Jump to content
Annons

Bullrets inverkan på hjärnan


debatt

Recommended Posts

Buller kan orsaka stroke

En ny omfattande dansk studie visar att den som bor med trafikbuller utanför dörren löper ökad risk att drabbas av stroke, rapporterar Vetenskapsradion.

Danska läkare har följt upp 1900 strokepatienter och undersökt om det är mycket eller lite trafikbuller där de bor. Resultaten visar att risken att drabbas av stroke när man är över 65 år gammal ökade med 27 procent för varje 10 decibel trafikbuller kring bostaden.

Om orsakssambandet stämmer betyder det att åtta procent av alla strokeanfall i Danmark beror på buller och om man översätter de danska siffrorna till svenska förhållanden skulle det motsvara cirka 1000 bullerrelaterade fall av stroke varje år.

[Källa: Vetenskapsradion 2011-01-26 © Netdoktor.se Besima Simsek.]

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Jag hörde också om denna studie. Man kan undra om de har korrigerat för socioekonomikska faktorer som att t ex de med hög inkomst i högre grad kan välja var de vill bo och då kanske inte intill en bullrande trafikled? I denna grupp kan man också tänka sig att man oftare väljer bort rökning, motionerar mer, äter sunt har mindre övervikt etc vilket också minskar risken för stroke.

Redigerat av equality
Link to comment
Dela på andra sajter

Enligt DN har man korrigerat för bl.a rökning.

"Detta samkördes med uppgifter om bullernivåerna i personernas boendemiljö, och resultatet rensades statistiskt för störande faktorer som exempelvis rökning, motion och kroppsvikt som också påverkar strokerisken. Dessutom kontrollerades resultaten för effekten av luftföroreningar – som ju ofta sammanfaller med buller."

Link to comment
Dela på andra sajter

Die Hard (oregistrerad)

Enligt DN har man korrigerat för bl.a rökning.

"Detta samkördes med uppgifter om bullernivåerna i personernas boendemiljö, och resultatet rensades statistiskt för störande faktorer som exempelvis rökning, motion och kroppsvikt som också påverkar strokerisken."

Får man stroke av att se ens feta grannar jogga? :rolleyes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...