Jump to content
Annons

solus

Medlem
  • Antal inlägg

    35
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av solus

  1. Skillnaden på kopieringsskyddad musik och kopieringsskyddade program är ju att programmen inte erbjuds helt utan kopieringsskydd via en annan kanal, såsom cd-skivor. Det var ju hela kärnan i brevet.
  2. Jag hade en TSL som enda stärkare i flera år. Den låter bra och är lättrattad, speciellt om man ska åt rockpop-hårdrock-metal-ljuden. Nån sa att 100W är onödigt mycket, det är alldeles sant. Jag körde så gott som alltid min stärkare med VPR-switchen inne (virtual power reduction, ska sänka uteffekten till typ 25W), då får den gå ganska hett och låter bättre utan att fönster börjar spricka. Om jag skulle satsa på en monsterförstärkare idag skulle jag dock inte köpa en TSL, jag är inte alltför förtjust i det rena ljudet man får ur den, samt att den är lite enformig. Laney gillar jag skarpt, men jag vet inte hur det funkar att spela mastodontgain på dem. Engl är mycket fina stärkare. Risken med att köpa en pod eller motsvarande är att du råkar på "kunder" i studion som inte accepterar det. Många gillar stora grymma rörstärkare, helt irrationellt, du kan välja att bry dig om det eller inte. Jag har bara spelat in på en pod en gång och blev rätt missnöjd med resultatet, men det var några år sen och mycket har hänt på den fronten, det kan man lugnt säga.
  3. Jag har en irrationel allergi mot texter med för mycket "oh girl" och "baby", typ rix-r'n'b. Jag har funderat länge på varför jag har så svårt för den stilen och kommit fram till att det nog är texterna. Däremot tycker jag att "jag mår illa", "öppna landskap" och "wish I was a punkrocker" är ganska bra och "under ytan" helt ok. Smaken är som baken, i guess. Glömde nominera nåt, here goes Så-så-så vacker utan spackel Att du inte kan förstå Ju mer du kladdar Ju mer du sabbar Slå dig fri och gå
  4. Tja Freebob-drivern hittade ett tag inte ljudkortet. Sen gjorde det de, men då hängde sig jack så fort drivaren laddades. Jag fick rådet att uppgradera till utvecklingsbranchen, så det gjorde jag, men där var inte fireboxen stödd. Enligt freebob faq la jag till fireboxens parametrar i freebobkoden, men då fick jag segmenteringsfel. Så tillbaks till corebranch, men senaste svn-varianten av den, plus uppgradera jack till senaste svn, så funkade det plötsligt. Jag ville använda DFH-samples i hydrogen, så jag skrev ett python-script som översatte battery-kit-filerna till hydrogen-kit. Det gick lite trögt, många feltänk i översättandet yttrade sig bara som segmenteringsfel i hydrogen. Dessutom upptäckte jag efter mycket om och men att hydrogen hade en gräns på 32 instrument, om den gränsen överstegs så blev det också segmenteringsfel. Det var dock ändrat till senast svn-utvecklingsversionen, så jag bytte, sen funkade det. Nu har jag även installerat rosegarden och linuxsampler, men jag har inte hunnit utforska dem mer än att se att de fungerar.
  5. Ardour är inte perfekt, men det är nog den linuxdaw som passar mig bäst. Jag hoppas verkligen de hittar en sponsor, jag minns sist utvecklingen stannade upp, jag tror det berodde på att projektledaren fick barn eller nåt och inte hade tid/råd/möjlighet att fortsätta. Jag övergav linux för musik då och nu har jag precis plockat upp det igen...
  6. Ehrmm, jag kan ha varit för snabb när jag sa 2.67 ms, verkar inte som hydrogen + gitarr klarar det. Bara gitarr går dock i 2.67 och det är där det spelar roll, har inte så många ingångar på ljudkortet. Ska hydrogen vara med så hoppar gränsen upp på 5ms, som fortfarande knappt är hörbart imo. Jag har kört rosegarden förut, då tillsammans med ardour (rosegarden för midi, pipa till sampler, vidare till ardour). Kanske skaffar det när jag börjar behöva midi.
  7. Okej, nu är jag klar med det här. Jag orkar inte göra musik på min laptop utan satsade på att installera alltihop på min stationära p4 istället. Att säga att det gick bra är att överdriva, freebob, jack och hydrogen strulade ikapp tills jag höll på att ge upp, men envis som man är så ger man sig inte. Nu, efter mycket om och men funkar det stabilt som fan, spelar i 2.67ms med tillräckligt med ladspa effekter (förstärkarsimulering och reverb) och hydrogen funkar bra. Sen var det bara det där att själva musikskapandet är ju inte heller gjort på en kaffekvart... återkommer angående den biten. Hittills använder jag alltså freebob, jack, hydrogen, ardour, caps (förstärkarpluggar) och tuneit (stämapparat). Ska kika på nån bra sampler senare, när jag lånat brorsans klaviatur.
  8. Det verkar som boven i dramat var mitt trådlösa nätverk. Precis som i windows. Så går det när man kör windows-drivare, men jag har inte hittat nån annan variant som verkar funka ännu. Stänger jag av det så kan jag spela på i 2 ms. Nu efter att ha pratat med freebob-killarna verkar det inte som att det här latency-måttet är riktigt sant, det ska tydligen fixas till version 2.0 som är planerad till mars 07 (lac2007, http://www.kgw.tu-berlin.de/~lac2007/index.shtml). Min prio-ordning är RTIRQ_NAME_LIST="rtc ohci1394 snd usb i8042" RTIRQ_NON_THREADED="rtc snd" Har inte hittat nån riktigt bra dokumentation på det där, så jag är tacksam för tips. Så mycket lägre än 2 ms verkar inte funka nåt vidare i alla fall, mycket xruns där. 2ms duger iofs för mig, jag tror det är vad kortet är tänkt att klara, men det låter som sagt inte som 2ms när man monitorar ljudet. Nåja, det finns nog mer tweaking att göra, men jag har en känsla av att freebob är flaskhalsen, den är ju rätt ny. Verkar vara under aktiv utveckling dock.
  9. Jag använde ebuilden i pro audio overlay. När jag gav upp den så kompilerade jag själv, så nu funkar det. Har installerat jack, qjackctl, ardour, muse, rosegarden, hydrogen, audacity, linuxsampler... the works. Jag kan gå ner på typ 2.67 ms latency utan att få xruns, men jag får fortfarande hörbara popar på allt under 21ms, vilket är störigt. Ska pula vidare en smula, jag berättar hur det går.
  10. solus

    Gentoo som musikdistro

    Jag har en laptop, amd turion (64 bit), 1G ram, slö hårddisk som jag har en gentoo-partition på. Nu tänkte jag fixa till den installationen för att kunna köra musikproduktion/inspelning på. Vad ljudkort beträffar så fick jag en presonus firebox i julklapp. Gentoo är ju mysigt på det viset att det finns grymt mycket dokumentation, mindre mysigt på det sätt att allting tar sjukt lång tid, eftersom man kompilerar allt själv. Detta ska enligt utsago leda till bättre prestanda. Jag tänkte föra lite dagbok här för den som är intresserad. För att få hårdvaran i datorn att fungera följde jag denna howto: http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_Acer_Aspire_5024. Allt gick förbluffande problemfritt. Jag installerade gentoos pro audio overlay : http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-427211-highlight-.html och http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Installing_3rd_Party_Ebuilds Från detta installerade jag rt-sources, som är en kärna färdigpatchad med en realtids-patch, plus lite annat. Förutom den patchen behövde jag även suspend2, för att kunna använda energisparfunktionerna (http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Software_Suspend_v2). Jag gillar KDE, så det blev det. Installerade jack, qjackctl och libfreebob (drivrutiner till diverse firewireljudkort, har diskuterats tidigare), båda fanns som paket i overlayet. Efter att ha ändrat i /etc/security/limits.conf fick jag tillstånd att köra jack med realtidsprio, alla portar i ljudkortet dök upp, och där är jag nu. Nu ska jag välja en bra sequencer eller multitrackrecorder, har installerat muse, men gillar den inte. Ska kolla på wired och försöka installera ardour, som strular lite än så länge. Jag uppdaterar i takt med att det händer nåt. Kom gärna med frågor, tips och synpunkter under tiden.
  11. Vilket även är ett bra sätt att få sämre ton ur sin gitarr. Men för nybörjare kan det ju vara en bra idé. Annars brukar jag rekomendera folk att spela med så tjocka strängar de klarar. Själv kör jag mycket på 0.011-0.56. Nu tänkte jag akustisk gitarr, och då är ju 011 ganska tunt. Men en gitarr låter klart sämre om man inte kan spela på den, det är upp till var och en att ha självinsikt att veta vilken strängtjoklek man klarar av.
  12. Ett lätt sätt att få bättre ton i sina barreackord är att använda tunnare strängar...
  13. solus

    Sitar

    Jag gav typ 4000. Resan till indien var dyrare, men den betalade inte jag...
  14. Då misstänker jag att det var du som sjöng "Run to the hills" på radio nån gång för ett tag sen (jag lyssnar extremt sällan på radio). Det var helt klart bra i alla fall.
  15. solus

    Gitarrsolo

    Jag läste nån gång på ett forum att många solon är uppbyggda på följande sätt: Utgå från en kort melodisnutt, som slutar "neråt" Spela om (ungefär) samma snutt, fast sluta uppåt "Accelerera" solot genom att gå upp i pitch, spela fortare, spela "utanför skalan" (byta tonart, lägga in en massa blåa toner el.dyl.), eller flera av dessa samtidigt. Därefter gäller det mest att hitta en bra avslutning. Det kan vara nåt att utgå ifrån, lyssna t.ex. på solot i november rain för ett praktiskt exempel. Observera att det inte är nån regel för hur solon "ska" se ut, och en majoritet av alla solon här i världen ser nog inte alls ut så.
  16. solus

    Sitar

    http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_sitar Den har rätt lite gemensamt med vanliga sitarer vad gäller formen. Den är nog grymt mycket lättare att lära sig spela på dock, speciellt om man kan lira gura och mest vill spela västerländskt. Men det ser inte lika coolt ut.
  17. Jag är rätt nyfiken på exakt hur skräpigt en cello för 3kpix låter. Jag har länge velat skaffa en cello och lära mig spela, men har aldrig haft ekonomi att lägga ut 8-10k på en pryl som man inte vet om man kommer tröttna på.
  18. solus

    Sitar

    Jag har en sitar, men spelar dessvärre på den rätt sällan. När jag spelar så spelar jag bara "västerländsk" musik på den, dvs jag använder den ungefär som en gitarr. Jag behövde definitivt inte tjata på säljaren för att få köpa den, köpte den av en indier och de verkar i allmänhet gilla att sälja saker.
  19. På versen låter det lite thåström, främst textningen. På refrängen, när dialekten kommer in försvinner all likhet. Men bra är det, oavsett.
  20. Min epiphone les paul är fantastisk, men jag har förstått i efterhand att jag nog hade lite tur när jag köpte den. Så är det ju med billighetsmärkena, man kan snubbla över en skitbra, och man kan fastna med en asdålig. Nästan obligatoriskt för epiphone (åtminstone på den tiden jag köpte min) är dock att byta micarna (jag slängde dit gibson, men det ska finnas billigare bättre att hämta hos duncan eller dimarzio, har jag hört). Min schecter (diamond series) fick jag för 8000. Den är fin som snus den med. Kanske t.o.m. finare.
  21. SRV hade ju också vad jag förstår lite problem med sina fingertoppar emellanåt. På min LP har jag ghs TNT, med tunna diskantsträngar: 010, 013, 017 men tjockare bassträngar: 030 044 052. Det ger lite extra botten, samtidigt som det är lättspelat uppetill på skalan. Jag borde nog egentligen justera stränghöjden med tanke på detta, nu blir det lätt lite slap-känsla.
  22. Ni som argumenterar för att sänka volymen, har ni träffat en trummis som kan spela rock/hårdrock med känsla under 80-90 dB? Jag skulle bli sjukt impad. Jag tycker bara man behöver snudda cymbalerna för att komma upp i obehagliga volymer. Naturligtvis ska man hålla volymen lagom lågt, men att repa med trummor utan nån form av hörselskydd, dessutom i en liten lokal, är fan det dummaste jag har hört. När vi repade (rock'n'roll) brukade vi väl ligga kring 100-110 dB, då är 20dB-proppar kalas. Har man d-drums är det ju förstås en helt annan historia.
  23. Jordan Rudess har en fräsig synth med en platta som löper ovanför hela klaviaturet, han spelar på antingen tangenterna eller den här plattan som är steglös, på så vis kan han få till steglösa slides som påminner om bends med ena handen oavsett vad han spelar med andra handen. Den manicken medger också bends/slides på flera oktaver som kan vara rätt läckert. Nån som vet vad manicken heter?
  24. Det är ju bara att vänta och hoppas på att long-tail-fenomenet uppstår inom kulturindustrin också, så kommer vi förmodligen slippa se så mycket av Gessle och co. (eller de Gesslar som oundvikligen kommer ploppa upp när den nuvarande Gessle försvinner) När väl kulturindustrin inser att de spelar "whack-a-mole with an infinite number of levels" kommer de omsider lyckas modernisera sig, solen kommer skina och gatorna kommer flöda av mjölk och billig kvalitetskultur.
  25. Tycker neko är inne på nåt där; mer intressant än att diskutera piratkopierings rätt eller fel är väl lösningar på problemet. Min mening är att det lär krävas kompromisser för att komma tillrätta med det hela, som det är nu så är den ena sidan rätt nöjd med livet som det är (gratis är gott) medan den andra sidan i blint ursinne vägrar vika en tum. Det känns naturligtvis surt för medieindustrin, men om de ska lyckas vända det här så måste de skippa drm, sänka priserna och lita på folks samvete när de tänker ut lösningar, helt enkelt nöja sig med att lite pengar är bättre än inga pengar, tills de har vant folk med att betala för musik och film igen. Jag håller fortfarande på och filosoferar över idén som jag framlade i tråden "Angående upphovsrätt". Om inte nån har kommit på nåt bra nästa gång jag har för mycket fritid ska jag sätta den i verket.
×
×
  • Skapa ny...