Jump to content
Annons

Ela Ljud Sweden


limpan666

Recommended Posts

Ska träffa en snubbe idag som har ett gammalt Svenskbyggt 70-talsbord med 12 kanaler med trafo och opamps och eqs på alla ingångar! Det är handbyggt av Ela Ljud Sweden. Någon som har en susnig om detta mixerbord? Har tänkt använda det tillsammans med RME ad-omvandlare in i mitt ProToolssystem. Borde vara ett "äkta" analogbord som ger karaktär/färgning av ljudet. Någon som har information om Ela Ljud Sweden och dess historia och produkter?

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Hej

Jag har använt ELAs handbyggda bord, ( undrar förståss om du har hittat samma modell som jag arbetade med )

Jag tror inte du ska räkna med att bordet "färgar" ljudet, min minne är att detta var ett väldigt neutralt bord .

De bord jag jobbade med var inte på något sätt byggda för RockNroll, dom var byggda för att vara bra mixerbord. Jag har inget minne av att jag nånsin använde eq,na, dom var mer ämnade att peta bort oönskade highs and low än att "färga " ljudet. - No RockNRoll ! Inbyggd phantom hade di med.

mvh

//algy

Link to comment
Dela på andra sajter

Det spelar mindre roll huruvida bordet färgar för jag har gott om siemens, ampex, gates(gammalt amerikanskt radioutrustnings fabrikat) och annan gammal fin teknik. Det viktiga är ljudkvalitet och byggkvalitet och vad som anses vara rock'n'roll överlåter jag till allmän tolkning! Själv jobbar jag med allt ifrån filmljud till abstrakt elektronika, elektroackustisk musik till blackmetal, kraut till postrock så jag tror att ELA-bordet passar mig som hand i handsken!!!

God Ljud/Jul

Link to comment
Dela på andra sajter

limpan666,

Jodå, jag har info om gamla ELA-Ljud mixerbord, (ej att förväxla med EELA från Holland)

ELA-Ljud var en stockholmfirma under 1970/80 talet som drevs av Bengt Hellberg med familj, (gammal vän och kollega till mig) och förutom mixertillverkning så var dom importör/aggent bl.a. av ElectroVoice och Crown.

Tillsammans med en annan känd studiobyggar profil och bandspelarspecialist, vid namn Gunnar "Gurra" Ringström, så byggde dom även en del större studiomixerbord, här kan ni titta på både ett stort bord och längst bort i högerändan även en typisk ELA-mixer som "side car" http://web.comhem.se/~u70623528/Bohus.jpg (stående på rackskåpet ytterligare en "side car console" byggd av mig, spec. för trummor, med 10 ingångar, 4 bands-eq och noise-gate på varje kanal)

Här finns mer gamla studio foton att kika på: http://web.comhem.se/~u70623528/oldstudio.htm

Tidigare under 1960 talet så var Bengt och Gunnar delaktiga i ett företag som hette SPR Studio Produktion AB, som också byggde mixerbord för studios, teater och film.

Ok, det var lite studio historia, nu till ELA-mixern.

Skulle tippa på att den första serien kom i mitten på 1970 talet, och hade ljusgrå frontpanel med mörkgråa sidogavlar.

Varje kanal hade volymregel, panpot, två tappningar, bas och diskant, omkopplare för mik och line samt ingångskännslighet.

Den var uppbyggd med dåtidens standard "audio op-amp" uA-741, som hade låg "slew rate" och lät därför ganska hårt och spretig, men den var ändå ganska upphetsande för oss konstruktörer att använda, eftersom det gick att "trolla" ganska mycket med op-amps konstruktioner gämfört med den tidens diskreta kopplingar.

Mikrofontransformatorn var av fabrikat Beyer, och ur deras miniatyr serie som användes flitigt av många på denna tiden.

Slutet på 1970 talet, så kom mixern i en mer "upphottad" version, med svart frontpanel, och gavlar i färger som orange och rött, hade då en bättre uppbyggnad inuti, och även något nyare op-amps generation.

Mixrarna var bra på sitt sätt, hade inte speciellt mycket finesser, men gjorde vad man förmodade att en mixer skulle göra i sin enkelhet.

Det kan förbättra kvaliten att byta op-amparna till TL-071 i kombination med NE-5534, (eller någon nyare audio op-amp) men är det den äldre mixern, så kan op-amparna vara i rund metall kapsel, d.v.s. TO-5 kapsel, men är man lite händig så går det att få till benen på en vanlig DIL-8 kapsel så det passar i monteringshålen.

--Bosse

Redigerat av Bo Hansén
Link to comment
Dela på andra sajter

Siemens u274 preamp/limiter, Siemens w295 eq, Siemens v676 preamp. Jag jagar alltid nya/gamla studioprylar. Huruvida Neve var ägt av Siemens ett tag låter jag vara osagt men lite osannolikt låter det! Du vet engelsmän och tyskar....

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...