Jump to content
Annons
 • Guide: 10 bästa midi-pluggarna 2023

  Om du vill använda arpeggion, auto-ackord, sekvenser och till och med AI när du skapar din musik, finns det en mängd spännande verktyg till hands. Vi har samlat marknadens bästa produkter i kategorin midi-pluggar.

  Hasse Nilsson

  10bstamidi-pluggarna2023_sajt_1800.webp.d3e809c2b2ff72506998778835bad88e.webp

  Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn, och samtliga är tillgängliga för både Windows och MacOS X. Priser är inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-11-03.


  Audiomodern – Riffer 21374778620_AudiomodernRiffer2_red.thumb.jpg.268afb429387dff1a3f80b1ed874bfd4.jpg

  Så gott som alla musikprogram har någon form av stegsekvensiator (step sequencer) med från start. Riffer 2 adderar framförallt en extra komponent i musikskapandet: slumpen.

  Ange tonhöjd och tonart och klicka sedan på tärningsikonen. Vips har pluggen randomiserat fram en tonal och rytmisk slinga ur ingenting, inklusive förslag på accenter och tontöjningar, om du vill det. Naturligtvis kan du låsa en sekvens och redigera den i Riffer och även i med breda penseldrag som att höja eller sänka tonhöjden i efterskott.

  Vi gillar särskilt finessen som tillåter dig att dra din slumpade sekvens med midi-signaler in i din DAW för vidare bearbetning, exempelvis skära, klippa och klistra med ursprungsslingan. Ett extra plus delas även ut för att pluggen går att köra både i mono- och poly-läge. Ett bra verktyg att slita fram när inspirationen tryter. 

  Tillverkare: Audiomodern
  Produkt Riffer 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 570 kronor inkl. moms


  Harvest Plugins – Harvest
  1459191035_HarvestPluginsHarvest_red.jpg.565e6fe1714a1363db637db7b0addb7c.jpg

  På det stora hela är midi-pluggen en mycket nära släkting till nyss nämnda Riffer 2, men från andra föräldrar. Vi brukar ladda in Harvest när vi har en vuxen (eller barnslig) uppfattning om rytmen på ett komp, en melodi eller ett beat. I Harvest kan du nämligen mata in midi-noter från din kontrollenhet eller klaviatur. När du tycker att rytmiken sitter är det dags att skrida till verket och generera musikaliskt innehåll, eller, för den delen, en trumrytm.

  På det sättet kommer resultatet av dina laborationer med Harvest tvivelsutan låta mer personligt och, förhoppningsvis, originellt än om du lämnar allt åt slumpen. Kolla även gärna in ackord-generatorn Forager från samma tillverkare. Den finns dessutom i en gratis mini-version att ladda ned. 

  Tillverkare: Harvest Plugins
  Produkt: Harvest
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 320 kronor inkl. moms


  Hexachords – Orb Producer 3
  578884187_HexachordsOrbComposer3_red.jpg.5a6dea809e840a835135baa54b98c6f8.jpg

  Här handlar det inte om en enda plugg utan hela fyra stycken som ingår i konceptet Orb Producer 3. Den bärande idén är att du med pluggpaketet i princip kan kreera musik utan handpåläggning med hjälp av AI-teknik. Dessutom ingår flera vågtabells-synth-pluggar som låter mer än helt okej för att du ska få en uppfattning om hur det låter medan du skapar bas, komp och melodier. De fyra pluggarna tar hand om varsitt användningsområde: ackord, melodi, arpeggio och bas. De går att använda enskilt eller tillsammans.

  En väsentlig skillnad mot många andra pluggar i kategorin är att Orb Producer hjälper dig med ton- och ackordföljder. Antingen utgår du från din klaviatur, eller så väljer du från det omfattande bibliotek av skalor och stilar som medföljer. När du sedan väljer hur mycket respektive plugg ska ”spåna” från utgångsläget så börjar det riktigt roliga. Att dra i uttrycks- och intensitetsreglagen är ett sant nöje, tro oss.  Om du inte är nöjd med de medföljande syntharnas möjligheter exporterar du geschwint din sekvens, eller en hel låt, till ditt inspelningsprogram och spelar upp hela härligheten med valfria instrumentpluggar. 

  Tillverkare: Hexachords
  Produkt: Orb Producer 3
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 1 095 kronor inkl. moms


  Mozaic Beats – Chord Prism
  1802271443_MozaicBeatsChordPrism_red_.jpg.aa683cce3aebad11814e31f9869c28fc.jpg

  Är du inte en klaviaturfantom? Det är lugnt. Pluggen Chord Prism kan hjälpa dig en bra bit på traven. I alla fall om du favoriserar modern rytmisk populärmusik. Ditt midi-tangentbord delas upp i två delar. Den ena kan förslagsvis spela upp ett avancerat arpeggio, medan det andra serverar ackord som du spelar med en tangent.

  Dessa ackord och arpeggion följer en harmoni som du väljer i förväg. Så en viss liten förkunskap krävs, även om ett bra musikaliskt sinnelag givetvis räcker lång väg. Som extra rostad lök på laxen finns även en step sequencer och en polyfonisk arpeggiator med ombord om du får feeling. En förhållandevis enkel och lättmanövrerad midi-plugg som gör det jobb som avses. 

  Tillverkare: Mozaic Beats
  Produkt: Chord Prism
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 660 kronor inkl. moms

  Native Instruments – Reaktor 6
  98376109_NativeInstrumentsReaktor6_red.jpg.c811ad54084ea87b9279c9d5771204a6.jpg

  Det är rimligt att fråga sig vad byggsatsprogrammet Reaktor har på den här listan att göra. Reaktor är ju främst känt för emulering av modulsynthar samt avancerade synthar och samplare. Men det är nämligen så att du även hittar pluggen under meny med midi-effekter i din DAW, vilket många faktiskt missar. På tillverkaren Native Instruments sajt finns ett användarforum där folk laddar upp sina egenhändigt slöjdade Reaktor-patchar. Och jisses vilka mängder det finns. Från klassiska sequencers till futuristiska skapelser som använder stokastiska formler för att generera midi-information. Så, om du har Reaktor är det hög tid att boka en lång session med att botanisera bland utbudet och ge dig ut i nya okända musikaliska territorier. 

  Tillverkare: Native Instruments
  Produkt: Reaktor 6
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 2 310 kronor inkl. moms

  Pitch Innovations – Fluid Chords
  1132113685_PitchinnovationsFluidChords.jpg.f99172fbf38250d486d64c48faa3b8ec.jpg

  MIDI Polyphonic Expression (MPE) är en tilläggsspecifikation till Midi-protokollet. Det är rätt sällan vi ser någon intressant tillämpning av MPE, om vi bortser från de smått fantastiska ROLI-klaviaturerna. Men så dök Fluid Chords upp. Tänk dig att du skulle kunna böja och töja vilket ackord som helst till vilket annat ackord du kan komma på. Hur fanken låter det? Det svara den här pluggen på – och det med besked. Som alltid är det marigt att översätta musik till text, men om du förvandlar din virtuella synth till en liggande steel guitar så bränns det. 

  Givetvis kan du använda Fluid Chords i vilken musikstil som helst. En viktig sak att ha koll på är om dina mjuk- eller hårdvaruinstrument (alltså inte din midi-kontrollenhet!) har stöd för MPE-tekniken. Bland de synth-pluggar som fixar biffen hittar vi populära produkter som Spectrasonics Omnisphere, Arturias Pigment, Xfers Serum och flera andra. Tänk på att du behöver manuellt aktivera MPE i din pluggs inställningar. 

  Tillverkare: Pitch Innovations
  Produkt: Fluid Chords
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 825 kronor inkl. moms

  Reason Studios – Reason
  99583349_ReasonStudios_red.jpg.5b66ea9232afa07a59de959f28a50510.jpg

  Att den svenska tillverkaren valde att tillhandahålla Reason även som intrument- och effektplugg var ett genidrag, det är vi nog alla ense om. Det som det talas mindre om är att Reason även funkar som midi-plugg. Jovisst, äger du Reason kan du använda sequencers och kreativa midi-verktyg som klassikern Beatmap och nytillskottet Chord Sequencer. För oss om har en fäbless för Reasons användarvänliga gränssnitt och fiffiga finesser är detta helt enkelt för bra för att förbise. Om vi ska nämna några favorit devices (som Reasons interna pluggar kallas) står Pattern Mutator och Scale & Chords högt i kurs och tangerar mycket av det totala utbudet i den här listan. Men då måste du också sala ut för en fullständigt version av hela Reason-paketet, om du inte redan har gjort den vettiga investeringen. 

  Tillverkare: Reason Studios
  Produkt: Reason
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 5 790 kronor inkl. moms eller 19.99 EUR / mån för prenumeration

  Scaler Plugin – Scaler 2
  1648775059_Scaler2_red.jpg.0dde8abc0c802c20b294679cdd9a3746.jpg

  Denna andra version i ordningen är i vårt tycke sannolikt den mest kompletta midi-pluggen på marknaden. Förutom att den klarar alla funktioner som förväntar dig så har den ett riktigt vasst kort i skjortärmen: den intelligenta avlyssningen av inkommande signaler. Scaler 2 ”lyssnar” alltså både på midi och ljud (!) för att avgöra i vilken tonart ett stycke musik går i.

  Men inte nog med det, pluggen föreslår även ackordsföljder som du i sin tur kan trycka ut med sekvensiator, ackordgenerator och så vidare. För att förhandslyssna hur det kan låta har pluggen 45 inbyggda instrument. Scaler 2 har även hundratals ackordföljder och rytmiska mönster med många kända upphovsmakare (M.J Cole!) under huven. Att exportera ut till ditt inspelningsprogram är självklart. Med användare som inte helt obekanta Jean Michel Jarre och Carl Cox och ett humant pris är Scaler 2 i princip självskriven om du vill labba med midi-verktyg i dina produktioner. 

  Tillverkare: Scaler Plugin
  Produkt: Scaler 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 715 kronor inkl. moms

  Songwish – ReMidi 2
  1841755898_SongwishReMidi2.jpg.6bcc50c870ff3414f279a2c94e4a711f.jpg

  Med utgångspunkt utifrån en rätt utsökt idé är ReMidi 2 en intressant plugg med beatmakare i fokus. Istället för standardupplägget att fördela samplingar på uppspelningsknappar (Akai MPC, Maschine, et cetera) så görs samma sak – fast med midi-filer. Föreställ dig att du har en jazzlått nedladdad som gratis midi-fil. ReMidi 2 klipper filen i fraser som sedan hamnar olika tangenter. Effekten blir precis som du producerar beats på klassiskt hip-hop-sätt, men resultatet blir mycket mer eget som inkräktar inte lika lätt på någon annans upphovsrätt. Givetvis kan du blanda fraser hejvilt och uppnå hisnande musikalisa höjder, eller ren kakafoni, om vi ska vara helt ärliga. Trots sitt tuffa pris är ReMidi 2 väl spenderade pengar om du är på jakt efter ett eget uttryck i din beat-produktion och inte är rädd att experimentera. 

  Tillverkare: Songwish
  Produkt: ReMidi 2
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 915 kronor inkl. moms

  Xfer Records – Cthulhu
  1999846531_XferRecordsCthulu_red.jpg.93aba7bc9fa10c1b87d6b7b56dc41a1f.jpg

  Företaget som gav oss monstersynth-pluggen Serum har en midi-plugg uppkallat efter H.P Lovecrafts världsätande vidunder. Själva tycker vi Cthulhu är en trevlig prick i inspelningsprogrammets menyer under rubriken midi-effekter. Pluggen är uppdelad i två moduler i ett och samma huvudfönster. På toppen har du en mycket avancerad ackordsgenerator, med vars hjälp du kan spela harmoniska tonföljder med en tangent. Under den hittar vi en sofistikerad arpeggiator som lika väl kunde kallas sequencer. 
  Naturligtvis kan du sekvensera ackord, om du är på det humöret. En sak som Cthulhu trumfar med är att på grund av Serums enorma popularitet finns det en väl tilltagen tredjepartsmarknad för expansioner till pluggen. Då kan använda ackord och rytmiska mönster som är speciellt anpassade till samtida musikstilar som EDM, olika former av rap, techno, synthwave och så vidare. Prisvärd plugg och perfekt som nybörjarverktyg. Passa även på att plocka upp några av Xfer Records gratispluggar som den stygga kompressorn OTT. 

  Tillverkare: Xfer Records
  Produkt: Cthulhu
  Format: Vst, Au, Aax
  Pris: Ca 43§0 kronor inkl. momsblatt_streck.png.7a9876ba3b0294e866eec0841539f9fe.pngLäs mer:
  Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

  • Gilla 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...