Jump to content
 • Sign in to follow this  

  Så undviker du musikhaveri med macOS Catalina


  Björn Olsberg

  Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.

  Apple förväntas släppa macOS Catalina mycket snart och det är både lätt och lockande att klicka igång uppgraderingen. Men vi är sedan tidigare vana vid att uppgraderingar av macOS kan innebära problem för några av musikprogrammen eller ljudkorten vi använder. Tillverkare av musikprogram och hårdvara brukar rekommendera att vänta med uppgradering tills dess att deras mjukvara eller drivrutiner har hunnit uppdateras.

  Den här gången är inget undantag. Native Instruments, iZotope, Slate Digital, GForce, IK Multimedia, Universal Audio, Reason StudiosSteinberg och Pro Tools är bara några av de etablerade tillverkarna som har gått ut och uppmanat sina användare att inte uppgradera till Catalina riktigt ännu. Även tillverkare av DJ-mjukvara som använder sig av låtar i iTunes genom att dess så kallade xml-databas meddelar inkompatibilitet.

  Den här uppgraderingen kommer med en annan stor förändring, då stödet för 32-bitarsappar i macOS helt och hållet är slopat – och det kan ställa till det för dem med lite äldre mjukvara. Därtill krävs att drivrutiner följer det nya och säkrare DriverKit som innebär ett stort skifte i hur drivrutiner kommunicerar med operativsystemets kärna (kernel). Från och med Catalina måste nämligen alla drivrutiner köras i användarutrymmet och inte som kernel-extensioner (kext) vilket kommer innebära att systemet blir betydligt stabilare och säkrare vilket i slutändan gynnar oss som använder det. Men det sker på bekostnad av att drivrutiner som inte längre utvecklas kommer sluta fungera, och därmed ljudkortet de är gjorda till. Tyvärr kommer alltså Catalina med sitt 64-bitarskrav och DriverKit innebära slutet för en hel generation mjuk- och hårdvaror.

  Även om övergången till 64 bitar började för många år sedan så är det vissa appar och drivrutiner från tredje part som ännu inte har uppdaterats och fortfarande bara finns i 32 bitar.

  catalina_skrivbord.thumb.png.107d19e4255d3db803729f0c8b269dc9.png
  Skrivbordet i macOS Catalina

  Men jag vill köra Catalina
  Till att börja med så kan macOS Catalina installeras på följande datorer:

  • MacBook 12 tum
  • MacBook Air (mitten av 2012 eller senare)
  • MacBook Pro (mitten av 2012 eller senare)
  • Mac mini (sent 2012 eller senare)
  • iMac (sent 2012 eller senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013 eller senare)

  Har du någon av dessa datorer så kan du installera Catalina. Men innan du gör det, rekommenderar vi varmt att följa vår checklista för att göra din övergång så smidig som möjligt.

  1. Vänta med att installera. Varje ny version av ett operativsystem kommer med flera förändringar som kan innebära att mjukvaror från tredje part behöver uppdateras för att fungera. Därtill finns risken att operativsystemet i sig innehåller buggar som behöver åtgärdas. Generellt kan vi rekommendera att vänta åtminstone till en eller två uppdateringar av Catalina har släppts innan du uppgraderar, alltså till macOS Catalina version 10.15.1 eller 10.15.2.
    
  2. Kontrollera att du inte har något i 32 bitar. Du kan själv se vilka mjukvaror som är i 32 bitar på din dator genom att klicka på Apple-menyn () > Om den här datorn > Systemrapport. Där går du ner till avsnittet Programvara och klickar på Program. Kolumnen 64-bitar (Intel) längst till höger visar Ja om programmet är i 64 bitar och nej om det är i 32 bitar. Klicka gärna på kolumnens namn för att sortera alla program. Rulla tills du ser alla som är märkta med Nej och du får en bra sammanställning över de du behöver se över. Gå till tillverkarens sajt eller kontakta deras support för att höra vilka alternativ du har. Har du program eller appar med gamla versioner som inte längre underhålls med uppdateringar, kan du behöva köpa en uppgradering till den senaste versionen. Om appen, pluggen eller drivrutinen inte längre kommer i nya versioner så är det inte så mycket annat att göra än att leta efter en nyare och alternativ produkt som är i 64-bitar.
   systeminformation.thumb.png.5d3c216f3a44a1ee2561f13ee436c88e.png
  3. Uppdatera dina mjukvaror innan du uppgraderar. Främst befintliga 32-bitarsappar så klart men även övriga mjukvaror. Detta kommer definitivt att minska risken för problem vid eller efter installationen, förutsatt att tillverkaren av dina appar ens har hunnit göra sina mjukvaror kompatibla med Catalina. Glöm inte att kontrollera att drivrutiner till ditt ljudkort har stöd för Catalina. Detta är troligen den viktigaste punkten. Gå inte vidare med uppgradering innan du kan beta av den här. Ladda upp med lite fika och sätt igång.
    
  4. Gör en säkerhetskopia. Speciellt om du väljer att uppgradera nu innan det har kommit några säkerhetsuppdateringar. Det är lätt att chansa på att installera och hoppa över säkerhetskopieringen, men vid en uppgradering av det här slaget vill vi verkligen uppmuntra till att ha en kopia som går lätt att återgå till om något visar sig inte fungera tillfredsställande. Enklast är troligen att använda det inbyggda Time Machine (se guide här) men även andra verktyg som Acronis True Image 2019, Get Backup Pro, Carbon Copy Cloner eller tjänster som Backblaze fungerar så klart också.
    
  5. Kör en Skivkontroll med Skivverktyg innan du uppgraderar. Vi rekommenderar att du startar din Mac i macOS Recovery genom att hålla ned tangenterna Kommando (⌘)-R direkt när den startar, och sedan kör Skivverktyg därifrån. Observera att du kan behöva ange lösenordet som du använder till din Mac om partitionen som ska kollas är krypterad.

  Några avslutande ord
  Om du idag har en musikdator med macOS som fungerar väl och som har det du behöver så kanske det inte är nödvändigt att uppgradera just nu. Det är alltid en risk att uppgradera och den här gången finns det fler risker än normalt att appar, pluggar eller drivrutiner i en normal musikdator slutar fungera. Men vet du säkert vad du håller på med och att dina appar och drivrutiner är kompatibla med nya macOS 10.15 så är du med de här stegen väl rustad för att ta steget till macOS Catalina.

  FAQ
  Fråga: Vad är det för skillnad mellan uppgradering och uppdatering?

  Svar: En uppgradering är det du gör när du går från en stor version av en mjukvara till nästa stora version. Som vid macOS Catalina. Med en uppgradering brukar det följa med flera nya och viktiga funktioner. En uppdatering är oftast av mindre dignitet och brukar i huvudsak innehålla säkerhetsfixar.
   

  • Gilla 1
  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio. För tex USB är det nog inte större försämring. Men pci(e) och thunderbolt kan det nog göra ont.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  58 minuter sedan, pme said:

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio.

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  4 minutes ago, Olsberg said:

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Extra lager tar alltid prestanda. Microsoft gjorde det omvända för en massa år sedan med grafiken och NT3.51 till NT4.0 hade en enorm skillnad. Prestandan blev mycket bättre, men säkerheten och stabiliteten har fortfarande inte kommit tillbaka. Jag gjorde en snabb koll på RME's status och det är bara USB som stöds ännu så länge. En liten snabb koll på appels development så ser det med ut som att DriverKit är för usb prylar och HID. Så det blir nog kext för icke usb ljudkorten även i framtiden om jag för får gissa...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Skönt att man sitter på Windows 10 med andra ord, som senaste tiden enbart gått från musikalisk klarhet till klarhet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 hours ago, Björn Olsberg said:

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Göra sig av med gammal teknik? De har inte ens börjat sälja den första macen med riktig pcie på många år. Nya mac pro blev ganska meningslös om vi inte kan få in kernel drivare för pcie kort.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tänker främst på stödet för 32 bitar. Vad gäller Mac Pro så skulle jag bli förvånad om de inte har en lösning i bakfickan, med tanke på hur viktig den är för proffsen och hur mycket prestige det ligger i den. Onödigt att spekulera innan vi vet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hej: Tack för checklistan och artikeln. Jag fått problem med kommunikationen mellan Boss ME-80 och Boss Tone Studio via USB. Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips? Tack för hjälpen. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  5 minuter sedan, Ledrian said:

  Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips?

  Börja med att kolla om det finns nyare mjukvara/firmware till din Boss Tone Studio.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tack för svaret, det finns ingen uppdatering från Boss. Men en annan problem som jag upptäckte är att när jag spela in audio i logic, gitarr via en focusrite Scarlett 6i6 USB,  allt  fungerar utmärkt, som vanligt, men när jag ska "delete" audio, då hänger sig Logic. Då måste jag tvångavsluta Logic. Är det något jag måste att ställa in i systemet efter uppdatering? (kan tänka mig att det är samma problem som med Boss Tone Studio) tack för hjälpen.

   föresten jag använder: MacBook Pro (Retina, 15 tum, mitten 2014) Processor: 2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7, Minne: 16GB 1600 Mhz DDR3. jag är ingen IT fantast och använder allt för att skriva låtar och demos, och för att köra live. 

  Tack igen!

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Nyhetsroboten
   Haimhausen August, 2020 – RME introduces the HDSPe AIO Pro PCI Express interface card, the successor of the popular HDSPe AIO. The Pro version provides professional users in the fields of studio and broadcast with the same high channel count as well as analog/digital input and output variety of the HDSPe AIO. In terms of technical features RME has completely reworked the HDSPe AIO Pro, defining the current state-of-the-art in PCI Express cards.

   The HDSPe AIO Pro features a total of 30 channels (14 input, 16 output), each with a maximum of 24 bit/192 kHz. This PCI Express audio interface is an all-in-one solution offering analog stereo input and output, an additional headphone output,  ADAT, SPDIF and AES/EBU I/O as well as one MIDI I/O. Like its predecessor, all in- and outputs can be used simultaneously.
   The new HDSPe AIO Pro is based on the reference processors AK5572 and AK4490 derived from the high-end AD/DA converter ADI-2 Pro. The analog input range also uses the circuit design of the ADI-2 Pro (+24 / +19 / +13 / +4 dBu). In addition, RME has enhanced the outputs with additional reference levels (balanced: +24 / +19 / +13 / +4 dBu; unbalanced: +19 / +13 / +4 / -2 dBu) which allows even more versatile integration into audio systems. The HDSPe AIO Pro features a dedicated attenuator in the output section, resulting in an increased signal-to-noise ratio and a lower output impedance at low reference levels.
   With the SteadyClock FS, the HDSPe AIO Pro features the latest clock and jitter rejection technology from RME. Based on a femtosecond clock SteadyClock FS reduces the intrinsic jitter when converting from and to analog over all digital formats to a new all-time low.
   A further highlight of the HDSPe AIO Pro is the newly developed, powerful and extremely transparent headphone output. Thanks to mute relay including switchable output levels, there is no unwanted crackling noise at the headphone output and the analog XLR and RCA outputs when switching on the computer.
   The HDSPe AIO Pro PCI Express audio interface card will be available from September 2020.
   The MSRP excl. VAT is 587.36 Euro.
   www.rme-audio.com
    
  • By Nyhetsroboten
   July 16, 2020 - IK Multimedia's AXE I/O SOLO is the latest addition to its range of AXE I/O® high-end guitar interfaces with advanced tone-shaping features. It maintains the award-winning, best-in-class tone from the original while offering a more budget-friendly, mobile format.

   AXE I/O SOLO is a compact, bus-powered 2-in/3-out USB audio interface that features IK's high-end PURE microphone preamp; an instrument input with proprietary tone-shaping options; an exclusive Amp Out to incorporate real gear into a recording setup; and 24-bit, 192 kHz converters with a wide dynamic range, for pristine recordings in all musical genres.
   AXE I/O SOLO can also act as a controller for use with IK's included AmpliTube® or other favourite guitar-friendly software, offering a complete, affordable solution for players who want the best possible tone for their tracks.
   A crystal-clear mic preamp
   AXE I/O SOLO offers IK's high-definition, Class A PURE mic preamp, designed for transparent and clean recording. An extended, flat frequency response captures the full tonal range of voices and instruments without colouring the sound. A best-in-class dynamic range ensures ultra-quiet recordings.
   Exclusive guitar tone shaping
   Proprietary tone-shaping options let users dial in the perfect settings for their instruments or coax a wider range of tones from a single instrument:
   First, an active & passive pickup selector adapts instantly to any instrument. The active channel bypasses unneeded gain stages, ensuring the signal is always as direct and uncoloured as possible.
   Next, AXE I/O SOLO offers both a PURE circuit for pristine, transparent sound and a JFET circuit for adding warmth and harmonics, all within a single device.
   Finally, IK's proprietary Z-TONE® impedance-adapting circuit lets users adjust the input impedance to interact with their guitar's pickups: at the maximum impedance, sounds are tighter, sharper and more precise, and at lower impedances the sound becomes thicker and bolder.
   These controls give guitars even more sonic character - with just a few minutes' experimentation, users can dial in a sound that perfectly fits the mix.
   Hassle-free re-amplification
   AXE I/O SOLO offers a streamlined re-amplification setup in a single box.  A front panel Amp Out lets guitar and bass players incorporate real amplifiers and stompboxes without the need for an external conversion box. This low-noise out also eliminates ground loops, to keep even the highest-gain re-amplification as quiet as possible.
   Premium sound throughout
   AXE I/O SOLO preserves the best-in-class dynamic range, ultra-low self noise and wide, extended frequency response of the original AXE I/O, ensuring premium sound quality for recording both instruments and vocals.
   Convenient connectivity and control
   1/4" balanced outputs and a headphones out provide comprehensive connections, and a "blend" knob mixes direct and processed signal for zero-latency monitoring.  In addition, AXE I/O SOLO also features two dedicated inputs for controller pedals and switches, plus MIDI In/Out, offering a range of options for real-time control over amp modelling plug-ins or recording software.

   A massive software bundle
   For seamless, out-of-the-box recording and processing, AXE I/O SOLO comes bundled with AmpliTube 4 Deluxe, IK's powerful guitar and bass tone studio for Mac/PC, as well as a suite of T-RackS mixing & mastering plug-ins and Ableton Live 10 Lite recording software.
   Pricing and availability
   AXE I/O SOLO is now available from the IK Multimedia online store and from IK authorized dealers worldwide.
   For more information about AXE I/O SOLO, please visit: www.ikmultimedia.com/axeiosolo
   To see AXE I/O SOLO in action: www.ikmultimedia.com/axeiosolo/video
  • By Musikskapare
   Hej!
   Efter en del CPU problem som berodde på en gammal dator, samt processor, har jag nu tänkt att införskaffa mig en ny dator. Datorn heter ”ASUS ZeenBook UX431”, den har en Intel i5 processor med 8gb RAM minne och 256gb lagringsutrymme. Denna datorn kommer jag endast använda för musikproduktion och för Netflix! Inga installationer av andra program förutom musikprogram. Musikprogrammet är FL studio som jag gärna vill använda. Tror ni datorn räcker för det? 
   Sedan ska jag även installera min ZOOM U-24 ljudkort till denna nya datorn då, men undrar ifall jag måste avinstallera programmet från min nuvarande dator och installera den igen på den nya eller ifall det går bra att installera den på den nya datorn utan att behöva avinstallera den från den nuvarande datorn? Tacksam för hjälp!  
    
    
  • By sylvestersam
   Jag ska köpa ljudkort för att spela in ett helt band.
   Min första tanke var att köpa 2 st Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen och koppla ihop via ADAT. Då får man ju 16 inputs.
   Sedan blev jag tipsad om att man kunde köpa ett Focusrite Scarlett 18i20 och ett Focusrite Octopre och koppla ihop via ADAT. Då får man också 16 inputs.
   Det skiljer sig inte speciellt mycket i pris men min fråga är nu, vad blir skillnaden egentligen? Är det ena alternativet bättre än det andra på något sätt?
   Tips och hjälp uppskattas!
    
   Länk till båda:
   https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_18i20_3rd_gen.htm
   https://www.thomann.de/se/focusrite_scarlett_octopre.htm
  • By Matsan
   Hej! Ny här så ursäkta om jag gör idioti ✌️
   Iallafall hade jag tänkt uppdatera till nytt ljudkort och behöver lite hjälp. 
   Idag har jag ett scarlett med två ingångar. Det klassisk, ni har säkert sett dom. Men eftersom att det ljudkortet måste tillbaka till sin ägare funderar jag på om det är dags att uppdatera till något bättre. Men jag är nöjd med ljudkortet, det låter bra och gör det den ska. 
   Samtidigt tänkte jag köpa ett par sennheiser hd600, det skulle därför vara bra med ett ljudkort som kan driva dom, eller ett ljudkort som har utgångar till en Hörlursförstärkare. Jag önskar även tips på en bra Hörlursförstärkare om det finns. Jag har kollat på schiiit magni 3 men den verkar svår att få tag på i Europa just nu. Bra prisklass på den annars. 
   Ursäkta rörigt inlägg och hoppas någon har lite tips
    
    
 • Utvalda blogginlägg

 • Veckans populäraste ämnen

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.