Jump to content
Annons

Hagström musik, tradition av förändring (Krönika)


Recommended Posts

 

Hagström musik, tradition av förändring

Varumärket Hagström grundades i Älvdalen under 1900-talet av tillverkaren Albin Hagström. Han var bland annat känd som tillverkare för dragspel, gitarrer och PA-utrustning och massa annat musikinstrument.

 

Första gången jag hörde talas om varumärket Hagström var när jag var på Musikbörsen i Gävle och såg en svart Hagström Viking bas för 6 000 kronor. Det var en härlig upptäckt att göra men jag hade inte råd med sådana stora gitarrer på den tiden. Och jag var egentligen gitarrist men hade en elbas hemma som jag spelade på lite grann på fritiden. Och efter några månader blev jag basist oväntat.

 

I början när jag blev basist, då såg jag att The Boppers originalmedlem Ingemar Wallén hade en vit Hagström viking gitarr som han hade när han stod på scen, och på några skivomslag. Jag tänkte att Hagström gitarrer verkar vara rätt häftiga på formen och olika kombinationer och även att jag heter Hagström i efternamn. Ett år senare hade jag fått pengar från mitt sommarjobb på Gavlegårdarna under sommaren så då kände jag att jag ville ha ett nytt riktigt instrument. Jag gick till Musikbörsen i Gävle för att leta efter min drömgitarr och jag sa till personalen att jag var sugen på en ny gitarr, gärna Hagström gitarr. Då visade dom mig en begagnad vit Hagström Viking bas med fodral. Jag fick lov att prova basen och se om den var perfekt för användning. Jag behövde tänka några minuter och bestämde mig för att gå runt på stan. Samtidigt som jag var ute på stan och funderade så behövde basen repareras i ljudsystemet. En halvtimme senare så fick jag ett samtal från musikaffären, och dom sa att jag kunde komma och hämta den utan brådska. När jag kom till musikaffären så hade dom bytt strängar, rengjort basen och fixat ljudsystemet. 6 500 kronor skulle dom ha för basen inklusive fodral, basen hade kostat mindre utan fodral. Men jag behövde fodral för att transportera basen. Jag bestämde mig för att köpa basen och ett axelband med Musikbörsen logga för att göra reklam för dom när jag är ute och spelar. Efter några dagar med basen så började jag vänja mig med den. Trots att jag har ångrat mig några gånger så började jag älska den med både formen och hur lätt den var att spela på.

 

Efter några månaders ägande av basen så använde jag den mycket när jag var ute och spelade med den. Jag låter även människor med musikintresse och erfarenhet få testa den när jag är med. Människor som inte har någon musik erfarenhet har ganska liten chans att få prova. Jag brukar gå efter mitt förtroende över personen, om jag litar på hen, och erfarenhet. Den första personen som fick testa var en präst från Hille. Jag har en lärare från Älvdalen som har ett stort musikintresse och gillar Hagström gitarrer. Han har även fått prova min elbas och tyckte den var häftigt oavsett att det fanns lite negativa detaljer.

Min vita Hagström bas och även andra Hagström gitarrer så ger jag dom goda recensioner oavsett om det finns negativa detaljer med gitarrerna som att kroppen på en viking kan vara för stor, och avståndet mellan strängarna kan vara en bit från varandra. De är inte så tunga som en vanlig Fender bas, de är väldigt lätta att hålla i och slät och len kring greppbrädan och fin på utseendet kring halsen, kroppen och F-hålen på sidorna.

 

Mitt budskap som jag och min lärare från Älvdalen har kommit på är att bevara varumärkets kvalitet som fabriksmärkets utseende och former, samt formen på kroppen och stallet.

 

/William Hagström Berglöf

William in his man cave.jpg

  • Gilla 2
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
  • 2 veckor senare...

Har alltid funderat på att knalla in på Hagströmsmuseet när jag åker förbi Älvdalen men det har aldrig blivit av. Får göra slag i saken nästa år.

Lite mer historia. Visst är det gubben Mabas i Karlskoga som har bas-agenturen för Hagström nu för tiden? För sisådär en 15-20 år sedan var jag inne i hans butik och då nämnde han det. Han hade även en drös Lugnås-gitarrer på väggen. Köpte en 9-strängad av honom. Fick även en liten historielektion om Lugnås då. Lugnås är gitarrfabrikören i Mariestadstrakten som tog över det mesta av Levins maskiner.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...