Jump to content
Annons
 • Veckans pluggtips #16: Gratis kompressor med unik karaktär

  Kompressorer finns det många av, kanske för många tycker säkert en del? Med specialkompressorn COMPER från Analog Obsession blir det ännu fler, men på ett minst sagt innovativt och annorlunda vis.

  Jon Rinneby

  comper_1800.webp.14c2781292464222ebc12ccfd5bd0207.webp

  Analog Obsession är enmansföretaget som pumpat ut högkvalitativa gratispluggar under många år och kompressorn COMPER är sannerligen inget undantag.

  I korthet är COMPER två sammanlänkade kompressorer där var och en har tre olika valfria karaktärer: VCA, FET and OPTO. Dessa går att blanda fritt med en enkel knapptryckning (nåja tre knapptryckningar), vilket ger upphov till en minst sagt unik kompression. Tänk dock på att du måste trycka in minst en karaktärsknapp för att kompressorn ska kunna arbeta. Det hela låter kanske kanske komplicerat, men tack vare det enkla gränssnittet är pluggen ändå hyfsat lättbegriplig. Utöver detta hittar vi standardfunktioner som tröskelvärde, ratio, attack och release, makeup-gain, mix-ratt (dry/wet) samt ett mycket användbart högpassfilter för att minska påverkan (mindre pumpade vid stark kompression) från de lägre frekvenserna. 

  Med ovanstående i åtanke är det lätt att dra slutsatsen att COMPER är en mångsidig arbetshäst som klarar av allt från att tämja toppar på ett transparent sätt, till att färga och sätta karaktär på allt mellan himmel och jord. Och det är precis detta som är tjusningen med COMPER. Det är helt enkelt en kompressor som klarar allt och lite till, från enskilda kanaler och grupper till experimenterande och master.

  I videon nedan visar jag bland annat hur du kan arbeta med COMPER på sång:

  COMPER är gratis och finns till både PC och macOS i de flesta format. Det går också utmärkt att stötta Analog Obsession via Patreon.blatt_streck.png.4650b701e6696ba1f97ccc3a26829d2f.png
  Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

  Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...