Jump to content
Annons

Problem med digitala-dropouts


whaatswe

Recommended Posts

Är inte säker på om det kallas just digitala-dropouts men läste det i en annan tråd här ang aviciis nya låt, och det är ett liknande problem jag har. (https://www.studio.se/index.php/topic/101496-avicii%C2%B4s-nya-nagot-maste-ha-gatt-vaeldigt-snett/page__hl__avicii)

Det är som så att säga ett "knaster" eller "bumpar" som kmr vid specifika ställen i låten, det liksom knäpper till i högtalarna.

Har testat att lyssna genom ett annat ljudkort samt genom hörlurar, och det är vid samma ställe hela tiden så jag är ganska säker på att det är i låten och inte högtalarna som spökar. Det är dock inte något "jätte stort" dvs att man märker det inte om man inte VET att det är där.

Problemet är i introt, där jag har ett piano samt 2 lead's alla med ett low-pass filter på.

Det är ingenting som "peakar" nånstans, mastern går inte ens upp till 0db, jag trodde problemet låg i en av lead´sen så jag testade att skära bort en del i de övre frekvenzerna och det löste en större del av problemet, sen hade jag maximus på en av dom och där drog ja ner pre-gain till ca -1db och det tog bort ytterliggare lite, men det är fortfarande en del kvar.

Jag funderar på om det kan ha att göra med "cpu-loaden" då den hoppar en del mellan 70-80, men det borde väll isf inte höras efter att man har exportat ut låten?

Någon som har något förslag på vart problemet kan ligga?

Om ni lyssnar på den bifogade filen så är det vid ca 0:14 jag syftar på.

problem.mp3

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
Det är ingenting som "peakar" nånstans, mastern går inte ens upp till 0db
Visst gör det. Jag skrev precis i en annan tråd om intersample peaks och det är precis det du har. Även om en sample håller sig under 0dB kommer signalen att klippas när den blir analog signal.

aor4.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

Men jag ska alltså lägga mastern på -0,3db för att förebygga detta?
Njae. Den marginalen var inte lösningen på intersample-problemet. Du kan visserligen lösa det genom att sänka volymen lite till, men det bästa vore ifall limitern medvetet komprimerade/klippte signalen för att motverka intersample peaks.

Vilken limiter använder du?

Använd X-ISM som mätare på mastern. Den tänder upp ifall du har peakar som skulle slå över i den analoga världen.

Redigerat av Linus
Link to comment
Dela på andra sajter

Aha okej då förstod jag fel! Vill ju helst inte sänka allt volymen allt för mycket men får se.

Jag har faktiskt ingen "ren" limiter på utan har bara kört med en EQ och iZotope Ozone 4, men det är väll en limiter på i den sistnämda.

Okej ska kolla den och återkommer!

Link to comment
Dela på andra sajter

iZotope Ozone 4
Ozone har definitivt en funktion som heter Detect True Peaks eller Detect intersample peaks. Vet ej vilket av alternativen som används i 4:an.

Aktivera detta och fortsätt som vanligt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ozone har definitivt en funktion som heter Detect True Peaks eller Detect intersample peaks. Vet ej vilket av alternativen som används i 4:an.

Aktivera detta och fortsätt som vanligt.

Sådär, jag testade att ladda ner den X-ISM plug-insen och fick mycket riktigt utslag på lamporna brevid "ANA" vilket jag antar står för analog. Dock så ger dom utslag i stort sätt hela låten men det är i stort sätt bara den lilla biten av introt som jag la upp här där man kan "höra" att det faktiskt peakar och "clipper".

Jag gick också in och kollade på Izotope Ozone 4 och mycket riktigt så fanns det en funktion som hette "Prevent inter-sample clipping", den var dock redan ikryssad? Vet inte om det betyder att den är aktiverad eller inte, men när jag "kryssa ur den" så försvann problemet i introt, hade dock kvar problemet en bit in på första versen i sången, men sen noterade jag att det var en liten "bump" i acapellan och när jag klippte bort den så försvann även problemet där.

Upplever också att mixen vart mycket mjukare nu!

Tack för hjälpen!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...