Jump to content
Annons

Sign in to follow this  

Så väljer du rätt mikrofon för virveltrumman

HoboRec

476 views

Du har säkert liksom jag sett ändlöst många mikrofontester, på YouTube eller internet över lag, för att spela in virveltrumma. Oftast är det ett gäng mikrofoner uppställda runt en virveltrumma som någon spelar på samtidigt som ljudet byts mellan mikrofonerna.

Det är jättebra för att höra skillnaden i hur mikrofonerna tar upp trummans ton. Något som däremot inte tas i beaktning är hur resten av trumsetet låter i mikrofonerna, vilket ofta är minst lika viktigt för det övergripande ljudet av trummorna.

Därför har jag här gjort ett mikrofontest med en handfull mikrofoner där jag uppmanar dig att lyssna just efter detta. Det är också viktigt att tänka på att detta testet bara kan säga vad som fungerar bäst i just den här situationen, men min förhoppning är att det kan hjälpa dig att ta med fler detaljer i beräkningen nästa gång du väljer mikrofon
 


Ulf Blomberg
Producer & Audio engineer
+46709184758 | www.hoborec.com

Se tidigare video-bloggar på Studio här

  • Gilla 2


1 Comment


Recommended Comments

51952877_311776729523589_4397309939581530517_n.jpg.87ce8e8a7ac893dd7df5be692df1f077.jpg

En personlig favoritkombo på virvel just nu är AKG C418 och Shure SM59. Låter riktigt snyggt tillsammans. 

  • Gilla 1

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • By Björn Olsberg
      Den som inte har råd att skaffa den klassiska C800G från Sony kan istället titta på Premier GA 800G från svenska Golden Age, som har lagt stor vikt vid de små detaljerna.
      Läs mer hos Golden Age.
      Studios nyhetsbevakning på Namm görs i samarbete med Universal Audio.
    • By Kasper Martinell
      Hur formar du soundet genom att placera mikrofonen eller mikrofonerna på rätt plats? Och hur kan du tänka kring mikrofonval och vilken typ av mikrofon som ska användas?
      Nu har vi kommit till del 3 i serien ”Hitta ditt sound”. Jag kommer att ta upp vilka mikrofoner du kan välja och hur du placerar dem på rätt plats. I studiosammanhang använder vi oss vanligast av tre typer av mikrofoner: dynamisk mikrofon, kondensatormikrofon och bandmikrofon. Dessa tre mikrofontyper har olika karaktärer, och har ofta olika användningsområden på grund av sina olika upptagningsförmågor.
      Dynamisk mikrofon
      Denna typ av mikrofon bör oftast placeras nära ljudkällan och är väldigt SPL-tålig. (SPL = Sound Pressure Level). Det vill säga, dessa mikrofoner tål höga ljudnivåer. Frekvensåtergivningen på dynamiska mikrofoner är ofta fokuserade kring mellanregister och fungerar därför väldigt bra för att spela in ljud som inte behöver väldigt mycket av bas eller diskant.
      Kondensatormikrofon
      Kondensatormikrofoner används ofta på lite längre avstånd (ca 10 cm) på grund av sin känslighet (men fungerar självklart att placera nära också, men med risk av för mycket proximity-effekt vilket innebär en förstärkning av frekvenser under 200 Hz upp till ca 30 db). Dessa mikrofoner har ett väldigt brett frekvensomfång och passar bra till ljud som ska vara mer övergripande.
      Bandmikrofon
      Dessa fungerar mer likt en dynamisk mikrofon men frekvensupptagningen ser ofta väldigt annorlunda ut. Bandmikrofoner har generellt väldigt mycket bas och värme i ljudet och är relativt dova i diskanten. Dessa mikrofoner passar till de mesta ljudkällor, men bör användas med vetskapen att de tillför en viss karaktär till ljudet.
      Dynamiska mikrofoner som är placerade nära ljudkällan ger en tyngd och tydlighet till din produktion. Närhetseffekten skapar mycket låga mellan-frekvenser som kan upplevas som värme och punch.
      Användningsområden
      Börja med att fundera på om du vill främja ljudkällans frekvensåtergivning eller om det finns områden du vill tämja i ljudet. Till exempel: du har spelat in trummor, bas och piano. Du har redan fyllt upp ganska stora områden av frekvensspektrumet i ljudbilden, men nu är det dags att spela in gitarr. Vart vill du lägga fokuset i gitarrljudet? I bas, mellan eller diskant-registret? Vad kommer att blanda sig bäst med ljudbilden?
      Det handlar om att förstå vad musikproduktionen behöver och vad som kan komma att ”gröta till” ljudbilden. Det kan vara bra att testa 2-3 olika typer av mikrofoner och höra vilken som kommer att passa bäst för din produktion.
      Jag tycker också att det är viktigt att tänka på vad det är för musikgenre när du väljer mikrofoner. Om vi tar rock som ett exempel: När vi står på en live-show så spelas det otroligt stark volym och vi känner musiken i hela kroppen. Hur överför du den känslan till studion? Här kommer närhetseffekten in. Eftersom vi inte lyssnar på samma volym som vi gör vid en konsert, så behöver vi spela in musiken med mer bas och diskant för att återskapa den känslan. Genom att använda dig av mycket dynamiska mikrofoner och placera dom nära ljudkällan så får du mycket bas och diskant i ljuden som skapar mycket energi i musikproduktionen.
      När det kommer till mer naturtrogna musikgenrer så kan det vara bättre att använda sig av kondensator eller bandmikrofoner och placera dessa på lite längre avstånd. Detta ger ett mer öppet och luftigt ljud och återskapar mer det naturliga ljudet av instrumenten.
      Placeringar
      Hur kan du tänka när du har valt mikrofoner och ska placera dem nära källan? Om vi börjar med till exempel trummor: Det är vanligt att placera dynamiska mikrofoner väldigt nära virveltrumman  och pukor. Jag brukar tänka att ungefär ca 10 cm brukar vara lagom avstånd. När det kommer till hur du ska rikta mikrofonen så har du olika valmöjligheter. Riktar du mikrofonen mot mitten där trumpinnen slår, så får du mer attack och mellanregister, men om du riktar den mer mot kanten av trumman så fångar mikrofonen upp mer resonans och ton.
      Jag gillar oftast att rikta mikrofonerna mer mot kanten av trumman för att mjuka till transienterna lite och fånga lite mer bas och ton av trumman. Speciellt om trummisen slår hårt så är det lätt att ljudet blir väldigt ”middigt” (mycket mellanregister) och hårt ljud av att rikta den rakt mot mitten.
      Elbas/elgitarr: Här är det vanligt att placera mikrofonen rakt framför högtalaren. Sen gäller det att hitta sweetspoten mellan mitten och kanten av elementet av högtalaren. Ju närmare mitten desto mer diskant. Jag brukar gilla att placera mikrofonen ca 5 cm ifrån mitten för att mjuka till ljudet lite.
      När det kommer till gitarrförstärkare så tycker jag även att det kan vara bra med lite rumsmikrofoner för att fånga lite efterklang på ljudet. Här kommer kondensatormikrofoner in i bilden. Jag brukar placera en eller två kondensatormikrofoner några meter ifrån ljudkällan och rikta den/dem bort från förstärkaren för att ta upp så mycket reflektioner som möjligt. Detta kan ge ett skönt djup i ljudet om du väldigt sparsmakat blandar in det i ljudbilden.
      Piano/flygel: Den vanligaste tanken gällande piano är att använda sig av kondensatormikrofoner och placera dem i ett stereopar några decimeter ifrån strängarna. Men, om låten inte är en pianoballad och du bara vill fylla ut produktionen med lite pianoackord kan faktiskt ett upright-piano uppmickat med ett par Shure SM-57 eller Sennheiser MD421 eller MD441 eller liknande dynamiska mikrofoner vara väldigt användbara. Om musikproduktionen redan är fullproppad med instrument och slagverk kommer det vara väldigt svårt att passa in en flygel med all dess bas och diskant inspelat med t.ex. Neumann U87:or. Genom att spela in ett vanligt piano med enkla dynamiska mikrofoner så får du ett mellanregister som enklare kommer att höras i mixen.

      Stormembrans-mikrofoner eller småmembrans-mikrofoner? Vad behöver "kropp" och vad behöver tydlighet i transienterna?
      Mina guldkorn
      Jag har några enstaka mikrofoner som jag använder flitigt, och som jag tycker passar väldigt bra till olika element. Dessa mikrofoner gillar jag verkligen, och jag har har fått bra resultat av dem, men varje gång ett nytt inspelningsprojekt drar igång tycker jag att det är viktigt att experimentera och inte fastna i sina gamla vanor.
      Sång – Generellt Shure SM7B för rocksång och Aston Origin för popsång (men jag vill tillägga att vilken mikrofon som passar bäst för sång är helt och hållet beroende på vilken typ av röst du har). Bastrumma – AKG D112 ihop med ett högtalar-element (gärna 15 tum). Virveltrumma – Shure SM-57 tillsammans med en småmembrans-mikrofon av typen kondensator. Pukor – Sennheiser MD 441. Överhäng (OH) – Schoeps småmembrans-mikrofon, alternativt Royer 121 bandmikrofon. Hihat – Shure SM-57 för ett skitigt sound eller en småmembrans-mikrofon. Elgitarr – Shure SM-57 tillsammans med en stormembrans-mikrofon. Elbas – AKG D112 tillsammans med en Sennheiser MD 421 med "bass-cut" på max. Akustisk gitarr – Aston Origin. Flygel – Stormembrans-mikrofoner (en klassisk mikrofon är förstås Neumann U87). Piano – Sennheiser MD 441. Sortera i frekvenserna
      Temat för dessa totalt 5 delar av ”Hittar ditt sound”, är genomgående att dela upp frekvensområdena och sortera/arrangera med hjälp av ljudkällan själv, musikerns spelstil, akustiken och sedan vilken mikrofon som används. För att kunna välja rätt mikrofon för rätt ändamål krävs det att du funderar lite på vad är det du vill ha kvar av källan och om det är någonting du vill ta bort. Tänkt på vad i produktionen som ska agera bas, vad som ska agera mellanregister och vad som ska agera diskant. Välj sedan mikrofoner med rätt karaktär för instrumenten som du har placerat i ett visst frekvensområde i din musikproduktion.
      Här finner du samtliga delar i "Hitta ditt sound".
    • By HoboRec
      Jag skulle vilja påstå att virvelljudet är en av de viktigaste komponenterna i en rocklåts helhetsljud. Beroende på hur virveln är stämd och vad den har för respons kan uppfattningen om gitarrljud och annat påverkas. (In English at the bottom of the page).
      En stor tjock virvel med punch kan få gitarrerna att låta fetare och mer nedstämda än till exempel en jättehögt stämd piccolovirvel. Det finns också en del snabba trick du kan ta till för att drastiskt ändra ljudet i en virvel, utan att stämma om eller byta skinn. Något som kan vara bra om du tillfälligt vill ända karaktär i en låt, eller bara vill testa något nytt.

      ENGLISH:
      How the snare sound affects the over all sound of your mix

      I’d like to say that the snare drum is one of the the most important components for the sound in a rock song. Depending on how the snare is tuned and what kind of response it has the perception of the guitar sound and other things can change.
      A big fat punchy snare can make the guitars sound lower in tune than for example a high pitched piccolo snare. There are also some quick tricks that you can do to drastically alter the sound of the snare, without retuning or changing heads. Something that can be useful if you temporarily want to change the sound or just want to try things out.
      Ulf Blomberg
      Producer & Audio engineer
      +46709184758 | www.hoborec.com
      Se fler video-bloggar på Studio från april 2017 och tidigare här
    • By Studio
      PRESSRELEASE
      Baton Rouge, Louisiana, September 2019... PreSonus® is now shipping two new microphones suitable for a wide variety of recording applications. Whether purchased at the same time or separately, the new PreSonus PX-1 large-diaphragm cardioid condenser mic and PM-2 stereo set of matched small-diaphragm cardioid condenser microphones give you the core of a high-quality microphone collection.
       

       
      The PreSonus PX-1 is an excellent solution for recording vocals, guitar, podcasts, and much more. A true large-diaphragm, side-address condenser microphone, the PX-1 features a 1-inch (25 mm), gold-sputtered capsule designed to provide exceptional clarity throughout its frequency response range. Rugged construction and top-quality performance specifications make the PX-1 an excellent addition for any home recording or streaming studio.

      A fine choice for stereo recordings of acoustic instruments, drum overheads, ensembles and more, the PreSonus PM-2 set comprises a sonically matched pair of small-diaphragm cardioid condenser microphones. Each PM-2 microphone is equipped with a ¾-inch (19 mm), gold-sputtered capsule housed in an ultra-light chassis, making it easier to perfectly position your microphones without fighting gravity. The PM-2 set comes with a stereo bar for XY mic placement, and the two microphones can be used together or individually, making them an excellent addition for any home or professional recording environment.
      Both new microphones are available now at PreSonus dealers at U.S. street prices of: PX-1 $129.95 and PM-2 $129.95.

      For more information, visit www.presonus.com/products/Microphones.
    • By Nyhetsroboten
      PRESS RELEASE
      Campbell, California, August 6, 2019: Townsend Labs is proud to announce that no less than ten new microphone models have been added to the Sphere plug-in—the software component in the award-winning and best-in-class Sphere L22 microphone modeling system. With the 1.4 update, which is free of charge, the collection now includes over 30 individual models. Version 1.4 of the Sphere plug-in is available in all major native plug-in formats, as well as Universal Audio’s UAD-2/Apollo and Avid’s AAX DSP platforms.
      It’s not only the unrivaled accuracy and rich feature set that sets Townsend Labs Sphere L22 apart from other microphone modeling systems. It’s also the number of microphone models that are available to Sphere L22 owners. Today, Townsend Labs launches version 1.4 of the Sphere plug-in, which widens that gap even further. Ten new microphone models are available at no extra cost, which means Sphere L22 owners now have access to more than 30 stunning microphone models.


       
      Ten New Microphones
      LD-563, based on a classic German bottle microphone with interchangeable microphone capsule heads. The different polar patterns in the Sphere plug-in are based on three different capsules, M7, M8, and M55k. For many, the 563 with the M7 cardioid capsule is a favorite for recording vocalists.
      LD-017T, a commissioned model of a current production SoyuzⓇ 017 TUBE large diaphragm microphone, created in partnership with Soyuz. It’s a modern classic that is 100% hand-built in Tula, Russia. Popular uses include vocals and acoustic instruments.
      DN-409N and DN-409U, based on two different variants of the classic German 409 dynamic microphone, which is a favorite for rock vocals and guitar amplifiers. The older N-version is slightly more colored whereas the U-version from the 1980s has a nice, smooth top-end.
      DN-421N, DN-421S, and DN-421B, based on three different variants of the iconic German 421 microphone—a large-diaphragm dynamic, popular for bass and guitar amps, kick drums and toms, horns, and vocals. The N-version is based on a classic beige 421 from the 1960s and has a slightly warmer sound than the 421B, which is based on a current production black 421 and faithfully captures its slightly brighter character. The 421S is the oldest version of the three, with a script logo and a more colored sound.
      DN-12A and DN-12E, based on Austrian dynamic microphones - a go-to choice for kick drum and bass instruments. The DN-12A is based on the original version from the 1950s and has a more colored sound. The DN-12E is based on a later version with a slightly more "modern" sound.
      SD-416, based on an industry-standard shotgun microphone, commonly used in the studio for voice-over and ADR duties. It is the go-to mic for that big voice-over sound in Hollywood-produced movie trailers we’re all so familiar with.      Statement from Townsend Labs
      Erik Papp of Townsend Labs comments:
      “This update adds tremendous value to the Sphere L22 system. The Sphere Core Collection expands over time. We are proud to grow the collection by 50% with this release. It is a way of saying “Thank You” to our existing customers while providing more value to those that may have been waiting. The Sphere mic collection now covers an even wider range of uses. We are particularly happy to be able to add the Soyuz 017 TUBE, which is a modern classic. We modeled the 017 in collaboration with Soyuz, and we are honored that Soyuz chose Townsend Labs to work with us and that they entrusted us to represent their sound.”
      5x Grammy award-winning audio engineer, musician and producer Cassidy Turbin (Beck, Childish Gambino, Dwight Yoakam) adds:
      “The 421 models sound just as I’d expect. And even better with Sphere I was able to dial in a tighter polar-pattern from an actual 421 and greatly reduce drum bleed on an upright piano track. The Soyuz 017 TUBE modeling on the L22 makes for a really versatile microphone. It’s kind of like if a 47 and 67 had a child. Pretty damn unique.”
      Price, Formats, and Availability
      The Sphere L22 Microphone Modeling System can be purchased from most pro audio dealers worldwide and is offered for $1499 US dollars excluding tax. The Sphere plug-in is free of charge and is available in the major native plug-in formats—AAX, VST 2, VST 3 and AU. Also included at no additional cost are plug-in versions for Universal Audio’s UAD-2/Apollo and Avid’s AAX DSP platforms. The microphone can be used with any preamp and digital interface that has at least two microphone inputs. Anyone interested in exploring the system is invited to download various sound examples recorded with Sphere L22 microphones and try the free, fully-featured Sphere plug-in on their system.
      About Sphere
      Since its debut in 2017, the Townsend Labs Sphere L22 has established itself as the best microphone modeling solution in the industry. Its pioneering multi-dimensional modeling technology and unique dual-channel design take microphone modeling far beyond merely mimicking the static on-axis response of the original microphones. The Sphere L22 captures the spatial in-room behavior of the original microphones, including transient response, harmonics, proximity effect, and three-dimensional polar response. The stunning accuracy is what has convinced users from home recordists to seasoned industry veterans, such as Joe Chiccarelli and Allen Sides, that Sphere is the future of microphones.
      Link to landing page: https://townsendlabs.com/expanded/
  • Bloggar

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.