Jump to content
 • Så undviker du musikhaveri med macOS Catalina


  Björn Olsberg

  Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.

  Apple förväntas släppa macOS Catalina mycket snart och det är både lätt och lockande att klicka igång uppgraderingen. Men vi är sedan tidigare vana vid att uppgraderingar av macOS kan innebära problem för några av musikprogrammen eller ljudkorten vi använder. Tillverkare av musikprogram och hårdvara brukar rekommendera att vänta med uppgradering tills dess att deras mjukvara eller drivrutiner har hunnit uppdateras.

  Den här gången är inget undantag. Native Instruments, iZotope, Slate Digital, GForce, IK Multimedia, Universal Audio, Reason StudiosSteinberg och Pro Tools är bara några av de etablerade tillverkarna som har gått ut och uppmanat sina användare att inte uppgradera till Catalina riktigt ännu. Även tillverkare av DJ-mjukvara som använder sig av låtar i iTunes genom att dess så kallade xml-databas meddelar inkompatibilitet.

  Den här uppgraderingen kommer med en annan stor förändring, då stödet för 32-bitarsappar i macOS helt och hållet är slopat – och det kan ställa till det för dem med lite äldre mjukvara. Därtill krävs att drivrutiner följer det nya och säkrare DriverKit som innebär ett stort skifte i hur drivrutiner kommunicerar med operativsystemets kärna (kernel). Från och med Catalina måste nämligen alla drivrutiner köras i användarutrymmet och inte som kernel-extensioner (kext) vilket kommer innebära att systemet blir betydligt stabilare och säkrare vilket i slutändan gynnar oss som använder det. Men det sker på bekostnad av att drivrutiner som inte längre utvecklas kommer sluta fungera, och därmed ljudkortet de är gjorda till. Tyvärr kommer alltså Catalina med sitt 64-bitarskrav och DriverKit innebära slutet för en hel generation mjuk- och hårdvaror.

  Även om övergången till 64 bitar började för många år sedan så är det vissa appar och drivrutiner från tredje part som ännu inte har uppdaterats och fortfarande bara finns i 32 bitar.

  catalina_skrivbord.thumb.png.107d19e4255d3db803729f0c8b269dc9.png
  Skrivbordet i macOS Catalina

  Men jag vill köra Catalina
  Till att börja med så kan macOS Catalina installeras på följande datorer:

  • MacBook 12 tum
  • MacBook Air (mitten av 2012 eller senare)
  • MacBook Pro (mitten av 2012 eller senare)
  • Mac mini (sent 2012 eller senare)
  • iMac (sent 2012 eller senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013 eller senare)

  Har du någon av dessa datorer så kan du installera Catalina. Men innan du gör det, rekommenderar vi varmt att följa vår checklista för att göra din övergång så smidig som möjligt.

  1. Vänta med att installera. Varje ny version av ett operativsystem kommer med flera förändringar som kan innebära att mjukvaror från tredje part behöver uppdateras för att fungera. Därtill finns risken att operativsystemet i sig innehåller buggar som behöver åtgärdas. Generellt kan vi rekommendera att vänta åtminstone till en eller två uppdateringar av Catalina har släppts innan du uppgraderar, alltså till macOS Catalina version 10.15.1 eller 10.15.2.
    
  2. Kontrollera att du inte har något i 32 bitar. Du kan själv se vilka mjukvaror som är i 32 bitar på din dator genom att klicka på Apple-menyn () > Om den här datorn > Systemrapport. Där går du ner till avsnittet Programvara och klickar på Program. Kolumnen 64-bitar (Intel) längst till höger visar Ja om programmet är i 64 bitar och nej om det är i 32 bitar. Klicka gärna på kolumnens namn för att sortera alla program. Rulla tills du ser alla som är märkta med Nej och du får en bra sammanställning över de du behöver se över. Gå till tillverkarens sajt eller kontakta deras support för att höra vilka alternativ du har. Har du program eller appar med gamla versioner som inte längre underhålls med uppdateringar, kan du behöva köpa en uppgradering till den senaste versionen. Om appen, pluggen eller drivrutinen inte längre kommer i nya versioner så är det inte så mycket annat att göra än att leta efter en nyare och alternativ produkt som är i 64-bitar.
   systeminformation.thumb.png.5d3c216f3a44a1ee2561f13ee436c88e.png
  3. Uppdatera dina mjukvaror innan du uppgraderar. Främst befintliga 32-bitarsappar så klart men även övriga mjukvaror. Detta kommer definitivt att minska risken för problem vid eller efter installationen, förutsatt att tillverkaren av dina appar ens har hunnit göra sina mjukvaror kompatibla med Catalina. Glöm inte att kontrollera att drivrutiner till ditt ljudkort har stöd för Catalina. Detta är troligen den viktigaste punkten. Gå inte vidare med uppgradering innan du kan beta av den här. Ladda upp med lite fika och sätt igång.
    
  4. Gör en säkerhetskopia. Speciellt om du väljer att uppgradera nu innan det har kommit några säkerhetsuppdateringar. Det är lätt att chansa på att installera och hoppa över säkerhetskopieringen, men vid en uppgradering av det här slaget vill vi verkligen uppmuntra till att ha en kopia som går lätt att återgå till om något visar sig inte fungera tillfredsställande. Enklast är troligen att använda det inbyggda Time Machine (se guide här) men även andra verktyg som Acronis True Image 2019, Get Backup Pro, Carbon Copy Cloner eller tjänster som Backblaze fungerar så klart också.
    
  5. Kör en Skivkontroll med Skivverktyg innan du uppgraderar. Vi rekommenderar att du startar din Mac i macOS Recovery genom att hålla ned tangenterna Kommando (⌘)-R direkt när den startar, och sedan kör Skivverktyg därifrån. Observera att du kan behöva ange lösenordet som du använder till din Mac om partitionen som ska kollas är krypterad.

  Några avslutande ord
  Om du idag har en musikdator med macOS som fungerar väl och som har det du behöver så kanske det inte är nödvändigt att uppgradera just nu. Det är alltid en risk att uppgradera och den här gången finns det fler risker än normalt att appar, pluggar eller drivrutiner i en normal musikdator slutar fungera. Men vet du säkert vad du håller på med och att dina appar och drivrutiner är kompatibla med nya macOS 10.15 så är du med de här stegen väl rustad för att ta steget till macOS Catalina.

  FAQ
  Fråga: Vad är det för skillnad mellan uppgradering och uppdatering?

  Svar: En uppgradering är det du gör när du går från en stor version av en mjukvara till nästa stora version. Som vid macOS Catalina. Med en uppgradering brukar det följa med flera nya och viktiga funktioner. En uppdatering är oftast av mindre dignitet och brukar i huvudsak innehålla säkerhetsfixar.
   

  • Gilla 1


  User Feedback

  Recommended Comments

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio. För tex USB är det nog inte större försämring. Men pci(e) och thunderbolt kan det nog göra ont.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  58 minuter sedan, pme said:

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio.

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  4 minutes ago, Olsberg said:

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Extra lager tar alltid prestanda. Microsoft gjorde det omvända för en massa år sedan med grafiken och NT3.51 till NT4.0 hade en enorm skillnad. Prestandan blev mycket bättre, men säkerheten och stabiliteten har fortfarande inte kommit tillbaka. Jag gjorde en snabb koll på RME's status och det är bara USB som stöds ännu så länge. En liten snabb koll på appels development så ser det med ut som att DriverKit är för usb prylar och HID. Så det blir nog kext för icke usb ljudkorten även i framtiden om jag för får gissa...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Skönt att man sitter på Windows 10 med andra ord, som senaste tiden enbart gått från musikalisk klarhet till klarhet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 hours ago, Björn Olsberg said:

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Göra sig av med gammal teknik? De har inte ens börjat sälja den första macen med riktig pcie på många år. Nya mac pro blev ganska meningslös om vi inte kan få in kernel drivare för pcie kort.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tänker främst på stödet för 32 bitar. Vad gäller Mac Pro så skulle jag bli förvånad om de inte har en lösning i bakfickan, med tanke på hur viktig den är för proffsen och hur mycket prestige det ligger i den. Onödigt att spekulera innan vi vet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hej: Tack för checklistan och artikeln. Jag fått problem med kommunikationen mellan Boss ME-80 och Boss Tone Studio via USB. Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips? Tack för hjälpen. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  5 minuter sedan, Ledrian said:

  Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips?

  Börja med att kolla om det finns nyare mjukvara/firmware till din Boss Tone Studio.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tack för svaret, det finns ingen uppdatering från Boss. Men en annan problem som jag upptäckte är att när jag spela in audio i logic, gitarr via en focusrite Scarlett 6i6 USB,  allt  fungerar utmärkt, som vanligt, men när jag ska "delete" audio, då hänger sig Logic. Då måste jag tvångavsluta Logic. Är det något jag måste att ställa in i systemet efter uppdatering? (kan tänka mig att det är samma problem som med Boss Tone Studio) tack för hjälpen.

   föresten jag använder: MacBook Pro (Retina, 15 tum, mitten 2014) Processor: 2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7, Minne: 16GB 1600 Mhz DDR3. jag är ingen IT fantast och använder allt för att skriva låtar och demos, och för att köra live. 

  Tack igen!

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Loading...

Annons


 • Similar Content

  • By Bobokrull
   Hallå,
   Hoppas på experthjälp här då jag gett upp...
   För nån vecka sedan köpte jag ett Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen som enligt rekommendationer ska vara skitbra. Men jag har sannerligen stött på patrull så det räcker och blir över, och en veckas googlande har tyvärr inte hjälpt.

   Innan vi går till det huvudsakliga problemet så hör det till saken att jag helt plockat isär hemstudion efter att strulet uppkom för att försöka hitta en ev felande länk, utan resultat.
   Jag har i princip gjort allting ni kan tänka er, inkl flera olika RCA-avstörningsfilter, nya kablar på allting, testat olika uttag för elen osv osv... Hela datorn är sprojtans med nytt moderkort, minnen och processor av rekorderlig kvalitet samt Cubase 10 Pro som DAW.
   Men icke. Inget hjälper. Jag går bet och sliter flinten av mig.
   Problemet? Jag har SJUKT mycket störningar så fort en plugg kommer på. Ren signal är klockren dock, det är när Toontrack-pluggar eller vadsomhelst med dist (verkar vara specifikt dist som gör att det blir skyhögt brus och oväsen) typ sätts på kanalen som det skiter sig och blir obrukbart för musicerande. Jag hade inte det här problemet med mitt apgamla M-Audio 2496 kort som var internt i datorn (fast med det gamla moderkortet, minnena och processorn).

   Har ni hört nånting om detta förut och vad en eventuell lösning kan vara? Huset är från 1988 så jordningen ska nog vara ok. Jag hör även musrörelser och program som öppnas vilket tyder på nåt med jordning har jag förstått, fast då borde väl detta problemet ha uppkommit med gamla setupen oxå väl?
   Vore tacksam om nån kunnig på området kan komma med nåt tips för nu är jag uppgiven.
   Tack på förhand.
  • By Björn Olsberg
   Kommentar: Detta är ett gammalt inlägg som fungerar för äldre Macar.
   Om din Mac hänger sig eller beter sig konstigt, finns det skäl att misstänka problem med internminnet. Så var fallet när jag skulle göra exportera mastern till min frus senaste barnskiva. Men diagnosen finns kanske närmare än vad du kanske tror. Via Apple support fick jag reda på att Macen har ett inbyggt diagnosprogram, kallat Apple Hardware Test, och som kan hitta problem med minnet och som inte de övriga inbyggda verktygen hittar. Programmet på intet sätt någon nyhet, men däremot att inte alla Macar har programmet längre. Jag hittade en lösning på det som jag delar med mig av idag längre ner. Men först, grunderna.
   SÅ HÄR STARTAR DU APPLE HARDWARE TEST (AHT)
   Se till att datorn är ansluten till internet. Stäng sedan av den. Sätt igång datorn. Tryck direkt in knappen D, innan den gråa skärmen kommer fram. Det kan ta lite tid innan programmet kommer igång, vilket är normalt. Har du en ny Mac som skeppades med OS X 10.7 Lion så kommer AHT att startas över nätet, om inte hårddisken innehåller det. Välj ett språk. Därefter kommer programmet göra en första grundinspektering innan du kan starta själva testet. Välj om du vill göra ett enkelt test, eller en mer ingående genomkörning. I det senare fallet, se till att kryssrutan för detta är markerad. Klicka på knappen Test. Och var beredd på att det kommer ta en bra stund! GÅR INTE APPLE HARDWARE TEST IGÅNG?
   I vissa fall händer det att AHT inte är installerat på hårddisken och att Macen inte kan starta AHT från internet. Så var fallet med min Macbook Pro, inköpt våren 2011 och som levererades med Snow Leopard - där AHT fungerade. Vid uppradering till Lion - vilket ingick - så gjorde jag en ren installation. Och AHT slutande fungera. Eftersom datorn inte skeppades med Lion så har den heller inte rätt att starta AHT via Apples servrar.
   Lösning (OS X 10.5.5 eller senare):
   Leta rätt på dina installationsskivor till operativsystemet som medföljde din dator. Sätt i skiva 2, alltså Application Install DVD. Se även till att skivans innehåll visas i Finder. Med detta innehåll i fokus, gå till Finder-menyn och välj Gå > Gå till mapp. Skriv in "Installer" rakt upp och ner, utan några snedstreck eller bakstreck, och tryck enter. Mappen Packages ska nu visas. Gå in i den.
   Starta filen CPU_AHT.pkg och låt paketet installeras. Klart! Nu kan du starta om datorn med tangenten D nedtryckt och komma åt Apple Hardware Test.
  • By davveboii
   Tjenare! 😎
   Jag är ute efter ett mixerbord med USB-interface för att kunna spela in trummor med. Vad jag önskar är att kunna mixa varje kanal (trumma) för sig i ett DAW-program, och därför har jag förstått att inte vilken mixer som helst fungerar. Har hört att folk pratar om preamps och mono-ingångar typ, men jag har verkligen inte fattat det där riktigt. Vad ska jag tänka på när jag köper USB-interface? Har ni tips på någon bra mixer?
   Mvh. David
  • By asphyxia
   Hej
   Är på jakt efter något mer mobil lösning 
   undrar en MacBook  pro retina 2015 är något att ha?
   eller ska man isåfall satsa på något nyare
   datorn ska användas främst till logic men även andra daw`s 
   Krav ska vara Apple 😀
   tack på förhand 😀😀
  • By Nucleardoc
   Hej
   Jag har ett problem sedan april som hindrar mig från att avsluta en skiva. 
   Jag kör gitarr -> Scarlett ljudkort > Mac > reaper med Fortin/Bias FX. 
   Har alltid fungerat bra men nu finns ett högfrekvent surr. Som elektromagnetisk störning som fångas upp av gitarrmickarna och förändras beroende på var jag är i rummet och vinklar gitarren. Blir tydligast med ett distat gitarrljud. 
    
   Jag har testat byta port, gitarr, sladd, stänga av wifi och övrig elektronik i huset, eluttag mm. Däremot tar jag med samma utrustning och sätter mig på jobbet fungerar allt perfekt!
    
   Så kan någon förslå lösning? Måste ha att göra med elektroniken i hemmet men hyresvärden är ovetande (såklart) och jag är inte sugen på att flytta. Surret finns även i trädgården men bättre två våningar upp. 
    
   Mvh
 • Fler artiklar

×
×
 • Create New...