Jump to content
Annons

Bygga diffusorer QRD


Pierre

Recommended Posts

Vi ska bygga diffusorer av typen endimensionell QRD (quadratic residue diffusor).

qrd42.jpg

Teori: http://www.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1990-15.pdf

Kalkulator: http://www.mhsoft.nl/user/ac.asp

Först lite bakgrund (och tips om du tänkt bygga själv!):

Som primtalsfrö använder vi 7 och som effekivt intervall 786-3825 Hz. Om man tummar lite försiktigt på måtten kan man då använda standardmått på reglar: 45x95, 45x70 och 45x45, vilket är smidigt eftersom man slipper mycket sågande! Som bottenplatta använder vi 12 mm plywood. Diffusorn ska vara är 120 cm hög och ca 70 cm bred (beror på bredden på avdelarna mellan facken) med två cykler efter varandra (att upprepa cykeln kanske inte är optimalt, men det möjliggör att man använder standardreglar). Vi ska bygga ca 14 QRD:er.

Nu till min fråga:

Har ni några tips på bra material att använda som "avdelare" mellan "facken" (wells)?

Som jag förstått det ska det ur akustisk synvinkel vara så tunt och hårt som möjligt. Men en annan viktig aspekt är priset! Exempelvis finns färdig planhyvlad furu 95x8 mm, vilket är smidigt och snyggt men väldigt dyrt på 28,50 kr/m (Coop Bygg). Den kanske också är väl bred på 8 mm per avdelare? Ett annat alternativ är att ta någon board och själva såga till. Tunna boards är tyvärr ofta både mjuka och ganska fula... Nog svåra att såga till själv om man inte har en avancerad såg. Eftersom vi tänkte ha dem helt obehandlade vore det fint med något som matchar färgen hos de ljusa reglarna. Plywoodboards är inte så snygga när man ser de sammanpressade lagren. Kanske finns det något material som vi inte tänkt på som skulle passa? Pressat, tunt och hårt papp? Eller kanske är tjockleken på avdelarna inte så viktigt för diffusionen? Hur har ni andra som byggt QRD:er gjort?

Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Plywoodboards är inte så snygga när man ser de sammanpressade lagren.

Juteväv, högtalartyg eller annan textil!?!?

Strimlad plywood är nog ett bla val. Om det är en hård konstruktionsboard.

Men hur har Ni resonerat, för att slutligen hanma på 14 st QRD:s?

Vänligen

Gubben i Kalmar

Redigerat av Gubben i Kalmar
Link to comment
Dela på andra sajter

Plywoodboards är inte så snygga när man ser de sammanpressade lagren.

Juteväv, högtalartyg eller annan textil!?!?

Strimlad plywood är nog ett bla val. Om det är en hård konstruktionsboard.

Men hur har Ni resonerat, för att slutligen hanma på 14 st QRD:s?

Vänligen

Gubben i Kalmar

Tack för svaret. Jag har varit bortrest och därför kommer svaret lite sent...

Menar du att dölja avdelarna med textil, eller att avdelarna ska bestå av textil? Tyvärr är nog båda inga bra idéer eftersom diffusionen bygger på att materialet är hårt och icke-absorberande. I och för sig kan man kombinera diffusion och absorption, men i detta fall är vi enbart intresserade av diffusion. Högtalartyg är väl näst intill icke-absorberande, men att täcka avdelarna med detta verkar krångligt och dyrt.

Som sagt undviker vi helst plywood eftersom det inte ser så tilltalande ut när lagren blir synliga på fronten av diffusorn.

Det är ca 20 kvm golvyta i en del av ett inspelningsrum som ska vara så "levande" som möjligt. Eftersom det är parallella väggar behöver fluttereko tas bort. Av de plana väggytorna blir det lätt kamfiltereffekter. Vi kom fram till att ca 14 QRD:er skulle förbättra situationen avsevärt (i kombination med några skyline-diffusorer). Men det är en avvägning mellan kostnad och effektiv diffusion; helst skulle det varit bra med dubbelt så många...

Några andra idéer till något hårt, tunt, lättarbetat och billigt material för avdelarna? 😄

En annan lösning är att designa bort problemet genom att bygga QRD:erna helt utan avdelare. Men jag känner inte till hur detta påverkar akustiskt och har heller inte hittat några fakta om det på nätet. Någon som vet?

Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det nåt fel på spraylack? Då slipper man ju se plywooden. 😉

Ja, det är en tanke. En täckande färg då, om det ska dölja... Om man målar innan den är ihopsatt kan man väl använda pensel,

eller finns det någon fördel med spraylack även då?

Att låta den vara obehandlad har jag tänkt av flera anledningar: Det är billigast, det går snabbast, och jag tycker det ser fint ut

med det ljusa träet (råplan).

Har du någon erfarenhet av spraylack på obehandlat trä? Vilken ungefärlig åtgång kan man räkna med? Vad kan det kosta för en sån enhet som på bilden ovan?

Link to comment
Dela på andra sajter

spandaux (oregistrerad)

Om man vill ha något tunt och hårt bör man nog ta HDF, som MDF men istället för Medium så är det High Density Fibre(board). Det finns på 9 mm tjocklek och är ganska billigt. Vanlig MDF går nog också bra. MDF är lättare att få tag på, billigare och finns oftast i flera olika tjocklekar, 3, 6, 9, 12, 16 och så vidare... Furu råplan är ingen bra idé, det är mycket poröst och kan slå sig vid tunna tjocklekar i längder över 500mm, jag antar att det är helplanat du menar, råplan har tre hyvlade sidor och sågad baksida. Vilket är generellt för massivt trä, MDF rör sig inte ett piss, nästan. Plywood funkar väl bra det med men då gärna björk och inte furu om det skall vara hårt.

På större byggvaruhus kan man ofta få material uppsågat, vilket brukar gå på typ 50 spänn för att strimla upp en skiva.

Om du nu ska spraymåla är det viktigt att grunda med en schysst grundfärg, iofs alltid viktigt om den skall målas. Kör du bara plywood kan du ju köra en oljebets, vilket färgar och ytbehandlar trät i ett moment. ZAR är bäst; http://www.ugl.com/zarWoodFinishing/zarWoodStain.php

Annars är Timberex vitolja otroligt snygg även på furu; http://www.welinoco.com/?mcf=product/produ...B370F29273E403F

Lycka till!

Redigerat av spandaux
Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för tipsen!

Det blev plywood 4mm till avdelarna mellan facken.

Hela diffusorn är obehandlad än så länge. Vi ska nog ha det så därför att det är enklast och billigast, och ser bra ut också.

Det blev 17 fack, 80,5 cm bred (pga att det stämde med MDF-skivan vi använde som grundplatta). Den är massiv, nästan så att man behöver vara två för att flytta den...

Pierre

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...