Jump to content
Annons
  • Så får du rätt nivå mellan bas och baskagge

    FREDAGSTIPSET: Idag tänkte jag prata lite om förhållandet mellan bas och baskagge. Låtens bottenpaket som ofta är utsatt för diverse konflikter.

    Jon Rinneby

    ingang_965618258.jpg.e4cc81e06e180414591985e646def3f3.jpg

    Det finns många knep för att råda bot på de problem som gärna uppstår i form av frekvenser som krockar och dylikt, vilket jag skrivit om tidigare. Idag tänkte jag dock flytta fokus från just frekvenser och istället titta på nivåskillnaden mellan bas och baskagge. Hur vet du när det är rätt? Det finns naturligtvis inget givet svar på den frågan, då allt handlar om tyckte och smak. Tråkigt men sant. Men det finns ändå ett smart knep som kan underlätta och hjälpa dig en bit på vägen. Jag presenterar VU-mätaren!

    2024262571.jpg.2503ae5bb1c12a151dec499d19d77e39.jpg
    En klassisk VU-mätare. Visst känns den bekant?

     En VU-mätare är enkelt uttryckt ett gammalt verktyg för att hålla koll på volymen, där 0 VU bestämts som optimal nivå (för att inte styra över inspelningsutrustningen). Tillskillnad från mätarna i dagens inspelningsprogram som känner av minsta volymförändring, så är VU-mätaren betydligt långsammare och mäter en mera genomsnittlig volym, vilket i vissa fall kan användas till din fördel. Det finns idag en uppsjö olika VU-mätare i digital form och en enkel googlesökning borde ge en del gratisalternativ. Min personliga favorit är dock betalversionen Klanghelm VUMT, vilken jag också kommer utgå ifrån i dagens tips. Då kör vi.

    1. Börja med att lägga VU-mätaren på masterkanalen i ditt inspelningsprogram. På detta sätt känner pluggen av alla kanaler som spelas upp.

    2. Spela först upp baskaggen och håll koll på VU-mätaren. Försök få baskaggen att peaka mestadels runt -3, alltså under 0 VU. Det kan här vara en god idé att komprimera baskaggen så att signalen blir jämnare. Ju ojämnare och mer varierad signal, ju svåra att sätta rätt nivå.

    322779619.jpg.03da782810e0394089b08e8bad6379ec.jpg
    Bilden visar baskaggen och -3 VU

    3. Spela sedan upp basen TILLSAMMANS med baskaggen. De ska nu gemensamt nå en nivå runt 0 VU. Precis som med baskaggen gör du rätt i att komprimera basen så att signalen blir jämnare och inte så fladdrig (generellt är det faktiskt alltid en god idé att komprimera botten så att den blir så jämn som möjligt). Och svårare än så är det faktiskt inte. Du har nu ett bra förhållande mellan bas och baskagge, som du kan utgå ifrån när du fortsätter att skruva på resten av låten.

    1419592499.jpg.58bedaee0745157d469a92dc175c3d12.jpg
    Bilden visar baskaggen tillsammans med basen och 0 VU

    4. Värt att notera är att volymen nu kan vara relativt stark, vilket kan innebära att du måste sänka hela bottenpaket. Se då bara till att basen och baskaggen sänks lika mycket, så att förhållandet mellan dem förblir det samma. Sen kan det naturligtvis ändå vara så att du känner att basen eller baskaggen ska vara starkare och då måste du lita på din känsla. Jag har sagt det förut och jag kommer garanterat att säga det igen: Att mixa efter recept är aldrig bra. Men knep som detta kan ändå vara till bra hjälp för att snabba upp arbetet, så att du sedan kan ta de där kreativa besluten som får just din låt att sticka ut!

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...