Jump to content
Annons
  • Apple släpper drömdatorn till studion: Mac Studio

    Liten som två Mac mini och vassare än den snabbaste Mac Pro. Välkommen Mac Studio.

    Björn Olsberg

    Apple-Mac-Studio-front-220308.jpg.eb1bdc3c7733580e745c0d6d90821a54.jpg

    Mac Studio bygger vidare på den välrenommerade M1-processorn som redan i sitt grundutförande har uppmärksammats för sina höga prestanda i musik­sammanhang. M1 har 4 prestanda­kärnor och 4 effektivitetskärnor. M1 Pro och M1 Max har i sin tur upp till 8 prestanda­kärnor och 2 effektivitets­kärnor (bland mycket annat). I och med Mac Studio lanseras den nya processorn M1 Ultra som är två M1 Max sammankopplade via den så kallade UltraFusion.

    Resultatet för dessa 20 kärnor verkar av allt att döma innebära 24055 poäng i Geekbench 5. En Mac Pro med maxad processor får 19951 poäng i Geekbench 5. Det innebär att nya Mac Studio har ungefär 20 procent högre processor­prestanda än den snabbaste Mac Pro som finns att köpa. Vad som har sagts om M1 tidigare gäller alltså i hög grad även i det här prestandasegmentet. För M1 Ultra innehåller även riktigt vass grafik (vilket nog ska ses som en underdrift), motorer för kodning och avkodning av proffsvideoformat, Neural Engine med mera. Och till en avsevärd mindre strömkonsumtion, vilket innebär en tystare gång.

    I en musikstudio är minnet och prestandan avgörande och inte i huvudsak grafik så den lämnar vi. Men på tal om minne, så har Apple ökat minnesbandbredden från 400 gigabyte per sekund i M1 Max, till smått hiskeliga 800 gigabyte per sekund. Som jämförelse ligger minnesbandbredden i M1 på ca 70 gigabyte per sekund.

    mac_studio_back.jpg.c7920dde299c70d07b64dfe3a84dbd25.jpg

    Datorn är välutrustad med portar, något som Apple inte alltid gjort sig kända för att vara generösa med. Snarare har de ofta haft en egen ide om vilka portar som de vill att vi ska använda. På framsidan sitter två Thunderbolt 4-portar som också dubblar som en usb-c-kontakt, samt en SDXC-kortplats. Baksidan rymmer fyra Thunderbolt 4-portar som också dubblar som usb-c, två usb-a-portar, en HDMI-port, en 10 Gbit Ethernet-port och ett 3,5 mm hörlursuttag. Versionen av baksidans HDMI-port är inte angiven, men utifrån de tidigare processorerna så är det sannolikt att det handlar om HDMI 2.0 och inte 2.1. Det innebär att det går att ansluta en 4K-skärm med 60 Hz bilduppdatering. Har man en 4K-skärm med 120 Hz, eller en 8K-skärm med 60 Hz så går det inte att utnyttja deras fulla kapacitet. Dessa skärmar är visserligen inte så vanliga ännu, men kommer med stor sannolikhet att bli med tiden.

    Apple har klokt nog valt att inte låta Mac Studio ersätta Mac Pro, och vi kan tänka oss att ett skäl till det är just den utbyggbara grafiken och minnet i Mac Pro. Faktum är att exempelvis minnet går att bygga ut till hela 1,5 TB i Mac Pro, till skillnad mot maximalt 128 GB i Mac Studio. Varken grafik eller minne går att uppgradera efter köp av Mac Studio eftersom allt sitter integrerat i systemchippet – vilket också är ett stort skäl till varför dessa chip är så snabba och effektiva.

    Mac Studio kommer den 18 mars och priset börjar på ca 25 495 kronor inklusive moms.

    Läs mer på Apple.se

    • Tack! 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Jag kan nog drömma om pcie och nvme. Vore inte heller dumt om ethernet porten klarade dante eller avb men det har inte sett om den kan. Men visst skulle den få plats under mitt skrivbord om bara plugin tillverkarna kunde fixa sina pluggar.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Lägger till att framsidans portar är USB-C när man kör M1 Max, därav att Thunderbolt-symbolen inte syns i chassit där. Modellerna med M1 Ultra ger däremot dubbelt så många "lanes" och då finns marginal för Thunderbolt 4 även i fronten. 

    • Gilla 2
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Ser trevligt ut, men det känns som min UA Apollo twin x har blivit en bromskloss i övergången från OS X Catalina. Vore skönt att byta ut den där datorn som nästan börjar brinna så het som den blir...

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    21 timmar sedan sa Farbror Pop:

    Ser trevligt ut, men det känns som min UA Apollo twin x har blivit en bromskloss i övergången från OS X Catalina.

    Kanske missar jag något, men Apollo Twin X kan du ju köra på senare OS än Catalina.

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    Det är möjligt att det funkar. UA själva skriver på sin sajt att det ”kan” funka men är inte testat och de lämnar inga garantier. Dessutom körs det inte native på M1, men lär komma framöver.  För mig känns det lite som att köpa en toppmodern dator och sen simulera den gamla för programvaran. 🤔 Men ge det några månader så kanske allt klarnar!

    Link to comment
    Dela på andra sajter

    @Björn Olsberg nu har det klarnat!! 😀 Jädrar vad grymt det var att gå över till M1 (dock ej Studio utan MacBook) med Monterey och Logic. Min maxade MacBook Pro från 2019 höll på att ta eld varje gång jag körde lite mer avancerade saker, men min M1 är svår att få upp i spinn. Det enda viktiga som inte funkar native är Melodyne, men det funkar fint att öppna Logic i Rosetta för Melodyne och sen stänga och öppna native igen. Härligt!

    • Gilla 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter

    @Farbror Pop Håller med - det är att jobba med en dator på en helt annan nivå.

    Ibland saknar jag att kunna öppna Windows via Boot Camp, men det mesta går att lösa genom att öppna en arm-version av Windows i Parallells Desktop istället. Fungerar också förvånansvärt snabbt även med x86-appar i Windows. Faktiskt betydligt snabbare än min tidigare maxade MacBook Pro med Boot Camp.

    • Gilla 1
    Link to comment
    Dela på andra sajter



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...