Jump to content
 • Mixarens trollerilåda – reverbtricket

  FREDAGSTIPSET: Än är inte allt sagt och hört när det gäller reverb. Dagens tips tar avstamp i det traditionella sättet att tänka kring rumsklanger, för att i nästa stund lura örat att lyssna från ett annat perspektiv.

  Jon Rinneby

  sunset.png.748838d691d52dc9894e7df6017db528.png
  Sunset Sound Studio Reverb från IK Multimedia är ett utmärkt reverb, inte minst när det kommer till att fånga känslan av live-rum.

  Kort om långa reverb
  Att mixa en låt helt utan reverb är ganska ovanligt, även om det så klart förekommer. Tjusningen med ett eller flera välplanerade rumsklanger är att dessa kan skapa känslan av en extra dimension i musiken - det blir helt enkelt lite mer levande. Vidare kan reverb bidra till en mer enhetligt och sammansatt ljudbild. Jag brukar själv tänka på reverb som något som ”fyller ut tomrummet”, det vill säga det som händer mellan tonerna, snarare än reverbet som effekt. Och här kommer en viktig punkt, nämligen användandet av för mycket reverb. Det är naturligtvis frestande att lägga reverb på det mesta, men för att något ska låta stort eller blött måste något annat vara mindre och torrt.  Om du vill exempelvis vill ge skenet av en stor och djup mix så räcker många gånger ett längre reverb på enbart två eller tre framträdande instrument. Fler reverb som vill åt samma effekt blir lätt kontraproduktivt, speciellt om de är långa. Detta kan du läsa mer om i Så jobbar du smartare med reverb.

  Effekten av rummet
  Med detta sagt handlar dagens tips faktiskt om just reverb på alla kanaler, men på ett lite annorlunda sätt än du kanske är van vid. Grundtanken är att samtliga instrumentgrupper/gruppkanaler får samma dos rumsreverb, för att sammansmälta på ett subtilt vis. Exakt hur du går tillväga varierar beroende på inspelningsprogram, men principen är den samma.

  • Skapa en effektkanal som du döper till RUMMET och släng på valfritt reverb. Du vill åt känslan av ett riktigt rum med väggar och tak med en inte alltför stor efterklang. En reverbsvans (decay) på runt 0,5-1 ms och 100% wet är ett bra riktmärke. Ett lagom rum helt enkelt.

  reverb.png.a6b2047a0465fc586c32220975c78d8f.pngValhallaVintageVerb inställt på Ambience är ett utmärkt alternativ för att fånga känslan av ett riktigt rum. Med detta sagt fungerar de flesta reverb.

  • Sololyssna RUMMET, som för tillfället inte låter någonting.
  • Skicka RUMMET till samtliga huvudgrupper, exempelvis trummor, bas, gitarr, syntar, stråk, sång osv och lyssna genom reverbet. Du hör nu enbart effekten av reverbet och inte det torra ljudet.

  rummet.png.9b8812a7f27dcf8d3d89a272d5c6d739.png
  Här sololyssnar jag på reverbet som skickas till alla instrumentgrupper i Reaper.

  • Ställ balansen mellan de olika instrumentgrupperna, fortfarande med RUMMET i solo, genom att välja hur mycket av reverbet som skickas till vardera grupp. Försök att få till en så välbalanserad reverbmix som möjligt, där varje instrumentgrupp kommer fram.
  • Stäng av sololyssningen på RUMMET och dra ner reglaget helt.
  • Spela upp mixen som vanligt och blanda försiktigt in RUMMET efter tycke och smak. Du vill generellt åt känslan av tre dimensioner, en knappt hörbar ambiens där saker väcks till liv och smälter ihop på ett mer eller mindre subtilt sätt.

  Avslutningsvis (och helt valfritt) kan jag rekommendera att lägga någon form av saturation efter reverbet på effektkanalen, för att få mer skit under naglarna. Detta kan hjälpa instrumenten sticka ut lite extra och även göra hela ljudbilden mer intressant och komplex.

  Lycka till!

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Hej Jon.

   

  Mycket matnyttigt i Fredagstipsen och uppskattas. Har för en tynande frånvaro då tiden inte räckt till men gillar Studio. Nu är kanske risken stor att från noll deltagande i gemenskapen göra fel saker på fel plats med gammal information. Men jag gillar Valhallas alla insticksprogram och om det mot förmodan är någon som inte har vetskap om att de har tre mycket kompetenta insticksmoduler som är helt gratis så tänkte jag passa på att delge det. Dock inte "flaggskeppet" VintageVerb som du nämner i din artikel.

  (Vid respektive nedladdningssida så är det direktnedladdning utan informationsutlämnande, ganska sällsynt idag, så "creds" till Valhalla)

  https://valhalladsp.com/shop/reverb/valhalla-supermassive - ver 1.1.1

  https://valhalladsp.com/shop/modulation/valhalla-space-modulator - ver 1.2.0

  https://valhalladsp.com/shop/delay/valhalla-freq-echo - ver 1.1.6

  Bilderna är "lånade" från Valhalla och versions numren är felaktiga. 

  Om mina ettor och nollor inte hör hemma här så ber jag om ursäkt. Ha en trevlig och produktiv helg / Vänligen Jonas

  FREC-ECHO.JPG

  SPACEMODULATOR.JPG

  SUPERMASSIVE.JPG

  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...