Jump to content
Annons

Hjälp med hiphopstudio och lite allmänna musikfrågor


hiphop

Recommended Posts

Hej hade tänkt att bygga en egen musikstudio för att spela in egna hiphop låtar. Detta tänkte jag göra mest för skojs skull inte på något sätt än så länge seriöst. Med seriöst menar jag att leva på det och tjäna massor av pengar, ha spelningar osv som professionella artister som 50 Cent, Eminem. Men kan tänka mig att försöka få ut min musik på Spotify som ett mål. Eftersom jag undrar olika saker, behöver hjälp med olika saker vet jag inte riktigt om jag lagt min tråd rätt. Är nybörjare inom detta med forum. Tänkte ställa frågor i nr så man lättare kan svara.

Hur som helst har jag inte pengar eller tid att bygga en riktig professionell musikstudio så det blir helt enkelt undergrounds liknade hemmastudio. Behöver lite tips på utrustning som man kan skaffa framöver, hur man lyckas få bra PR och sponsorer och eventuellt mindre summa pengar.

Min utrustning: Magix Piano USB Keyboard, Blue Snowball Microphone, iPhone SE, Stationär PC med SSD (relativt tyst PC), Microsoft Keyboard, någon Asus Skärm, iRig Voice Mikrofon, Marshall Stanmore Högtalare, Monster Hörlurar (Monster som tidigare gjorde Beats), Asus Cerberus headset, Apple Original Earpods. Detta är lite av den utrustningen jag har.

Min PC har Windows 7.

Mjukvara: Magix Music Maker 2015 Premium, Garageband på iPhone, Audacity.

Texter skriver jag själv och det går väl ganska bra men om någon sitter här med en text och vill förmedla den är det bara att kontakta mig då jag söker folk att samarbeta med. Jag kan även skriva texter till folk som behöver. Vet inte riktigt hur man kontaktar varandra då jag är nybörjare inom detta med forum.

Hiphop Beat går väl helt okej det också men om någon gör ett smällfet beat och kan tänkas ge det till mig för att sprida sitt namn tackar jag inte nej. Kan även själv tänka mig att sälja hiphop beat i framtiden och frågan är vart man säljer sånt?

Men utrustningen jag saknar är någon form av skrivbord, hylla, stol eventuellt en ny dator ska helst vara en laptop då de tar mindre plats och är smidiga att ta med.

Kan tilläggas att jag lyssnar mycket på hiphop på Spotify. Mycket svensk hiphop men även amerikansk hiphop. Har även lyssnat på hiphop låtar som görs av personer som inte är kända.

Frågor

1) Tips på ett skrivbord för ett litet rum men som ändå har mycket smarta funktioner som tex dra kablar i, lådor osv

2) Hur får man tag i sponsorer?

3) Hur får man upp sin musik på Spotify utan skivbolag?

4) Vart kan man sälja hiphop beat och låttexter?

5) Någon bra hylla? Får inte vara för lång och stor.

6) Något mer som kan behövas skaffas?

7) Hur är det med copyright i så kallade samplings? Vet att många hiphop låtar samplar, lånar från andra låtar.

Det var nog alla frågor jag hade just nu, kan ha formulerat mig dåligt i texten.

Link to comment
Share on other sites

Annons

Det finns de som säljer studiomöbler, men det kostar en del.

DJ Service http://www.djservice.se/kategori/ljud-studio/studiobord

Thomann https://www.thomann.de/se/studiomoebler.html?oa=pra

gear4music http://www.gear4music.se/sv/Mobler

Här är en artikel från tidningen SoundOnSound om detta med copyright när det gäller samples. Om man ska ge ut musik som innehåller samples från andra artisters låtar är det bäst att skaffa tillstånd.

http://www.soundonsound.com/sound-advice/sample-clearance

Link to comment
Share on other sites

Du kan ju kolla de samplingsbibliotek som finns att köpa eller ladda ner gratis.

Ett annat tips kan vara att be att få spela in fraser och rytmer från musiker du träffar. Då kan du ju leka med dessa fraser och rytmer som du vill sedan. 

Fördelen, men också nackdelen, med hiphop är ju att man egentligen bara behöver en DAW och talangen för att prodda beats samt en mick för att spela in raps med. Kan vara bra att ha ett rum eller en hörna i rummet som är akustiskt dämpat för att spela in raps i. 

Läs på om olika sätt att arrangera låtar på så kommer du få mycket förslag och nya idéer för beats. För att prodda beats är ju att arrangera låtar i första hand. 

Link to comment
Share on other sites

Kul med musik! Vi är många här som började med musiken som hobby, som successivt gått över till någonting man jobbar med.

Till att börja skulle jag bena ut vad du vill bli? Är det kompositör/textförfattare? Producent? (Ja, det är skillnad, även om det finns folk som gör båda delarna.)

1) Tips på ett skrivbord för ett litet rum men som ändå har mycket smarta funktioner som tex dra kablar i, lådor osv

Omöjligt å veta, men Thomann har många bra skrivbord. Annars finns Ikea om man är händig. Sen tar det ofta några studio-möbleringar innan man kommer på vad man behöver. (Själv sitter jag med synthar och mixerbord som är lite förlegat i produktionsstudio, och planerar att flytta in i datorn alltmer.)

2) Hur får man tag i sponsorer?

Du måste ha gjort musik och funnits ett tag. Byggt upp en fanbase och helt enkelt jobbat dig upp i karriären. Se musiken som ett vanligt jobb där du måste jobba dig upp. Du börjar på verkstadsgolvet, och jobbar dig uppåt. 🙂

3) Hur får man upp sin musik på Spotify utan skivbolag?

Du använder en s.k. aggregator. Jag kör RecordUnion, men det finns även Reverbnation och andra. Kort och gott skapar du helt enkelt ett konto, och sedan kan du (mot betalning) lägga upp dina låtar.

4) Vart kan man sälja hiphop beat och låttexter?

Bra fråga. Det bästa är väl om du teamar upp med någon producent som tycker att du skriver bra texter och gör bra låtar.

5) Någon bra hylla? Får inte vara för lång och stor.

IKEA har jättemånga hyllor, hyllplan och konsoller. Det är jättebilligt och du kan alltid modda efter eget tycke och händighet.

6) Något mer som kan behövas skaffas?

Ofta kommer man extremt långt med Dator, Musikprogram, Hörlurar/högtalare, och möjligtvis en mikrofon + ljudkort.

Men ett bra musikprogram som du är villig att spendera tusentals timmar framför och kan växa i. Själv kör jag Sonar Platinum, men vanligast är Protools, Cubase, Ableton, Fruity Loops, Reason eller Reaper. Reaper är f.ö. väldigt billigt och har mycket open-source-grejjer. Du kan även köra tredjeparts-plugins i det.

Youtubea och forska i de olika programmen.

7) Hur är det med copyright i så kallade samplings? Vet att många hiphop låtar samplar, lånar från andra låtar.

Copyright är just vad det heter och det är alltid förbjudet att sno delar av en låt. Rykten om fyra takter är en myt. Det är olagligt och du riskerar påföljder om din låt kommer ut och artisten du snott av är stor och berömd.

Jag vet att detta var extremt vanligt på 70- och 80-talet med s.k. beat-miners, men det var innan folk tjänade massor med pengar på hiphop. Idag är det som vilken musikstil som helst, och att stjäla är att stjäla.

Det finns f.ö. tonvis med sidor med samplebibliotek och samplepacks, så det finns gott om samplingar och beats. Var dock noga att kolla upp rättigheterna.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Men inte kan väl alla stora artister som har samplade beats i sina låtar bett om tillstånd?

Vill de slippa konflikter så gör de det. Vissa skivbolag är mycket aktiva när de söker folk som te tycker gör inskränkningar på deras material. Att sampla är ofta för dem ett intrång på deras varor. Det är oftast bara pengar det handlar om men vissa bolag vill inte förknippas med vissa artister, så de kan hävda att samplingen används på ett idékränkande sätt med.

Ofta så löses det med pengarna bara man betalar en del av de pengar man tjänar på låten till dem som man samplat med. Men för att slippa en konflikt så är det bäst att fråga först. Eller att be någon musiker spela in en liknande fras som du sedan kan använda fritt. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...