Jump to content
Annons

Moms på gage utomlands?


Johnny Boi

Recommended Posts

Tjabba forum. Ska lira med bandet i Danmark. Vi har ju företag och fakturerar själva vårt gage och vår reseersättning, vanligtvis inga problem. Men nu är ju då frågan hur det är med moms på gage i Danmark? Vi har ju ingen moms alls på gage i Sverige, men nu måste vi kanske lägga på 25% då? På danska wikipedia (vars artiklar f.ö. inte direkt var fullproppade med information...) verkar det nämligen som att danskarna kör 25% på ALLT - inga undantag, inget strul. 🙂

Följdfrågan blir då vart de här pengarna ska ta vägen, men det enda rimliga är väl att vi ska betala in dem till danska skatteverket. Förmodligen då på något slags importkonto kanske?

Peace

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Nu vet jag inte om det skiljer sig när det handlar om tjänster, som det är i detta fallet - men om jag säljer varor till ett momsregistrerat företag i annat EU-land, så debiterar jag ingen moms - utan då är det kundens sak att ta hand om eventuell moms i sitt land i sin egen redovisning - och alltså inget jag behöver fundera över.

Ni kommer ju att fakturera i SEK från ett svenskt företag, så det känns som om det borde funka likadant, tycker jag...

Ring eller maila till Skatteverket och kolla för säkerhets skull.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har kollat upp lite mer nu. Kulturella tjänster är undantagna från huvudregeln om omvänd skattskyldighet (läs mer).

Vanligtvis är det så att om tjänsten säljs till en näringsidkare utomlands anses tjänsten vara omsatt där köparen är etablerad. Om den säljs till en privatperson anses den omsatt i det land säljaren är etablerad. Men även här är "kulturella tjänster" och "aktiviteter av underhållningskaraktär" undantagna - de anses alltid som omsatta där de faktiskt äger rum. Reglerna för undantagen ändras dock fr.o.m. den 1 januari 2011 (läs mer).

Det verkar alltså som att vi ska lägga på dansk moms på gaget, och sedan betala in den till danska skatteverket. Så då är ju den kvarstående frågan: vilken procentsats är det på moms för gage i Danmark?!

Redigerat av Johnny Boi
Link to comment
Dela på andra sajter

nej det är kunden som sköter det.

Normalt är det den som säljer varor eller tjänster som tar ut moms vid försäljningen och betalar in den till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som är skyldig att betala moms till staten. Här kan du läsa om vad omvänd skattskyldighet innebär när du är säljare respektive köpare.

När ska du använda omvänd skattskyldighet?

Du ska bara använda omvänd skattskyldighet i vissa bestämda fall. Som säljare kan du alltså inte välja om du ska låta köparen redovisa momsen eller inte. Omvänt måste du som köpare redovisa momsen när omvänd skattskyldighet gäller.

För utländska företagare är omvänd skattskyldighet huvudregel vid försäljning till skattskyldiga köpare av varor och tjänster med anknytning till fastigheter som finns i Sverige. Den utländske företagaren kan dock begära att själv bli skattskyldig för sådan försäljning.

Vid handel inom Sverige

Vid handel inom Sverige gäller omvänd skattskyldighet i följande fall:

vid omsättning av de flesta byggtjänster till företag inom byggsektorn

under vissa förutsättningar vid omsättning av investeringsguld.

Vid handel inom EU

Vid handel inom EU:s momsområde gäller omvänd skattskyldighet i följande fall:

när en vara transporteras mellan två länder och under förutsättning att köparen åberopar ett giltigt momsregistreringsnummer i sitt land

vid försäljning av en tjänst enligt huvudregeln till en näringsidkare i ett annat EU-land (då anses tjänsten omsatt, och ska beskattas, i det land där köparen är etablerad).

Undantag

För tjänster som inte följer huvudregeln gäller inte omvänd skattskyldighet. Det innebär att du som säljare kan vara skattskyldig i ett annat land och att en utländsk företagare kan vara skattskyldig i Sverige. Följande tjänster följer inte huvudregeln

fastighetstjänster

persontransporter

kulturella, pedagogiska, idrottsliga, vetenskapliga och liknande tjänster

restaurang- och cateringtjänster

korttidsuthyrning av transportmedel.

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/vadarmoms/omvandskattskyldighet.4.47eb30f51122b1aaad28000258292.html?posid=1&sv.search.query.allwords=omv%C3%A4nd%20moms

obs kopierat från skatteverket

kom ihåg att redovisa det rätt i momsrapporten, ska inte stå under försälning utan under ruta 39.

Redigerat av Nordic Sound
Link to comment
Dela på andra sajter

För tjänster som inte följer huvudregeln gäller inte omvänd skattskyldighet. Det innebär att du som säljare kan vara skattskyldig i ett annat land och att en utländsk företagare kan vara skattskyldig i Sverige. Följande tjänster följer inte huvudregeln

[...]

kulturella, pedagogiska, idrottsliga, vetenskapliga och liknande tjänster

Det var väl precis det jag skrev?

Kulturella tjänster är undantagna från huvudregeln om omvänd skattskyldighet (läs mer).

Alltså kommer inte köparen att behöva redovisa någon moms, utan det är säljaren som gör det, precis som vanligt. Ingen omvänd skattskyldighet=momsen funkar som vanligt.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...