Jump to content
Annons

Jobb för ljudingenjör utbildad i LA


Molle

Recommended Posts

Tjena!

Jag är inte riktigt säker på om detta är rätt avdelning för denna fråga, men det här var stället jag tyckte var bäst.

Jag är 20 år och pluggar Audio Engineering på Musicians Institute i Hollywood, Los Angeles.

(Länk: http://www.mi.edu/audioengineering)

Jag avslutar min första "quarter" (kvartalstermin) imorgon och börjar bli nyfiken på vilka möjligheter det finns för jobb hemma i Stockholm.

Utbildningen jag går är 9 månader där jag pluggar 6 månader för Recording-, Mixing, Mastering Engineer och Music Producer. De sista 3 månaderna är Post-Production för film och TV (dialog, ljudeffekter, musik för film osv.)

När jag tar examen kommer jag vara Certified Operator i Pro Tools för musik och post-production, certifierad för Logic, ha erfarenhet av SSL- och NEVE-konsoller, praktiserat i en studio i LA osv.

Jag har redan lärare som har arbetat med Prince, Earth, Wind and Fire mm. och jag har bla. varit med på sessions med Dean Brown och musikerna från The Tonight Show Band.

Så min fråga är vad det finns för möjligheter när jag kommer tillbaka till Stockholm. Om det kanske finns något jobb som assisterande ingenjör i en studio eller så, eller bara praktikant.

Är det någon som har koll på om det finns jobb inom studiobranchen för en nyexaminerad ljudingenjör?

Blir otroligt tacksam för alla sorts svar!

/Jacob

  • Gilla 1
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jiises?!

Bara att gratulera. Men JAG skulle aldrig i helvete åka hem till Sverige för jobb liknande det du är utbildad för. TV? Suger, FILM ? Suger ännu mer... Det enda kan väl vara som svensk producent/låtskrivare som funkar bra utomlands med stationering hemma.

Nej fan, om jag vore dig så skulle jag stanna kvar, jobba som en idiot och försöka få in en fot. Fan du är ju redan i Hollywood?!!! Kanske jobba med Sound-FX-film eller mix.

Det kanske slutar med att du står där och får en Oscar för bästa whatever inom ljud om 10 år eller så?

Jag hade aldrig nånsin åkt hem, men det är jag!

  • Gilla 3
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag vet det verkar nog lite konstigt att åka hem, men det är skitsvårt att få visum och jag gillar inte att bo här.

Jag vill absolut jobba här men jag känner inte riktigt för att bo här.

Det känns ändå som Sverige är stort musikland och det finns väl en del studios runt om i Stockholm?

Jag letar efter mer erfarenhet i första hand, för att senare starta eget.

Tack för svaret!

Link to comment
Dela på andra sajter

Få jobb som ljudtekniker är nog inte det lättaste i Stockholm trots alla studios (tro mig jag har försökt och det tog 1 år 😛 )

Men om du verkligen vill jobba med det i just Stockholm så kan du ju kolla med AF kultur om du har behörighet för att söka jobb via dom, en hel del som anställer därifrån kan nog se det som +

i kanten om det är en respektabel utbildning på engelska 🙂

Link to comment
Dela på andra sajter

Sitter nere i Santa Monica jag, kan inte för allt i världen förstå varför du skulle vilja åka hem? It's the golden coast! På studentvisumet får du ju stanna ett år efter utbildningen om du kan få jobb... Efter det jobbvisum etc. Nåväl, St. Patricks Day och Guinness ligger på halva priset på Vons/Pavillions, höpp höpp!

Link to comment
Dela på andra sajter

fan va shysst med svar!

TimB: Jaha, sa arbetsformedlingen annonserar sanna jobb. Det ska jag kolla upp.

Fertan: Fan va soft. Pluggar du pa Santa Monica College?

Vad International Office har sagt pa skolan sa maste man som minst ga en Associate utbildning pa 18 manader for att fa ett OPT-visum och jobba i landet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Yep, tyvärr, måttligt rolig skola, men är väl bara att hålla ut tills transfer! Men det låter ju som att det skulle kunna stämma, hur lång är din utbildning? Bara en quarter eller två? Jag hade siktat på att ordna en associates om jag varit du, är ju ca 2 år beroende på antal units du tar, men den tiden här i solen är ju knappast något att klaga på!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jaså den är inte så kul? vart hade du tänkt och plugga sen då?

Min utbildning är 9 månader, 3 quarters.

det var det som va tanken från början, att göra associate. Det jag skulle behöva göra då var ett Performanceprogram (spela ett instrument) med emphasis i Audio Engineering. Jag har lirat gura i ett par år så började gitarrdelen i höstas, men jag kände rätt snabbt att det inte var min grej, så jag hoppade av den utbildningen.

Jävligt synd att Audio Engineering bara finns som Certificate. Skolan är nog bland de bästa i världen vad gäller Audio Engineering med tanke på att du är i en musikskola och inte i en Audio Engineering skola.

Solen går faan inte att klaga på!!!

Nä men det löser sig nog rätt bra det här. Ville bara se om det var någon som visste något på hemmaplan.

Tack ännu en gång för svaren!

Link to comment
Dela på andra sajter

TimB: Jaha, sa arbetsformedlingen annonserar sanna jobb. Det ska jag kolla upp.

Du måste kolla med dom dock om du har behörighet som sagt, själv har jag inte det för att jag gick bara gymnasiet och ingen godkänd högskole/universitet-utbildning men maila dom och kolla om du kan få komma in på din

utbildning, men dom är jääääääävligt stränga om vilka som får söka jobb. Man måste jobbat minst 18 månadeer heltid på 3 år för att dom ens ska tänka på det och då måste man visa upp fakturor och skit speciellt om man frilansar.

Men ta och släng iväg ett mail som sagt och se vad dom säger 🙂 om du har tur så kan du få komma in AF Kultur Media Öst

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu har jag aldrig varit i LA, men rent spontant så känns arbetsmarknaden väldigt annorlunda där än i Stockholm. I LA har varje studio inhyrda tekniker, ofta två, som sitter med och sköter ljudet vid inspelning. Sedan läggs mixarna alltid ut på någon som är specialiserad på det, masteringen på ytterligare en part osv. I Sverige gör vi det mesta själva förutom kanske mastering och i vissa fall även mix. Att ha en anställd som mickar upp och gainar in är knappt att tänka på här.

Med andra ord spelar din examen mindre roll i Sverige då du (nästan) kan glömma att bli anställd studiotekniker, utan man får nästan alltid bli egen istället och jobba sig upp. Arbetsmarknaden lär vara hård i LA också, men där finns betydligt fler studios och som sagt säkerligen fler anställningsmöjligheter per studio också...

Link to comment
Dela på andra sajter

Om man går en Associate Degree på 18 månader får man efter att studierna är slut ansöka om ett OPT-visum. Med det får jobba inom den bransch man är utbildad i, i 1 år.

Jag går bara en Certificate på 9 månader så OPT-visum kan jag inte få.

TimB: Ett mail blir det!

Behöver man ha jobbat 18 månader heltid inom musikbranschen eller bara 18 månader allmänt?

wiik: Jag kanske kan börja som praktikant då. Jag kan ju spela in och mixa rätt bra och kommer lära mig att mastra bättre nu nästa termin också, så jag kanske kan komma in nånstans på det sättet.

Eller är det bara att starta eget helt och hållet som gäller?

Link to comment
Dela på andra sajter

burkish (oregistrerad)

Tror du har bättre chanser att få ett jobb i LA med de kontakterna som lärarna på skolan har och den enormt mycket större arbetsmarknad som finns där. Tyvärr tror jag inte att dina 9 månaders utbildning kommer ge dig så mycket i Sverige om du ska konkurrera med Ljudingenjörer som har utbildning på 4 år och uppåt. Din utbildning kommer inte att klassas som adekvat för Af kultur det kan jag nästan med säkerhet säga för det kräver att du avlägger en examen på universitetsnivå eller har haft en längre karriär inom kultur vilket du inte kan göra på 9 månader. Mitt råd är använd dina lärare i LA och fixa ett jobb där!

EDIT: Kollade på sidan och föreslår att du går klart och tar en bachelor i ämnet! Jag vill även understryka att denna utbildning inte gör dig till ljudingenjör i akademisk bemärkelse.

Redigerat av burkish
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...