Jump to content
Annons

Ljudkort för laptop?


DanceMannen

Recommended Posts

Hej!

Vill gärna ha lite hjälp angående ljudkort för laptop. Funderar på att köpa en laptop inom kort, men är osäker på ljudkortet. Om man köper en Dell computer t ex som jag funderar på, så är knappast ljudkortet av någon högre kvalitet för musikproduktion/audio. Ska jag köpa ett extern ljudkort och i så fall vilket och varför? Slipper gärna problemet att ha ett externt kort, det är ju trots allt smidigheten att kunna förflytta sig, med en laptop man vill åt.

Någon som har andra tips om ljudkort eller laptop för musikproduktion så är jag tacksam för alla tips.

Link to comment
Dela på andra sajter

Annons
musik (oregistrerad)

Hej!

Se gärna mitt Test av E-mu 1616 del 1. Tråden ligger i "Ljudkort". Det är ett bra externt ljudkort i PCMCIA-format, speciellt avsett för laptop. Tyvärr kan man så vitt jag vet bara använda USB-ljudkort externt om man vill köra på batteri och slippa nätkoppling. Hursomhelst är det ju också så att bärbara pc inte kan snurra särskilt länge under musikproduktion om det ska gå på batteri. Smart är då att ha köpt ett reservbatteri.

Själv har jag en laptop med Pentium 4-processor. Den klarar ca 70 min på batteridrift om man kör ordbehandling bara. Vågar knappt tänka på hur många minuter eller sekunder den skulle klara vid sequenserprogramanvändning och det externa ljudkortet.

Slutsatsen är att fullt portabelt med batteridrift blir det bara om du har ett-två extra batterier till din laptop och köper ett USB 2.0-ljudkort. Lexicon har väl ett bra sådant som står upp på höjden, vad det nu heter...?

🙂

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för din hjälp, ska fundera på detta.

Jag är ju ny på detta med musik på datorer. Kan jag använda ljudkortet via Firewire porten?

Link to comment
Dela på andra sajter

Självklart kan du använda FireWire för ditt ljudkort. Faktum är att det t.o.m är att föredra före USB på en Laptop. Firewire belastar inte datorns processor lika hårt som USB så du får ork över till andra mer kul saker på datorn.

Läs mer här i forumet här så hittar du säkert bra tips på bra FW-ljudkort

Link to comment
Dela på andra sajter

Tjo!

Jag skulle rekomendera det kort som föregårnde talare lobbar för. EMU 1616 är ett klockrent kort för laptopbruk. Om du vill spela in mic mm så har den en extern låda, vill du bara använda hörlurar på resande fot har det lilla PC2 kortet som sitter i en hörlursutgång! Tadaaah! Så portabelt och smidigt det kan bli. Kostar 4 papp.

Tjingeling.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har en laptop som jag inte använder till musikbruk i första hand, men har ändå självklart sett till att möjligheten finns... Har således inte köpt något extra ljudkort, utan använder det inbyggda, och för demoinspelningar fungerar det alldeles utmärkt. Visserligen brusar ju mickingången en del om man vrider på ingångsvolymen, men i a f för gitarr så behövs det inte alls, eftersom man nästan får ha ingångsvolymen på noll, även om jag kopplar gitarren rätt in i ljudkortet. Med Asio4all-drivrutinerna får man dessutom en klart acceptabel latency.

Link to comment
Dela på andra sajter

jag blir väl tvungen att sälla mej till både ardic och musik som rekommenderade E-MU 1616! (vi borde starta någon typ av maffiaklubb, grabbar!) självfallet beror ditt val av ljudkort på vad det är du behöver med in- & utgångar.. anledningen till att jag gillar E-MU 1616 så skarpt är att det både är portabelt om man så önskar (genom att bara använda PCMCIA-delen av kortet) men det har även en lagom mängd in- & utgångar genom breakoutboxen.

om du är bergsäker på att du inte behöver (eller kommer att behöva) mer än en ingång och en utgång så kan du välja Echo Indigo I/O eller DJ-versionen.. även denna är portabel och används på samma sätt som E-MU's 1616, dvs. genom PCMCIA-porten.

dina andra alternativ är sedan USB eller Firewire men valet här beror ju oxå det på hur mycket ljudkort du behöver.. ska du bara spela in ett spår eller två åt gången eller spela upp fungerar USB utmärkt (och är även billigare) men om du behöver mer än så är det firewire som gäller då USB inte är tillräckligt snabbt.

det finns säkert en massa trådar angående det här i den här delen av forumet och sen kan du ju kolla in future musics och computer musics gemensamma forum (futuremusic.co.uk - klicka "forum" i menyn) där du har ännu fler användare med bärbara datorer som har varit i samma position som du och ska välja ljudkort till sin bärbara.

Dance like nobody's watching;

Love like you've never been hurt.

Sing like nobody's listening

Live like it's heaven on earth.

-- mark twain

yo,

~ fårs

Link to comment
Dela på andra sajter

tja!

om du kommer att använda din bärbara för att producera musik så antar jag att du också behöver någon form av midi klaviatur. Varför inte då skaffa dig en sådan klaviatur med inbyggt ljudkort. själv kör jag med en Novation x station (klaviatur,synth,ljudkort, micförstärkare + effekter i ett och samma paket. mycket smidigt om jag får säga. hade varit ännu bättre om den var Firewire men e nöjd med usb2 också

det finns ju även andra tillverkare med allt-i-ett-paket lösning

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för alla goda och kloka råd, ändå lite osäker ...

Jag är nybörjare inom att göra musik på datorn och är lite osäker på vad som krävs. Jag kommer i första hand använda Cubase, ACID och Reason inklusive pluggar och mjukvarusyntar. Kommer även att använda samplingar.

Gillade tanken med ett midiklaviatur med inbyggd ljudkort. Kanske det är lösningen?

Vet inte om jag behöver en eller flera ingångar i dagsläget. Kommer med största sannolikhet inte att använda liveinstrument i någon större omfattning. Eventuellt spela in något gitarrspår eller sång.

Antar att Firewire är att föredra....

Letar vidare på FutureMusic och i forumet oxå...

Link to comment
Dela på andra sajter

Hittade lite info i en annan tråd.

Vad tror ni om M-Audio's Firewire Audiophile? Verkar vara det jag behöver eller?

Måste i o f s säga att E-MU 1616 verkade fett. kanske lite för dyrt bara. Verkar visserligen ha en hög med sköna mjukvaror mm till..

[ Bloke]

Har du något tips på något bra midiklaviatur med inbyggt ljudkort? Vet varken ut eller in just nu;)

Link to comment
Dela på andra sajter

musik (oregistrerad)

Hej!

Bland IEEE 1394a-korten finns flera alternativ: Kolla t.ex. in Presonus Firebox. Det kostar väl 4500 kr och därmed 300 kr mer än E-mu 1616 och har faktiskt "bara" Cubase LE som ingår, till skillnad från E-mu 1616:s programpaket på 9 solklart användbara program. Men är det ett firewire-kort du vill ha så är nog Fireboxen ett alternativ som sagt. Tänk dock på att det kan vara smart att köpa ett PCMCIA-kort (PC card-kort alltså), för du har du ju fortfarande FW-porten ledig, för t.ex. en hdd externt.

Om du tycker att 4200 kr för E-mu 1616 eller 4500 kr för ett Presonus Firebox är för mycket att lägga på ett ljudkort, vill jag påminna om att är det EN ENDA sak du ska satsa på i hårdvaruväg för att få så bra ljud som möjligt vid ditt musikskapande och för att du också inte ska tröttna så är det just att lägga pengarna på ett ljudkort! Vänta hellre några månader om det är vad som krävs för att du ska ha råd med det "rätta" ljudkortet. Du får det tillbaka i form av tillfredsställande ljud och så tröttnar du inte heller på att skapa, vilket kan vara fallet om ljudet är sisådär bara... Inget man tänker på direkt, men det blir så indirekt.

Att använda enbart instickskortet på E-mu 1616 är inget jag sysslar med och har inte riktigt förstått fördelen med det. Jag tycker det låter i princip lika bra i mina lurar om jag använder det inbyggda ljudkortet. Men jag har ju inte kommit så långt i testandet än, kanske nåt jag inte upptäckt ännu. Jag måste ha lådan med alla anslutningar ansluten i vilket fall som helst, för dels så kan man inte omvandla alla spåren i en låt till wav-format i stereo som sedan går att bränna på cdr utan den ansluten och dels har jag inga som helst audioingångar, typ line in, till min pc annars.

Skulle inte Studio testa E-mu 1616? Det är kanske i nummer 8 det kommer med?Jag ska i varje fall testa mer under helgen!

😠

:musik

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej igen!

Läste en annan tråd om E-mu 1616. Det verkar vara en hel del strul med kortet, bland annat så verkar VST effekterna bli väldigt sega, upp till 2 sekunder. Detta låter tyvärr som en varningsklocka för mig. Sedan verkar det som att PCMCIA kortet inte funkar till alla laptops. Jag kollade lite på Dell 9300, och det verkar inte stämma överrens.

Ett par konkreta frågor som jag hoppas någon kan svara på

1. "Klarar" jag mig på ett USB kort om jag endast ska Ableton Live, Reason, lite VST effekter och virtuella syntar? Eventuellt ska jag spela in någon sång med. Eller ska jag kräma på med ett bättre kort?

2. Skulle t ex Mbox 2 vara ett bra alternativ? (Vet att det finns andra trådar om detta, tyckte bara att det passade in i diskussionen:)

Blir mer och mer övertygad om att det är ett M-audio Firewire 410 som gäller för mig...

Synd att det är så få mjukvaror inkluderat i packetet bara (Ableton 4 Lite).

Redigerat av DanceMannen
Link to comment
Dela på andra sajter

kolla in Novation X-station, den finns i olika format.

jag har en själv och är mycket nöjd med den.

USB2 duger nog bra till dig...det ända jag stör mig på i det fallet är att

USB belastar proceccorn mera än firewire.

Mycket bra för mobil inspelning också pga den inbyggda förförstärkaren.

2 input 2 ut

tja

Link to comment
Dela på andra sajter

Elvlis (oregistrerad)

Hej!

Läste en annan tråd om E-mu 1616. Det verkar vara en hel del strul med kortet, bland annat så verkar VST effekterna bli väldigt sega, upp till 2 sekunder.

- Nja, jämförelsen blir väldigt orättvis då detta enbart gällde EMU´s egna DSP-effekter samt endast vid inspelning!

De övriga ljudkorten har ju inga egna DSP-effekter överhuvudtaget och med vanliga VST så funkar E-mu (för mig) fin-fint!

Vanliga VST-effekter kan man heller inte ha på vid fysisk inspelning alls, har själv aldrig lyckats i.a.f!

Redigerat av Elvlis
Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!
Läste en annan tråd om E-mu 1616. Det verkar vara en hel del strul med kortet, bland annat så verkar VST effekterna bli väldigt sega, upp till 2 sekunder.

- Nja, jämförelsen blir väldigt orättvis då detta enbart gällde EMU´s egna DSP-effekter samt endast vid inspelning!

De övriga ljudkorten har ju inga egna DSP-effekter överhuvudtaget och med vanliga VST så funkar E-mu (för mig) fin-fint!

Vanliga VST-effekter kan man heller inte ha på vid fysisk inspelning alls, har själv aldrig lyckats i.a.f!

För en nybörjare som jag...

Vad är DSP-effekter för något?

Link to comment
Dela på andra sajter

Har man en laptop så är ju tanken på ett keybord med integrerat ljudkort smutt.. Men som tidigare sagts.. det flesta sånna keyboard kör med USB. Men så kom jag precis på att Yamaha håller på att jobba fram en värdig efterföljare till MIDI som även integrerar audio mm.. Dom kallar det hela för MLan och det är baserat på FireWire.

Läs mer på http://www.yamahasynth.com/products/mlan så kanske dom kan ha en lösning som tilltalar. 😆

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!
Läste en annan tråd om E-mu 1616. Det verkar vara en hel del strul med kortet, bland annat så verkar VST effekterna bli väldigt sega, upp till 2 sekunder.

- Nja, jämförelsen blir väldigt orättvis då detta enbart gällde EMU´s egna DSP-effekter samt endast vid inspelning!

De övriga ljudkorten har ju inga egna DSP-effekter överhuvudtaget och med vanliga VST så funkar E-mu (för mig) fin-fint!

Vanliga VST-effekter kan man heller inte ha på vid fysisk inspelning alls, har själv aldrig lyckats i.a.f!

För en nybörjare som jag...

Vad är DSP-effekter för något?

DSP står för digital signal processor, dvs. en specialiserad extra-processor i form av hårdvara. i praktiken innebär detta att om du använder dej av DSP-effekterna i E-MU 1616 så anstränger sig inte din processor för att fixa detta utan DSP-kortet tar hand om det istället.

det finns andra DSP-kort oxå, framförallt i PCI-format (för stationära datorer) där vissa pluggar fungerar genom dessa. sök tex på UAD-1 för mer information..

Link to comment
Dela på andra sajter

OBS Med varning om ett ganska långt inlägg !

Lär mig verkligen mer för varje dag som går här på forumet. Och så får man en glad nyhet om att Frost AMC nu kan erbjuda 6-pins Firewire till sina bärbara:)

Detta är självklart goda nyheter, men det ställer till huvudbry för mig. Jag har läst och begrundat alla goda råd, dels i denna tråden, men även i andra om diverse ljukort..

I o m Frost nya datorer så känns det nästan som om USB korten inte längre är aktuella. Det lutar verkligen mot en ACM dator senare i vinter.

Mitt problem är jag nu kollat in M-Audio's Ozonic som är ett Audio/Midi Firewire interface. Jag funderar på om detta är ett bra alternativ, eller om jag kanske ska köpa ett externt Firewire ljudkort t ex Focusrite Saffire, M-Audio 410, Edirol FA-66 eller kanske E-mu 1616 och ett separat keyboard?

Är t ex 1616 DSP-effekter värt att överväga? Verkar ju smart att inte använda datorns kraft för mycket. Är E-mu 1616 ett Firewire kort eller PCI?? Lite konfunderad...

Jag kan tyvärr alldeles för lite för att kunna bedöma detta i nuläget.

Många frågor, men skulle veeerkklliiiiiiiggeeen uppskatta om ni som kan, vill ge lite feedback och idéer om detta. 😉

Link to comment
Dela på andra sajter

JHoffa (oregistrerad)

Klart man frågar saker, men du kan ju inte räkna med att få allt serverat. Du är inte tillräckligt intresserad om du inte vill ta reda på lite själv tror jag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Klart man frågar saker, men du kan ju inte räkna med att få allt serverat. Du är inte tillräckligt intresserad om du inte vill ta reda på lite själv tror jag.

Jag har letat och läst massor med saker om diverse ljudkort senaste tiden. Allt för att lära mig mer. så jag håller inte med om att jag vill få allt serverat. Däremot så finns det personer som har erfarenhet av olika ljudkort, och kan ge tips och råd angående dessa. Och när man är nybörjare som jag är, så är det naturligt att man inte kan veta allt, man måste fråga någon som vet. Musik på datorn är en djungel, och det är inte alltid lätt att veta var man ska börja.

Jag är för övrigt väldigt tacksam för all hjälp jag fått på forumet.

Hej hopp

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 10 månader senare...

Jag är i faggorna att köpa nytt ljudkort och tänkte köpa ett ljudkort med Firewire den här gången. Planer på att köpa en bärbar inom en inte allt för avlägsen framtid gör att Firewire känns som den vettigaste lösningen. Jag har kikat lite på PreSonus och då närmare bestämt Firebox.

Det jag behöver i anslutningsväg är egentligen inte speciellt mycket:

* MIDI I/O - med LÅG latency!

* Ett par ingångar med bra preamps för mikrofoner (med fantommaning) samt för instrument.

* Hörlursförstärkare/utgång

Är PreSonus Firebox värt att satsa på eller finns det andra märken/modeller som är att rekommendera istället?

P.S. Jag kör PC för tillfället men planerar att om några månader köpa en bärbar Mac.

Redigerat av Olsberg
Sammanslaget med tråd i existerande ämne
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag köpte Mackie ONYX 16 fw som jag fick bygga om eftersom jag vill ha tappen till fw efter brytjack och EQ och inte direkt efter micpreamp. Den har fungerat utmärkt. Kör 16 Audio kanaler direkt till HD utan problem. Den har inte nån Midi så det får du fixa en usb-midi-klaviatur till. Du får dessutom till deras DAW, Traktion som är helt ok för live inspelningar eller kompositioner. Mackiebordet låter dessutom alldeles utmärkt. Bordet finns i mindre modeller oxo.

Om jag vore i dina skor skulle jag leta upp presonus användar forum och checka vad som sägs där. Så du inte köper nåt som har dåliga drivisar eller funkar bara till vissa program osv.

/ Mikke

Link to comment
Dela på andra sajter

Vill slå ett slag för MotU's kort också! MotU 828mkII eller MotU UltraLite om du vill ha något lite mindre!

Jag har ett 828mkII och allt funkar hur bra som helst. Framför allt fungerar korten väldigt bra på Mac då det verkar vara MotU's främsta målplattform. MotU gör ju även exempelvis DAW-mjukvaran Digital Performer som bara finns för Mac OSX.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vill slå ett slag för MotU's kort också! MotU 828mkII eller MotU UltraLite om du vill ha något lite mindre!

Jag har ett 828mkII och allt funkar hur bra som helst. Framför allt fungerar korten väldigt bra på Mac då det verkar vara MotU's främsta målplattform. MotU gör ju även exempelvis DAW-mjukvaran Digital Performer som bara finns för Mac OSX.

Inte riktigt samma prisklass va? 😎

Jag är väldigt nöjd med min Firebox som jag kör med en Powermac G5. Den har vad jag förstått rullat väldigt stabilt med i princip alla macar.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 år senare...

Hej och hå!

Måste införskaffa ett USB (1 eller 2) eller Firewireljudkort för att användas på scen tillsammans med laptop. Jag sitter på en HP NX dator med 3,0ghz P4 och 512 ram. Den interna HD är dessvärre inte i snabbaste laget.

Har nu behov av ett ljudkort med låg latency som ska palla med att flyttas runt (vilket rimligen de flesta USB/Firewirekort borde, det är väl halvapoängen med externa ljudkort). Tänk att användas främst på scen men också som mobilinspelnings studio för demoinspelningar.

Vad har ni för tips? Är det något särskilt jag borde tänka på? Finns det några fallgropar? Kom gärna med förslag på kort ni vet funkar!

Analog I/O (digitala känns inte alls nödvändigt). Gärna 2 I/O för lite bredare möjligheter.

MIDI I/O

Låg latency

Mikförstärkare, helst med 48V

Ska gå att strömförsörja via USB/Firewire

Stabila drivers och stöd för Asio 2.0

Kompatibel med Windows XP/Nuendo 2.1

Redigerat av Olsberg
Slog samman med tråd i existerande ämne
Link to comment
Dela på andra sajter

Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

Du behöver vara medlem för att delta i communityn

Bli medlem (kostnadsfritt)

Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

Bli medlem nu (kostnadsfritt)

Logga in

Har du redan en inloggning?
Logga in här.

Logga in nu
×
×
  • Skapa ny...