Jump to content
Annons

Basljud!


browno

Recommended Posts

Hallo. Jag håller på och ska hitta ett bra basljud till vår demoinspelning, men är inte själv bassisst så jag vet inte vad sådanna har för krav i dagens samhälle, det vore grymt om ni kunde lyssna igenom dessa 5 korta spår med überhög bas och säga vilka som ni gillar och varför, eller varför inte och vad som kan bli bättre. Ljudet jag är ute efter är ett tungt men öndå tydligt sound a la anti-flag eller liknande. Ljud 1-4 är framlekta av mig medans 5an är förinställd i amplitube.

http://joxxe.no-ip.com/overboard/filer/Bas1.mp3

http://joxxe.no-ip.com/overboard/filer/Bas2.mp3

http://joxxe.no-ip.com/overboard/filer/Bas3.mp3

http://joxxe.no-ip.com/overboard/filer/Bas4.mp3

http://joxxe.no-ip.com/overboard/filer/Bas5.mp3

Tack på förhand!

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Nästan omöjligt att svara på vilken som är bra eller dåligt.

Tänk såhär:

1. Basen ska funka ihop med bastrumman. Lyssna dig fram och EQ'a/komprimera så det låter bra när bas och bastrumma spelar samtidigt. Detta ofta är ingen dans på rosor att få till så ge dig tid att få ihop detta.

2. Basen ska komplettera gitarrerna i den genren du jobbar med. Har du exempelvis mycket av det skitiga mellanregistret hos gitarrerna så ta bort en del av dom frekvenserna från basen.

Ett litet tips:

Är basisten kass/otajt/har dåligt sound (ja, det sitter i fingrarna bra mycket mer än man kan tro): Två olika alternativ här... Dista och komprimera massor eller gör en highcut från det låga mellanregisret (funkar dock inte om basisten har några solopartier, men funkar fint om det är en bra gitarrist och dom spelar någorlunda med samma timing)

Lyssna mycket på hur bas/tr/git låter tillsammans. Det är omöjligt att sololyssna en bas och säga om det är rätt eller fel ljud.

Link to comment
Dela på andra sajter

jo det du säger är ju sant (tror och hoppas jag 😄 ) men man kan väl ändå ha ett skönt grundljud att utgå ifrån och sen eq:a till det så att det blir bra i slutändan. Hmm, jag vet inte om jag vet vad jag pratar om men jag eller om ni förstår mig, men äääh, det ska nog gå bra!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jo, visst kan man göra så, men det handlar ju enbart om personlig smak och tycke då, och ska man ha ett visst bassound så ska man headhunta en bassist som har just det soundet man är ute efter.

Går t ex inte få en rockbassist att låta som en jazzbassist. Allt dedär sitter först och främst i fingrarna, sedan vilken bas och vilka strängar man använder, sedan vilken stärkare man kör med, sedan hur det spelas in, sedan har mixerkillen (alltså allra sist i kedjan) möjlighet att göra dom sista ändringarna.

Mitt råd är att du försöker ta fram det som är bra med bassisten och eventuellt dölja det som är dåligt. Spela in honom så rakt så möjligt (utan effekter, micka stärkarn OCH linea direkt i mixern); då har du fler möjligheter i efterhand.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...