Jump to content
Annons

Google har alldeles för bra minne


hammagrella

Recommended Posts

Försöker hjälpa min brorsa som hade en hemsida förut där han hade namn och adress (drev liten business). Sen la han ner skiten och gjorde i princip om hela hemsidan till något annat. Konstigt nog när han Googlar på sitt eget namn så hittar Google fortfarande den gamla sidan - som han har deletat från servern förstås. Ser ut som om Google har lite fotografiskt minne även för grejor som är borttagna. Äre så? Kan man göra nåt åt et?

Redigerat av hammagrella
Link to comment
Dela på andra sajter

Annons

Fenomenet beror på att Google (som alla sökmotorer) måste spara egna kopior av alla webbsidor för att kunna söka snabbt. Man laddar ner en egen kopia och indexerar den samtidigt som man håller reda på vart man hämtade kopian ifrån. Naturligtvis hämtar man nya kopior hela tiden för att sökningarna skall vara aktuella, men eftersom nätet är så stort tar det rejält med tid ibland. Flera veckor är inte helt ovanligt.

Idag borde den gamla sidan vara sökbar, men inte ge någon träff när man väl klickar på länken. Det finns då fortfarande möjlighet att se den gamla sidan genom att trycka på länken "cachad" i Google.

Lösning:

1) Vänta tills Goolge har indexerat om sidan och hittar det nya innehållet.

2) Prova att lägga till sidan för indexering hos Google och hoppas att de är snabbare på att indexera nya sidor än att indexera om gamla.

Överkurs:

Det finns ett antal projekt på webben som hämtar webbsidor kontinuerligt och sparar dem för framtiden. Dessa blir det svårt att plocka bort informationen ifrån. Exempel är "The Wayback machine" och svenska "Kulturarw3" på Kungliga Biblioteket.

Alltså: lägg aldrig ut saker som du någonsin tror att du kommer att ångra för de försvinner aldrig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...