Jump to content
Annons
 • Guide: 15 bästa butikerna för loopar och samplingar 2021

  Ett bra beat kan vara grunden till allt. Eller en instrumentinsats. Vi har vaskat fram de bästa butikerna för beats, trumloopar, samplingar, sångfraser och you name it. En sida att bokmärka.

  Hasse Nilsson

  loop-butiker_2021.jpg.0baffaf4086af309bc2fa525fafebe89.jpg
  Foto: Output.

  Att göra musik med loopar och andra samplade ljud var för länge sedan ansett som lite fuskigt. Idag är det en hel industri och varannan låt på listorna, oavsett musikstil innehåller ljud som inte upphovspersonen skapat.

  Jakten på det perfekta svänget och soundet går via de många nätaffärer som erbjuder royalty-fria trumloopar, instrumentinsatser, sångfraser och så vidare. Vi har listat marknadens främsta loop-butiker. Starta din samplare så kör vi! Nätbutikerna är listade i bokstavsordning.

  ADSR Sounds
  Adsr.jpg.0e65be47d14bc5da24663ded39044f3b.jpg

  Med tiden har Adsr:s nätbutik vuxit och blivit något av en digital stormarknad för ljud. Men inte bara det, i utbudet ingår även pluggar, effekter och preset-samlingar. Här hittar du ljudsamlingar från kända producenter som Akai till mer specialiserade leverantörer som Cycles & Spots. Sajten har två funktioner som är extra värda att lyftas fram. Du kan lägga till produkter i en önskelista som du senare kan beta av när det är realisation, vilket pågår hela tiden. Att kunna sortera på format och varumärken är också smidigt. 

  Webb butik: ADSR Sounds
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 50 kronor och uppåt


  Arcade
  Arcade.thumb.jpg.51bf51f93ded7d9032b7584ef5f0f205.jpg

  Output är ryktbara för sina framåtblickande samplingsbibliotek och innovativa effektpluggar. För tre år sedan lanserade tillverkaren en hyfsat annorlunda loop-lösning som bygger på en månatlig prenumeration. Men du abonnerar inte bara på ljud i olika stilar, pluggen Arcade har även en utmärkt mängd kreativa loop-finesser som rytmisk repetition, baklängesuppspelning, et cetera. Genomgående inspirativt innehåll och numera går det även att skapa så kallade Arcade-kits med egna samplingar. 

  Webb butik: Output.com
  Operativsystem: Windows och OS X
  Leveranssätt: Instrumentplugg i inspelningsprogram
  Pris: Cirka 100 kronor i månaden


  Bandlab
  Bandlab.jpg.2ce2fa1287904c8e43c43ac75288196f.jpg

  Ett kostnadsfritt webb- och appbaserat inspelningsprogram har den sympatiska sidoeffekten att alla soundpacks (loop- och ljudsamlingar) är gratis att ladda ned och använda i vilket system som helst. Bandlab tjänar sina pengar på reklam och försäljning av fysiska produkter. Innehållet är föredömligt uppmärkt med tonart, bpm, och så vidare och levereras i wav-format som alla musikprogram och instrumentpluggar på marknaden har stöd för. Väldigt värt, med andra ord. 

  Webb butik: Bandlab
  Operativsystem: Webb, iOS och Android
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Gratis


  Cymatics
  Cymatics.jpg.b853126d657ddf9f52be75237c80ddbb.jpg

  Steven Skunberg är en ganska ung framgångsprofil som hoppade av högre studier med en affärsidé: producera och sälja ljud till sovrumsproducenter. På sex månader blev han dollarmiljonär genom en, får man medge, extrem fingertoppskänsla när det gäller de musikstilar som dominerar just nu, samt ett klockrent nyttjande av sociala mediers möjligheter när det gäller marknadsföring. Om du letar efter trumljud och beats som låter synnerligen samtida är det hos Cymatics du shoppar. Passa på att ladda ned nya gratispluggarna. 

  Webb butik: Cymatics
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 50 kronor och uppåt


  Loopcloud
  Loopcloud.jpg.a49d39b8ebadd5a882799ee7dbc98056.jpg

  Tjänsten stoltserar med över fyra miljoner samplingar som levereras inuti ditt musikprogram via instrumentpluggar, en för tonalt innehåll (play) och en för beats (drum). Listan på leverantörer av samplingar till Loopcloud är lång och innehåller betrodda producenter som Rawcutz, Undrgrnd Sounds och många andra. Som sig bör har du även effekter att tillgå i Loopclouds pluggar vilket snabbar upp handhavandet väsentligt. Du kan även lagra dina ljudsamlingar i molnet och därmed använda dem var och när som helst. 

  Webb butik: Loopcloud
  Operativsystem: Windows och OS X
  Leveranssätt: Instrumentplugg i inspelningsprogram
  Pris: Startar på cirka 70 kronor i månaden och uppåt


  The Loop loft
  1750328068_TheLoopLoft.jpg.d5c378b24ffb0ce67ee85a6dbd569fce.jpg

  Slingvinden har mer slagsida mot låtskrivande och ”riktiga” musiker än bara beats och rap. Uppdelningen av innehållet i sektioner i ett bands standardinstrument vittnar om detta, men inte minst den kralliga trumsektionen med legendariska namn som Omar Hakim och Simon Philips. Förutom de vanliga wav-filerna kan du välja att tanka hem dina sample packs i andra format som exempelvis Rex2 (Reason). Kvaliteten på loopar och one-shots är genomgående hög och i synnerhet paketvolymerna (bundles) är prisvärda. 

  Webb butik: The Loop loft
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: 200 kronor och uppåt


  Loopmasters
  Loopmasters.jpg.9886966da18a93b2809a06896a7dd0ab.jpg

  Den här brittiska nätbutiken har hållit öppet sedan 2003 och anses som en av de största spelarna på online-marknaden för ljud, loopar och presets. Förutom nedladdningsbara filer har Loopmaster en massiv avdelning med video-kurser om allt från rekonstruktion av hits till hur du bemästrar särskilda tekniker för specifika genrer. Och det är urban populärmusik vi talar om här, inget tvivel om den saken. Loopmasters har även en egen produktion som innefattar malldokument och projekt för olika inspelningsprogram som Ableton Live, NI Machine, Logic och Reason. 

  Webb butik: Loopmasters
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: 200 kronor och uppåt


  Loot Audio
  1416022392_LootAudio.jpg.e63f7668900ee38d6373da820b35ba00.jpg

  Kanske mest känt för sin utgivning av instrument för samplaren Kontakt har Loot Audio en diger sampling med samplingar från producenter som Touch Loops och Osaka Sound. På sajten köper du ”krediter” som du sedan löser in mot enstaka ljudfiler eller hela sound packs. 
  En loop kostar cirka tre krediter vilket innebär att du får cirka 30 stycken loopar för en femtiolapp. Inte superbilligt, men ändå smidigt när du kan välja exakt det du är ute efter och slipper således släpa på sådant du ändå inte kommer att använda i din produktion. 

  Webb butik: Loot Audio
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Cirka 50 kronor och uppåt 


  Primeloops
  Primeloops.jpg.8c26053c47e7adcd01763ead28ed8a07.jpg

  I shoppen hittar du över tusen samplingsvolymer, främst inriktade på Hip Hop, Soul, Trap, RnB och så kallad Lofi. Som tryffel på pastan finns det även bra uppsättning med rytmer och instrument från Afrika och Asien, plus en del experimentellt material som närmast kan kallas ljudeffekter. Med snart 15 år i gemet och stor egenproduktion är Primeloops kända för att leverera kvalitet, men måhända inom ett ganska smalt, musikaliskt sett, upptagningsområde. 
  Priserna är humana och sajten har en bra community-del samt utmärkt redaktionellt innehåll som är väl värt att kolla in på egna meriter. 

  Webb butik: Primeloops
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 50 kronor och uppåt 


  Producerloops
  Producerloops.jpg.97c3edad6affe0482a5573f67028ce3e.jpg

  Stabil nätbutik med beats, trum-kits och så vidare. Gott specialinnehåll, exempelvis preset-samlingar till Native Instruments trumplugg Battery och Ableton Live. Dessutom kan du köpa färdiga sample packs i särskilda format som Akai, Acid, Kontakt och många andra. Vi ska inte sticka under stol med att en av tjänstens största lockelser är det nära hundratalet helt kostnadsfria samplingsvolymerna som Producerloops och deras underleverantörer generöst bjussar på mot att du registrerar dig på sajten. 

  Webb butik: Producersloops
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 50 kronor och uppåt 


  Splice
  Splice.thumb.jpg.15d258eb5cc431cbc6cded73395a1f45.jpg

  I utvecklingens framkant, jämte Arcade och Loopcloud, huserar Splice som baserar sin tjänsgt på ett fristående program. I mjukvaran Splice kan du dra och släppa loopa och ljud direkt in i arrangemangsfönstret i ditt inspelningsprogram. Utbudet är närmast enormt du hittar ett gäng kända producenter som delat med sig av sina ljud och inställningar. Via Splice kan du även prenumerera på pluggar från kända tillverkare som Arturia, XLN Audio och många andra. I forumdelen delar användare med sig av sina projekt Logic, Reason, FL Studio, et cetera. Trendkänsligt innehåll dominerar det som erbjuds. 

  Webb butik: Splice
  Operativsystem: Windows och OS X
  Leveranssätt: Fristående program (molntjänst)
  Pris: Cirka 100 kronor i månaden och uppåt


  Time+Space
  1779799655_TimeSpace.thumb.jpg.70cba8fe436ffd02915a6cfcc4e4bce2.jpg

  Sedan 1997 har Time+Space producerat ljud för modernt musikskapande (minns du samplings-cd?). Idag är företaget i partnerskap med Spectrasonics, Toontrack, Presonus, Fabfilter, Native Instruments och andra bekanta bolag. Vi hittar legendariska samplingsetiketter som Zero-G vid sidan av samtida virtuella instrumenttillverkare i stil med Impact Soundworks. Time+Space tillhör premiumskiktet i den här sammanställning så det blir till att hålla ett getöga på varukorgen. Det är lätt hänt att tusenlapparna flaxar iväg i takt med att habegäret ökar. 

  Webb butik: Time+Space
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 150 kronor och uppåt


  Tracklib
  Tracklib.jpg.d3654a717d0d9a65c6c372293762ad85.jpg

  Det är ett slags musikrättighetsbutik på webben, snarare än en traditionell loop-affär. Idén är att du har hela låtar att ladda ned, ja faktiskt hela album i vissa fall. Dessa kan du ladda ned, skär ut samplingar ifrån, och bearbeta i din musik hur du vill. Om du sedan bestämmer dig för att ge ut din musik köper loss den del ur en låt som du använt. Eftersom en hel del av innehållet på Tracklib redan är utgiven musik kan du även få ingå ett avtal om vinstdelning. Beroende på samplingens längd så kan det handla om 10 procent vid till exempel ett 15 sekunders ljud. Bökigt, kanske man kan tycka, men det är sannolikt en promenad i parken jämfört med att bli stämd i utländsk domstol. 

  Webb butik: Tracklib
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Cirka 60 kronor i måndan exklusive rättighetsprocent och avgifter


  W.A Production
  1975382242_WAProduction.thumb.jpg.54f8c5136024a3f907fa1127e144eafd.jpg

  What About är en Prag-baserad samling producenter med EDM som sitt musikaliska fokus. Följaktligen är det ljud till kommersiell dansmusik som har tung övervikt i innehållet. W.A Productions har i sin tur en mycket omfattande katalog av pluggar i eget namn till försäljning. 
  Dessa produkter innefattar allt från instrument till midi-effekter. W.A Productions har även en abonnemangstjänst där du pröjsar från 60 kronor i månaden för att få tillgång till arkiven. 
  Ett tips är att kolla in gratis-ljuden som tar många timmar av testlyssning i anspråk. 

  Webb butik: W.A Production
  Operativsystem: Alla (Windows och OS X för pluggarna)
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 50 kronor och uppåt


  Yurt Rock
  64494534_YurtRock.thumb.jpg.375fc5a2cd35073994c3320c7c5fe519.jpg

  Under parollen ”av musiker för musiker” har nomadtältsrockarna gjorts sig ett namn för att tillhandahålla loopar och multitrack-tagningar av yppersta kvalitet. Här har vi åldermannen och funky drummer-hjälten Clyde Stubblefield, bara en sådan sak. Det är en sympatisk samling med kompmusiker doldisar vars namn inte direkt ringer domkyrkoklockor men som har meritlistor som heter duga. Extra plus för möjligheten att få de skickliga instrumentalisternas tagning som midi-filer och även som flerkanalsprojekt för Logic, Ableton, Bitwig och Maschine. 

  Webb butik: Yurt Rock
  Operativsystem: Alla
  Leveranssätt: Nedladdning
  Pris: Från 300 kronor och uppåt

  blatt_streck.png.408bd86329a3d43eaeb74946170d6f50.png

  3 snabba frågor till musikskaparen Ivan Ekelund

  1500744553_IvanEkelund.thumb.jpg.3a97e0a29c969a01e814c587742b9014.jpg

  Ivan Ekelund är beatmakare och producent under aliaset Chiban, som släpper sitt debutalbum på Spotify 2022. Han är även producent för projektet Ace of Cubs.

  Hur letar du upp loopar och ljud att använda i din musik?
  – Det finns mycket gratis demoloopar på nätet, och ofta kollar jag in en massa sådana innan jag bestämmer mig för att köpa något. Eftersom jag inte jobbar med musik, jag går nian på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm, får jag välja noga. Mina beats utgår rätt ofta från loopar men det mesta programmerar jag eller spelar in via midi. Grejen är att få igång känslan från en loop, men sedan jobba vidare åt något annat håll. 

  Har du något mixtrick när det gäller loopar som du återanvänder ofta?
  – Det första är att inte fasta i bpm:et. De flesta inspelningsprogram har stretch (tidssträckning, reds.anmärkning). Detsamma gäller tonhöjd. En inspirationsgrej är tillägget Sample i webbläsaren Chrome. Med det kan du sampla ned vadsomhelst från till exempel Youtube i bra upplösning. Självklart måste du ha koll på upphovsrätten och allt sånt, men det kan få igång rätt vibbe!

  Vilka är dina tre favoritnätbutiker där du shoppar ljud och loopar?
  – 1. Cymatics har alltid levererat bra material för den typ av musik som jag producerar. Jag har dock börjat intressera mig för gammal boom-bap, så jag letar även ganska brett numera, efter soul-samplingar, exempelvis. 

  – 2. Arcade är ett bra verktyg för att snabbt komma in i ett flow. Detta eftersom det är en plugg med många möjligheter, utöver själva ljuden. Numera är den dock så vanlig så det gäller att se upp så att inte ditt beat låter som alla andras. 

  – 3. Jag köper en del från fristående producenter som gör sin egen grej som The Kount, Graux och sådana. På TikTok och Instagram går det kolla hur de skapar sin sound packs från scratch.

  blatt_streck.png.408bd86329a3d43eaeb74946170d6f50.png

  Studio tipsar:

  Guide: 10 bästa trumpluggarna 2022 >
  Guide: 15 bästa gratissyntarna 2022 >
  Guide: 20 bästa gratiseffekterna 2022 >
  Guide: 24 bästa musikprogrammen 2022 >
  Guide: 13 pluggar för bästa analogvärmen 2022 >
  Guide: 11 bästa ljudkorten till din musikdator 2022 >
  Guide: 15 bästa synth-pluggarna 2021 >
  Guide: 15 bästa reverb-pluggarna 2021 >
  Guide: 14 bästa kompressor-pluggarna 2021 >
  Guide: 14 bästa studiomonitorerna 2021 >

  Guide: 13 bästa eq-pluggarna 2021 >
  Guide: 16 bästa delay-pluggarna 2021 >


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Studio nb_2_2.jpg

×
×
 • Create New...