Antal inlägg

    9
  • Gick med

  • Senast inloggad

Rykte i communityn

0 Neutralt
  1. Ja, det låter som ett bra tips! Var lite sugen på att testa bunta upp runt micken på nåt sätt med lite täcken eller nåt bara för att se om man hör nån skillnad. Exciter låter också bra. Gitarren blir lite trist i nuläget. Även om man slänger på lite reverb. Även läst om att göra 2 inspelningar av gitarren och panorera ut. Borde kunna ge rätt fin effekt tänker jag. Bara svårt att få pejl på den där kompressorn som sagt...
  2. Tack! Jo, inser att det ligger rätt mycket andra instrument på den låten. Kanske var ett dåligt exempel, men sången och gitarren på Ane Bruns låtar över huvud taget brukar låta så härligt torr på nåt sätt. Mickar upp gitarren ungefär som du beskriver med min spb1 kondensatormick. Ljudet i gitarren kan väl beskrivas som ganska mjukt för att vara en stålsträngad. Rummet är en liten betonglägenhet utan allt för många naturliga absorbatorer (eller vad det kallas) så det är väl knappast optimalt men det kanske inte spelar så stor roll om man mickar upp nära och bara spelar in separata instrument? Komprimering låter som ett bra tips, har bara svårt att få riktig kläm på det. Nåt förslag på hur en "hård" inställning kan se ut? Exciter verkar ju också spännande. Får läsa på lite mer om det. Fler tips?
  3. Soundet jag vill få fram är nåt i stil med sången (Ron Sexsmiths) + den akustiska gitarren i Ane Bruns "song no.6". Till min hjälp har jag en SPB1 kondensatormikrofon och en stålsträngad ibanez. Har inget reflexionsfilter eller liknande men jag mickar upp såpass nära ljudkällan (följer tipsen i Studios inspelningsspecial) att ev. reflektioner inte borde spela jättestor roll för varken sång eller gitarr tänker jag? Mitt stora problem är att få ljudet att fylla upp ljudbilden (bara gitarr + sång alltså) men över huvud taget låter det inte alls som låten jag nämnde. Brukar pröva mig fram med lite inställningar på EQ och kompressor samt reverb, men har i princip noll koll på mixning så alla konkreta tips på hur man kan få fram soundet jag pratar om mottages tacksamt.
  4. Tack för tipsen! (sökte på plektrum i forumdatabasen men jag missade visst tråden ändå...) Verkar som att folk inte är helt överens men då finns det knappast nåt sätt som är jättedåligt iaf. så det är väl bara att fortsätta öva 😉
  5. Började för en tid sedan att spela gitarr med plektrum men idag så insåg jag att det verkar finnas nåt slags standardsätt för att hålla plektrumet på som inte jag använder. Hittills har jag haft det mellan pekfingret + långfingret och tummen (spetsen går rakt ut från långfingertopparna). Men de flesta tycks ha plektrumet mellan tummen och långfingret och handen därmed formad mer som en knytnäve. Har det här någon betydelse för tekniken i framtiden och i så fall - borde jag lära om mig så fort som möjligt eller fortsätta som jag gjort hittills då plektrumet inte riktigt vill ligga still på det andra sättet?
  6. Är inte helt säker på hur man ändrar buffer size, men jag ändrade "sample raten" (=samma sak?) och klickade bort "auto" som den var inställd på och nu verkar det fungera igen! Hade inte ändrat den eftersom uppspelningen funkade i övrigt. Tänkte inte på att det kunde påverka inspelningen annorlunda. Vet inte om det var det här du menade men tack så mycket iaf! Min hårt sargade studentekonomi kanske överlever ytterligare en månad nu 😛 P.s. Vad är förresten "audio buffers" och vad är sambandet mellan det och "buffer size"?
  7. Har ett ESI Juli@-ljudkort som på senare tid verkar ha börjat krångla lite. När jag spelar in så blir signalen väldigt förstörd. Det knastrar väldigt mycket ungefär som att ljudnivån slår över hela tiden. Har kollat mickar, mixerbord, sladdar och övriga datakomponenter så knaset är antingen själva ljudkortet eller inställningarna för detta. Det är inte bara en av input-portarna utan i så fall bägge, vilket verkar konstigt med tanke på att bägge output-portarna funkar (använder rca-portarna). Midi funkar också utan problem så jag tänkte att felet kanske är i själva inställningarna. Har väldigt dålig koll på hur asio och annat ska vara konfigurerat, så om någon har några förslag på vad som kan vara fel så vore jag väldigt tacksam. Vill helst slippa köpa nytt ljudkort om det går...
  8. Tack för tipset! Lutar onekligen mot en helakustisk gitarr och en fristående mic. Kanske Studio projects B1 som du nämnde. Hörde att den ska funka ganska bra att ta upp sång med också?
  9. Planerar att köpa en stålsträngad gitarr i prisklassen 3000-4000kr. Tänkte först köpa en gitarr med inbygd mic, men på affären rådde de mig att hellre köpa en helakustisk gitarr för 3000 plus en kondensatormic än en med inbygd mic för 4000. Min tanke med inbygd mic var att det skulle vara lätt att få in ljudet i datorn och kanske dessutom undvika lite bakgrundssurr som exempelvis från datorfläkten (håller till i min lägenhet så det är ju inte direkt ljudisolerat). Jag är bara en glad hobbyamatör men jag vill ändå kunna göra hyffsade inspelningar. Min nuvarande utrustning består av ett billigt Eurorack ub802 mixerbord, en dynamisk "clas-ohlsson"mic (som jag använder till sång och gitarr) samt ett ESI julia@ ljudkort och Cubase SX + Reason. Skulle verkligen uppskatta synpunkter och förslag på vad jag bör satsa på i gitarrfrågan.
×
×
  • Skapa ny...