Jump to content
Annons
 • Guide: 13 bästa eq-pluggarna 2021

  Equalizern är tveklöst ett av de viktigaste verktygen du har tillgång till i din studio. Men att navigera marknaden och välja ut vilken som passar just dig är svårt. Tur är väl då att Studio satt ihop en lista med de 13 bästa eq-pluggarna just nu.

  Jon Rinneby

  basta_eq-pluggarna_2021_1800.thumb.jpg.b368c5b649ad51c0d1c95bd4cbdca0a7.jpg

  Pluggarna är listade i bokstavsordning och samtliga finns för både Windows och macOS. Vi har valt bort pluggar som bara fungerar på dedikerad hårdvara, men se gärna tips om en UAD-plugg längst ner.

  Black Rooster – VEQ-1P
  veq-1p_red.jpg.fed883dbab8ee39210b1846920d223ba.jpg

  Pultec EQP-1A från 50-talet är förmodligen en av de eqaualizers som klonats mest i digital form. Till ledet av lyckade efterapningar ställer sig Black Rooster VEQ-1P, en mer eller mindre exakt kopia på originalet. Huruvida pluggen skiljer sig soundmässigt låter vi vara osagt - bra låter den hur som helst. VEQ-1P består av ett lågt hyllfilter som du kan öka eller sänka vid frekvenserna 20, 30, 60 och 100 Hz, samt ett högt peakfilter från frekvenserna 3-16 kHz. Pluggen tillåter dig så klart även att göra det berömda Pultec-tricket som innebär att du ökar och sänker samma frekvens, vilket enkelt förklarat ger en rundare och fetare botten. Magi är ett ord som ofta förknippas med Pultec och kanske ligger det inte alltför långt bort från sanningen.

  Tillverkare: Black Rooster
  Produkt: VEQ-1P
  Format: VST, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 1100 kr
   

  DMG Audio – Equilibrium
  equilibrium_red.jpg.dde851f88dc651d52be410583f9ade3b.jpg

  Även om DMG Equilibrium har några år på nacken är den enligt många fortfarande den mest välljudande digitala equalizern på marknaden. Detta enligt såväl mastringslegendaren Bob Katz och grammyvinnaren S. Husky Höskulds (Norah Jones, John Legend, Tom Waits). Pluggen stoltserar med en uppsjö kurvor och filter från kända equalizers, ett konfigurerbart analysfönster, FIR mode, linear, analogue, zero-latency analogue och free phase control. Equilibrium tillåter upp till 32 band med +/-36 dB i stereo och mid/side. Gränssnittet är flexibelt och kan anpassas helt efter dina behov. Det enda som egentligen talar mot Equilibrium är avsaknaden av en dynamisk del och möjligtvis priset.

  Tillverkare: DMG Audio
  Produkt: DMG Equilibrium
  Format: VST, VST3, AU and AAX, RTAS
  Pris: cirka 2500 kr
   

  Fabfilter – Pro-Q 3
  FabfilterPro-Q3_red.jpg.30aabcd3c7cdbfdf5d69c8449c2548ba.jpg

  Prisbelönta Fabfilter Pro-Q 3 är tveklöst en av marknadens mest populära equalizer, mycket tack vare sitt överskådliga gränssnitt och transparenta ljud. På menyn står linear phase och zero latency, dynamisk eq, mid/side, fullt stöd för surround upp till Dolby Atmos 7.1.2, auto gain och ett stort tydligt analysfönster. Andra trevligheter innefattar spectrum grab vilket låter dig greppa tag i valfri peak och höja eller sänka denna samt eq-match för att efterlikna och närma dig favoritreferensen. Pro-Q 3 lämpar sig till enskilda kanaler, grupper och hela mixar. Sist men inte minst hittar vi ett trevligt fullskärmsläge.

  Tillverkare: Fabfilter
  Produkt: Fabfilter Pro-Q 3
  Format: VST, VST3, AU, AAX och AudioSuite
  Pris: cirka 1500 kr
   

  Izotope – Ozone 9 Dynamic EQ
  ozone-9-eq_red.jpg.f532db4af4066a57bedc65a88caae4b5.jpg

  Ozone 9 Dynamic EQ är som namnet antyder en dynamisk equalizer som tack vare sitt okonstlade gränssnitt är mycket enkel att använda. Förinställningarna för varje band fungerar utmärkt och du kan i praktiken arbeta med Ozone 9 Dynamic EQ precis som med vilken equalizer som helst, men med fördelen att varje höjning eller sänkning reagerar dynamiskt. För den som inte orkar bry sig om attack och release finns auto-scale som automatiskt hittar lämpliga inställningar över hela frekvensspektrat. Pluggen har ett analogt och ett digitalt läge med minimum eller linear-phase på upp till sex band, så väl som mid/side och left/right. Ozone 9 Dynamic EQ ingår i Ozone 9 Standard och Ozone Advanced och är som grädde på moset en utmärkt mastringsequalizer.

  Tillverkare: iZotope
  Produkt: Ozone 9 Dynamic EQ
  Format: VST, VST3, AU, AAX - 64 bitar
  Pris: cirka 1000-5000 kr
   

  Kush Audio – Clariphonic DSP MkII
  clari.png.32f3a514f773c821c6700a360063d7a4.png

  Precis som med Waves Factory Spectre är Clariphonic DSP MkII från Kush Audio en lite speciell equalizer. Här handlar det inte om någon vanlig frekvensutjämnare utan snarare en form av parallell mastrings-eq som du styr med fyra rattar i stereo mid/side eller dual mono. Här handlar det om att förstärka och åter förstärka för att skapa fokus, tydlighet och briljans. Och det är i ärlighetens namn svårt att få Clariphonic att låta illa, även om så klart också denna plugg vet sina begränsningar. Clariphonic DSP MkII är som gjord för hela mixar och mastringar, men skiner även på sång, akustisk gitarr och till och med bas.

  Tillverkare: Kush Audio
  Produkt: Clariphonic DSP MkII
  Format: VST3, AU, AAX - 64 bitar
  Pris: cirka 1700 kr
   

  Plugin Alliance – Mäag Audio EQ4
  maag-eq4-01_red.jpg.a640756527bf07ebdef1b82e649a99cd.jpg

  Mäag Audio EQ4 från Plugin Alliance är en sexbands equalizer, som kanske mest är känd för sitt höga hyllfilter kallat AIR-band. Det som gör hyllfiltret lite speciellt är att det direkt interagerar med övriga fem band, vilket ger ett unikt transparent och klart ljud. Med detta sagt lämpar sig Mäag Audio EQ4 speciellt väl till spår som behöver snyggas till en aning och pluggen bör ses som en musikalisk equalizer snarare än en kirurgisk. Gitarr, trummor och sång är givna kandidater.

  Tillverkare: Plugin Alliance
  Produkt: Mäag Audio EQ4
  Format: VST, VST3, AU, AAX, Audiosuite - 64 bitar
  Pris: cirka 850 kr
   

  Sly-Fi – Axis
  axis_red.jpg.b18deded5cff1cdc674d0a22a1c774c8.jpg

  Sly-Fi Axis är en fyrabands equalizer med rötterna i det analoga träsket. Detta är pluggen du plockar fram när du behöver sätta lite färg på tillvaron och få lite grus i maskineriet. Gränssnittet är rättfram och det finns egentligen inte så mycket att orda om - skruva, lyssna, skruva, lyssna och sen är det klart. Speciellt trevlig är saturationratten som på något magiskt sätt får allting att låta lite fetare och trevligare. Skaparen bakom Sly-Fi Axis, Gregory Scott från Kush Audio, berättar att han ofta använder enbart saturation utan att röra equalizern. 

  Tillverkare: Sly-Fi
  Produkt: Axis
  Format: VST3, AU, AAX - 64 bitar
  Pris: cirka 850 kr
   

  Sonible – Smart:EQ 3
  smart_red.jpg.98babb615b8a7f01d477e8c1b8d576f0.jpg

  Smart:EQ 3 är inte din vanliga equalizer. Enkelt förklarat gör pluggen (grov)jobbet åt dig med hjälp av artificiell intelligens. Oavsett om det rör sig om sång, bas, trummor, gitarrer eller något annat, så analyserar den smarta equalizern dina tagningar på några sekunder och gör, enligt vad den anser, lämpliga justeringar. Det kloka är att använda pluggens förslag som en utgångspunkt för fortsatt arbete. Detta går sedan att kombinera med avancerade grupperingar i vilka du kan välja hur instrumenten ska prioriteras i mixen. Givetvis måste du fortfarande använda dina öron och ditt omdöme när du mixar. Men faktum är att Smart:EQ 3 trollar bort mycket av det tidskrävande och svårmanövrerade korrigeringsarbete som mixning många gånger innebär.

  Tillverkare: Sonible
  Produkt: Smart:EQ 3
  Format: VST, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 1300 kr
   

  Sonimus – SonEQ 2
  SonEQ-2-product-image2_red.jpg.35296e89e0bba5a0b3c5129e1188b7ef.jpg

  Sonimus SonEQ 2 är en anpassningsbar equalizer där du fritt kan arrangera om upp till 16 moduler för att skapa din egen eq. Pluggen består i sitt grundutförande av fem moduler: Low band som är en Pultec-liknande variant med ett lågt hyllfilter vilket kan ökas eller sänkas. Low-mid och high-mid är vanliga peakfilter och high är ett högt hyllfilter med beskrivningen ”naturlig luft”. Slutligen hittar vi en preampmodul med specialknappen WOOW som ger din mix mer rum och bredd.

  Tillverkare: Sonimus
  Produkt: SonEQ 2
  Format: VST, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 1100 kr
   

  TDR – SlickEQ Mastering
  TDR_SlickEQ_red.jpg.c5695d48cbee6e3b4f10d055fad1f1ad.jpg

  TDR SlickEQ Mastering bygger vidare på den omåttligt populära gratispluggen TDR SlickEQ och ställer in siktet på den som gillar att mastra. Med detta sagt fungerar pluggen även på enskilda kanaler och grupper. Gränssnittet är lättöverskådligt med ett tydligt analysfält och en parametrisk eq-sektion med sex band, vilka individuellt kan justeras för önskad stereobredd. Vidare hittar vi smart operations som analyserar ditt material och matchar det mot befintliga referenser, trollar bort störande resonansfrekvenser med mera. Ett så kallat meta filter (den stora ratten i mitten) styr tydlighet, hårdhet och equal loudness. Sist men inte minst bör vi även nämna ljudet, vilket närmast kan beskrivas som otroligt detaljerat och musikaliskt.

  Tillverkare: Tokyo Dawn Records
  Produkt: TDR SlickEQ Mastering
  Format: VST2, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 500 kr
   

  TDR – Nova GE
  TDR_Nova_red.jpg.e378b8751487561aeb8fafd138368736.jpg

  TDR Nova GE är en dynamisk equalizer vilket förenklat kan förklaras som en blandning mellan en vanlig equalizer och en kompressor. Detta innebär kortfattat att equalizern bara arbetar när den behöver istället för att påverka ljudet hela tiden. Nova GE fungerar utmärkt på enskilda kanaler och hela mixar med sina sex dynamiska band som samtliga kan justeras oberoende av varandra. Likt TDR SlickEQ Mastering erbjuder även Nova GE en smart operations-del, ett tydligt analysfönster och en equal loudness-funktion vilken hjälper dig att hitta ljudet du är ute efter utan att bli distraherad av skillnader i ljudstyrka.

  Tillverkare: Tokyo Dawn Records
  Produkt: TDR Nove GE
  Format: VST2, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 600 kr
   

  Waves – F6 Floating-Band Dynamic EQ
  waves_f6-1_red.jpg.dd3706b5345a4d998db834264e29b7ab.jpg

  Även Waves ställer sig i ledet av dynamiska equalizers och visar med F6 upp en mångsidig och kirurgisk frekvensutjämnare. Pluggen har sex dynamiska band med kompression/expansion, avancerad sidechaining, mid/side, zero latency, en mängd olika filtertyper, är touch-kompatibel och dessutom processorsnål. Ett tydligt och konfigurerbart analysfönster garanterar en visuell upplevelse av vad  du hör. Waves F6 Floating-Band Dynamic EQ fungerar lika bra i studion som i livesituationer.

  Tillverkare: Waves
  Produkt: Waves F6 Floating-Band Dynamic EQ
  Format: VST, VST3, AU, AAX och AudioSuite
  Pris: cirka 300 kr
   

  Wavesfactory – Spectre
  spectre_red.jpg.b669ad003b53728b740f1ac65305d3c3.jpg

  Specture är en ovanlig equalizer såtillvida att du enbart kan boosta och detta med hjälp av saturation. I praktiken innebär detta en mer kontrollerad form av övertoner inom det frekvensområde du vill förstärka. Praktiska exempel är basspår som behöver höras tydligare i små högtalare eller sång som kräver lite extra uppmärksamhet utan att bli påträngande. Spectre lämpar sig även för gruppkanaler och hela mixar. Under huven döljer sig inte mindre än 10 sorters övertonsalgoritmer baserade på analog hårdvara, vilka du fritt kan välja mellan. Kort och gott: om du känner att något behöver höras tydligare utan att låta vasst, kallt eller sterilt är detta förmodligen pluggen för dig. Med detta sagt kan du även förstärka lågbas och det lägre mellanregistret för att värma upp tunna instrument och mixar. Valbar oversampling på 4x och 16x snyggar till ljudet ytterligare utan aliasing.

  Tillverkare: Wavesfactory
  Produkt: Spectre
  Format: VST, VST3, AU, AAX
  Pris: cirka 1000 kr

  blatt_streck.png.bdbcfa8b4816058558e0c260f4f22d8a.png

  Tips! En UAD-plugg 

  För att kunna använda Universal Audios pluggar behöver du äga hårdvara från samma tillverkare. Gör du redan det eller funderar på att bli UAD-användare, vill jag tipsa om en bra eq.

  Manley Massive Passive EQ är en två-kanalers rör-equalizer med fyra band som hämtat inspiration från såväl gamla mixerbord och parametriska/grafiska equalizers som Pultec EQP-1A. Med sitt unika sound är Manley Massive Passive EQ en ständigt återkommande favorit i mastringssammanhang och "passive" betyder att equalizern enbart använder resistorer och kondensatorer för att skapa sina eq-justeringar. Ljudet beskrivs oftast som mjukt och musikaliskt med en oslagbar transparens.

  manley.jpg.ea65b6063e177a9e140cd1095d85e96b.jpg.7c64ca6459197be152871e04239a2480.jpg
  Universal Audio – Manley Massive Passive EQ.

  blatt_streck.png.bdbcfa8b4816058558e0c260f4f22d8a.png

  Equalizern I din DAW
  Sanningen att säga kan du ratta fram välljud med vilken eq-plugg som helst. Med detta som bakgrund duger garanterat din medföljande equalizer i din DAW för merparten av dina mixning- och mastringsbehov. Du behöver således inte sträcka dig efter det senaste för att skapa bra musik. Men… en ny plugg i biblioteket då och då kan definitivt göda kreativiteten och få dig att tänka i nya banor. Och bara en sån sak kan vara guld värt i stundens studiohetta.

  blatt_streck.png.bdbcfa8b4816058558e0c260f4f22d8a.png

  Musikproducenten Fredrik Thomanders favoriter bland eq-pluggarna

  fredrik-thomander.jpg.f406e748a57a0b1560be642c571cffc5.jpg

  Fredrik Thomander är låtskrivare och producent på Palma Music Studios på Mallorca, och en av grundarna till studion.

  Vilka är dina favoriter bland eq-pluggar?
  – Jag använder FabFilters Q3 för all finjustering som första eq, på nästan allt. Det är min absoluta favorit bland eq med rent ljud. Jag använder den dynamiska funktionen i pluggen mycket på s-ljud och lågmid-frekvenser, för att rensa upp. Jag skulle nog klara mig med bara den EQn, ifall jag var tvungen, då den också blir en kompressor när man väljer den sista filtertypen, den raka linjen.

  – För EQ med karaktär använder jag ofta Waves PuigTec EQs eller Universal Audio Pultec Passive EQ Collection, för instrument jag vill få snygg botten på. Annars är kanal-stripparna från SSL och API bästa tipset för “allt i ett”-pluggar.

  – För att få snygg diskant kan jag tipsa om gratispluggen Fresh Air från Slate Digital.

  blatt_streck.png.bdbcfa8b4816058558e0c260f4f22d8a.png

  Läs mer:

  Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...