Jump to content
Annons
  • Veckans pluggtips #6: The Rocket – Gammal raketforskning håller än

    En av mina absoluta favoritkompressorer genom tiderna är digital och över 15 år gammal. En blixtsnabb karaktärsmaskin som fortfarande pressar stenhårt. Hur är detta möjligt?

    Jon Rinneby

    Rocket-ss.jpg.885aa83528dc7f820e82010a31325c9e.jpg.229b1b855a2e70f3c459824f9edb50a5.jpg

    The Rocket från Stillwell Audio är en gammal goding i ordets rätta bemärkelse och faktum är att pluggen faktiskt såg dagens ljus redan år 2008, om jag inte minns fel. Men kan en så gammal plugin verkligen låta bra, med tanke på teknikens ständiga utveckling? Svaret är naturligtvis ett rungade ja. The Rocket är nämligen en personlig karaktärskompressor som håller måttet än idag. Den lät bra 2008 och låter lika bra 2023. Tänk en klassik 1176:a på steroider redo att hantera allt från trummor och slagverk, till bas, sång, gitarr och hela mixar. Speciellt kul är att det att leka med mixratten och parallellkomprimera, vilket skapar en svårslagen rörelse och unik nerv. Min favoritpreset är ”Sex drums and rock and roll” (ja, det var inte jag som valde namnet), vilken gör sig ypperligt på trummor. Med detta sagt kan The Rocket även stoltsera med lite blygsammare inställningar och fortfarande låta bra. En oväntat mångsidig kompressor helt enkelt.

    Gränssnittet kan till en början se lite förvirrande ut, men i vanlig ordning hittar vi attack, release, olika ratio (4, 8, 12, 20 och ALL) , threshold och möjligheter till side-chain och oversampling (Decadence-knappen) etc. Egentligen är den enda svårtolkade ratten ”Impetus” som kan ställas från 0-100% och lägger till övertoner och softclipping. Och gissningsvis är det just härifrån mycket av The Rockets speciella karaktär kommer.

    Kort och gott, The Rocket bjuder upp tills dans ålderns till trots och du gör dumt i att inte låta dig dras med. I videon nedan kan du lyssna när jag rattar lite trummor:

    The Rocket kostar i skrivandets stund 25 dollar (om du använder Reaper) eller 49 dollar och finns till både PC och macOS i de flesta format. Läs mer på tillverkarens hemsida.

    blatt_streck.png.4b6ae959d03a0212d8d8a35e82b281f0.pngI Veckans pluggtips skriver Jon Rinneby om nya och gamla pluggar för mixning och mastering. Fokus ligger på att väcka nyfikenhet, snarare än djupgående analyser. Pluggarna är givetvis inget du ”måste” köpa och majoriteten går sannolikt att efterlikna med dina standardverktyg. Har du själv något pluggtips? Tveka inte att höra av dig till @Jon Rinneby

    Här finner du samtliga Veckans pluggtips >


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...