Jump to content
Annons

Oväsen från förstärkare.


Ken Kängström

Recommended Posts

Hej.

Jag har altid undrat över en sak. När man lyssnar på proffsinspelningar av gittarförstärkare så finns inte det minsta spår av brumm ifrån förstärkare. Och jag antar att dom borde micka en föstärkare. Det brummar ju alltid lite ifrån dom. Mer eller mindre beroende på om distkanalen är igång. Vill kunna få bort det så gott det går under inspelning. Hsr någon några användbara tips?

Och en sak till. Hur stor är betydelsen av ljuddämpning?

Jag spelar in med dom superriktade SM57orna. Men spelar det stor roll?

Isåfall. Går det använda sig av soffdynor och kläder för att mura in ljudkällan?

MVH//Kenny

Redigerat av addic59
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Snälla någon. Det finns ju supermånga bra ljudtekniker här så någon måste ju ha något klyftigt att säga =). Behöver er nu gubbar 😄

Kommer säkert ett svar i morgon när alla har vaknat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Använd en gate. Nackdelen är att den kan klippa ljudet innan det har tonat ut. Prova gärna med att inte ha för hög volym på förstärkaren. Ju högre volym = mer brus i förhållande till ljud rent generellt. Har du tillgång till en frekvensanalysator (finns i de flesta sequenserprogram värda namnet) så kan du definiera bruset bättre och se vid vilka frekvenser bruset härjar mest. Har du tur så att bruset sammanfaller med de frekvenser på gitarren du ändå ska EQ:a ner så kan du börja med det. Ofta får man använda flera olika metoder för att "få till det". 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för tipset. Har inte testat så mycket med att ställa volymer på förstärkaren så som du förklarar. Har bara ställt en volym och reglerat med mixern.

Det är också störande att när jag spelar så brummar det när jag har vissa lampor igång bla. Hört nåt om en 50hz regel för kontaktuttagen i europa och 60hz för usa.

Hittade ett filter som skulle ta bort brummet men det blev inget vidare resultat. Plockade mest bort många frekvenser ifrån gitarren och lämnade kvar brummet.

Har du några tips om dett också så vore jag tacksam =)

Redigerat av addic59
Link to comment
Dela på andra sajter

denton (oregistrerad)

Det stämmer med hertzen här har vi 230v 50Hz i usa 110v 60Hz, det där med lamporna kan vara om du råkar ha en dimmer inkopplad på lampan eller om det är en sådan där lampa med en inbyggd trafo, flytta lampan till ett annat väggutag som inte ligger på samma fas så ska nog brummet försvinna.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag vet vad du menar men jag tror det kan bero på en strömsparande lampa eller vad dom heter, som tar ett tag innan den lyser fullt. och den sitter ju i taket i en sån där lampkontakt. Kan det vara den eller är jag ute och cyklar. Har neonlampa, modem och Tv i samma väggjack iof. Vet inte hur det påverkar.

Link to comment
Dela på andra sajter

denton (oregistrerad)

Är uttaget där du har stärkaren jordat om inte flutta den till ett jordat uttag så ska nog brummet iallafall minska. Om lampan så menade jag inte den i taket jag hde förut en skrivbordslampa med en tror det var halogen lampa med trafo och den gjorde så att det brummade när jag spelade in, så lillebror fick den.

Link to comment
Dela på andra sajter

denton (oregistrerad)

OK

Om uttaget inte är jordat så är det bara 2 hål om det är jordat så är det även 2 st metallbleck i uttaget. Jorden är till för att skydda dig om något i tex förstärkaren går sönder och istället för att allt som är metall på stärkaren blir strömförande så leds då strömmen via jorden.

Link to comment
Dela på andra sajter

denton (oregistrerad)
Är uttaget där du har stärkaren jordat om inte flytta den till ett jordat uttag så ska nog brummet iallafall minska
Okej i see. Men försod inte ditt tidigare inlägg. Ska det ska det vara jodat eller inte jodat?

Tack för infon. Du har hjälpt mig en del nu =)

Det ska vara jordat

Link to comment
Dela på andra sajter

Lasse Mongo (oregistrerad)

EMG mickar då behövs ingen jord kopplad i gitarren man klipper helt enkelt bort den och slipper eventuella risker med elchocker vilket är väldigt sällsynt om man inte pillrat med utrustningen utan att veta vad man gör, de är dessutom aktiva så man får en ruskigt stabil signal, noisegate så slipper man distbruset om man inte kör på stärkarens inbyggda dist, volymkurvor i programmet man använder för att spela in med, bruset som finns medans man spelar hörs ändå inte i mixen när man spelar och allt annat är igång.

Jordat ska det ALLTID VARA, skaffa även ett överslagsskydd och sätt mellan el-uttag och strömdosa, och är man riktigt petig även en spännings-stabilsator som dessutom filtrerar strömmen från ev peak och andra orena störnaingar.

Botten upp och glaset rent.

Link to comment
Dela på andra sajter

Brus kommer alltid från en gitarrigg. Men när gitarren inte spelar så är det ju bara att städa upp dessa kanaler eller muta eller vad som helst. Ska väl inte vara några problem?

Eller menar du att du har så mycket brum att det hörs även när du spelar?

Att sitta nära en bildskärm t.ex. kan ge brum pga av det elektromagnetiska fältet.

Tror inte du kommer så mycket längre med att ha jordade kontakter om jag ska vara ärlig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Om det inte visar sig vara jorden så kan du väl prova att koppla ur olika störningskällor i närheten och se ifall de har något med brummet att göra. Spela heller inte in med datorn i samma rum som förstärkare då datorns fläktar ger ifrån sig en del brum.

/Oskar

Link to comment
Dela på andra sajter

Andrew (oregistrerad)
Och faktum är att fler och fler band spelar in med Line6 Pod XT som är väldigt bra i brussynpunkt eftersom det finns inbyggd Gate och EQ mm ...

helt klart en väldigt rekommenderad produkt! 😄

Fast det är ju roligare att få kräma på sin favvotopp med... Även om det krävs lite mer efterarbete.... Po Xt i all ära alltså... 😄

Link to comment
Dela på andra sajter

sitter visserligen framför skärmen när jag spelar in. Så det kanske jag ska undvika då. Har en del stora garderober att trycka in förstärkaren i. Kanske hjälper emot övriga brummande ljudkällor. Gillar att köra med en riktig förstärkare helst. Känns mer riktigt tyckeer jag =).

Men går det bra att mura in förstärkaren med soffdynor och kläder?

Som absorbenter menar jag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Men går det bra att mura in förstärkaren med soffdynor och kläder?

Som absorbenter menar jag.

Om det nu är elektromagnetiska fält från störningskällor runt om där du spelar in så hjälper det mig veteligen inte att lägga dynor runt stärkaren. Kan du inte spela in guran i ett annat rum där du inte har massa elektroniska prylar?

/Oskar

Link to comment
Dela på andra sajter

Bruset på tex en stärkares distkanal är oftast konstant. Dvs du kan dra på hur mycket som helst utan att det brusar mer. Därför kan det vara en bra idee att spela in gitarren jvligt starkt och sedan bara sätta en ganska lågt ställ gate på det. De flesta stärkare låter också bättre om de får jobba lite.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag brukar koppla in gitarrsladden i send eller return hålet på förstärkaren och sen köra genom en effektpedal. I send och return (spelar ingen roll på min iaf) brummar det 70% mindre har jag konstaterat. Fråga mig inte varför men det funkar för mig iaf. Har du en effektpedal är det bara o prova.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...