Jump to content
 • Så undviker du musikhaveri med macOS Catalina

  Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.


  Björn Olsberg

  catalina_skrivbord.thumb.png.107d19e4255d3db803729f0c8b269dc9.png
  Skrivbordet i macOS Catalina

  Om du använder macOS på din musikdator och installerar Catalina nu är risken denna gång extra stor att pluggar, program eller ljudkort kommer att sluta fungera. Läs vår checklista för att göra din övergång smidig.

  Apple förväntas släppa macOS Catalina mycket snart och det är både lätt och lockande att klicka igång uppgraderingen. Men vi är sedan tidigare vana vid att uppgraderingar av macOS kan innebära problem för några av musikprogrammen eller ljudkorten vi använder. Tillverkare av musikprogram och hårdvara brukar rekommendera att vänta med uppgradering tills dess att deras mjukvara eller drivrutiner har hunnit uppdateras.

  Den här gången är inget undantag. Native Instruments, iZotope, Slate Digital, GForce, IK Multimedia, Universal Audio, Reason StudiosSteinberg och Pro Tools är bara några av de etablerade tillverkarna som har gått ut och uppmanat sina användare att inte uppgradera till Catalina riktigt ännu. Även tillverkare av DJ-mjukvara som använder sig av låtar i iTunes genom att dess så kallade xml-databas meddelar inkompatibilitet.

  Den här uppgraderingen kommer med en annan stor förändring, då stödet för 32-bitarsappar i macOS helt och hållet är slopat – och det kan ställa till det för dem med lite äldre mjukvara. Därtill krävs att drivrutiner följer det nya och säkrare DriverKit som innebär ett stort skifte i hur drivrutiner kommunicerar med operativsystemets kärna (kernel). Från och med Catalina måste nämligen alla drivrutiner köras i användarutrymmet och inte som kernel-extensioner (kext) vilket kommer innebära att systemet blir betydligt stabilare och säkrare vilket i slutändan gynnar oss som använder det. Men det sker på bekostnad av att drivrutiner som inte längre utvecklas kommer sluta fungera, och därmed ljudkortet de är gjorda till. Tyvärr kommer alltså Catalina med sitt 64-bitarskrav och DriverKit innebära slutet för en hel generation mjuk- och hårdvaror.

  Även om övergången till 64 bitar började för många år sedan så är det vissa appar och drivrutiner från tredje part som ännu inte har uppdaterats och fortfarande bara finns i 32 bitar.

  Men jag vill köra Catalina
  Till att börja med så kan macOS Catalina installeras på följande datorer:

  • MacBook 12 tum
  • MacBook Air (mitten av 2012 eller senare)
  • MacBook Pro (mitten av 2012 eller senare)
  • Mac mini (sent 2012 eller senare)
  • iMac (sent 2012 eller senare)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (sent 2013 eller senare)

  Har du någon av dessa datorer så kan du installera Catalina. Men innan du gör det, rekommenderar vi varmt att följa vår checklista för att göra din övergång så smidig som möjligt.

  1. Vänta med att installera. Varje ny version av ett operativsystem kommer med flera förändringar som kan innebära att mjukvaror från tredje part behöver uppdateras för att fungera. Därtill finns risken att operativsystemet i sig innehåller buggar som behöver åtgärdas. Generellt kan vi rekommendera att vänta åtminstone till en eller två uppdateringar av Catalina har släppts innan du uppgraderar, alltså till macOS Catalina version 10.15.1 eller 10.15.2.
    
  2. Kontrollera att du inte har något i 32 bitar. Du kan själv se vilka mjukvaror som är i 32 bitar på din dator genom att klicka på Apple-menyn () > Om den här datorn > Systemrapport. Där går du ner till avsnittet Programvara och klickar på Program. Kolumnen 64-bitar (Intel) längst till höger visar Ja om programmet är i 64 bitar och nej om det är i 32 bitar. Klicka gärna på kolumnens namn för att sortera alla program. Rulla tills du ser alla som är märkta med Nej och du får en bra sammanställning över de du behöver se över. Gå till tillverkarens sajt eller kontakta deras support för att höra vilka alternativ du har. Har du program eller appar med gamla versioner som inte längre underhålls med uppdateringar, kan du behöva köpa en uppgradering till den senaste versionen. Om appen, pluggen eller drivrutinen inte längre kommer i nya versioner så är det inte så mycket annat att göra än att leta efter en nyare och alternativ produkt som är i 64-bitar.
   systeminformation.thumb.png.5d3c216f3a44a1ee2561f13ee436c88e.png
  3. Uppdatera dina mjukvaror innan du uppgraderar. Främst befintliga 32-bitarsappar så klart men även övriga mjukvaror. Detta kommer definitivt att minska risken för problem vid eller efter installationen, förutsatt att tillverkaren av dina appar ens har hunnit göra sina mjukvaror kompatibla med Catalina. Glöm inte att kontrollera att drivrutiner till ditt ljudkort har stöd för Catalina. Detta är troligen den viktigaste punkten. Gå inte vidare med uppgradering innan du kan beta av den här. Ladda upp med lite fika och sätt igång.
    
  4. Gör en säkerhetskopia. Speciellt om du väljer att uppgradera nu innan det har kommit några säkerhetsuppdateringar. Det är lätt att chansa på att installera och hoppa över säkerhetskopieringen, men vid en uppgradering av det här slaget vill vi verkligen uppmuntra till att ha en kopia som går lätt att återgå till om något visar sig inte fungera tillfredsställande. Enklast är troligen att använda det inbyggda Time Machine (se guide här) men även andra verktyg som Acronis True Image 2019, Get Backup Pro, Carbon Copy Cloner eller tjänster som Backblaze fungerar så klart också.
    
  5. Kör en Skivkontroll med Skivverktyg innan du uppgraderar. Vi rekommenderar att du startar din Mac i macOS Recovery genom att hålla ned tangenterna Kommando (⌘)-R direkt när den startar, och sedan kör Skivverktyg därifrån. Observera att du kan behöva ange lösenordet som du använder till din Mac om partitionen som ska kollas är krypterad.

  Några avslutande ord
  Om du idag har en musikdator med macOS som fungerar väl och som har det du behöver så kanske det inte är nödvändigt att uppgradera just nu. Det är alltid en risk att uppgradera och den här gången finns det fler risker än normalt att appar, pluggar eller drivrutiner i en normal musikdator slutar fungera. Men vet du säkert vad du håller på med och att dina appar och drivrutiner är kompatibla med nya macOS 10.15 så är du med de här stegen väl rustad för att ta steget till macOS Catalina.

  FAQ
  Fråga: Vad är det för skillnad mellan uppgradering och uppdatering?

  Svar: En uppgradering är det du gör när du går från en stor version av en mjukvara till nästa stora version. Som vid macOS Catalina. Med en uppgradering brukar det följa med flera nya och viktiga funktioner. En uppdatering är oftast av mindre dignitet och brukar i huvudsak innehålla säkerhetsfixar.

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio. För tex USB är det nog inte större försämring. Men pci(e) och thunderbolt kan det nog göra ont.

  Link to comment
  Share on other sites
  58 minuter sedan, pme said:

  Jag tror att detta blir en rejäl försämring för realtids prestanda som är grunden för att lyckas få till låg latens i audio.

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Link to comment
  Share on other sites
  4 minutes ago, Olsberg said:

  Det är en spekulation men likväl något som är värt att testa. Om du har möjlighet så får du gärna dela med dig av dina erfarenheter!

  Extra lager tar alltid prestanda. Microsoft gjorde det omvända för en massa år sedan med grafiken och NT3.51 till NT4.0 hade en enorm skillnad. Prestandan blev mycket bättre, men säkerheten och stabiliteten har fortfarande inte kommit tillbaka. Jag gjorde en snabb koll på RME's status och det är bara USB som stöds ännu så länge. En liten snabb koll på appels development så ser det med ut som att DriverKit är för usb prylar och HID. Så det blir nog kext för icke usb ljudkorten även i framtiden om jag för får gissa...

  Link to comment
  Share on other sites
  3 hours ago, Björn Olsberg said:

  Ja, i det här perspektivet är det nog en fördel som du säger, även om Apples avsikt med att göra sig av med gammal teknik och säkra upp systemet ännu mer är god i sig.

  Göra sig av med gammal teknik? De har inte ens börjat sälja den första macen med riktig pcie på många år. Nya mac pro blev ganska meningslös om vi inte kan få in kernel drivare för pcie kort.

  Link to comment
  Share on other sites

  Tänker främst på stödet för 32 bitar. Vad gäller Mac Pro så skulle jag bli förvånad om de inte har en lösning i bakfickan, med tanke på hur viktig den är för proffsen och hur mycket prestige det ligger i den. Onödigt att spekulera innan vi vet.

  Link to comment
  Share on other sites

  Hej: Tack för checklistan och artikeln. Jag fått problem med kommunikationen mellan Boss ME-80 och Boss Tone Studio via USB. Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips? Tack för hjälpen. 

  Link to comment
  Share on other sites
  5 minuter sedan, Ledrian said:

  Datorn hittar Effekten, Logic hittar också, men inte Studion (där kan man programmera effekter för att köra live). Samma problem fick jag mellan Katana och Boss Studio. Jag vet inte vad kan det vara. Några tips?

  Börja med att kolla om det finns nyare mjukvara/firmware till din Boss Tone Studio.

  Link to comment
  Share on other sites

  Tack för svaret, det finns ingen uppdatering från Boss. Men en annan problem som jag upptäckte är att när jag spela in audio i logic, gitarr via en focusrite Scarlett 6i6 USB,  allt  fungerar utmärkt, som vanligt, men när jag ska "delete" audio, då hänger sig Logic. Då måste jag tvångavsluta Logic. Är det något jag måste att ställa in i systemet efter uppdatering? (kan tänka mig att det är samma problem som med Boss Tone Studio) tack för hjälpen.

   föresten jag använder: MacBook Pro (Retina, 15 tum, mitten 2014) Processor: 2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7, Minne: 16GB 1600 Mhz DDR3. jag är ingen IT fantast och använder allt för att skriva låtar och demos, och för att köra live. 

  Tack igen!

   

   

  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • lathund_puff_spalt.jpg
  Nu på studio.se:
  Lathund för låtskrivare (e-bok)

  Eva Hillereds låtskrivarbibel är släppt i ny upplaga och vi är enormt glada över att ha den som e-bok i vår butik, där du också kan läsa mer om den.

  Läs mer >

 • Similar Content

  • By Andreas Hedberg
   Läs mer hos Presonus.
   Studios nyhetsbevakning på Namm görs i samarbete med Universal Audio.
  • By Andreas Hedberg
   Läs mer i Studios tidigare nyhet:
   Studios nyhetsbevakning på Namm görs i samarbete med Universal Audio.
  • By Andreas Hedberg
   Läs mer hos Two notes Audio Engineering.
   Studios nyhetsbevakning på Namm görs i samarbete med Universal Audio.
  • By Andreas Hedberg
   Läs mer hos Apogee.
   Studios nyhetsbevakning på Namm görs i samarbete med Universal Audio.
  • By Jon Rinneby
   Externa ljudkort i alla prisklasser
   Det finns ljudkort i alla prisklasser, från tusenlappen till långt mycket mer än så. Det första som är viktigt att förstå är att skillnaden i ljudkvalité mellan dessa är marginell, oavsett vad gemene hen påstår. Ett ljudkort som kostar 40.000 kr låter alltså i stort sett precis likadant som ett som kostar 2.000 kr, även om det på pappret kan se annorlunda ut. Vad du istället betalar för är antalet in- och utgångar, kvalitén på preampsen, själva byggkvalitén och så vidare.
   Därmed inte sagt att du ska välja det billigaste bara för att du kan. Varje ljudkort har sin målgrupp och här gäller det att ta reda på vad som passar just dig. Rent krasst skulle man kunna säga att: Ju mindre studio, ju mindre ljudkort. Hemmastudion klarar sig ofta med bara två ingångar: En för instrument och en för mikrofon, medan den större studion måste ha betydligt fler än så.
   Med anledning av detta har Studio skrapat ihop en lista på inte mindre än tjugo ljudkort i olika prisklass, för dig som letar nytt år 2018. Och oavsett vilket du väljer, så kan du känna dig trygg i att du får ett utmärkt ljudkort för sitt pris!
   Focusrite Scarlett Solo 2nd Gen
   Perfekt instegsmodell för den lilla studion eller för dig som behöver vara portabel.
   Pris: 983 kronor hos Thomann
   Läs mer: us.focusrite.com
   Audient iD4
   Högklassig preamp i ett mycket smidigt format med två in- och utgångar.

   Pris: 1 282 kronor hos Thomann
   Läs mer: audient.com
   IK Multimedia iRig Pro Duo (ej tillgängligt längre)
   Ett litet kraftpaket som kan spela in två kanaler samtidigt i 24-bit/48kHz

   Pris: 2 199 hos Webhallen
   Länk: ikmultimedia.com
   Roland Rubix 44
   Fyra preamps med XLR till ett mycket förmånligt pris.

   Pris: 2 449 kronor hos Webhallen
   Läs mer: roland.com
   Focusrite scarlett 18i20 2nd Gen
   Storsäljaren i ny uppgraderad version med inte mindre åtta premaps med XLR och grym LED.

   Pris: 4 957 kronor
   Läs mer: us.focusrite.com
   Arturia AudioFuse
   Robust konstruktion, många anslutningar och hög ljudkvalité och specialdesignade preamps.

   Pris: 5 125 kr hos Thomann
   Läs mer: arturia.com
   Focusrite Clarett 4Pre USB
   Ett bra allroundkort med låg latency och fyra högkvalitativa preamps.

    
   Pris: 6 152 kronor hos Thomann
   Läs mer: focusrite.com
   Apogee Duet 2
   Ett av de smidigaste och snyggaste ljudkorten på marknaden. Fungerar numera även till pc och iOS.
   Pris: 6 546 kr hos Thomann
   Läs mer: apogeedigital.com
   SPL Crimson 3
   Fullmatat ljudkort med två högkvalitativa preamps, Phonitor Matrix och Talkback Microphone.

   Pris: 6 944 kronor hos Thomann.
   Läs mer: spl.audio
   Universal Audio Apollo Twin MKII Solo
   Instegsmodellen i Apollo-serien med vilken du kan spela in och mixa med UAD-pluggar.

   Pris: 6 944 kronor hos Thomann.
   Läs mer: uaudio.com
   PreSonus Quantum 2
   Fullmatat ljudkort med extremt låg latency och möjlighet till framtida utbyggnad.

   Pris: 7 937 kronor hos Thomann.
   Läs mer: presonus.com
   Apogee Element 46
   12 In och 14 ut Thunderbolt-ljudkort för Mac. Fyra analoga välljudande preamps.
   Pris: 8 693 kr hos Emusic
   Läs mer: www.apogeedigital.com
   Antelope Audio Discrete 4
   Smidigt ljudkort från högt ansedda Antelope med fyra extremt bra preamps.

   Pris: 8 930 kr hos Thomann
   Läs mer: en.antelopeaudio.com
   Prism Sound Lyra 1
   Litet ljudkort för finsmakaren där ljud- och byggkvalité står högst upp på agendan.

   Pris: 13 897 kronor hos Thomann
   Läs mer: prismsound.com
   Antelope Zen Studio+
   Inte mindre än 12 högkvalitativa preamps i kombination med inbyggda hårdvarueffekter.
   Pris: 22 441 kronor hos Thomann
   Läs mer: en.antelopeaudio.com
   RME Fireface UFX+
   Uppgraderad version av RMEs flaggskepp med MADI, USB 3.0, Thunderbolt och mycket mer där till.
   Pris: 26 723 kronor hos Thomann
   Läs mer: rme-audio.de/en
   Focusrite Red 8 Pre

   Åtta fjärrstyrda, transparenta och brusfria preamps, ultralåg latency, Thunderbolt och Dante-teknik.
   Pris: 35 753 kronor hos Thomann
   Läs mer: pro.focusrite.com
   SSL Nucleus 2
   Perfekt för dig som vill ha ljudkort, DAW-controller och analoga SSL-preamps i ett.

   Pris: 44 693 kronor hos Thomann
   Läs mer: solid-state-logic.com
   Apogee Symphony I/O Mk II TB 8+8mp
   Senaste tillskottet med ännu bättre AD/DA, utbyggnadsmöjligheter, touchscreen och preamps i världsklass.

   Pris: 54 627 kronor hos Thomann
   Läs mer: apogeedigital.com
 • Utvalda blogginlägg

 • Veckans populäraste ämnen

 • Utvalda pressmeddelanden

 • live_puff.jpg
  Nu på studio.se:
  Bästa liveljudet för sång och elbas

  Två böcker av Studios mångårige medarbetare Hans Nicklassons finns nu till försäljning i vår butik.

  Till butiken >

×
×
 • Create New...