cborg Postat 6 november 2008 Postat 6 november 2008 Helmholtz! på er studiobyggare. Är det någon av er som har använt, testat eller har någon information om Isovers Cleantec G100 eller Plus? Det marknadsförs som dämpare och isolering till ventilationskanaler men verkar ha intressanta akustiska egenskaper. Dessutom har ena sidan antingen svart eller vit väv eller mikroperforerad aluminiumfolie. Verkar ju enkelt att bara ställa upp. 🙂 Någon?
joachime Postat 6 november 2008 Postat 6 november 2008 Har använt en annan sorts ventilationsisolering som akustikplattor, vilket har funkat mycket bra. Det hårdare ytskiktet går att vända in mot rummet för att behålla en del reflektioner i det högre registret.
cborg Postat 6 november 2008 Trådstartare Postat 6 november 2008 Spännande. Precis vad jag tänkte faktiskt. Med lite mer reflektioner i högre registret kanske man kan dämpa upp hyfsat utan att döda rummet. Den uppmätta dämpningen var god ända ner till 125Hz trots att tjockleken bara var 12 cm. Var de plattor du köpte mjuka eller stela, dvs så stela att man kan ställa/hänga upp dem i princip utan ram?
joachime Postat 7 november 2008 Postat 7 november 2008 12 cm är mer än tillräckligt för akustikbehandling. De plattor jag använt är styva och går att placera utan ram. Lätta att klä med textil också.
cborg Postat 10 november 2008 Trådstartare Postat 10 november 2008 Tackför hjälpen joachime, jag tror jag är på rätt spår nu. 🙂
Maxim Postat 11 november 2008 Postat 11 november 2008 Tack för tipset! Hur tror ni de står sig mot Abzorba 100-plattorna från Golden age? http://www.goldenagemusic.se/goldenageacoustics/uk/index.htm Abzorbas densitet ligger på 70 kg/m3, men Cleantec låg ju nånstans på 100 om jag minns rätt. Hur är det med densitet på såna här plattor, blir de obrukbara som absorbenter vid en viss täthet eller hur funkar det? Är det nån som vet vad Cleantec-plattorna kan kosta? Oftast säljs de ju inte per styck i bygghandeln... Vore grymt om de här funkar som bredbands/basbsorbenter och är billiga! Än en gång: grymt tips.
Claes Holmerup Postat 11 november 2008 Postat 11 november 2008 Det är inte densitet som behövs för akustikbehandling, utan det är bättre att ha porösa material där eftersom det rör sig mer och därmed lättare kan absorbera ljudet och omvandla till friktionsvärme. Man ska alltså hellre använda glasull än stenull. Abzorba funkar bra, men risken är att den med ännu högre densitet, inte blir lika effektiv...
joachime Postat 11 november 2008 Postat 11 november 2008 Claes sa: Det är inte densitet som behövs för akustikbehandling, utan det är bättre att ha porösa material där eftersom det rör sig mer och därmed lättare kan absorbera ljudet och omvandla till friktionsvärme. Man ska alltså hellre använda glasull än stenull.Abzorba funkar bra, men risken är att den med ännu högre densitet, inte blir lika effektiv... Var har du fått den informationen från? Många tillverkare av isoleringsplattor lägger upp absorberingsdata på sina hemsidor. Där kan man se att även stenullsskivor har goda absorptionsegenskaper. En generell skillnad är dock att stenullsskivor med optimala egenskaper ofta har har högre densitet än glasullskivor med optimala egenskaper. För ett par år sedan hittade jag en sammanställning av olika tillverkares egna data på ett amerikanskt forum för akustikbygge. Har tyvärr inte kvar länken. Säkert någon annan som kan hjälpa till där.
cborg Postat 11 november 2008 Trådstartare Postat 11 november 2008 Vad jag vet så brukar man säga att har du ett tjockare lager så gör det inte så stor skillnad om det är "vanlig" insolering eller högdensitetsisolering. Här är diagrammet över ljudabsorptionensmätningen http://www.isover.se/sw21544.asp Plus 6329 (35kg/m3, perf. alufolie) G 6339 (35kg/m3, väv) G 8379 (100kg/m3, väv) Cleantec verkar vara en smidig produkt tycker jag t.ex ta vanlig uniskiva till hörnen och 'smack' på med en cleantecskiva framför. Med vit väv så går det kanske att spraymåla i nån trevlig färg eller figur utan alltför stor inverkan. Få se vad den kostar bara .... 🙂
joachime Postat 12 november 2008 Postat 12 november 2008 När jag kollade länken känner jag igen mig. Har kollat på just de värdena tidigare. De skivorna jag till slut bestämde mig för hade liknande egenskaper.
Recommended Posts
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.