Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #16: Gratis kompressor med unik karaktär

    Kompressorer finns det många av, kanske för många tycker säkert en del? Med specialkompressorn COMPER från Analog Obsession blir det ännu fler, men på ett minst sagt innovativt och annorlunda vis.

    Jon Rinneby

    comper_1800.webp.14c2781292464222ebc12ccfd5bd0207.webp

    Analog Obsession är enmansföretaget som pumpat ut högkvalitativa gratispluggar under många år och kompressorn COMPER är sannerligen inget undantag.

    I korthet är COMPER två sammanlänkade kompressorer där var och en har tre olika valfria karaktärer: VCA, FET and OPTO. Dessa går att blanda fritt med en enkel knapptryckning (nåja tre knapptryckningar), vilket ger upphov till en minst sagt unik kompression. Tänk dock på att du måste trycka in minst en karaktärsknapp för att kompressorn ska kunna arbeta. Det hela låter kanske kanske komplicerat, men tack vare det enkla gränssnittet är pluggen ändå hyfsat lättbegriplig. Utöver detta hittar vi standardfunktioner som tröskelvärde, ratio, attack och release, makeup-gain, mix-ratt (dry/wet) samt ett mycket användbart högpassfilter för att minska påverkan (mindre pumpade vid stark kompression) från de lägre frekvenserna. 

    Med ovanstående i åtanke är det lätt att dra slutsatsen att COMPER är en mångsidig arbetshäst som klarar av allt från att tämja toppar på ett transparent sätt, till att färga och sätta karaktär på allt mellan himmel och jord. Och det är precis detta som är tjusningen med COMPER. Det är helt enkelt en kompressor som klarar allt och lite till, från enskilda kanaler och grupper till experimenterande och master.

    I videon nedan visar jag bland annat hur du kan arbeta med COMPER på sång:

    COMPER är gratis och finns till både PC och macOS i de flesta format. Det går också utmärkt att stötta Analog Obsession via Patreon.blatt_streck.png.4650b701e6696ba1f97ccc3a26829d2f.png
    Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >

    • Gilla 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...