Jump to content
 • Sign in to follow this  

  Så undviker du musikhaveri med macOS Catalina


  Björn Olsberg

  Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.

  Apple förväntas släppa macOS Catalina mycket snart och det är både lätt och lockande att klicka igång uppgraderingen. Men vi är sedan tidigare vana vid att uppgraderingar av macOS kan innebära problem för några av musikprogrammen eller ljudkorten vi använder. Tillverkare av musikprogram och hårdvara brukar rekommendera att vänta med uppgradering tills dess att deras mjukvara eller drivrutiner har hunnit uppdateras.

  Den här gången är inget undantag. Native Instruments, iZotope, Slate Digital, GForce, IK Multimedia, Universal Audio, Reason StudiosSteinberg och Pro Tools är bara några av de etablerade tillverkarna som har gått ut och uppmanat sina användare att inte uppgradera till Catalina riktigt ännu. Även tillverkare av DJ-mjukvara som använder sig av låtar i iTunes genom att dess så kallade xml-databas meddelar inkompatibilitet.

  Den här uppgraderingen kommer med en annan stor förändring, då stödet för 32-bitarsappar i macOS helt och hållet är slopat – och det kan ställa till det för dem med lite äldre mjukvara. Därtill krävs att drivrutiner följer det nya och säkrare DriverKit som innebär ett stort skifte i hur drivrutiner kommunicerar med operativsystemets kärna (kernel). Från och med Catalina måste nämligen alla drivrutiner köras i användarutrymmet och inte som kernel-extensioner (kext) vilket kommer innebära att systemet blir betydligt stabilare och säkrare vilket i slutändan gynnar oss som använder det. Men det sker på bekostnad av att drivrutiner som inte längre utvecklas kommer sluta fungera, och därmed ljudkortet de är gjorda till. Tyvärr kommer alltså Catalina med sitt 64-bitarskrav och DriverKit innebära slutet för en hel generation mjuk- och hårdvaror.

  Även om övergången till 64 bitar började för många år sedan så är det vissa appar och drivrutiner från tredje part som ännu inte har uppdaterats och fortfarande bara finns i 32 bitar.

  catalina_skrivbord.thumb.png.107d19e4255d3db803729f0c8b269dc9.png
  Skrivbordet i macOS Catalina

  Men jag vill köra Catalina
  Till att börja med så kan macOS Catalina installeras på följande datorer:

  • MacBook 12 tum
  • MacBook Air (mitten av 2012 eller senare)
  • MacBook Pro (mitten av 2012 eller senare)
  • Mac mini (sent 2012 eller senare)
  • iMac (sent 2012 eller senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013 eller senare)

  Har du någon av dessa datorer så kan du installera Catalina. Men innan du gör det, rekommenderar vi varmt att följa vår checklista för att göra din övergång så smidig som möjligt.

  1. Vänta med att installera. Varje ny version av ett operativsystem kommer med flera förändringar som kan innebära att mjukvaror från tredje part behöver uppdateras för att fungera. Därtill finns risken att operativsystemet i sig innehåller buggar som behöver åtgärdas. Generellt kan vi rekommendera att vänta åtminstone till en eller två uppdateringar av Catalina har släppts innan du uppgraderar, alltså till macOS Catalina version 10.15.1 eller 10.15.2.
    
  2. Kontrollera att du inte har något i 32 bitar. Du kan själv se vilka mjukvaror som är i 32 bitar på din dator genom att klicka på Apple-menyn () > Om den här datorn > Systemrapport. Där går du ner till avsnittet Programvara och klickar på Program. Kolumnen 64-bitar (Intel) längst till höger visar Ja om programmet är i 64 bitar och nej om det är i 32 bitar. Klicka gärna på kolumnens namn för att sortera alla program. Rulla tills du ser alla som är märkta med Nej och du får en bra sammanställning över de du behöver se över. Gå till tillverkarens sajt eller kontakta deras support för att höra vilka alternativ du har. Har du program eller appar med gamla versioner som inte längre underhålls med uppdateringar, kan du behöva köpa en uppgradering till den senaste versionen. Om appen, pluggen eller drivrutinen inte längre kommer i nya versioner så är det inte så mycket annat att göra än att leta efter en nyare och alternativ produkt som är i 64-bitar.
   systeminformation.thumb.png.5d3c216f3a44a1ee2561f13ee436c88e.png
  3. Uppdatera dina mjukvaror innan du uppgraderar. Främst befintliga 32-bitarsappar så klart men även övriga mjukvaror. Detta kommer definitivt att minska risken för problem vid eller efter installationen, förutsatt att tillverkaren av dina appar ens har hunnit göra sina mjukvaror kompatibla med Catalina. Glöm inte att kontrollera att drivrutiner till ditt ljudkort har stöd för Catalina. Detta är troligen den viktigaste punkten. Gå inte vidare med uppgradering innan du kan beta av den här. Ladda upp med lite fika och sätt igång.
    
  4. Gör en säkerhetskopia. Speciellt om du väljer att uppgradera nu innan det har kommit några säkerhetsuppdateringar. Det är lätt att chansa på att installera och hoppa över säkerhetskopieringen, men vid en uppgradering av det här slaget vill vi verkligen uppmuntra till att ha en kopia som går lätt att återgå till om något visar sig inte fungera tillfredsställande. Enklast är troligen att använda det inbyggda Time Machine (se guide här) men även andra verktyg som Acronis True Image 2019, Get Backup Pro, Carbon Copy Cloner eller tjänster som Backblaze fungerar så klart också.
    
  5. Kör en Skivkontroll med Skivverktyg innan du uppgraderar. Vi rekommenderar att du startar din Mac i macOS Recovery genom att hålla ned tangenterna Kommando (⌘)-R direkt när den startar, och sedan kör Skivverktyg därifrån. Observera att du kan behöva ange lösenordet som du använder till din Mac om partitionen som ska kollas är krypterad.

  Några avslutande ord
  Om du idag har en musikdator med macOS som fungerar väl och som har det du behöver så kanske det inte är nödvändigt att uppgradera just nu. Det är alltid en risk att uppgradera och den här gången finns det fler risker än normalt att appar, pluggar eller drivrutiner i en normal musikdator slutar fungera. Men vet du säkert vad du håller på med och att dina appar och drivrutiner är kompatibla med nya macOS 10.15 så är du med de här stegen väl rustad för att ta steget till macOS Catalina.

  FAQ
  Fråga: Vad är det för skillnad mellan uppgradering och uppdatering?

  Svar: En uppgradering är det du gör när du går från en stor version av en mjukvara till nästa stora version. Som vid macOS Catalina. Med en uppgradering brukar det följa med flera nya och viktiga funktioner. En uppdatering är oftast av mindre dignitet och brukar i huvudsak innehålla säkerhetsfixar.
   

  • Gilla 1
  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio. För tex USB är det nog inte större försämring. Men pci(e) och thunderbolt kan det nog göra ont.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  58 minuter sedan, pme said:

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio.

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  4 minutes ago, Olsberg said:

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Extra lager tar alltid prestanda. Microsoft gjorde det omvända för en massa år sedan med grafiken och NT3.51 till NT4.0 hade en enorm skillnad. Prestandan blev mycket bättre, men säkerheten och stabiliteten har fortfarande inte kommit tillbaka. Jag gjorde en snabb koll på RME's status och det är bara USB som stöds ännu så länge. En liten snabb koll på appels development så ser det med ut som att DriverKit är för usb prylar och HID. Så det blir nog kext för icke usb ljudkorten även i framtiden om jag för får gissa...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Skönt att man sitter på Windows 10 med andra ord, som senaste tiden enbart gått från musikalisk klarhet till klarhet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 hours ago, Björn Olsberg said:

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Göra sig av med gammal teknik? De har inte ens börjat sälja den första macen med riktig pcie på många år. Nya mac pro blev ganska meningslös om vi inte kan få in kernel drivare för pcie kort.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tänker främst på stödet för 32 bitar. Vad gäller Mac Pro så skulle jag bli förvånad om de inte har en lösning i bakfickan, med tanke på hur viktig den är för proffsen och hur mycket prestige det ligger i den. Onödigt att spekulera innan vi vet.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hej: Tack för checklistan och artikeln. Jag fått problem med kommunikationen mellan Boss ME-80 och Boss Tone Studio via USB. Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips? Tack för hjälpen. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  5 minuter sedan, Ledrian said:

  Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips?

  Börja med att kolla om det finns nyare mjukvara/firmware till din Boss Tone Studio.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tack för svaret, det finns ingen uppdatering från Boss. Men en annan problem som jag upptäckte är att när jag spela in audio i logic, gitarr via en focusrite Scarlett 6i6 USB,  allt  fungerar utmärkt, som vanligt, men när jag ska "delete" audio, då hänger sig Logic. Då måste jag tvångavsluta Logic. Är det något jag måste att ställa in i systemet efter uppdatering? (kan tänka mig att det är samma problem som med Boss Tone Studio) tack för hjälpen.

   föresten jag använder: MacBook Pro (Retina, 15 tum, mitten 2014) Processor: 2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7, Minne: 16GB 1600 Mhz DDR3. jag är ingen IT fantast och använder allt för att skriva låtar och demos, och för att köra live. 

  Tack igen!

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By ENGULFINGRAGE
   Hej,
   är i behov av att uppgradera prestandan i min studiodator.
   Hoppas någon här kan hjälpa mig med att reda ut möjligheterna.
   Problem
   1. startruta: Please enter setup to recover BIOS setting CMOS date/time not set.
   Detta återkommer varje gång jag startar datorn.
   2. För hög latency när jag kör plugins, 6-7ms.
   Programvara
   Studio one, addictive drums, vill köra en gitarrplugg.....
   Dator setup
   Tower, RAM 8 GB, Processor Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8300 @2,50GHz 2,50GHz, 64 bitars operativsystem. Hitachi HDT721075SLA360 ATA device, WCD WD2500AAKS-009A0 ATA device, 
   Tror inte det finns plats för mer ram minne.
   Vad tror ni, går det att uppgradera eller behöver jag en ny dator?
   Mvh
   Nicklas
    
  • By ACCD
   Hej! Ny här. Och ny på Garageband.
   Har spelat in stämmor till en låt i Garageband. Överst på skärmen i GB ligger ljudfilen som jag laddat in att sjunga till. Under ligger mina spår med stämmor.
   Vill nu exportera bara mina spår så jag kan skicka dem till projektledaren. Han kan ta emot AIFF eller Wave. Om jag exporterar allt så hamnar de i en ihopklumpad fil i Itunes, där min fil väl inte är separerad för mottagaren? Eller "delar de upp sig" när han laddar ner dem?
   Om jag raderar den översta "bakgrundsmusiken" och bara exporterar min fil så blir filen kortare (3.13) då jag inte börjar sjunga förrän en bit in i låten (som är 4.00). Då blir det väl svårt att applicera den på den övriga låten?
   Hur gör jag för att bara exportera mitt spår men så att den stämmer i längd med resten för den som ska lägga in den i Logic?
   Måste jag spela in en tom snutt i början och slutet bara för att få med rätt längd?
   Tacksam för all hjälp! /ACCD
  • By SeatbeltHands
   hej! spelar in i Logic, har steinberg ljudkort ( nyligen köpt), kopplar in RÖDE micken i INPUT 1 och pluggar in gitarren i INPUT 2.
   Problemet är att signal från Input 1 finns men inte från Input 2? När jag byter plats på micken och gitarren så är det samma problem Input 1 svarar men inte input 2 🙁
   Det skumma med det hela är att jag någon enstaka gång fick det att fungera i ett projekt och när jag öppnar det projektet så fungerar det fortfarande! men gör jag ett nytt projekt så får jag inte signal....
   när jag väl får signal från INPUT 2 oc har pluggat in gitarren så låter denna extremt knastrigt?
   HJÄLP!
  • By Nyhetsroboten
   Continuing UA's 60‑year legacy of audio craftsmanship, Apollo Solo puts professional recording within reach of serious desktop musicians and producers everywhere.

   Sonically outperforming anything in its class, and featuring a studio full of classic gear emulations, Apollo Solo delivers album‑quality results, in real time, right out of the box.
   World-class A/D and D/A conversion — as heard on hundreds of hit records
   Unison™ mic preamp and guitar amp emulations from Neve, Avalon, Manley, Marshall, Fender & more
   Realtime UAD-2 SOLO Processing for authentic analog tones and ultra low‑latency recording
   Clear, detailed monitoring with the best‑sounding headphone amplifier in its class
   Available as Apollo Solo Thunderbolt (Mac/Win) or Apollo Solo USB (Win)
   Includes LUNA Recording System (Mac)
   Apollo Solo is now shipping worldwide for Mac and Windows.
   > Learn more about Apollo Solo Thunderbolt 3
   > Learn more about Apollo Solo USB
  • By Nyhetsroboten
   Haimhausen August, 2020 – RME introduces the HDSPe AIO Pro PCI Express interface card, the successor of the popular HDSPe AIO. The Pro version provides professional users in the fields of studio and broadcast with the same high channel count as well as analog/digital input and output variety of the HDSPe AIO. In terms of technical features RME has completely reworked the HDSPe AIO Pro, defining the current state-of-the-art in PCI Express cards.

   The HDSPe AIO Pro features a total of 30 channels (14 input, 16 output), each with a maximum of 24 bit/192 kHz. This PCI Express audio interface is an all-in-one solution offering analog stereo input and output, an additional headphone output,  ADAT, SPDIF and AES/EBU I/O as well as one MIDI I/O. Like its predecessor, all in- and outputs can be used simultaneously.
   The new HDSPe AIO Pro is based on the reference processors AK5572 and AK4490 derived from the high-end AD/DA converter ADI-2 Pro. The analog input range also uses the circuit design of the ADI-2 Pro (+24 / +19 / +13 / +4 dBu). In addition, RME has enhanced the outputs with additional reference levels (balanced: +24 / +19 / +13 / +4 dBu; unbalanced: +19 / +13 / +4 / -2 dBu) which allows even more versatile integration into audio systems. The HDSPe AIO Pro features a dedicated attenuator in the output section, resulting in an increased signal-to-noise ratio and a lower output impedance at low reference levels.
   With the SteadyClock FS, the HDSPe AIO Pro features the latest clock and jitter rejection technology from RME. Based on a femtosecond clock SteadyClock FS reduces the intrinsic jitter when converting from and to analog over all digital formats to a new all-time low.
   A further highlight of the HDSPe AIO Pro is the newly developed, powerful and extremely transparent headphone output. Thanks to mute relay including switchable output levels, there is no unwanted crackling noise at the headphone output and the analog XLR and RCA outputs when switching on the computer.
   The HDSPe AIO Pro PCI Express audio interface card will be available from September 2020.
   The MSRP excl. VAT is 587.36 Euro.
   www.rme-audio.com
    
 • Utvalda blogginlägg

 • Veckans populäraste ämnen

 • Utvalda pressmeddelanden

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.