Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #7: Air Shelf skapar behagligt lyft med enkla medel

    Det finns få saker som är lika viktiga som luft, så även för oss som mixar och mastrar. Och ibland är allt som behövs två enkla rattar för att få det där naturliga och transparenta lyftet som så många gånger saknas.

    Jon Rinneby

    airshelf_red.webp.7de33817dbf31190f7f9227faf26e89e.webp

    Om du är intresserad av luftiga mixar har du säkert redan testat Slate Fresh Air, gratispluggen som tog pluggvärlden med storm (nåja, nästan i alla fall) för några år edan - men som kräver iLok, vilket får varningsklockan att ringa för vissa. Tur är väl då att ett annat gratisalternativ finns, om än betydligt mindre känt.

    Air Shelf från Bertom Audio är precis som Fresh Air ett specialverktyg (en slags enkel equalizer) med enbart två rattar vars syfte är att skapa den där luftiga känslan i dina mixar, utan att låta påträngande. Men där slutar dock likheterna. Tillskillnad från Fresh Air har Air Shelf enbart ett hyllfilter och istället har den andra ratten ersatts med Tame, som dynamiskt tämjer toppen när du drar på. Huvudratten Boost är ett hyllfilter fixerat vid 20 kHz och Tame är en slags supersnabb dynamisk equalizer blandat med en transient shaper. Vad detta innebär i praktiken är att du kan dra på rejält med luft (vilket i sig lätt kan låta onaturligt) och sedan låta Tame trycka ner de allra högsta topparna, oavsett styrkan på insignalen. Detta kan resultera i ett ljud som är tydligt, men samtidigt har en skön värme och behaglig luft runt sig.

    Det råder naturligtvis delade meningar om varför man bör, eller inte bör, använda denna typen av verktyg och jag ställer mig i ledet som säger: låter det bra är det bra. Med detta sagt är det ofta en god idé med återhållsam försköning på ett gäng väl valda kanaler, exempelvis trummor, sång eller hela mixar, för att ta tre klassiska exempel.

    Air Shelf är gratis, eller valfri donation, och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.blatt_streck.png.ec7f033b5ec8cae9e4e3368b7bb5532d.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

    • Gilla 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...