Jump to content
Annons

James T

Recommended Posts

Hej

Jag använder FL Studio. 

Vet någon varför det är t.ex. en limiter i masterkanalen i varje nytt projekt man startar?

Vet någon också varför mixerkanalerna inte är i mono från början och att man måste dra 100 procent merged på varje kanal för att få det till mono?

Är det här för att FL Studio är till för t.ex. ungdomar som inte vet och kan så mycket om musik och att fl gör allt så att det låter bättre på en gång?

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jobbar inte i Ableton, men varje mixerkanal har väl L/R som standard, och det som styr om ljudet är stereo eller mono är ljudkällan (inte mixerbordet.)

För att ställa en motfråga, varför skulle mixerkanalerna per automatik vara summerade till mono? Plockar man fram en plugin med L/R-utgångar vill man troligtvis nyttja båda kanalerna. Mixerbordet lägger inte till mer stereo såvida det inte finns en spread/widener- ratt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ang limiter så är det mycket en smaksak. Finns de som är vana att mixa in i en limiter och då funkar det bäst för dem, andra föredrar att mixa utan något på master-bussen för att sedan lägga till det efteråt. Finns inget rätt eller fel och det är lätt att ändra default template om man föredrar något annat...

Ang. mono vs stereo så är det nog vanligare med stereo när man arbetar med mjukvara, eftersom så många plugins är stereo och inte alltid lirar 100% om man lägger in dem på en mono-kanal. Tror inte ens det går att skapa mono-kanaler i FL, en 100% mergad kanal är bara en stereo-kanal summerad till mono. FL är kanske främst avsett för "in the box" produktion då man inte har en massa mono-mikrofoner från olika källor som sedan summeras till en stereo-buss. Arbetar du mycket med inspelat material är kanske en annan DAW ett bättre val.

Redigerat av Advan
Link to comment
Dela på andra sajter

Titta på andra program också så du vet upplägget ungefär till om/när du tröttnar på ljud på burk och vill mecka med riktigt ljud. Sen det viktigaste av allt lira lira lira och med andra riktiga människor inte bara datorer.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...