Jump to content
Annons
 • Uppkopplat till max med ljudkortet Lewitt Connect 6

  Det råder ingen brist på alternativ för den som söker ett litet smidigt ljudkort. Men vad är det som gör Lewitt Connect 6 unikt? En hel del. Exempelvis drösvis med in- och utgångar, DSP-drivna effekter och ett par högklassiga mikrofonförstärkare.

  Luthman Nordic

  lewitt_connect6_product-image_g_0_red3.jpg.33b79bcc897334c0353050e821a5a5f4.jpg

  Lewitt Connect 6 är ett USB-ljudkort för PC, Mac, iPhone och Android. Produkten är Lewitts första kliv utanför den produktgrupp som hittills har utgjort dess hemmaplan, nämligen mikrofoner. Lewitts mikrofonserie har med rätta uppmärksammats för sin kvalitet, prisvärdhet och de många fiffiga designlösningarna. Men nu var det alltså dags att utöka produktportföljen.

  Det räcker med en snabb blick på Lewitt Connect 6 för att konstatera att den åtminstone formmässigt sticker ut i mängden, men att den uppvisar ett tydligt släktskap med Lewitts mikrofoner. De kantiga formerna, den giftgröna texten och det svarta plasthöljet där blanka och matta delar växlas går helt i linje med formen på Lewitts mikrofoner. De kantiga upphöjningarna är dock inte bara ett fräsigt designval, de finns där för att ge utrymme åt de större kabelanslutningarna.

  Anslutningar och användningsområden
  Kabelanslutningarna, ja. Det är här det blir uppenbart att en av grundtankarna med Connect 6 är att den ska vara flexibel och kunna tilltala en stor mängd användare för en stor mängd användingsområden – även de som ägnar sig åt annat ljud än musik. Häng med nu.

  Bakom upphöjningen vid vänster bakkant döljer sig två kombinerade XLR- och telejack. De ger möjlighet att ansluta mikrofoner, instrument eller balanserade linjekällor. De två mikrofonförstärkarna håller högsta klass och ger hela 72 dB förstärkning och mycket lågt egenbrus. Så med Lewitt Connect 6 kan användaren hantera även de mest trögdrivna mikrofoner vid de tystaste ljudkällor utan att behöva förlita sig på extra förstärkning. Det finns ytterligare en stereoingång på mini-stereojack märkt Aux – den kan användas till allt möjligt, exempelvis att ansluta en skivspelare för att kunna sampla.

  I andra riktningen, alltså ljud ut från ljudkortet, återfinns dubbla stereoutgångar lämpliga att ansluta till högtalare eller kanske externa effekter. På enhetens framsida finns dessutom två hörlursjack, ett litet och ett stort. Slut på det frustrerande letandet efter rätt hörlursadapter!

  Vidare hittar vi inte mindre än tre olika USB-C-jack på enhetens baksida, märkta Mobile, Power och Computer. Anslutningen märkt Mobile ger ett enkelt sätt att ansluta sin lur eller surfplatta med digitala ljudströmmar åt bägge håll. Att sända ljud till mobilen är användbart om man vill använda en inspelningsapp på den mobila enheten, spela in video med mobilens inbyggda kamera men få professionellt ljud via Connect 6, eller använda mobilen för internetuppkoppling om man exempelvis strömmar ett livesamtal. Vad gäller ljud från den mobila enheten kanske man har en kul instrumentapp vars ljud man vill spela in på datorn. Eller så behöver man föra över ljud man har samplat med den mobila enhetens inbyggda mikrofon.

  Anslutningen Computer är ganska självförklarande, det är helt enkelt där man ansluter till datorn för ljud in och ut. Connect 6 förses även med ström från datorn via denna kontakt – men i vissa lägen behöver enheten lite extra strömförsörjning. Det är då anslutningen Power kommer till nytta för att koppla in någon laddare eller en kabel från någon ytterligare strömmatande USB-enhet.

  Connect 6 bjuder även på ett antal digitala ljudströmmar som enbart syns i den medföljande mjukvaran, mer om den nedan. Connect 6 bjuder på tre olika ljudströmmar från datorns inspelningsapp – smidigt för att sätta upp separata medhörningsmixar – och den såkallade Loopback-kanalen som bland annat kan användas för inspelning av poddgäster via Zoom eller liknande.

  Många anslutningar blir det! Men det här gör också att Connect 6 passar för en bred palett av musik- och innehållsskapande, liveströmmande och mycket annat.

  lewitt_connect6_product-image_i_1_red.jpg.42cebc919511269b55220dff88d397d9.jpg

  Manövrering
  Som kanske kunde anas är den stora ratten till för att användaren snabbt och smidigt ska kunna kontrollera olika in- och utgångsnivåer. Genom ett tryck på ratten växlas mellan styrning av nivån hos utgångarna, de två hörlursparen och de två mikrofon-/instrument-/linjeingångarna. Vilken parameter ratten för tillfället styr och vilken nivå ljudet befinner sig på indikeras mycket tydligt till vänster om ratten, liksom om 48V fantommatning är aktiverad.

  Men det mesta av styrningen görs via appen Lewitt Control Center, som finns att ladda hem gratis för Windows- och Mac-datorer. Med alla de in- och utgångar som Connect 6 bjuder på behövs förstås en vettig mixer för att skapa överblick och skicka rätt ljud till rätt adress.

  I Lewitt Control Center styrs även de inbyggda effekterna, som drivs av ett inbyggt processorchip. Det innebär att effekterna kan användas utan fördröjning av ljudet och utan att belasta den anslutna datorn. Effekterna påverkar de två mikrofonkanalerna och det som ingår är expander, kompressor och equalizer. Det finns även ett högpassfilter och polaritetsvändning. 

  För den som inte känner sig helt säker på hur man hittar bäst inställningar av ljudnivå och effekter ingår den smidiga funktionen Auto Setup. Användaren får svara på några frågor om användningsområdet varefter mjukvaran lyssnar på den inkommande ljudsignalen. Utifrån detta föreslås lämpliga inställningar.

  En annan smidig detalj som underlättar användandet är att Connect 6 automatiskt döljer alla oanvända anslutningar i Lewitt Control Center. Användaren ser därför bara det den behöver se, vilket underlättar användningen.

  Sammanfattning
  Sammanfattningsvis är Lewitt Connect 6 ett USB-ljudkort som sticker ut genom att möjliggöra för ett mycket brett användningsområde och genom sin höga kvalitet på mikrofonförstärkare och annat. Väl värt att överväga, och inte bara för musiker!blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngLäs mer här >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...