Jump to content
Annons

Var kan man köpa glasull med 45kg/m3?


ErikP120

Recommended Posts

Nej men tänkte att, den har högre densitet så kommer du ju fungera bättre på de lägre frekvenserna. Såg på att hade 40 på byggmax i alla fall. På lager. Vilket borde duga.

Det inlägget missade jag, kan du länka? :-) Låter bäst hittils!

Väldigt spännande, hittar ingen densitet över huvudtaget på byggmax hemsida och när jag ringde så hade de ingen aning om densiteten. Var hittade du denna skiva?

Redigerat av ErikP120
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Ja precis, men hur brett frekvensband kan man absorbera med dessa tekniker? Det är ju inte en specifik frekvens (ännu) så det hade varit bra att dämpa 400hz och neråt så mycket det går utan att ta väck all diskant.

Det jag sa om att klä in en skiva i plast, skulle inte det reflektera åtminstone diskanten?

Tack för hjälpen!

https://www.studio.se/index.php?showtopic=73490

Att klä in i plast tror jag inte på om du inte menar hårdplast...

Link to comment
Dela på andra sajter

Ok, har sökt ÖVERALLT! Och det finns inget med 45kg/m3. Det närmaste jag kommer är 35 resp 55 kg/m3. Frågan till dig Joachime, kan du rita nya diagram med 35 resp. 55 kg/m3? Hade varit super:-)

Här är kalkylerade absorptionskoefficienter för 35 och 55 kg/m3

post-1786-1267093956_thumb.png

Den streckade linjen är för glasull med densiteten 35 kg/m3 och den heldragna med punkter är glasull med densiteten 55 kg/m3.

Vid de här tjocklekarna verkar en lägre densitet vara att föredra. Jag har tidigare räknat på 24 kg/m3 och märkt att det ger bra värden. I det här fallet ger det ungefär samma resultat som 35 kg/m3.

Sammanfattningsvis tror jag inte det gör så stor skillnad i praktiken om du använder glasull med 24, 35, 45 eller 55 kg/m3 densitet. Poängen ligger i att sätta materialet på distans från den solida väggen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Och som svar på din fråga angående absorbenter som framförallt jobbar i det lägre registret. Här är en graf som visar på vilka skillnaderna kan vara mellan klädd absorbent och en med ett perforerat ytskikt.

post-1786-1267094584_thumb.png

Den streckade är 100 mm glasull med 35 kg/m3 densitet på 100 mm distans från solid vägg. Den heldragna med punkter är samma material men med en 6 mm tjock perforerad skiva framför.

Huruvida utrymmet bakom absorbenten är lufttätt förseglat (som hos en helmholtzresonator) eller inte är jag osäker på. Beräkningarna är gjorda i programmet Zorba som jag håller på att utvärdera för tillfället.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack Joachime! Jättesnällt. Jag kan således köpa 35kg/m3 utan ångest. Den fundering jag har är: Rummet i fråga är väldigt bullrigt på de höga frekvenserna också. Är det möjligt att placera glasullen i hörnen utan perforerad panel och att i efterhand, om det visar sig att jag dödat för mycket topp, applicera en perforerad panel på glasullsskivan?

Nu börjar jag förstå mer och mer:)

Edit: Fungerar perforerad panel bra i hörn? Har nästan uteslutande sett dem på parallella ytor...

Redigerat av ErikP120
Link to comment
Dela på andra sajter

Rummet i fråga är väldigt bullrigt på de höga frekvenserna också. Är det möjligt att placera glasullen i hörnen utan perforerad panel och att i efterhand, om det visar sig att jag dödat för mycket topp, applicera en perforerad panel på glasullsskivan?

Nu börjar jag förstå mer och mer:)

Edit: Fungerar perforerad panel bra i hörn? Har nästan uteslutande sett dem på parallella ytor...

När det gäller absorbenter för övre registret:

Fokusera på de viktigaste ytorna (d v s de som ger en tidig reflektion) och bygg perforerad panel eller diffusorer för resten av ytan.

(när det gäller absorbenter för övre registret)

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tänkte konstruera min basfälla med superchunks följt av en luftspalt och sedan en glasullsskiva från golv till tak.

Jag har läst att Joachime rekommenderar parocs marksivor så jag tänkte använda dessa i 10cmutförande: http://guiden.rockwool.se/produkter/byggis...kskiva-industri

Jag kapar hörnen på dem och staplar dem upp till taket.

Sedan 10cm längre ut sätter jag en Isover vvs skiva:

http://www.isover.se/produkter/produktvisning?id=21457

Den har bra dimensioner och borde fungera fint. 120*200cm

Ett alternativ till VVS-skivan är http://www.ecophon.se/templates/WebProduct...31.aspx#SysDesc

Ecophon rekommenderades av "Akustikteknik Klevenborn" i Malmö, men jag tycker inte den ser ut att absorbera lika lågt. Dessutom är formatet 120*120cm vilket känns mer otympligt jämfört med Isovern.

Kan jag få en spontan synpunkt på idén?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 månad senare...

I USA kör de 48 eller 96kg/m3. 55 borde duga fint. GIK Acoustics har 1 1/2" luftspalt på deras 4" basstraps. Satsa på rejäla supertraps i hörnen eller hela bakre o främre väggen så tajtar det nog till sig utan att bredbandarna behöver bli 200mm djupa 😄

Blir för dött (det ska nog mycket till) kan du ju alltid köra isolering med papp redan pålimmat. Eller köpa lite tjockare papper och limma på med sånt dör sprejlim man har till högtalarmattor och sen täcka med tyget.

Redigerat av Disobedient
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 år senare...

Klä inte hela rummet med glas/sten-ull!

Dessa material absorberar väldigt bra i övre registret och det är stor risk att man får för kort reverbtid i mellan och diskantregistret. Fokusera på de viktigaste ytorna (d v s de som ger en tidig reflektion) och bygg perforerad panel eller diffusorer för resten av ytan.

Ang absorptions koefficienter över 1.00 (scrolla ned till ” Data Interpretation for Values Greater than 1.00”):

http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/1556

Gilbert, hur hade du gjort med hörnen? Hade du försökt absorbera mellan/övre register i hörn? Vad vill man dämpa i hörn om man vill klä sitt rum enligt LEDE->RFZ methoden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Gilbert, hur hade du gjort med hörnen? Hade du försökt absorbera mellan/övre register i hörn? Vad vill man dämpa i hörn om man vill klä sitt rum enligt LEDE->RFZ methoden.

Att behandla hörnen är bara en tumregel då alla stående vågor möts här (teoretiskt om rektangulärt rum med solida ytor utan öppningar etc.) men om man går steget längre så tar man istället reda på exakt vilka ytor som orsakar vilket problem och absorberar rätt frekvensområde (inte bredbandigt om inte nödvändigt) på rätt yta. Viktigaste område att absorbera är frekvensregistret upp till ca. Schröder-frekvensen. Över denna så vill man undvika onödig absorption.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack Gilbert!

Anledningen till denna fråga är att jag i rummet har ett hörn precis bredvid min säng. Tänkte sätta up superchunks i hörnen MEN klä in de i påsar så jag slipper andas in dammet (speciellt den precis bredvid huvudet när jag sover). Så som det låter från din sida så är det T.O.M önskvärt att göra så.

Vad tycker du om den iden?

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...