EZdrummer 3 – Här är de nya finesserna
Svenska Toontrack är mest kända för sina trumpluggar som spelar i den absolut högsta divisionen. Umeå-företagets produktserie EZ (som i ”easy”) är som en kostnadseffektiv låtskrivarpartner som dessutom ger slutresultatet en fackmannamässig finish. Den bärande idén är att du får assistans direkt i din dator samtidigt som du sparar många timmars manuellt spelande och skruvande på inställningar.
EZdrummer är pluggen som ger dig en virtuell trummis och digital bandmedlem i studion. En som aldrig är bakis, byter trumljud på en tiondels sekund och dessutom kommer med konstruktiva förslag på rätt rytmkomp till dina låtidéer. Nu är version tre av produkten här och det innebär en hel del nyheter. Låt oss först kolla på de grundförutsättningarna. Sju olika nya kits medföljer är fördelade på 14 bastrummor, 24 virvlar, 30 pukor, sex hi-hats, sex ride-cymbaler, 16 crash-cymbaler, tre splash- cymbaler, två china- cymbaler och ett handklapp. Det finns även en slagverksavdelning som innehåller fyra handhållna tamburiner, två monterade tamburiner, fyra shakers, två maracas, två koklockor, två träblock, trumstocksljud för inräkningar och allehanda fingerknäpp, fotstamp och liknande (puh!).
Hansa Studios i Berlin. Foto: Hansa Studios
Alltsammans är inspelat i den klassiska Hansa Studios i Berlin (Bowie, U2, Depeche Mode, med flera) av den grammy-vinnande svenske producenten/teknikern Michael Ilbert (Coldplay, Adele, The Weeknd och många andra). Missa inte Studios artikel "Rundtur med Michael Ilbert i Hansa-studion >
Trummorna är inspelade i tre olika rum som du väljer mellan. En fiffig nyhet är att du kan använda Ilberts inställningar för att snabbt ratta in rätt sound, exempelvis steglöst mixa in rumsmikrofoner i mono.
Michael Ilbert in action. Bland de svenska artister han producerat märks Cardigans, Ulf Lundell, Håkan Hellstöm med flera.
Nytt groove-bibliotek
Det finns flera sätt att jobba med EZdrummer. Ett är att utgå från midi-mönster som det finns massvis av i en mängd olika stilar, från pop/rock, via hip-hop och vidare till reggae och urban dansmusik. Hela samlingen omgjord i den nya versionen och kan hålla dig sysselsatt i dagar. En annan metod att skapa sväng i pluggen är att jobba med en steg-sequencer (Grid Editor), vars funktioner uppdaterats från version 2. Det går numera även utmärkt att knacka in ett groove för hand, direkt på skärmen om du vill, som pluggen sedan analyserar för vidare bearbetning. Vi gillar särskilt den nya ”mix-and-match”-funktionen som skapar nya svängiga rytmer utifrån valda delar av andra grooves. Inställningar för kontroll över spöknoter och accenter från en viss hand i ett groove borgar för autentiska spelstilar utan en massa pillig redigering.
Fler funktioner
Den så kallade Grid Editorn har flera intressanta reglage som måste nämnas. Om du importerar in ett midi-mönster, skapar ett nytt, eller plockar ett ur det digra biblioteket kan du applicera humanisering och slumpfaktorer så att det låter som människor trummar och slagverkar och inte maskiner med noll feeling.
Sprillans ny mixer
Mixern är helt färsk med möjlighet att förlyssna och byta individuella ljud samtidigt som du vrider fram helheten. Även mixerdelen har en rejäl uppsättning med förinställningar så att du kvickt får rätt ljudbild till den låt du just nu håller på att förfärdiga. Mixer-presetsen är dessutom, för enkelhetens skull, indelade i musikstilistiska kategorier, men naturligtvis kan du utgå från en inställning och vrida vidare så att det låter precis som du vill.
Kreativ bandmedlem
Avdelningen kallad Bandmate EZdrummers kanske allra mest spännande funktion. Idén är enkel och snabbjobbad, men tekniken bakom är sannolikt hyggligt avancerad. Så här: Du tar en ljud-eller midi-fil, det kan vara en basgång, ett keyboardriff, eller liknande. Filen kan du ju med fördel exportera från ditt inspelningsprogem, men sedan är det bara att dra och släppa den in i EZdrummer 3:s Bandmate-fönster. Därefter skapar pluggen ett skräddarsytt komp till midi- eller ljudfilen. När det audio krävs att inspelningen är hyfsat ren, klar och inte har för många samtidiga stämmor. Men funkar, det gör det! Otroligt användbart och sparar massor med tid. Slutligen, tack och lov, är version 3 bakåtkompatibel med version 2. Med andra ord kan du importera in och fortsätta skapa med projekt gjorda i EZdrummer 2.
EZdrummer 3:
Tillverkare: Toontrack https://www.toontrack.com
Systemkrav: 15 GB ledigt lagringsutrymme. Windows 7 eller senare, Pentium 4 eller Athlon- processor med 4 GB RAM. MacOS 10.9 eller högre och 4 GB RAM. Inspelningsprogram som stödjer pluggar i formaten Audio Unit, Vst eller Aax. Fristående program medföljer.
Pris: Från 1 595 kronor. Uppgradering från EZdrummer 2 kostar 895 kronor. Expansioner från 795 kronor. Midi-expansioner finns från 295 kronor.
Studio tipsar:
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now