Jump to content
Annons
 • Guide: 10 bästa samplingspluggarna 2024

  Alla musikprogram har en inbyggd samplare som fungerar som avsett. Men det finns olika produktkoncept och kreativa möjligheter som kompletterar den samplare du redan har – från gigantiska ljudbibliotek till snabbsampling.

  Hasse Nilsson

  bstasamplingspluggarna2024_1800.webp.b1953667f7a4eb5a406a07f555465f4b.webp

  Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn. Priser kan förändras snabbt och över tid, men är baserat på dagens cirka priser inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-11-21.

  112 db – Morgana
  986379255_112dbMorgana_red.jpg.63f25d2250e939fea52fc31025efbaf2.jpg

  Du som hängt med länge kanske minns hårdvarusamplaren Mirage (1984) från Ensoniq. En för sin tid banbrytande apparat som bjöd på ett riktigt fräsigt analogt filterljud att låta samplingarna passera igen. På den tiden var det låga priset en mycket viktig faktor för att göra produkten populär, då Mirage kostade en tiondel av monstersystem från Fairlight. 112 db har sedan många år filat sin instrumentplugg som i allt väsentligt klonar Miragen, inklusive lustiga egenheter som att ladda in ljud på övre eller nedre delen av klaviaturen. Det emulerade Curtis-filtret låter onekligen maffigt tillsammans med lo-fi-soundet från 8-bitars samplingen. Gränssnittet är pilligt och tar en stund att vänja sig vid, men är en västanfläkt jämfört med originalet som bland annat meddelade sig med hexadecimaler (!!).

  Nåväl, retroljud är i ropet och vill du spela med samplade ljud som inte är en digital kopia av ett annat ljud, utan har mer värme, smuts och karaktär – då är Morgana värd både besväret och priset.

  Tillverkare: 112 db
  Produkt: Morgana
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 2 240 kronor inkl. moms


  Air Music Technology – Structure 2
  421257139_AirMusicTechnologyStructure2_red.jpg.f42cdfe47e2d5cc9b153cb77a385b199.jpg

  Här har vi en klassisk multitimbral samplare med alla funktionerna du kan behöva, och några till. Tydlig redigering av ljudfil/vågform: check. Stort och brett medföljande ljudbibliotek (37 GB): check. Vi bockar även av 20 olika effekter som kan kedjas i särskild ordning för varje individuellt ljud. När det gäller mer avancerat handhavande behöver vi nämna stödet för surroundljud (7.1) och upp till 192 Khz samplingsfrekvens. Air Music Technology är i våra ögon och öron en premiumplugg som av outgrundligt anledning lever lite i skymundan.

  Structure 2 läser samplingsinställningar i formaten SampleCell, Kontakt, and Exs24, vilket innebär att du kan använda dina befintliga bibliotek i pluggen, om du känner för det. Extra plus för stöd för loop-formatet Rex, vilket innebär att användningsområdet ökar för dig som har ljud i det formatet. Kolla även in den kreativa loopsamplaren Transfuser 2 om du gillar att remixa och bearbeta ljudfiler på ett utpräglat rytmiskt sätt.

  Tillverkare: Air Music Technology
  Produkt: Structure 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 555 kronor inkl. moms


  Arturia – CMI V
  2027376625_ArturiaCMIV_red.jpg.176414989c91b876b17d13f9463bc249.jpg

  Kate Bush, Peter Gabriel, Art of Noise, Jean-Michel Jarre – listan på musikskapare som byggde flera av sina mest framgångsrika album kring ljud från samplaren Fairlight CMI är diger och imponerande. Franska Arturia tillverkar en naturtrogen digital kopia av hårdvaran som på 1980-talet revolutionerade hur populärmusiken låter för all framtid. Frågan är om produkten och dess sound har någon bäring i samtiden. På det svara vi otvetydigt ja. Det minutiöst återskapade ljudbiblioteket, som tillsammans med själva hårdvaran kostade tre miljoner i runda slängar, håller fortfarande måttet. Detta nästan oaktat att tillbakablickade keyboardljud återfinns på var och varannan hitlåt i skrivande stund. Däremot, att ratta egna klanger och inställningar i CMI kräver sin hen, den saken klar. Tekniken har dock gått framåt på 43 år (!) och menyer, navigation och liknande är flera resor simplare än det huvudbry som den äkta varan kunde bjuda på. Arturias pluggklon av detta legendariska elektroniska instrument är ett mycket bra komplement till vanliga synthpluggar och ger oss ständig inspiration till nya låtar.

  Tillverkare: Arturia
  Produkt: CMI V
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 765 kronor inkl. moms


  Glitchmachines – Polygon 2
  1499640227_GlitchmachinesPolygon2_red.jpg.02d7672481b663edc923e0f132d052ae.jpg

  Ivo Ivanov och hans Glitchmachines producerar, verkar det, outtröttligt effekter och instrument som elegant balanserar på gränsen mellan hypermodern musikproduktion och rena rama kaoset i konstmusiken mer bråkiga kvarter. Om du vill testa att bygga rytmer eller atmosfärljud med hjälp av granulärsyntes och avancerade modulationsmöjligheter är Polygon 2 en mysig genväg förbi byggsatsprogram som Cycling 74:s Max eller Native Instruments Reaktor. Här är det liksom förspänt och färdigbyggt och bara att dyka ned i den digitala svärmen av (o)ljud. Det medföljer även fler än hundra förinställningar och 1,3 GB med ljudfiler att utgå ifrån. Premisserna är som följer: du har fyra polyfoniska samplarare att ladda in valfria ljud i. Ljudens uppspelning styra via fyra sekvensiatorer som i sin tur kan modulera olika reglage, till exempel filter, stutter och så vidare. Till detta adderar du, om du vill, randomisering och automatiseringskurvor på en lång rad parametrar. Det kan låta väldigt tekniskt, men är i realiteten riktigt roligt. Polygon 2 faller sannolikt inte alla producenter på läppen men i rätt sammanhang sparar pluggen en massa tid plus att den är kul att ratta.

  Tillverkare: Glitchmachines
  Produkt: Polygon 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 865 kronor inkl. moms


  Initial Audio – Slice
  2060812377_InitialAudioSlice_red.jpg.387f7f55d52c263e7d3783943506bfc1.jpg

  Innan vi fortsätter är det på sin plats att vi reder ut begreppen lite. Initial Audios samplarplugg har inget att göra med den folkkära loop-butiken Splice. Två helt olika saker med samma namn, således. Initial Audio Splice är en typ av plugg som ofta saknas i inspelningsprogram. Pluggen skär skivor av ljudfiler, därav namnet. Därefter kan du sekvensera rytmer, basgångar, ackordföljder och melodier genom att dessa spelas upp, triggas, från en överskådlig matris.

  Varje skiva ljud kan tidssträckas, stämmas, köras baklänges och så vidare. Vi noterar att tidssträckningsalgoritmen är inhyrd från Zynaptiq, säkerligen en av de mest framåtblickande pluggtillverkaren enligt vår enkla mening. De medföljande 300 ljudexemplen är helt okej för att komma igång, men det bör understrykas att Splice inte är en samplingsspelare i första rummet utan en groove-maskin för beat-makare som gärna går en omväg eller två via annorlunda ljudmaterial i jakten på den perfekta takten.

  Tillverkare: Initial Audio
  Produkt: Slice
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 755 kronor inkl. moms


  MOTU – Machfive 3
  203294494_MOTUMachfive3_red.jpg.1cae01fd1cc22f6b478d1ed0c7cfbd90.jpg

  Mark of the Unicorn är ett sådant där anrikt varumärke som de facto funnits lika länge som människor skapat populärmusik med hjälp av datorer. Tillverkarens flaggskeppsplugg är samplaren Machfive som i sin tredje inkarnation håller täten som en av bästa produkterna på marknaden. Vi vill påstå att Machfive 3 är mycket mer än en samplare. Argumenten för detta är glasklara. Pluggen innehåller en kraftfull synth-motor som mer än väl står på egna ben. Motorn klarar sådant som fm- och vågtabellssyntes. Därutöver har Machfive 3 tidssträckningsteknik från det ansedda IRCAM-institutet i Paris som ger möjlighet att manipulera ljud från original till oigenkännlighet, om du är på det humöret. Ljudbiblioteket på 45GB innehåller många godbitar och del udda fåglar, till exempel 5 000 ljudeffekter av god kvalitet. Vi fastnar särskilt för det som tillverkaren kallar för ”skriptade instrument”, vilket betyder att ett instrument inte bara är multi-samplat rätt upp och ned, utan olika spelstilar och uttryckssätt är programmerade att göra som du vill. Skillnaden mot vanlig sampling är markant, speciellt för dig som kan tänka dig att fejka ett gitarrsolo på din klaviatur och liknande.

  Tillverkare: Motu
  Produkt: Machfive 3
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 3 225 kronor inkl. moms


  Native Instruments – Kontakt 7
  509541201_NativeInststrumentsKontakt7_red.jpg.2bb9a8d77d34db1e87a56468a6bc5c2c.jpg

  Då var vi framme vid marknadsdominanten. Den tyska tillverkaren har på knappa 20 år verkligen lyckats etablera Kontakt som det mest spridda formatet för multisamplade instrumentvolymer. I den nya sjunde versionen har fabriksljuden på 42 GB och 900 olika instrument byggts om från grunden och gränssnittet gjorts tydligare. Du som använt Kontakt tidigare känner dock mer än väl igen dig. De medföljande ljuden och instrumenten spänner över så vitt skilda domäner som symfonisk orkester till analoga synthar och trummaskiner. Om Kontakt har den väsentliga fördelen att tillgången på tredjepartsbibliotek är enorm (även sådana som är gratis) så är nackdelen att du som vill sampla på egen hand står inför en relativt brant inlärningströskel. Det kanske är självklart att en produkt som låter smått fantastiskt och har en massa finesser också är hyggligt avancerad under huven, men nu är det i alla fall sagt.

  Trots sitt salta pris rekommenderar vi Kontakt alla dagar i vecken. Pluggen erbjuder mest möjligheter av alla och är så gott som framtidssäker.

  Tillverkare: Native Inststruments
  Produkt: Kontakt 7
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 3 545 kronor inkl. moms


  Serato – Sample
  912418719_SeratoSample_red.jpg.bef151bfcbf450f91f87b041d38f9012.jpg

  Det finns en terräng mellan digitalt skivkuskande och musikproduktion som blir alltmer suddig på kartan för varje säsong. Även fast vi med fasthet hävdar att dj:ande alltid varit en mycket krävande form av musikalisk gärning både konstnärligt och tekniskt, så menar vi att det idag är omöjligt att avgöra vad som är resultatet av ett frenetiskt pillande i studio och vad som lekts fram i stunden. Dagens dj-lösningar har en lång rad uttrycksmedel som tidigare bara fanns i grooveboxar och inspelningsprogram. Det är här Seratos plugg kommer in. Tillverkaren har sedan många år ett populärt dj-program i portföljen. Med Sample kan du snabbt som smisket sampla, tidssträcka och synka ljud och lägga upp dem på 32 funktionstangenter. Förfarandet är som beat-makare jobbat fram hela musikstilar inom urban dansmusik. Serato Sample ett busbra verktyg för att kvickt sätta de rätta takterna. För oss som är lite durkdrivna är produkten en intressant inkörsport från att klippa och klistra med ljudfiler direkt i inspelningsprogrammet över till de tyngre grejerna.

  Tillverkare: Serato
  Produkt: Sample
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 630 kronor inkl. moms


  Vengeance Sound – Phalanx
  547639126_VengeanceSoundPhalanx_red.jpg.865f702cc3251648639775d9c2842e58.jpg

  Phalanx betyder falang på svenska vilket är en stridsformation. Tillverkarens namn kan översättas till att betyda vedergällning. Vi vill inte nödvändigtvis stereotypa någon, men det verkar som den tuffa framtoningen är tänkt att attrahera producenter av företrädesvis amerikansk hip-hop. Men det ger vi faderullan i, för Phalanx har visat sig vara en kul och kreativ samplare med många smarta funktioner. Vi är förtjusta i finesserna att enkelt kunna lägga olika reglage på modulationshjulet för att få fram annorlunda uttryck och effekter. Det ska dock inte mörkas att pluggen gör sig bäst som navet i ett rytmiskt groove av något slag. De medföljande 3 000 ljuden är med beröm godkända. Gränssnittet påminner inte så lite om flera omtyckta synthpluggar, vilket kan trigga ett köpbeslut hos vissa. Produkten kräver ett eLicenser-program för registrering. Programmet är gratis. Vill du ha en usb-nyckel, så att du kan flytta licensen, kostar den cirka 200 kronor.

  Tillverkare: Vengeance Sound
  Produkt: Phalanx
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 765 kronor inkl. moms


  Waves – CR8
  157788783_WavesCR8_red.jpg.a8e9626488ef2d5c629f0cbb7980e8a6.jpg

  Att Waves har ett utbud som är så stort att det nästan inte går att överblicka kommer kanske inte som något större nyhet. Därmed är det inte konstigt att denna utmärkta samplarplugg flyger lite under radarn och inte får den uppmärksamhet som den förtjänar. Om du behöver en enkel samplare i din lilla pluggarsenal så är CR8 både prisvärd och pålitlig. Waves kallar CR8:an för ”kreativ samplare” och det är inte att missa målet. Dra-och-släpp ljud i ditt inspelningsprogram och du är igång. Du kan skära ljud automatiskt i skivor för att sedan spela upp dem var för sig via din klaviatur. Det finns olika varianter av loop-uppspelning om du vill variera slingor. Den mest avancerade funktionen är att du kan bygga lager-på-lager-ljud med upp till åtta olika ljud i en inställning. De över 800 förinställningarna innebär att du slipper skruva och trimma fram spännande ljud. Använd bara en befintlig preset och byt ljudfil(er). Som sagt, om du inte behöver en komplicerad samplare eller vill ha en mer snabbjobbad plugg än den som medföljer ditt inspelningsprogram är det vårt råd att kolla in CR8.

  Tillverkare: Waves
  Produkt: CR8
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 380 kronor inkl. momsblatt_streck.png.4a2763dc6d09659517e1f48c5038c950.pngLäs mer:
  Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >


  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...