Jump to content
Annons

Var är piano rollen i Ableton Live 7?


Svajen

Recommended Posts

Annons

Vet inte vad pianorollen är men om du menar tonerna längs en pianoklaviatur och hur man flyttar,förlänger, kvantiserar och ställer nivåer på anslag så är det fliken längst ner till höger bredvid den som själva instrumentet och eventuella effekter ligger på.

Live är genialiskt i sitt sätt att hålla allt i ett fönster men det kräver att man kan fälla ut saker som man inte behöver och att även fälla in saker som man inte det du behöver just då. Även att alla fält är skalbara. Det mesta som finns går att dra och slita i så att man alltid har ett anpassningsbart gränsnitt som är perfekt för det du jobbar med just då. Detta har man gjort för att man ska kunna hantera allt även på en laptop med dåligt grafikkort och låg skärmupplösning.

Allt detta är lysande om du frågar mig men det skilljer sig en hel del från det vanliga tänket. Ett tipps är att det mesta bygger på flikar som man kan fälla ut och in och att det ofta handlar om en tabnavigation (Tab betyderflik) men inte alltid. Vill man tex komma åt parametrar i ett midi-instrument handlar det ofta om att klicka på ikoner i just det fönstret för att kunna fälla ut allt. Dubbelklickar du däremot på instrumentet blir det bara ett smalt fält som visar att här ligger instrumentet men som ger dig plats att fälla ut allt annat som du behöver jobba med i kedjan.

Detta gäller allt i Live du kan tex. när du mixar i session view göra dom olika spåren precis så små som dom behöver vara genom att dra i vertikal och horisontalled. Låta trumgruppen vara ett smalt spår men då du behöver jobba med överhäng eller multippla kicksamplingar är det bara att fälla ut.

Detta är ofta markerat med pilar står pilen neråt är allt ihopfält pekar den åt höger är det som finns under den noden utfält.

Detta gäller även i vertikalled. Du kan ha upp till över 128 (Tror jag att det är) automatiseringar på ett spår och se alla samtidigt det är bara att fälla ut så mycket som du behöver. I detta fall är det ett plus och inte en pil.

Detta är ett paradigmskifte i gränssnittsdesign och kan kräva en liten stund att få kläm på men när du väl har det är det oerhört snabbjobbat.

Mitt tips är fäll ut det lilla nedersta fönstret längst ner till vänster för där står en liten förklaring till allt som du för musen över mer pedagogiskt än så är det sällan. De interaktiva tutorials som också finns i grännsnitet är också ett hett tips och synnerligen bra start.

Manualen är också mycket bra men den innehåller långt ifrån allt. Hemligheten är att lära sig gränssnittet. När du väl börjar få kläm på det kommer programmet att hjälpa dig med dom flesta frågorna.

Allt Gott och Lycka Till!

Redigerat av DivineCo
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...