Jump to content
Annons

InDescent

Medlem
  • Antal inlägg

    27
  • Gick med

  • Senast inloggad

Allt postat av InDescent

  1. Promo är kort för promotion, det vill säga reklamsyfte. Listpris är en rekommendation från tillverkaren till butiken och baseras på en relativt hög vinstmarginal. Nu har vi nästan bara stora musikkedjor i Sverige som kan beställa in stora mängder centralt och pressa ner inköpspriserna och ligga under listpriset. I regel ligger alla musikkedjor under listpriset i konkurrenssyfte så listpriset är egentligen meningslöst att jämföra med
  2. Florian det verkar inte gå in hos dig. Det handlar inte om att ta ställning för eller emot dynamik, det handlar om att arbeta efter olika förutsättningar! Poängen var att bara för att man inte har arbetat efter just dina personliga premisser och smak så är ju inte det automatiskt fel. Nu när produktionerna i stort sett inte kan bli mer komprimerade och radion inte längre är den självklara vägen för marknadsföring så är det mycket troligt att trenden vänder till fördel för mer dynamik. Men dynamik handlar inte bara om kompression och ojämna volymnivåer, utan att lyckas ge alla frekvenser samma utrymme utan att någon tar över och döljer andra. Det är ju det svåra i mixarbetet så att säga. Målet är väl att hitta en teknik där vi inte behöver välja mellan kompression eller dynamik, utan vi får både och. Smarta kompressorer som inte har fast inställningar utan ändrar inställningarna automatiskt efter förutsättningarna kanske vore något för industrin att utveckla! (Det kanske finns redan, någon som vet?) Alla producenters naturliga srävan är att skapa någon som gör sig rättvisa hos alla konsumenter! Om du kan göra en mix utan kompression som låter bra i en 300-kronors skitbandare från ÖB så ska jag personligen geniförklara dig.
  3. Ja men va fasen, ska man snacka rätt och fel kan vi stifta lagar mot smak på samma gång. 😳
  4. Say what? Har dom "gjort" fel? Finns det rätt och fel hur man målar en tavla? Nä, och det finns inget rätt och fel hur man mastrar en skiva. Om en ljudtekniker mastrar en skiva till fulla nivåer utan någon som helst dynamik är för att skivbolaget vill ha en radiovänlig produktion. Så man har knappast "mastrat skivan fel", man har bara gjort exakt det som är beställt.
  5. Spela in gitarrerna i mono och panorera ut dom i stereobilden. Har du bara en gitarr i din produktion kan det vara lämpligt att spela in i stereo för en fylligare ljudbild. Men flera gitarrer i stereo är bara grötigt, dessutom är det är det skitstruligt att panorera stereospår, vilket strular till det i mixen.
  6. Inspelning, mixning och mastring bidrar ju alla till helheten! Min poäng var att mastring kanske tar en halv dag och är något man rimligtvis kan ha råd med att få utfört av ett proffs. Mixning är ett riktigt hästjobb som kan ta hur lång tid som helst och om man ska låta få det gjort professionllt kan man lika gärna hyra hela studion med tekniker från början. Grejen är ju att om det gick att bara kopiera ett sound rakt av skulle alla göra det. Men demonproducenternas alla trick är yrkeshemligheter dom inte är så sugna att på avslöja.
  7. Drivrutinerna? du skämtar aprillo 😕
  8. Den är MIJ och kostar ny rynt 7 700! Baritoner har varit jobbiga eftersom dom flesta tillverkas med syftet att spelas sm bas, med pickups för just det syftet och helt absurt tjocka strängar. Men Jaguaren kommer med .11 strängar på, och är gjord att spelas som gitarr! Jag bytte till .10 och stämde upp till c. Fläskade på med massor med fuzz. Det bästa var att alla banden låter helt perfekt. Med mina andra vanliga nedstämda gitarrer med .13 på är det omöjligt att spela ett rent öppet ackord. Med Fendern går det som en dröm. Om ni är gnisslare och vill spela snabba licks och solon så kanske inte Jaguaren har den snabbaste halsen dock.
  9. Med tanke på ditt syfte med kortet så har du några punkter att tänka på. kortet bör ha någorlunda vettiga preamps, annars måste du senare tvngas köpa en separat preamp och då drar pengarna iväg. Kortet måste ha separat instrumentingång, det går inte att plugga in intrument i lineingången. Kortet måste även stödja fantommatning till din mikrofon. Jag gillade Behringers B-Control BCA2000 som fasen. Då får du mycket fysiska rattar och reglage, funtionella preamps, intrumentingång och fantommatning. Nu kostar det över 1 000 spänn iofs! Om jag vore dig skulle jag strunta i ljudkorten i 1 000 kronors prisklassen eftersom du snart kommer att tröttna på dess begräsningar, och måste hela tiden köpa kringutrustning. Men hela tiden så byter folk upp sig och säljer sina gamla kort. Håll ögonen öppna för begagnade ljudkort som nya kostade runt 2 500-3 000 som du nu kan få för en tusenlapp. http://www.behringer.com/BCA2000/index.cfm?lang=GER
  10. Jag har DFH Superior, Custom & Vintage och Add-on. Bättre ljudkvalitet kan man inte få.
  11. Det finns ju flera som jobbar på heltid med motivlack i airbrush, men jag tror det kostar som det smakar också. Hör dig för hos www.flickan.com vad det kan kosta. Det bästa är ju om du monterar ner och du slipar själv så behöver du bara lämna in för airbrush.
  12. InDescent

    *redigerat*

    Ja alltså kanske inte hela världen om det sladdrar, men det värsta är ju om du blir trött mitt i gigget och får mjölksyra i handen och fingrarna 😏 Men det beror ju på vad ni spelar? Låtarna kan du torröva hemma i soffan, eller ännu bättre gå omkring med basen så du inte vänjer dig vid högerhandens vinkel i soffan. Man vänjer sig snabbt att nå andra strängar på ett visst sätt, sen när man står blir det lite annurlunda, det är bra att vara van vid båda. Minst ett par generalrep bör ni hinna med så ni vet att allt funkar. Inte bara för din skull, för alla i bandets skull! 😉
  13. Om du ändå spelar i H varför inte testa en Fender Jaguar Baritone HH som kommer från fabriken stämd i H. Never skaller och slappa strängar igen. Den har två humbuckers.
  14. Jag gillar basen som f-n! Vad har basisten för prylar? 😆
  15. Pratar du lajna från en emulator eller pratar du lajna direkt från gitarrförstärkans preamp? Grejen är att om du lajnar direkt från preampen så kastar du bort din stärkare från inspelningen. Du missar flera steg som formar ditt sound. Du missar powerampets påverkan på ljudet, du missar högtalatkabinettets färgning av ljudet och kanske viktigast av allt du missar mikrofonens färgning av ljudet. Att micka upp är ju lite klurigare men roligare när det låter bra. Lajnar du slipper du bekymra dig över rummets akustik.
  16. Det var ju inte den dyraste grejen att snåla in på!
  17. Jag kanske har repeterat en massa nu... men grina då 😆
  18. Oavsett vilken utrustning In Flames använt så tror jag inte att du har råd matcha deras budget! Att tjafsa om gitarrmickar och preamps är helt meningslöst, dom har förmodligen använt olika utrustning för olika låtar. Men gör så gott du kan med den utrustning du har. Lägg sen ner lite pengar på att låta ett proffs mastra din inspelning med en In Flames-skiva som referens. Det är här ljudet tar form. Du kommer aldrig få ett exakt sound som In Flames, men kanske nåt jäkligt grymt ändå, och i en sketen festivalbandare kanske man inte hör någon skillnad 😄 😆 Angående metalsound och rörstärkare så har ALLTID rörstärkare varit det bästa att tillgå.. behöver jag ens nämna Mesa/Boogie Triple Rectifier? Att prata om Line6 Pod:ar som ska emullera LJUDET från en Triple Rectifier är ju meningslöst för all cred går ju fortfarande till Rectifiern. Poden är ju inte ett eget ljud. Om man börjar använda sig av Line 6:s egna ljud kanske man kan tro att man använder Pod:ens egna ljud, men det är inte heller sant. Line 6 har bara tagit emulleringen av preampen från existerande förstärkare och kombinerat den med emulleringen av powerampen från en annan förstärkare. Till exempelt tagit preampen från en Triple Rectifier och parat ihop den med powerampen från en Diezel. Men dom har ju inte så att säga byggt en helt ny stärkare från scratsh och sen emullerat den, bara klippt och klistrat lite i en dator med andras stärkare. Att börja jämföra ljuden mellan Pod och rör är en dödssynd dock. Det är något man bara inte gör. Skulle man nu ändå göra det plockar man nog inte upp Pod:en igen.
  19. Gå till närmsta gymnasieskola och fråga om lackeringseleverna behöver ett nytt projekt. Då betalar du bara materialkostnaden. Ta reda på vilken sorts lack som är rätt för din gitarr bara.
  20. Med så mycket skaller så har du stämt ner eller?
  21. InDescent

    *redigerat*

    Om du är gitarrist, är ovan med bas så GLÖM fingerspel, kör med plektrum som du är van vid. Du måste vara jämnstark i fingrarna annars blir dina toner ojämna och sladdriga, den här styrkan hinner du inte öva upp. Du kan även börja stöta emot strängarna med naglarna om du är ovan, vilket kan låta skit. Du är ju gitarisst så öva skalor du kan, öva upp snabbheten med altererande up- and downstrokes för att få in en bra rytm. Sikta på att noterna ska bli så jämna som möjligt i både styrka och ton. MEN DET VIKTIGASTE AV ALLT: LÄR DIG LÅTARNA VÄL. Kan du låten utan att behöva stå och tänka efter utan bara gungar med i rytmen så brukar det lösa sig.
  22. Pröva även munspelsmick eller bandmick som ger ljudet karaktär då man i rap inte strävar efter renast möjliga ljudet. Annars är väl puffskydd och den fetaste kompressorn du kan hitta ett bra tillägg.
  23. Jag tycker det är en lite märklig tråd! Alla öser förslag på sina egna feta favoritriggar, men knappt någon frågar vilken typ av musik du ska spela in. I studion är 100W topp och 4-tolva ganska onödigt då du inte behöver blåsa på speciellt högt. Peavey Bandit är en bra billig kombo som använts i många metal och rockproduktioner. Vox AC30 låter alltid bra i pop, rock, indie, emo sammanhang, men i studion kan du nöja dig med AC15. Men eftersom du inte är gitarrist och inte riktigt vet vad du är ute efter så överväg en plugg till att börja med. Där kan du välja och vraka mellan förstärkare och effekter, och när du väl hittat "ditt sound", så kan du då gå ut och köpa the real thing. Amplitube 2 eller GuitarRig låter bra, och om någon nu hävdar motsatsen så är densamme en sopa på att spela in. Det är viktigt att det inspelade grundljudet blir bra och att man använder ett kvalitativt guitar-interface används (PRS/Waves High End Recording DI Box till exempel). Jag har sett folk plugga in sina gitarrer mixerbordet och sen bli griniga och hävda att Ampitube låter skit. 🙂 Att köpa en modelleringsstärkare är också en bra idé då det ger stor flexibilitet, dom låter i regel mycket bra med undantag av dom billiga versionerna. Line 6 Spider 3 t.ex saknar den där extra dynamiken i rörstärkarna och metalljuden säger bara - fräs - låter skit rent ut sagt. Vetta II däremot låter helt fantastisk överallt, och ger dig över 80 förstärkare att välja mellan. Men så kostar den en slat med. Men mitt råd är i alla fall att vänta med "fetingriggen" tills du vet vad du ska ha, och är det bara i studiosammanhang den ska användas så är en rigg bara platskrävande.
  24. Ett bra tips är väl att lära sig att skruva till ljudet och mickplaceringar. Micken gör ju trots allt bara halva jobbet oavsett priset.
  25. Ok, eftersom jag har en så lång sladd så testade jag att flytta elförsörjningen till en annan del av rummet och stoppade in det i ett annat uttag. Vips så blev det tyst i micken 🙂 Så tydligen är det något fel med det uttaget. Är det bara med mikrofoner jordningsfel kan ge problem? Kan jag t.ex plugga in en gitarrstärkare där utan problem? Tack för hjälpen!
×
×
  • Skapa ny...