Jump to content
Annons
 • Fyra problematiska frekvensområden och hur du tämjer dem

  FREDAGSTIPSET: Vad skulle du säga om jag berättade att det finns fyra återkommande frekvensområden som ställer till det för oss som mixar? Fyra områden du med fördel kan visa lite extra hänsyn och genom detta frambringa mer välljudande musik.

  Jon Rinneby

  hifi.thumb.jpg.8e4270f858b2401f1f0624378308a27b.jpg

  Ni som följt mina Fredagstips vet att jag ogärna, eller rättare sagt gärna undviker att berätta exakt hur du ska göra för att uppnå ett visst resultat. Jag tror helt enkelt inte på att mixa efter recept och är en fast förespråkare av att varje mix är unik och därför kräver sitt speciella tillvägagångssätt. Med detta sagt tror jag ändå det är bra att stundvis ge lite mer handfasta tips av karaktären ”gör så här” och då ta risken att mindre vana studiorävar eventuellt tolkar dessa som ”den rätta lösningen” eller genvägen till ljudeufori. Så är naturligtvis inte fallet.

  Vidare är det viktigt att förstå att det egentligen inte finns något som heter problemfrekvenser eftersom alla frekvenser kan vara problematiska, eller oproblematiska för den delen, beroende på sammanhanget. Men för enkelhetens skull väljer jag alltså att kalla dem just problemfrekvenser, vilket kan tyckas vara ett illa valt ord.

  Volym och mellanregister
  En equalizer är i grunden inte något annat än en helt vanlig volymkontroll för en vald frekvens. Med detta menar jag att lösningen på dina mixproblem många gånger kan lösas genom en så enkel sak som att höja eller sänka volymen på dina kanaler, innan du börjar krångla med equalizern. Vidare vill jag tipsa om ett knep som kan hjälpa när du ska ratta mellanregistret, speciellt om du arbetar med många kanaler eller har ett rum med bristfällig akustik: Lägg en equalizer sist på masterkanalen och skär bort allt under 200-300 Hz med ett högpassfilter. På så vis försvinner den lägsta basen som annars lätt kan leda dig på villovägar när du rattar just mellanregistret. Skruva på som vanligt och plocka sedan bort equalizern från mastern när du är klar.

  30 Hz
  30_hz.png.e54a21989937894c12e3f8f1e7d223b2.png

  Du kan visserligen höra (och definitivt känna) frekvenser under 30 Hz, men faktum är att dessa till största del består av lågmält oväsen som inte tillför något. Det är därför en god idé att skära bort detta med ett högpassfilter på samtliga kanaler, till och med på bas och baskagge. Det tillhör också vanligheten att högpassa betydligt högre upp än så på resten av kanalerna, där ett vanligt knep är att högpassa i kontexten. Det vill säga att du inte sololyssnar på kanalen du skalar av botten på. Tjusningen med detta är att du vågar skära bort betydligt mer, eftersom du nu automatiskt lutar dig tillbaka på bottenkanalerna. Resultat blir en mindre grötig mix med tydligare och mer väldefinierad bas. Var dock aktsam med att inte plocka bort allt för mycket, då musiken riskerar att tappa energi i det lägre mellanregistret.

  150 Hz
  150_hz.png.820c0f0a5e7cb30d39f7f3741a4017be.png

  Området runt 150 Hz är oerhört viktigt för att musiken ska kännas stabil och kraftfull. Samtidigt är det just här sång, bas och gitarrer (med mera) alltför ofta har fula resonanstoner, vilka äter massvis av energi. Genom att sparsamt sänka 1-2 dB på bråkiga kanaler lättas mixen upp samtidigt som musiken bibehåller sin välbehövliga vigör. Vissa menar att den magiska frekvensen i sammanhanget är 134 Hz, men det vet jag inget om.

  350 Hz
  350_hz.png.4762119d92954846f72a0e9f57f20072.png

  Gröten eller värmen? Kärt barn har många namn och säkert fler än så. Här omkring har de flesta instrument sina fundamentala frekvenser, vilket gör att det lätt bli rörigt om för mycket händer på en gång. Samtidigt har 350 Hz med omnejd en oerhört stor betydelse för själen i musiken, som annars känns urholkad, distanserad och livlös. Här gäller det att verkligen fundera över vilka instrument som drar nytta av lågmidden och låta dessa få platsen, medan andra kanaler snällt får backa. Precis som ovan räcker det ofta med 1-2 dB sänkning, men det kan så klart behövas mer om inspelningen är bristfällig eller mixen komplex. Här vill jag också passa på att slå ett slag för automatisering och påminna om att alla instrument inte tvunget måste spela samtidigt och låta lika mycket hela tiden.

  3300 Hz3300_hz.png.a1522fd238b88ea4b71c0cf907244ec4.png

  Smärtfrekvensen, känd från brandvarnare, sirener, barnskrik, dörrklockor och andra (o)ljud vars uppgift är att fånga ditt intresse. Det är här våra öron enligt Fletcher och Munson är som mest känsliga. 3300 Hz är viktigt för att musiken ska uppfattas som tydlig och närvarande, men för mycket av det goda känns snabbt påträngande och örontröttande. Det är ofta gitarrer, klaviatur och i viss mån trummor (överhäng) som bråkar med sången här. Backa försiktigt några decibel på dessa kanaler och mixen kommer med ens kännas varmare utan att tappa allt för mycket fokus. Inte helt oväntat fokuserar exempelvis uppmjukningspluggen bx_refinement helt kring just denna frekvens.

  Slutsats
  Du som varit uppmärksam och studerat bilderna kanske lagt märke till att bredden på filterna, det vill säga Q-värdet, minskat i takt med att frekvenserna ökat. Detta har sin förklaring i att det blir tätare mellan svängningarna ju högre upp i frekvens du kommer. 150 Hz innebär exempelvis 150 svängningar per sekund, medan 3300 Hz är 3300 svävningar. Med detta som bakgrund brukar jag därför jobba med lite bredare filter i basen och det lägre mellanregistret  jämfört med diskanten, något som också ger en mer transparent (naturlig) förändring av ljudet. En djupdykning i ämnet kräver dock ett separat Fredagstips.

  Nåväl, självklart finns det betydligt fler än ovan nämnda frekvenser som kan ställa till det när du mixar. I själva verket kan alla frekvenser vara till besvär, beroende på mix och inte minst vad du själv upplever som störande.

  Lycka till!

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  12 minuter sedan sa Mats N:

  Intressant och lättfattlig artikel. Skall rekommendera denna till mina elever i Musikproduktion.

  Tack Mats N, det värmer verkligen att höra.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  Har cubase 10.5 vad fins det ett högpassfilter i det programmet ska testa det du skrev här i denna tråd mycket intressant 

  Edited by BMR
  Link to comment
  Share on other sites

  Ännu ett tips som förklaras så att "alla" kan förstå. Ha ni planer på  sammanställa de bästa tipsen till en bok eller eller så.  En del av oss har lite väl mycket skärmtid.

  • Gilla 1
  • Tack! 1
  Link to comment
  Share on other sites

  1 timme sedan sa BMR:

  Har cubase 10.5 vad fins det ett högpassfilter i det programmet ska testa det du skrev här i denna tråd mycket intressant 

  Nu använder jag inte Cubase, men utgår från att low-cut finns i standard-eqn?

   

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  2 minuter sedan sa Jennifier:

  Ännu ett tips som förklaras så att "alla" kan förstå. Ha ni planer på  sammanställa de bästa tipsen till en bok eller eller så.  En del av oss har lite väl mycket skärmtid.

  Tackar, jo det finns faktiskt planer på detta. Lovar att uppdatera så fort jag vet mer.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  • Gilla 1
  Link to comment
  Share on other sites

  6 hours ago, BMR said:

  Har cubase 10.5 vad fins det ett högpassfilter i det programmet ska testa det du skrev här i denna tråd mycket intressant 

  Det finns minst 4 stycken olika. Två plugins, StudioEQ och Freqency. Det finns en i channel-strip och en i pre-sektionen på varje kanal. Pre-sektionen kommer alltid först. I channel-strippen kan man flytta på den. Tex ha den efter en kompressor om man så vill.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...