Jump to content
Annons
 • Nordic Folk Alliance – största mötesplatsen för folk- och rootsmusik

  Vi intervjuar styrelseordförande Laia Canals Kverneland om den största mötesplatsen, för den nordiska folkmusikgemenskapen och branschen kring den. Nämligen Nordic Folk Alliance.

  Lotta Fahlén

  3_1800.jpg.7a1698bd0f545636b3540fef05dd810e.jpg
  Laia Canals Kverneland. (Foto: Rita Blue).

  Nordic Folk Alliance är en årlig showcasefestival och konferens för alla som verkar inom, eller har ett intresse för, folk- och rootsmusik. Den 18-20 april går Nordic Folk Alliance 2023 av stapeln på Gimle i Roskilde. Tre dagar fyllda med konserter, seminarier och samtal, men också en plattform för artister och branschfolk inom folkmusikindustrin att mötas och knyta kontakter.

  Vi blev nyfikna på Nordic Folk Alliance nyvalda styrelseordföranden Laia Canals Kverneland och tog ett samtal med henne kring showcasefestivalen och hennes imponerande erfarenhet av musikexport och artistcoaching.

  Du är ny styrelseordförande för Nordic Folk Alliance och jobbar även som Acting General Manager på den danska organisationen för rootsmusik - Tempi.  Skulle du vilja börja med att berätta lite om vad som förde dig till dessa positioner?

  – Min akademiska bakgrund är inom ljudteknik, en utbildning som öppnade upp dörren till musikbranschen för mig. Från tidig ålder visste jag att jag ville jobba med musik, det fanns ingen plan B, men Spanien hade ingen musikvetenskap- eller musikmanagementutbildning på den tiden, så jag fick välja en teknisk utbildning istället.

  – Som många i vår bransch har jag burit många hattar under min 20-åriga karriär i branschen. Från att jobba som artist själv till att driva skivbolag, jobba som bokningsagent och manager. Det var i rollen som manager jag kände mest glädje och utvecklades till en professionell spelare i musikbranschen - jag lärde mig mer om entreprenörskap, nätverkande och ledarskap och jag fick en helhetsbild av musikbranschens livsmedelskedja.

  – Efter 15 år av att leda flera internationella artister - danska, norska, spanska, nordamerikanska, indonesiska och nordafrikanska - har jag skaffat ett ganska omfattande internationellt nätverk och kunskap kring musikexport. Nätverket och de kunskaper jag samlat på mig blev en mycket viktig tillgång för Tempi, organisationen jag arbetar för nu, eftersom den fungerar som det danska exportkontoret för rootsmusik. Därifrån, enligt min mening, tog jag bara ett naturligt steg från att leda artister till att hantera en hel nationell scen.

  – Jag är väldigt hedrad över att nu ha erbjudits möjligheten att vara ordförande för Nordic Folk Alliance som fungerar som ett nav för våra nätverk och bidrar till att utveckla och professionalisera den nordiska folkmusikindustrin i allmänhet. Den erfarenhet och de färdigheter jag skaffade mig som manager, och förståelsen för gemensamma drag och skillnader mellan varje nordiskt land baserat på min interkulturella managementerfarenhet med artister från hela världen, är något som kommer komma väl till pass.

  2_1800.jpg.960ca24158ae6e3792477841e7193601.jpg
  Laia Canals Kverneland. (Foto: Rita Blue).

  Vad kommer ditt huvudfokus att vara som styrelseordförande för Nordic Folk Alliance?

  – Styrelsens huvudfokus kommer att vara att konsolidera och utöka Nordic Folk Alliance som årsmöte för den nordiska folkmusikindustrin. Nordic Folk Alliance kommer två år i rad att hållas i Roskilde i samarbete med Roskildefestivalen och Gimle. Båda parterna är utan tvekan mycket etablerade inom både den internationella Global Roots-scenen och den danska folkmusikscenen. Utöver det öppnar partnerskapet med Folk Alliance international från USA en dörr för den nordiska industrin att få tillgång till den nordamerikanska marknaden.

  – Vi arbetar även på att inkludera en “think tank workshop” på årets konferens med syfte att skapa en gemensam strategi för varumärket Nordic Folk och tillhandahålla en färdplan över gemensamma mål och bästa praxis för vår sektor.

  Kan du berätta lite om vad man kan förvänta sig av årets showcase och konferens 2023?

  – Innehållsmässigt kommer vi att belysa samtal och workshops om hållbarhet, jämställdhet och inkludering av ursprungsbefolkningar och etniska minoriteter. Vi kommer även undersöka andra inkomstkällor genom musiksynkronisering eller korspollinering av industrier. På kvällskonferensen kan man lyssna på årets mest relevanta nordiska folkartister med band från Danmark, Island, Sverige, Norge och Finland, samt delta i mingelsessioner och dansa loss till jamsessionerna .

  De akter som blir utvalda till att spela på showcasefestivalen är turnerande och exportberedda artister som representerar en mångfald av folkgenrer såsom Nordic Folk, Global Roots, Americana, Indie-Folk, Indigenous Music, Traditional, Singer-songwriter, Spoken Word och alla tänkbara fusioner. Huvudfokus är nordisk musik men välkomnar gäster från hela världen.

  Vilket är ditt bästa råd till nordiska artister som vill exportera sin musik?

  – Det är viktigt för mig att öka medvetenheten kring att det är en hög investeringskostnad för artister att bygga en internationell karriär, så det är viktigt att ställa frågan varför de vill ha en internationell karriär och när. Enligt mig är det väldigt lite att freestyla med när man väl exporterar sitt projekt och det är avgörande att skriva en tydlig exportstrategi.

  – När du har en strategi, nå ut! Norden har förmånen att ha världens mest agerande och professionella exportkontor. Ditt nationella exportkontor kan erbjuda nätverksmöjligheter, mentorskap och finansieringssystem för att stödja din internationella exportresa. Och självklart, bygg ett nätverk, gå med oss på Nordic Folk Alliance!

  Slutligen, vill du berätta lite mer om ditt arbete som artistcoach?

  – Under 20 år arbetade jag med hundratals band för att uppfylla deras internationella planer. Om jag kan kalla mig expert på något så skulle det vara i internationella karriärstrategier för artister, företag och organisationer. Mitt arbete som artistcoach fungerar i grunden som en sparringspartner för artisten. Vi vet alla att det är så svårt att vara ensam entreprenör. Jag hjälper dem att konstruera en projektstrategi, bygga deadlines och ge råd om alla frågor de kan ha angående varje steg på deras resa.blatt_streck.png.fed33b8b2bb37bccbb1b1ff9f23f89ba.pngLänkar:

  Nordic Folk Alliance
  Hemsida
  Instagram
  Facebook

  Tempi
  Hemsida

  Export Music Sweden
  Hemsida


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...