Jump to content

 • Få körpaketet att smälta ihop snyggt med leadsången (video)

  Fredagstipset: Mixning av körpaket behöver inte vara så svårt – det handlar förstås först om att du spelat in på ett sätt som du vill att det ska låta. Här visar jag några knep för att få körerna att smälta ihop och samarbeta snyggt med leadsången.

  Jon Rinneby

  Missa inte kommande fredagstips. Se till att gå in på vår Youtube-kanal och prenumerera samt klicka på klocksymbolen så blir du meddelad så snart vi publicerar nästa tips! Fredagstipset kommer ut varje fredag med undantag för sommar- och juluppehåll.

  Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Diskussioner på Studios forum här! (Tagga gärna foruminläggen med "mixning").

  Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips om bland annat inspelning, mixning och mastring. Här hittar du tidigare videor och artiklar i serien Fredagstipset.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Tack Jon! Om jag har ett enda körspår. Skulle du då säga att man med fördel kan dubbla spåret, göra spåren mono samt panorera mot respektive L/R?

  Är det gångbart att applicera liknande tänk på stämmor?

  Link to comment
  Share on other sites

  19 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

  Tack Jon! Om jag har ett enda körspår. Skulle du då säga att man med fördel kan dubbla spåret, göra spåren mono samt panorera mot respektive L/R?

  Är det gångbart att applicera liknande tänk på stämmor?

  Jag skulle säga att det helt beror på låten. Många gånger kan det låta trevligt att bara ha en enkel stämma panorerad åt ett håll, vilket kan göras att den faktiskt upplevs som tydligare. Men att dubblera (inte kopiera, det blir bara volymskillnad) en enkel stämma och panorera åt varsitt håll fungerar så klart också, det kan låta riktigt trevligt (i videon hör du ett tydligt exempel på detta med falsetterna). Generellt blir det dock mer effektivt (i brist på bättre uttryck) att ha stämmor som låter olika panorerade åt olika håll, det blir då enklare för hjärnan att urskilja dessa. Men återigen, det handlar mycket om låten i sig också. Men svar ja: det är gångbart att applicera detta tänk på stämmor.

  Mvh Jon

  Link to comment
  Share on other sites

  8 timmar sedan sa Magnus Lundberg:

  Ok. Med dubblera menar du två separat inspelade spår alternativt att addera en vocal doubler. Är det rätt tolkat?

  Precis. Att spela in två separata (men likadana) spår ger ofta bäst effekt enligt mig. Men återigen, det beror ju på låt, ibland kanske en doubler gör susen.

  Mvh Jon

  Edited by Jon Rinneby
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...