Jump to content
Annons

kireslin

Medlem
  • Antal inlägg

    29
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av kireslin

  1. Ett enkelt tips bara... När man kollar på Dave Pensados mixtutorials så märker man att han ofta ändrar volymen för små, små segment på t.ex en sånginspelning. Jag försökte göra detta i Reaper (han använder ProTools) men hittade först inte hur man gör. Men nu vet jag. Se till att volymautomationen syns på aktuellt spår. Gör en selection på det område du vill höja/sänka volymen på. Håll nere Ctrl+Shift och placera muspekaren på volymlinjen och dra sedan upp eller ner för att ändra volymen för endast segmentet.
  2. Idén har funnits sedan 2005 😄 och längre stycken musik har skrivits i olika former, allt från piano+melodi till fullskalig inspelning. Men musikaliskt så spretar det. Det är därför vi är sugna på att göra ett omtag nu. Och för att få den musikaliska röda tråden med, redan i ett tidigt skede, så var jag sugen på att göra hela skivan som en enda låt. Tack för inputen! Jag tror det blir så.
  3. Vi håller på att skriva ett konceptalbum med låtar som ofta går in i varandra. Men det börjar bli rörigt med 10 separata projekt. Fick en tanke om att man kanske skulle spela in grunderna till albumet i ett enda projekt, som en enda lång låt. Först när man fått till alla övergångar mellan låtarna kan man splitta upp projektet i 10 separata projekt igen. Då blir det inte så jobbigt under mixning tänkte jag. Är jag fullständigt ute och cyklar? Plugins som inte används drar väl 0% cpu, så det är väl bara minnesåtgången som ökar av att ha alla plugins laddade för alla 10 låtar samtidigt? Finns det någon som har erfarenhet av att göra ett konceptalbum, och hur lade ni upp låtskrivandet och "proof of concept"-inspelningen?
  4. Bra och relevant att du tar upp det.. Samma/lika här på den funderingen. Någon som har svar på det? I digital miljö så spelar det ingen roll vad man gör med reglarna, de är helt linjära. Det innebär att det signal/brusförhållande du hade när du spelade in kommer att vara konstant. Därför gäller det alltså att försöka spela in så nära 0 dB som möjligt för att få så bra signal/brusförhållande som möjligt. Sen får man dra ner reglarna i mixen och, som sagt, detta drar ner bruset lika mycket som signalen.
  5. Helt underbar film! Letar ofta på nätet efter liknande filmer, men hittar sällan nåt. Kan tillägga att även de som inte sysslar med elektronisk musik kan få ett enormt utbyte av att se denna.
  6. Både eq och kompression är en del av det moderna soundet. Jag skulle personligen inte vilja micka upp ett trumset och sedan använda det "oförstört" i en mix. Man måste ju skära bort bas och gröpa ur här och var för att lämna plats åt andra ljud. Man måste tänka på att ljuden som sen spelas upp bara kommer från två ljudkällor, dvs högtalarna, och då måste man använda tricks för att försöka återskapa en ljudbild. Angående Meltras inlägg så undrar jag (ifall allt ska vara oförstört) får jag inte ens ratta på min gitarrförstärkare? Jag ser ingen skillnad på att ratta in eq:n på förstärkaren så att jag får ett ljud som låter bra, eller ratta i efterhand i mixen. Dessutom är dist en effekt som förstör ljudet...
  7. Lite off-topic, men måste ändå kommentera. Summering i t.ex Cubase påverkar inte ljudet alls, till skillnad från summering i hårdvarumiljöer där man alltid har en viss icke-linjäritet i alla elektroniska komponenter. Alla moderna DAWs (Cubase, ProTools, Sonar, Reaper...) summerar internt med 32-bitars flyttal. Det innebär att vid i stort sett samma signalstyrka hos alla signaler så har man 25 bitar att labba med. Avrundningsfelet på detta blir 1/(2^25) vilket ger en felprocent på 0.000003%. Denna felprocent är, skulle jag hävda, inte hörbar för någon annan än Stålmannen. I alla fall... just att ljudet inte påverkas alls vid summering i DAWs gör att inlärda mönster hos de rävar som suttit och mixat mycket vid analoga konsoller, och är vana att mixen "limmas ihop" vid summering, kan reagera och tycka att summeringen är skit i den digitala världen...
  8. Ett problem är att läkare oftast vill ta blodprov från vänster hands fingertoppar, men min hud är så tjock där så det går aldrig hål... De får helt enkelt ta på höger hand istället.
  9. Installerade Wavosaur för en tid sen, men har upptäckt att jag aldrig använder nån extern ljudeditor. Allt man vill göra med en wavfil går att göra direkt i Reaper, såsom; normalisera, kvantisera, ta bort missljud, fadea, lägga till effekter, mm mm mm...
  10. Verkligen intressant. Har tidningen Studio haft några artiklar i detta ämne? Om inte, så skulle det vara riktigt grym läsning!
  11. Det var ett förvånansvärt enkelt och nyttigt tips. 10 poäng på det! Mer sånt!
  12. Lät ju riktigt nice ju! Har du lust att beskriva lite mer ingående hur du gjorde? T.ex hur många spår? Vad spelar varje gitarr på varje spår? Vilka är reversade? Vilka har delayer?
  13. Känner också igen! Irriterande att inte komma på vad det är... Skulle kunna vara nåt med Dire Straits... Hm, när jag tänker efter så har de en låt som heter nåt i stil med "Why worry" som kanske låter ungefär så här. Tempot är nog hälften av tempot i din låt.
  14. Allt som laddas hem är exe-filen på totalt 3Mb. När man sedan kör igång exe-filen (för att installera programmet) så innehåller den komprimerat material som packas upp till den valda installationskatalogen. Installationskatalogen blir ca 8Mb stor efter installationen - men det är inget som har laddats hem extra under installationen. Det enda man kan behöva ladda i efterhand är användarmanualen som är en pdf-fil som ligger på cirkus 7Mb.
  15. Verkligen imponerande. 3Mb är nedladdningsstorleken. När man installerar det så är den uppackade versionen ungefär 8Mb. Men det är fortfarande imponerande. Det ingår över 100 st midi- och audioplugins, allt från arpeggiator till sidechainkompressor. Att de lyckats med att klämma in det beror på att varje plugin är en textfil som talar om för ljudmotorn vad den ska göra. Text komprimeras ju dessutom väldigt bra. Jag skulle gissa på att alla plugins i komprimerat format endast slukar 300-500kb nånstans... Det ingår också en demolåt som man kan lära sig en hel del av att pilla med. Om jag inte är helt ute och cyklar så är en av hjärnorna bakom Reaper han som gjorde Winamp. En väldans duktig programmerare som är så rutinerad så han kan åstadkomma denna sortens magi =) Reaper rekommenderas!
  16. Du behöver bara använda en instans av Edirol Orchestra. När du vill ha fler midispår så gör du så här: 1. Skapa nytt midispår. 2. Sätt 'out' till Edirol Orchestra (den plugin som redan finns) 3. Sätt midi channel till den midikanal som bäst motsvarar det instrument du vill ha. Här får du gå in i pluggen och kolla hur den har tilldelat olika instrument olika midikanaler. Äsch, jag är rixdålig på att förklara saker... Men jag hoppas du förstår själv när du går in i pluggen och tittar. Det är det som är nyckeln.
  17. kireslin

    Eq:a, tips?

    Nu kunde jag inte lyssna på dina mp3:or av nån anledning... Men jag får för mig att du vill ha lite mer punch i de högre registren på gitarren. Ett tips är ju att köra gitarrspåret genom en "tape-saturator", typ vst-pluggen Magneto om du kör Cubase. Där kan man öka på drivet rätt så fint. En annan grej, om gitarren inte är tillräckligt fet, är ju att spela in samma spår igen och sedan panorera spåren, med lite olika eq- och kompressorinställningar på de olika spåren. Men det har du kanske redan tänkt på...
  18. Voxengo's GlissEq såg ju riktigt, riktigt fin ut. Synd bara att den inte var jättegratis...
  19. Den pluggen finns här: MultiInspectorFree En annan sämpig grej med gratisversionen är att den bara funkar upp till 44.1kHz 😱
  20. Hejsan, jag funderar på om det finns nån gratis vst-spektrumanalysator som kan ta X antal stereokanaler som input. Det skulle definitivt hjälpa till i mixarna om man kan se (istället för att enbart höra) vilka instrument som fightas om samma frekvensområden. Man skulle ju iofs kunna skriva en sån plugg själv, men det vore mer lattjo ifall det redan fanns nån. Hittade nån plugg häromdagen som i gratisversionen kunde visa max fyra kanaler samtidigt. Men jag vill ha mer! 😱
  21. Tack för visat intresse! Det känns som att man får sitta med papper och penna tillsvidare då för att flytta projekten, samt exportera enstaka midifiler och audio som bwf... Har man tålamod så bör det ju funka 🙂 Hoppas att de lägger in stöd i Reaper för att läsa OMF i framtiden!
  22. Har nyligen upptäckt det eminenta programmet Reaper, som jag måste säga är bra mycket bättre än t.ex Cubase på många områden (dock inte midi-editering). Framförallt är det bättre på signal-routing och frigörande av processorkraft under mixning. Dessutom är det gratis i början och kostar drygt 200 spänn när man bestämt sig för att det är bra 🙂 Jag har suttit på Cubase i några år nu, men kommer att flytta helt och hållet till Reaper. Då finns det ju en hel del projekt från Cubase som man skulle vilja exportera... Är det nån som vet nåt bra eller halvbra sätt att få över så mycket information som möjligt från ett Cubase-projekt till Reaper?
  23. Mike Oldfield's bok "Changeling" (från 2007) borde man nog kunna rekommendera. Har inte läst mer än recensioner av boken, men den verkar vara ap-intressant.
  24. De enklaste sätten är oftast de bästa. Att jag inte tänkte på det... 😉
  25. Vad är bästa sättet att få en fet stereosynt att hamna långt bak i ljudbilden? Där man dessutom kan urskilja ungefär var den kommer ifrån? Räcker det att jobba med reverb och eq, eller måste man dessutom på nåt vänster jobba med en stereoexpander som är inställd på värden under 1.0? Har inget jättekonkret exempel på vad jag menar, men en del Genesis-låtar har en otroligt djup ljudbild med sång och trummor längst fram, gitarrer och leadsynt åt sidorna och syntpads långt, långt bak i ljudbilden. Detta lämnar ett riktigt schysst "hål" i ljudbilden där det känns som man kan höra en knappnål falla.
×
×
  • Skapa ny...